查看完整版本: [-- 好友聯賽意見區 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【遊戲區】 -> 好友聯賽意見區 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

Gabriel 2013-06-27 16:09

好友聯賽意見區

大家各個確定會搞既遊戲都可以開新POST進行意見收集,希望另一個POST可以集中D收集新遊戲IDEA

以下兩張圖係新好友聯賽既架構構思

初步人數會再比之前少多一個League,先行討論下,俾下意見

>>>>>>>>>>>CLICK張圖會開新網頁睇原SIZE既圖

第一張圖

第二張圖

Gabriel 2013-06-27 16:27
補充少少先
22-25週 & 26週 係有別於1 - 21週既兩個唔同賽事黎

簡單D講18-21週就係好似歐冠同歐霸杯16強咁

而21週就會決定到D1 & D2 既冠軍,而呢個就會就係26週既MATCH UP,類似歐洲超級杯咁

siuzac 2013-06-27 17:02
睇左陣先明!

姐係而家有4個聯賽.
每個聯賽有幾多個人玩?
咁聯賽玩幾多周?

朗尼 2013-06-27 17:04
圖?

Gabriel 2013-06-27 17:05
朗尼:圖? (2013-06-27 17:04) 

睇唔到???

係「>>>>>>>>>>>CLICK張圖會開新網頁睇原SIZE既圖」句野下面

朗尼 2013-06-27 17:09
Gabriel:睇唔到???
係「>>>>>>>>>>>CLICK張圖會開新網頁睇原SIZE既圖」句野下面 (2013-06-27 17:05) 

sor,看到了。

Gabriel 2013-06-27 17:12
siuzac:睇左陣先明!
姐係而家有4個聯賽.
每個聯賽有幾多個人玩?
咁聯賽玩幾多周? (2013-06-27 17:02) 

簡單D講而家分左四個階段

第一階段係4個聯賽,各16隊

以單循環玩15週,15週後,頭4名會被分去Div 1,5-8名會被分去Div 2

第二階段係每個聯賽既Playoff,延續前15週既結果,每個聯賽分兩個Div,以4強既形式進行PO賽,TOTAL有8個賽區

第三階段係4個聯賽擁有參加PO資格既球隊進行一個16強既淘汰賽,同樣係分開兩個Div

第四階段就係承接第三階段,兩個Div既出線隊伍(D1會有8隊出線,D2會有4隊),會一齊爭奪成個賽事最大份獎金,而第26週就算係另一個總冠軍頭銜既賽事

因為我未諗到每個階段應俾個咩名去代表,所以唯有咁樣講一講佢地既關係,同埋一樓都有少少補充

Gabriel 2013-06-27 17:20
朗尼:sor,看到了。[表情] (2013-06-27 17:09) 

可能係因為個photobucket本身既問題,成日有時都會load得慢miss都唔出奇

Gabriel 2013-06-27 17:31
整體設計上,各個階段入面,除非你係最低果班,否則只要你KEEP住係中游,你都仍然有爭奪最高獎金同榮譽既機會

如果一開始勢頭好,被分到D1區,優勢將會係會對住D1入面較弱既對手,同埋將會擁有更大既機會進入22-25週既最高獎金賽事

但係被分到D2區都唔使灰心,雖然你出線至22-25週既機會較細(得4隊),但係你一旦能夠出線至22-25週既賽事,就可以以種子隊(打少場)既形式,去角逐最高獎金

背後既用意大概係希望減少因為落後而放棄卅半放棄既球隊既數目

Gabriel 2013-06-27 17:35
不過當然D1獎金一定會高過D2

但係暫時既IDEA入面未有加入升降班,即係下季承接上季既元素係入面

siuzac 2013-06-27 17:43
Gabriel:簡單D講而家分左四個階段
第一階段係4個聯賽,各16隊
....... (2013-06-27 17:12) 

明白喇!

唔怪之得我頭先睇唔明.我MISS左第一張圖.
凈係睇第二張圖

Gabriel 2013-06-27 17:45
siuzac:明白喇!
唔怪之得我頭先睇唔明.我MISS左第一張圖.
凈係睇第二張圖[表情] (2013-06-27 17:43) 

Photobucket

freezefox 2013-06-28 11:25
好似好複雜咁…………

工作量係咪仲大左?

Gabriel 2013-06-28 13:29
freezefox:
好似好複雜咁…………
工作量係咪仲大左?

應該唔會,但事前一堆準備工夫無得走

唔會係因為會越黎越少隊

不過我諗諗下..................

咁咪無左「聯賽」既味道...................................

Gabriel 2013-06-28 13:33
我諗我要tune番個第一階段......應該要繼續落.....

第二、三、四既就當杯賽咁去玩

不過咁就真係工作量大增....但係唔咁做又點叫聯賽

freezefox 2013-06-28 15:32
工作量係我地要好好考慮清楚既重點。

Gabriel 2013-06-28 15:35
freezefox:工作量係我地要好好考慮清楚既重點。 (2013-06-28 15:32) 

原本既30定33週都唔細

freezefox 2013-06-28 15:39
Gabriel:原本既30定33週都唔細[表情] (2013-06-28 15:35) 

所以我先會話將個規模收細囉………

但你地好似反為愈攪愈大咁。

freezefox 2013-06-28 15:40
其實有冇辦法透過EXCL 將計分既工作減至最低?

火兄唔知有冇計呢?

Gabriel 2013-06-28 15:44
freezefox:所以我先會話將個規模收細囉………
但你地好似反為愈攪愈大咁。[表情] (2013-06-28 15:39) 

我#0果個細左的

但係會失去左聯賽既意義

bbq903 2013-06-28 15:51
我第一下感覺都同 freezefox 一樣, 真係做死 ,  就算automate 聯賽, 都有好多濕濕碎碎野做..

火鳳凰 2013-06-28 15:52
同旗哥,雲佬打緊波,今晚或者聽朝再研究下。

@freezefox  

bbq903 2013-06-28 15:57
Gabriel:我#0果個細左的
但係會失去左聯賽既意義 (2013-06-28 15:44) 

少少建議, 聯賽真係唔須要找太多人參加,  都係重質好d . 用nba concept , 打完循環賽, 最佳八隊打 play off 已經好ok .

Gabriel 2013-06-28 16:16
bbq903:少少建議, 聯賽真係唔須要找太多人參加,  都係重質好d . 用nba concept , 打完循環賽, 最佳八隊打 play off 已經好ok .  (2013-06-28 15:57) 

我#0 果個都係參考nba concept

我其實已經係由原本已經縮減左規模既5個聯賽人數再進一步縮減至4個聯賽既人數架啦....我怕有少少好似一下子減太多唔係幾好咁 我諗可以再收窄既....

島主可以再俾多D意見

bbq903 2013-06-28 16:49
Gabriel:我#0 果個都係參考nba concept
我其實已經係由原本已經縮減左規模既5個聯賽人數再進一步縮減至4個聯賽既人數架啦....我怕有少少好似一下子減太多唔係幾好咁[表情] 我諗可以再收窄既....
....... (2013-06-28 16:16) 

其實聯賽唔同盃賽, 如果強行縮短聯賽, 確係失去玩聯賽意義.  但要明白唔係每位好友都適合玩聯賽,

1. 假設當今屆從新起步, 可以兩組16-18人已足夠, 中間加插盃賽, 可以有其他人以外卡身份參加
2. 建議可以的話盡量keep 返雙循環, 有仇報輸都輸得甘心. 有主客之分會更佳 !
3. 長遠來講, 分甲乙組是必須, 最後可以繼續延續下去, 唔須要每屆都要大量招生.
4. 如果唔想從新起步, 建議玩上屆人仕優先. 倘若用頭幾週做選拔其實好危險, 因為真係好多虎頭蛇尾

Gabriel 2013-06-28 17:16
bbq903:其實聯賽唔同盃賽, 如果強行縮短聯賽, 確係失去玩聯賽意義.  但要明白唔係每位好友都適合玩聯賽,
1. 假設當今屆從新起步, 可以兩組16-18人已足夠, 中間加插盃賽, 可以有其他人以外卡身份參加
2. 建議可以的話盡量keep 返雙循環, 有仇報輸都輸得甘心. 有主客之分會更 .. (2013-06-28 16:49) 

換言之,聯賽就for岩玩聯賽既人玩,呢到預一個數量

中間加插盃賽for唔岩玩聯賽,但又想玩下GAME既人玩,呢到預一個數量

3果度我都不太知道點安排,初步黎睇,可以安排至尊留班既同升班既組成一個甲組,跟住次級既就由剩餘人數填補

4既話,我都同意,如果重新選拔好似有少少抹殺左大家上屆既努力咁 所以我前面都有提出承接既問題

freezefox 2013-06-28 17:19
火鳳凰:同旗哥,雲佬打緊波,今晚或者聽朝再研究下。
@freezefox     (2013-06-28 15:52) 

咁HAPPY?你就好啦。

等你好消息!

freezefox 2013-06-28 17:22
bbq903:少少建議, 聯賽真係唔須要找太多人參加,  都係重質好d . 用nba concept , 打完循環賽, 最佳八隊打 play off 已經好ok .  (2013-06-28 15:57) 

我都係咁諗!

單次性既遊戲,唔駛點樣COMMITMENT 既,不妨攪大少少,比多D 新人參加,等佢地容易溶入論壇。

長期性既遊戲,需要好強既COMMITMENT 既,最好限定人數,少D 無所謂。咁D 人先覺得珍貴,先會珍惜。

個個星期同一大批根本已經放棄左作賽既玩家計分,其實真係無咩意義。但唔計又唔得!開左個頭,好難埋尾。

freezefox 2013-06-28 17:25
Gabriel:我#0 果個都係參考nba concept
我其實已經係由原本已經縮減左規模既5個聯賽人數再進一步縮減至4個聯賽既人數架啦....我怕有少少好似一下子減太多唔係幾好咁[表情] 我諗可以再收窄既....
....... (2013-06-28 16:16) 

我既意見係,只攪兩個聯賽。寧願每個聯賽既人數多番少少,好過攪四個聯賽個個星期淨係計分出分出排名都用你一大截時間。唔係攪一個半個星期喎,攪足一年架喎。

Gabriel 2013-06-28 17:32
freezefox:我既意見係,只攪兩個聯賽。寧願每個聯賽既人數多番少少,好過攪四個聯賽個個星期淨係計分出分出排名都用你一大截時間。唔係攪一個半個星期喎,攪足一年架喎。 (2013-06-28 17:25) 

我GET到架

我一開始果個IDEA,要分別UPDATE四個聯賽各自既資訊只係維持15週左右,之後會不斷有最低分既球隊被OUT

HINNNS 2013-06-28 17:32
會唔會參加者要經過批刻先可以參加

例如要咩咩級會員, 壇既活躍情度等等..

Gabriel 2013-06-28 17:33
HINNNS:會唔會參加者要經過批刻先可以參加
例如要咩咩級會員, 壇既活躍情度等等..  (2013-06-28 17:32) 

我暫時未諗到咁深入,不過聯賽因為QUOTA少,應設門檻,而盃賽應該可以放寬

bbq903 2013-06-28 17:39
Gabriel:換言之,聯賽就for岩玩聯賽既人玩,呢到預一個數量
中間加插盃賽for唔岩玩聯賽,但又想玩下GAME既人玩,呢到預一個數量
....... (2013-06-28 17:16) 

為何聯賽要有甲乙組呢 ?

其實過往出現好大問題, 就係中途放棄人仕, 其實佢地放棄會令到整個賽事變得唔公平及失去樂趣, 嚴重d 會影響其他玩家繼續玩落去 . 所以當設計聯賽, 要避免好友落後太多而中途放棄, 其實可以set 一項護級線, 令到榜下遊人仕都要力爭護級保席位.

當然怎樣也會出現完全放棄, 所以真係須要時間累積一批玩長途戰玩家. 最起碼所有甲組都係認真玩人仕, 令到其他乙組好友都有好想爭入甲組 , 這才算成功  

Gabriel 2013-06-28 17:46
bbq903:為何聯賽要有甲乙組呢 ?
其實過往出現好大問題, 就係中途放棄人仕, 其實佢地放棄會令到整個賽事變得唔公平及失去樂趣, 嚴重d 會影響其他玩家繼續玩落去 . 所以當設計聯賽, 要避免好友落後太多而中途放棄, 其實可以set 一項護級線, 令到榜下遊人仕都要力爭護級保席位.
....... (2013-06-28 17:39) 

我會諗多少少方案去KEEP住motivate中游同埋護級既人繼續玩

初步諗到既可以係護級線、排位獎金、排位同盃賽既關連性、根據活躍程度既獎勵

不過而家我會確認左個好友聯賽架構先

bbq903 2013-06-28 17:48
Gabriel:[表情]
我會諗多少少方案去KEEP住motivate中游同埋護級既人繼續玩
....... (2013-06-28 17:46) 

GOOD !

其實我時時都覺得好友區比我區玩聯賽更佳就係有好友元.

Gabriel 2013-06-28 17:58
bbq903:GOOD !
其實我時時都覺得好友區比我區玩聯賽更佳就係有好友元. [表情] (2013-06-28 17:48) 

我都希望可以用盡好友既features去優化D遊戲 可惜暫時都有D技術上既限制

lamho 2013-06-28 18:06
留名支持!!!

而家細心睇下先

Gabriel 2013-06-28 19:14
lamho:留名支持!!![表情]
而家細心睇下先[表情] (2013-06-28 18:06) 

多謝支持

lamho 2013-06-28 22:37
我覺得聯賽數目多少無所謂(視乎工作量),最重要反而係聯賽入面有幾多人玩。
如果你搵真實既英超同蘇超比較就知道,
英超20隊作賽,當接近季尾階段時候,好多中游球隊已經夠哂分而可以HEA住咁踢。
相反,蘇超12隊作賽,每隊基本上成季都可以保持到拼搏既心態,因為場數少所以每場變得重要。
(結論:聯賽入面整少D人,可以令每個人落力D,工作量又減少D)

火鳳凰 2013-06-29 01:53
freezefox:其實有冇辦法透過EXCL 將計分既工作減至最低?
火兄唔知有冇計呢? (2013-06-28 15:40)

粗略睇過下……

excel 既作用既方便計算,不過呢個遊戲既問題係賽制複雜,而唔係計數上複雜,所以 excel 能夠幫到既非常有限……

除左最初既聯賽計分上可以比較方便之外,其餘既無咩複雜計算會做,就算用 excel 都唔會令到個賽制簡單左,同就咁入個分落去分別不太大,workload 減少有限。而就頭15週聯賽黎計,以前任兄都好似已經整左個 spreadsheet 黎計分。

freezefox 2013-06-29 10:47
火鳳凰:粗略睇過下……
excel 既作用既方便計算,不過呢個遊戲既問題係賽制複雜,而唔係計數上複雜,所以 excel 能夠幫到既非常有限……
....... (2013-06-29 01:53) 

如果係純聯賽呢?

科高蘭尼紐約人 2013-06-29 11:05
Gabriel:可能係因為個photobucket本身既問題,成日有時都會load得慢[表情]miss都唔出奇 (2013-06-27 17:20) 

2張圖都睇唔到....

火鳳凰 2013-06-29 11:13
freezefox:如果係純聯賽呢? (2013-06-29 10:47) 

純聯賽既 spreadsheet 任兄以前都已經整左,照用返就可以了……

freezefox 2013-06-29 11:26
火鳳凰:純聯賽既 spreadsheet 任兄以前都已經整左,照用返就可以了…… (2013-06-29 11:13) 

G版你有架可?

Gabriel 2013-06-29 18:59
科高蘭尼紐約人:2張圖都睇唔到.... (2013-06-29 11:05) 

我睇到喎...........

Gabriel 2013-06-29 18:59
freezefox:G版你有架可? (2013-06-29 11:26) 

有...

可可粉 2013-06-29 19:48
香討聯賽比好友聯賽好玩的地方係有升降制度、唔同聯賽(佢地分區)間唔中有battle(自由盃),但可惜贏左係冇獎勵既....

至於好友聯賽呢幾季得番升班制度(互尊聯賽)同冠軍有獎金(好友元)之外就咩都冇....

我覺得想d人投入d就一定要有獎金獎度,或者記錄保持者有獎金等等(最少失球/最多得球/最多和局/連贏記錄/不敗記錄等等),唔係剩係冠軍先有獎金,唔係咁既話聯賽去左一半就得返3、4條友仲有興趣玩....

Gabriel 2013-07-02 16:33
睇黎小弟建議既新方案太複雜

如果新賽季真係重頭再來,大家又認為如何? (即係上季至尊同留班既紀錄會就此作結,不會帶落來季)

我希望藉此機會縮減聯賽數目

一來我希望減少自己既工作量(我唔介意有人幫手搞其他聯賽架)

二來我希望如果可以既話,將果D工作量focus係優化好友聯賽(#0個post原意就係咁)

freezefox 2013-07-03 12:36
我諗緊可唔可以頭幾周只睇分數,不對賽!

去到中期先進行聯賽。

純粹概念………未有可行方案。

Gabriel 2013-07-03 12:38
freezefox:我諗緊可唔可以頭幾周只睇分數,不對賽!
去到中期先進行聯賽。
....... (2013-07-03 12:36) 

即係頭幾週所有人鬥高分???

查看完整版本: [-- 好友聯賽意見區 --] [-- top --]