查看完整版本: [-- 2013-14球季FOA大賽發問區(所有獎金已派發,感謝大家支持foa) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【遊戲區】 -> 2013-14球季FOA大賽發問區(所有獎金已派發,感謝大家支持foa) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 8 total )

可可粉 2013-06-28 22:06

2013-14球季FOA大賽發問區(所有獎金已派發,感謝大家支持foa)

好友論壇2013-2014球季FOA大賽

而為左增加大家對YFF版既歸屬感,大會將於8月17日搞一個名為YFF FOA大賽,增加水量之餘,同時都考考眼光,贏大獎,務求大家都開心!

參賽資格:初級會員或以上

報名參賽最后期限:16/8/2013 03:00 am

遊戲介紹:

(1)基本賽事
任何球隊均自動參與此項賽事,進行一週過既比賽。以第一週分數去評定總名次, 越高分當然名次越高。

(2)附設賽事 -----團體名義個人戰
凡參加了不同團隊的成員,均可自由參加。作單對單決戰 。參賽者可私下約戰其他團體的對手,雙方自行協定彩金金額(當然是指好友元。本遊戲絕對禁止任何涉及金錢的賭博)。約定後,到登記區報名並邀交彩金。出賽果後會由大會派發彩金。

緊記彩金交到負責人戶口

個人戰,每位參加會員需自行約最多4場個人戰(2場挑戰、2場被挑) ,不可約戰屬同一團體的團員。簡單來說,被挑的B會員俾錢A會員,由挑戰的A會員報名和交錢

舉例: A會員想挑戰B會員, 雙方議定彩金後(如2000好友元)。若B會員接納,則先將彩金交A會員。A會員負責在專屬區報名並邀交兩人分的彩金(合共4000)。是次比賽方為有效。

個人戰以五分分差為勝負標準。勝方全取彩金。打和(分差不足五分者)彩金由大會沒收。 (團戰則維持十分作勝負標準)

(3)挑戰的A會員報名格式:

團體-----人名------ 挑戰 ------ 團體 ------ 人名------   彩金 XXXXXX,共XXXXXX

前者為主場,後者為被作客!主場與被作客的身分就是以此次序作識別!報名時弄錯,大會不會理會。 凡挑戰或被挑戰過額者,多出的賽事一律作廢,彩金充公。

注意:

1.請一次過報名及過數!

2.比賽負責人有權作最後定奪, 所有參賽者不得異議

3. 所有個人賽最少挑機金額為1000好友元

遊戲規則如下:

1.)請大家開一隊新隊伍,並依隊名格式 組別名 會員名, 例如 Legend Gabriel,任何不依格式改名者,未有預先向大會申報者,會被取消資格,相關對戰當零分處理。

受影響的隊名有三個, 旗艦 爽YY 同 瓦虎寨, 呢3隊的團長同團員決定一個可給辦認的英文隊名吧
用左中文的唔洗改番英文,未改就用新名啦,唔洗加[  ]

eg. tiger sikingthegreat  

至於中文名的好友,諗一個代表到自己的英文名啦,音譯、意譯都ok,之後我需要各團團長post番一個好友同foa隊名對照list,好讓供給大家辯認

例如    可可粉  :  SongYY HoHoFan

2.)遊戲將使用YFF既8月17日成績去一週定勝負,越高分贏取既獎金會越多,然而獎金分配如下:

FOA冠軍團隊將獲得(沒收獎金歸阿公的60%) + 違規罰款
FOA亞軍團隊將獲得(沒收獎金歸阿公的20%)
報名費+ (沒收獎金歸阿公的20%)用作獎賞個人賽前十名

所有違規罰款/多出的報名費都會全歸團戰冠軍作獎金用途

至於是次foa個人賽 前十獎金分佈total: 36萬
冠軍: 100000
亞軍: 70000
季軍: 50000
第四: 40000
第五: 30000
第六: 20000
第七: 20000
第八: 10000
第九: 10000
第十: 10000

3.)此遊戲也附設了好多輔助比賽平台,例如團戰/個人戰,有關細節請大家到有關topic查詢。

4.)本次比賽報名費以每團計需付20000好友元給我作報名費,報名費請經團長由銀行過數放本人既戶口,無組人士則每位2000好友元, 每個團隊人數暫時定於9-15人

5.)補賽將不會計算(參賽者請留意賽程)。

6.)每人只限報一隊,並必須入group,被發現違規會被取消資格。  
組別名稱2013-14 FOA
組別編號: 18826
密碼: 3x0nlbh

7.)嚴禁代約戰, HOLD戰, 如被發現 / 舉報, 該場約戰即時作廢, 兼將會罰款該隊 5000 好友元
被罰的款項, 將會撥作 FOA reserve 作 獎金用途

8.)比賽負責人有權作最後定奪,所有參賽者不得異議。

9.) 新規則: 團戰約戰完成後,務必檢查對戰名單有否出錯/重複等問題,如事後被發現,將罰款該隊 5000 好友元

希望大家注意比賽日子前是否得閒,都希望大家能夠積極互相交流比賽心得、投入比賽和尊重每一位玩家,所以報名前請考慮清楚做唔做到以上幾點

另外有咩意見改善FOA,歡迎提出,每一個post回贈您5蚊好友元

有關比賽歷史,請查閱 ELB(或EB,或FOA,或LS)歷史簡介!
有關上次LS報名程序,請查閱YFF LS 團體名義個人賽報名專區 ( 請一次過報名及過數! )(最少挑機1000, 最多不限)

據可靠人士報料,今次FOA會有d新團長插旗同舊有團長插旗,FOA定必有一番新景象

是次foa計分賽事: 賽程
Norwich v Everton
Arsenal v Aston Villa
West Ham v Cardiff City
West Brom v Southampton
Swansea v Man Utd
Sunderland v Fulham
Liverpool v Stoke
Chelsea v Hull City
Crystal Palace v Tottenham
Man City v Newcastle

lamho 2013-06-28 22:48
全力支持 及 加油

reve 2013-06-28 22:55
可粉

alan1439 2013-06-28 23:31
先支持可粉

魚蛋 2013-06-28 23:51
lau ming

siuzac 2013-06-28 23:52
Support!

freezefox 2013-06-29 11:17
4.)本次比賽報名費為 1000 元,報名費請經團長由銀行過數放本人既戶口,比左錢再報完名後本人會經由PM將小組ID,PW比參賽者。

5.)每個團隊需付10000好友元給我作報名費, 每個團隊人數暫時定於8-10人 (可商議)

呢到係兩筆唔同既報名費?

freezefox 2013-06-29 11:24
試下將個分差收窄。由10 分改為5分,即是,超過5分分差可以分勝負。

咁既話,會大大減少賽和既球隊。亦會減少充公金額。

近幾次發現,充公金額過大,於是,8 隊人馬參賽,往往最後都係得一隊獨得大部分獎金。減少和局,充公彩金亦減少。冠軍隊伍雖然仍然可以獨攬大獎,但金額會稍為減低,其他各隊可以靠每場個別勝仗得到一定獎金。獎金分配會較平均。

freezefox 2013-06-29 11:26
當然,我地可以預設獎金底線。即係,如果充公獎金比預設底線低。例如預設係20萬,充公彩金得15萬,咁大會就會補貼個差額。以妨中大獎得個吉既情況出現。

可可粉 2013-06-29 18:53
freezefox:4.)本次比賽報名費為 1000 元,報名費請經團長由銀行過數放本人既戶口,比左錢再報完名後本人會經由PM將小組ID,PW比參賽者。
5.)每個團隊需付10000好友元給我作報名費, 每個團隊人數暫時定於8-10人 (可商議)
....... (2013-06-29 11:17) 

係....呢個係大會一向的做法

Gabriel 2013-06-29 18:57
12.) 新規則: 開新隊後,每位參加比賽的好友必需親自在報名區留下隊名和隊link和準時入GROUP,否則當零分處理

之前係獨立人士先要自己俾LINK

有團隊果D係團長統一交

咁而家係咪有團隊都要自己交???

可可粉 2013-06-29 19:06
freezefox:
試下將個分差收窄。由10 分改為5分,即是,超過5分分差可以分勝負。
.......

團戰冠軍同人強馬壯9成機會都係同一隊拎....我反而係考慮緊減少人強馬壯獎金,增加個人最高分前10位的獎金

至於將打和的分數收窄,我想聽下其他人的意見先,LS充公獎金有190萬,當中涉及2場20萬個人戰打和(total 80萬),呢類咁大額的個人戰其實都幾肉赤,睇下有無方法補償俾呢類苦主,而5分分差係會大幅減少打和機會,但同時會影響大家對"打和"的定義,好似大家會有疑問團戰5分定10分內計打和?  好友聯賽一向的做法都係10分分差內計打和,又應唔應該打破呢個傳統?都係需要考慮的地方

Gabriel 2013-06-29 19:11
可可粉:團戰冠軍同人強馬壯9成機會都係同一隊拎....我反而係考慮緊減少人強馬壯獎金,增加個人最高分前10位的獎金
至於將打和的分數收窄,我想聽下其他人的意見先,LS充公獎金有190萬,當中涉及2場20萬個人戰打和(total 80萬),呢類咁大額的個人戰其實都幾肉赤,睇下有無方法補償俾呢 .. (2013-06-29 19:06) 

佢地自己要玩咁大,做咩要補償俾佢地

可可粉 2013-06-29 19:11
Gabriel:12.) 新規則: 開新隊後,每位參加比賽的好友必需親自在報名區留下隊名和隊link和準時入GROUP,否則當零分處理
之前係獨立人士先要自己俾LINK
有團隊果D係團長統一交
....... (2013-06-29 18:57)

係....一黎我想減輕團長的工作,二黎上次LS見到有d團員冇跟規則改名,導致部份新人發現唔知邊個係邊個的情況,親自報名貼埋link可以解決呢個問題

咁當然我會做埋整理的工作擺頭post

可可粉 2013-06-29 19:15
Gabriel:佢地自己要玩咁大,做咩要補償俾佢地[表情] (2013-06-29 19:11) 

咁....忽略呢句la.....佢地自己要玩咁大又真係唔關我地事既

KeL 2013-06-29 19:40
可可粉:咁....忽略呢句la.....佢地自己要玩咁大又真係唔關我地事既[表情] (2013-06-29 19:15) 

貌似講緊我喎

可可粉 2013-06-29 19:50
KeL:貌似講緊我喎[表情] (2013-06-29 19:40) 

原來係你

Gabriel 2013-06-29 20:23
可可粉:係....一黎我想減輕團長的工作,二黎上次LS見到有d團員冇跟規則改名,導致部份新人發現唔知邊個係邊個的情況,親自報名貼埋link可以解決呢個問題
咁當然我會做埋整理的工作擺頭post
....... (2013-06-29 19:11) 

我怕有排你check ,d workload去哂你度姐

同埋團長check一次,你再counter check多次,感覺上睇漏既機會就會減少

可可粉 2013-06-29 21:53
Gabriel:我怕有排你check ,d workload去哂你度姐[表情]
同埋團長check一次,你再counter check多次,感覺上睇漏既機會就會減少 (2013-06-29 20:23)

我唔怕workload重,都好樂意咁做

lamho 2013-07-02 21:41
可可粉:
我唔怕workload重,都好樂意咁做[表情]

check野果Part諗落都幾大workload下
辛苦哂~

freezefox 2013-07-03 12:25
可可粉:係....呢個係大會一向的做法 (2013-06-29 18:53) 

如果以10人一團計,即係每個團大會應該收到2萬?

要唔要增加報名費?例如團費由一萬加至兩萬。

freezefox 2013-07-03 12:29
可可粉:團戰冠軍同人強馬壯9成機會都係同一隊拎....我反而係考慮緊減少人強馬壯獎金,增加個人最高分前10位的獎金
至於將打和的分數收窄,我想聽下其他人的意見先,LS充公獎金有190萬,當中涉及2場20萬個人戰打和(total 80萬),呢類咁大額的個人戰其實都幾肉赤,睇下有無方法補償俾呢 .. (2013-06-29 19:06) 

考慮分差收窄同彩金銀碼大小無關。

二千一場同二十萬一場都係同等處理。唔會因為彩金額大而要有優惠。

當年一百萬一場都係咁計。要玩幾大係佢個人既意願,風險亦應該一早預計到。

分差收窄既考慮亦只需要考慮FOA 既實際情況,唔需要考慮其他聯賽既做法。無咩關係的。

freezefox 2013-07-03 12:30
可可粉:我唔怕workload重,都好樂意咁做[表情]
 (2013-06-29 21:53) 

既然係咁,今屆你負責,可以照你意思做。無問題!

senal 2013-07-07 02:54
如果第一週車路士、維拉雙賽,係咪都照搞?

可可粉 2013-07-07 09:37
freezefox:如果以10人一團計,即係每個團大會應該收到2萬?
要唔要增加報名費?例如團費由一萬加至兩萬。 (2013-07-03 12:25) 

係.....增加團費方面如果團長冇所謂,大會都好樂意咁做

至於考慮分差收窄....5分以內會令LS超過一半的打和賽果有所變化

可可粉 2013-07-07 09:40
arsenal:如果第一週車路士、維拉雙賽,係咪都照搞? (2013-07-07 02:54) 

為公平起見,如果週中有車路士對維拉的比賽,該比賽的任何yff分數都不會計算在FOA上

senal 2013-07-07 17:05
可可粉:
為公平起見,如果週中有車路士對維拉的比賽,該比賽的任何yff分數都不會計算在FOA上 (2013-07-07 09:40) 

OK

國球旗 2013-07-08 15:15
可可粉:
為公平起見,如果週中有車路士對維拉的比賽,該比賽的任何yff分數都不會計算在FOA上 (2013-07-07 09:40)

但係我想講,一般 FOA 隊大家會用黎做正隊玩落去,

如果車仔真係有雙賽,應該都會出現盡買情況,

為 FOA 而策略性揀賽程買球員會佔少數。

PS. 當然最後選擇始終係玩家自己

freezefox 2013-07-08 16:30
國球旗:但係我想講,一般 FOA 隊大家會用黎做正隊玩落去,
如果車仔真係有雙賽,應該都會出現盡買情況,
....... (2013-07-08 15:15) 

我估計到時大部份人會當LS 咁,開一隊專為FOA 而玩的球隊。唔會將佢當正隊用。

kcwjames25 2013-07-09 11:31
freezefox:試下將個分差收窄。由10 分改為5分,即是,超過5分分差可以分勝負。
....... (2013-06-29 11:24) 

由10 分改為5分  - agreed !

減少賽和 - is better !!

bbq903 2013-07-09 14:17
freezefox:我估計到時大部份人會當LS 咁,開一隊專為FOA 而玩的球隊。唔會將佢當正隊用。 (2013-07-08 16:30) 

其實真係會有人開左a/c 玩一場foa 就唔用嗎

freezefox 2013-07-09 14:23
bbq903:其實真係會有人開左a/c 玩一場foa 就唔用嗎 [表情]
 (2013-07-09 14:17) 

會唔會繼續用好睇佢個周幾多分!

freezefox 2013-07-17 16:35
賽制有變,好多遊戲都可能要等官方公布新計分法後先可以再決定點做。

FOA 應該係少數不受影響既遊戲。我地不如早少少落實FOA 既細節先啦。

科高蘭尼紐約人 2013-07-17 17:12
bbq903:其實真係會有人開左a/c 玩一場foa 就唔用嗎 [表情]
 (2013-07-09 14:17) 

應該會開左繼續用,但就可能用來參加某D比賽等,靈活轉陣

可可粉 2013-07-20 19:53
freezefox:賽制有變,好多遊戲都可能要等官方公布新計分法後先可以再決定點做。
FOA 應該係少數不受影響既遊戲。我地不如早少少落實FOA 既細節先啦。 (2013-07-17 16:35) 

都要等有得開隊之後再睇情況...依家呢d時間遊戲區烏英都冇隻.....

bbq903 2013-07-20 22:30
可可粉:都要等有得開隊之後再睇情況...依家呢d時間遊戲區烏英都冇隻.....
 (2013-07-20 19:53) 

都唔係, 好多del 咁聲

可可粉 2013-07-20 22:32
bbq903:都唔係, 好多del 咁聲 [表情] (2013-07-20 22:30) 

如果正式同試玩版玩法一樣,我諗我要好似上次LS咁,統計下想玩的人數先

bbq903 2013-07-24 10:06
可可粉:如果正式同試玩版玩法一樣,我諗我要好似上次LS咁,統計下想玩的人數先[表情] (2013-07-20 22:32) 

我估 foa 應該都

可可粉 2013-07-24 11:19
bbq903:我估 foa 應該都 [表情] (2013-07-24 10:06) 

依家已經唔單只有冇興趣玩的問題,而係正式版都冇哂d id,如果無解決辦法,已經足以係令到foa搞唔成了

HINNNS 2013-07-24 11:23
可可粉:依家已經唔單只有冇興趣玩的問題,而係正式版都冇哂d id,如果無解決辦法,已經足以係令到foa搞唔成了 (2013-07-24 11:19) 

無ID既話真係可以開多幾隊, 之後話高分果隊係玩FOA既....

火鳳凰 2013-07-24 11:42
可可粉:依家已經唔單只有冇興趣玩的問題,而係正式版都冇哂d id,如果無解決辦法,已經足以係令到foa搞唔成了 (2013-07-24 11:19) 

基本上而家留隊波既 link 都留唔到……

不過可以考慮 create league 叫晒所有人入組既……

freezefox 2013-07-24 11:45
火鳳凰:基本上而家留隊波既 link 都留唔到……
不過可以考慮 create league 叫晒所有人入組既……[表情] (2013-07-24 11:42) 

一直都有開GROUP 要玩家入組既。

火鳳凰 2013-07-24 11:52
freezefox:一直都有開GROUP 要玩家入組既。 (2013-07-24 11:45) 

不過截止之後就要改左 GROUP 既 password,唔係的話就正如 hinns 所講,可以打完場波轉另一隊同名高分的既球隊入去……

freezefox 2013-07-24 14:28
火鳳凰:不過截止之後就要改左 GROUP 既 password,唔係的話就正如 hinns 所講,可以打完場波轉另一隊同名高分的既球隊入去……[表情] (2013-07-24 11:52) 

其實玩FOA 既都係相熟既會員,唔會做D 咁既野掛…………

freezefox 2013-07-24 14:28
不過都係保險D 好。

朗尼 2013-07-24 15:00
火鳳凰:基本上而家留隊波既 link 都留唔到……
不過可以考慮 create league 叫晒所有人入組既……[表情] (2013-07-24 11:42) 

終於出現一定要入組才能玩遊戲的情況了。

可可粉 2013-07-24 16:19
不如搵人試下新個group睇下點set pw同點add人? 之前聽好友話好似要email先add到人?

bbq903 2013-07-24 16:32
可可粉:不如搵人試下新個group睇下點set pw同點add人? 之前聽好友話好似要email先add到人? (2013-07-24 16:19) 

候先試過group function , 其實對方收e-mail , 就會知 id & psw , 所以其實未必真係要e-mail 比人

可可粉 2013-07-25 10:14
bbq903:候先試過group function , 其實對方收e-mail , 就會知 id & psw , 所以其實未必真係要e-mail 比人  (2013-07-24 16:32) 

但好似連本人都唔知/改唔到pw?

bbq903 2013-07-25 12:26
可可粉:但好似連本人都唔知/改唔到pw?[表情] (2013-07-25 10:14) 

應該冇得改 ,

你用 a a/c send 比自己 b a/c 就可以知道 id & psw , 但冇得改

查看完整版本: [-- 2013-14球季FOA大賽發問區(所有獎金已派發,感謝大家支持foa) --] [-- top --]