查看完整版本: [-- AVEEGO遊戲討論區 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【遊戲區】 -> AVEEGO遊戲討論區 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 8 total )

lamho 2013-06-29 10:55

AVEEGO遊戲討論區

AVEEGO對戰版

遊戲舊帖 - http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=110435
AVEEGO好友論壇版面 - http://bbs.hkbff.net/thread.php?fid=13
遊戲網址 -

遊戲賽制
聯賽
A和B兩個聯賽 (沿用英超聯賽制)
週數:18輪 (雙循環)
聯賽球隊數目:10隊

對抗賽
在每一輪比賽,A和B聯賽各自選出一隊迎戰,而每個回合各隊只可出戰一次
第1-9輪 (第一回合)
第10-18輪 (第二回合)

遊戲簡介
每位玩家會獲發一隊球隊,各球隊每週會進行投標(暗標),透過己隊投標所得的球員,在比賽日排出完整十一人陣容出戰。

投標詳情
投標指示:15個/1日
投標時間:星期一至五 (開始時間: 00:00 截止時間: 23:59) (每週比賽首日除外)
投標金額:1M - 99M (每名球員)
投標週數:1Week - 5Week (每名球員)
中標優次:(1) 投標價(最高)  (2) 合約期(最短)  (3) 投標球員次序(最先) (4) 投標時間(最早)

球隊概況
球隊資金:300M (開季資金)(第1週)
     100M (補充資金)(每週)(由第2週至第18週)
球員數目:15人 (上限)

球隊管理
出售球員:可以以半價賣出現有球員,所有被賣出的球員會在下週供投標。
出場排陣:正選人數必須為十一人,並必須符合以下要求,
     龍門 (G) – 1名
     後衛 (D) – 3名至5名
     中場 (M) – 3名至5名
     前鋒 (F) – 1名至3名
預備組 :當球隊未能排出完整陣容,可從這裡免費填補球員。

計分詳情
http://help.yahoo.com/kb/index?locale=zh_HK&y=PROD_SPORTS_YSC_PREMIER_LEAG&page=content&id=SLN7991

根據上表,每名球員會有 進攻分 & 防守分 (註:門將分數全部計防守分)
然後得出球隊的進攻及防守總分 (如下圖例子)

20分差作為1球
Team no.1 (進攻: 30分) 減 Team no.11 (防守: 23分) = 13分 (0入球)
Team no.11 (進攻: 48.5分) 減 Team no.1 (防守: 0分) = 48.5分 (2入球)
賽事結果: (Team no.1) 0:2 (Team no.11)

由於有些玩家希望保持舊有玩法,而有些玩家則希望有新玩法。

所以A,B兩個聯賽會存在分別,敬請玩家留意。

A聯賽 (傳統)
特色:參照過往舊有AVEEGO玩法,保留傳統特色。
【註:遊戲玩法與上一帖子所述一樣】

B聯賽 (創新)
特色:採用升級機制玩法,創新刺激。

A聯賽與B聯賽之不同
經驗值
B聯賽會額外計算經驗值,經驗值根據以下準則計算:
聯賽 (勝出) --> 經驗值+5格
聯賽 (和) --> 經驗值+3格
聯賽 (落敗) --> 經驗值 +1格

B聯賽玩家可透過上述所累積之經驗值,鍛練以下三種領隊能力及三種教練能力。
當完全練成一種能力後,玩家可以接着鍛練其他能力。
如果配備兩種或以上能力,玩家則可以在聯賽上交替使用。
【例子:今週選用<<領隊能力(綜合型)>>(已練成),下週選用<<教練能力(後衛)>>(正鍛練)】
【注意1:若你在某週使用已練成之能力,由於該能力再無經驗值可升,所以經驗值不會計算。】
【注意2:若你在某週使用正鍛練之能力,由於該能力仍有經驗值可升,所以經驗值會計算。】
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
領隊能力 (3種)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
第一種
見習領隊 (綜合型) (球隊分數 - 進攻x1.1 防守x1.1) (晉升需求:經驗值5格)
青年軍領隊 (綜合型) (球隊分數 - 進攻x1.2 防守x1.2) (晉升需求:經驗值10格)
預備組領隊 (綜合型) (球隊分數 - 進攻x1.3 防守x1.3) (晉升需求:經驗值10格)
一線隊助教 (綜合型) (球隊分數 - 進攻x1.4 防守x1.4) (晉升需求:經驗值15格)
一線隊領隊 (綜合型) (球隊分數 - 進攻x1.5 防守x1.5) (練成!)
第二種
見習領隊 (防守型) (球隊分數 - 進攻x1.0 防守x1.2) (晉升需求:經驗值5格)
青年軍領隊 (防守型) (球隊分數 - 進攻x1.0 防守x1.4) (晉升需求:經驗值10格)
預備組領隊 (防守型) (球隊分數 - 進攻x1.0 防守x1.6) (晉升需求:經驗值10格)
一線隊助教 (防守型) (球隊分數 - 進攻x1.0 防守x1.8) (晉升需求:經驗值15格)
一線隊領隊 (防守型) (球隊分數 - 進攻x1.0 防守x2.0) (練成!)
第三種
見習領隊 (進攻型) (球隊分數 - 進攻x1.2 防守x1.0) (晉升需求:經驗值5格)
青年軍領隊 (進攻型) (球隊分數 - 進攻x1.4 防守x1.0) (晉升需求:經驗值10格)
預備組領隊 (進攻型) (球隊分數 - 進攻x1.6 防守x1.0) (晉升需求:經驗值10格)
一線隊助教 (進攻型) (球隊分數 - 進攻x1.8 防守x1.0) (晉升需求:經驗值15格)
一線隊領隊 (進攻型) (球隊分數 - 進攻x2.0 防守x1.0) (練成!)

教練能力 (3種)
第四種
見習教練 (後衛) (後衛分數 - 進攻x1.2 防守x1.2) (晉升需求:經驗值5格)
青年軍教練 (後衛) (後衛分數 - 進攻x1.4 防守x1.4) (晉升需求:經驗值10格)
預備組教練 (後衛) (後衛分數 - 進攻x1.6 防守x1.6) (晉升需求:經驗值10格)
一線隊副教練 (後衛) (後衛分數 - 進攻x1.8 防守x1.8) (晉升需求:經驗值15格)
一線隊教練 (後衛) (後衛分數 - 進攻x2.0 防守x2.0) (練成!)
第五種
見習教練 (中場) (中場分數 - 進攻x1.2 防守x1.2) (晉升需求:經驗值5格)
青年軍教練 (中場) (中場分數 - 進攻x1.4 防守x1.4) (晉升需求:經驗值10格)
預備組教練 (中場) (中場分數 - 進攻x1.6 防守x1.6) (晉升需求:經驗值10格)
一線隊副教練 (中場) (中場分數 - 進攻x1.8 防守x1.8) (晉升需求:經驗值15格)
一線隊教練 (中場) (中場分數 - 進攻x2.0 防守x2.0) (練成!)
第六種
見習教練 (前鋒) (前鋒分數 - 進攻x1.2 防守x1.2) (晉升需求:經驗值5格)
青年軍教練 (前鋒) (前鋒分數 - 進攻x1.4 防守x1.4) (晉升需求:經驗值10格)
預備組教練 (前鋒) (前鋒分數 - 進攻x1.6 防守x1.6) (晉升需求:經驗值10格)
一線隊副教練 (前鋒) (前鋒分數 - 進攻x1.8 防守x1.8) (晉升需求:經驗值15格)
一線隊教練 (前鋒) (前鋒分數 - 進攻x2.0 防守x2.0) (練成!)

常見問題
問題1
問:假設球隊已有13名球員,而球隊人數上限為15人,若然在投標上再成功投得5名球員,那應該如何計算?
答:會根據你對5名球員的投標次序,選取頭2位球員入球隊,另外3位球員則可能會被分配到其他玩家手上(他們亦有對其球員投標)。

問題2
問:預備組主要功能是?
答:當你的球隊不足11人,或無法排出完整陣容,預備組會提供一批球員供玩家免費購入,以填補球隊空缺。而這批球員在現實球隊中大多是長期後備球員,若當中有球員已變為常規正選球員,主持人會視乎情況,將該球員放回投標市場。

問題3
問:如果某週比賽(首場)在週中凌晨3點(香港時間)舉行,那提交陣容時間和下次投標時間是?
答:每週提交陣容時間一律根據YFF(雅虎英超經理人大賽)截止時間,而該日(比賽首日)不會處理投標,會順延至下一日才處理。

問題4
問:出售球員的價錢詳情?
答:假設你購入加里夫巴利50M2週(總價值:100M),如果你在第1週出陣前賣走該球員,你可取回50M(總價值:100M的一半價錢),如果你在第2週出陣前賣走該球員,你可取回25M(總價錢:50M的一半價錢)。

lamho 2013-06-29 10:55
公告
帖子 - http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=112666&ds=1&page=14#5818805
鑑於遊戲區大部份遊戲已經準備開始,以及本遊戲未知何時會達到足夠名額去舉行。
本人決定將遊戲的開始時間延遲到季中舉行,大約會在十二月或一月的時候。
【註:若然到時參加人數還未足夠以舉行聯賽,本人將會舉辦較小型的比賽去配合玩家人數】
今次AVEEGO的延遲舉行,
一方面希望讓AVEEGO參加者更專注參與即將舉行的【強者生存YFF㊣】以及【1314世界盃】比賽之外,
另一方面,隨著【成皇敗寇YFF™】和【醒王笨賊YFF】亦陸續的推出,本遊戲好應該暫時「讓一讓路」,
待AVEEGO參加者到時已有充足準備的心,去迎接本遊戲的來臨。
由於本人在上一次遊戲處理方面出現不少錯誤與及遊戲尚有不少改進地方,
在這段期間,本人會積極改進AVEEGO遊戲的質素,及定期更新遊戲慨況,希望令大家滿意。
報名仍然可以繼續,感激每一位支持呢個遊戲既人士。[表情]
如果開始的話,我會大約早一、兩個星期通知大家[表情]
同埋,好多謝當年整AVEEGO既Jeff Chan,希望遊戲有日可以再次以遊戲網站出現,好開心之前玩過AVEEGO。[表情]
(想知多少少關於AVEEGO既野,可瀏覽以下網址)
http://evchk.wikia.com/wiki/AVEEGO

確定參加之好友 (目前: 9名/名額: 20名)
1. 怒射角球旗
2. 魚蛋
3. OldSosad
4. kcwjames25
5. realwayutd.
6. KeL & 美利拉斯
7. 科高蘭尼紐約人
8. 英俊
9. 05cw2

有興趣參加之好友 (2名)
1. Rafer
2. ab34

realwayutd. 2013-06-29 12:24
支持

傳統模式我明白, 應該幾好玩.

但創新模式我要消化吓, 但你嘅工作量會好大噃

freezefox 2013-06-29 12:27
好似好複雜………

lamho 2013-06-29 13:12
傳統模式果個應該好多人知點架啦 因為玩開既都知道大概情況

咁我集中講創新模式果度 (我試下以第一身黎講)

例子:一開始我選任何一國(無所謂),假設選木の國。

階級由最低開始(傭兵身份),每個禮拜都可以搵人對戰一次升階級,慢慢升上做元帥。

有3個選項我揀 (亡命、內亂、挑機)

我第1週選擇挑機 --> 搵木の國以外既人對戰 --> 贏左咪升做二等兵 --> 輸左繼續維持做傭兵

到第2週,假設我上週贏左,已經係二等兵我呢週又選挑機 --> 搵木の國以外既人對戰 --> 贏左咪升做一等兵 --> 輸左降格做傭兵

到第3週,假設我上週又贏左,變左做一等兵,我唔想留響木の國,我呢週選擇亡命 --> 搵木の國既人對戰 --> 贏左可以揀走去咩國(階級保留) --> 輸左降3級(由一等兵變做傭兵,留返響木の國)

(經過好多禮拜後)

某X週,我而家終於響木の國做緊元帥位置,假設有個玩家做緊木の國皇帝,我呢週可以選內亂 -->  搵木の國皇帝對戰 --> 贏左就做皇帝 --> 輸左降返做傭兵(最低)

魚蛋 2013-06-29 13:45
我喜歡創新版用升級去俾動力大家繼續投入呢個諗法

sikingthegreat 2013-06-29 14:56
魚蛋:我喜歡創新版用升級去俾動力大家繼續投入呢個諗法[表情]
 (2013-06-29 13:45) 

agree

呢個mode感覺成件事會長壽d~~

btw, love your profile pic~~

怒射角球旗 2013-06-29 14:58
幾正,有興趣,升級制好吸引
但想問下,會唔會有國家之間既戰爭/比賽?可能最尾一星期有個王對王,兵對兵既大戰?
或者有個國戰,例如當有2個國家同時有人去到皇帝級別,就可以發起國戰....令該國玩家為左唔會給人滅國而戰鬥,絕對可以提升到玩家既投入度,歸屬感....又唔會有玩家成日轉國,增加工作量咁...比人滅左國既玩家一係就比淘汰,一係就比吞併...
同埋分級會唔會太多?
一個國家內皇帝當然只可以得一個啦,但元帥級別係咪可能會有多過一個?
仲有個suggestion,例如元帥想推翻皇帝會唔會有個benefit比皇帝?例如分數x1.1咁..?

個game幾吸引...由其係分級制相信對好多人都幾正....男人總係對呢d級別有d衝勁
掛住講...無考慮到你既工作量tim
只要你肯整呢個game...我第一個報名

魚蛋 2013-06-29 15:21
sikingthegreat:
agree
呢個mode感覺成件事會長壽d~~
.......

now you see me

lamho 2013-06-29 15:34
To realwayutd. 魚蛋 sikingthegreat
多謝你地3位上一次既支持希望大家有時間會支持一下
歡迎畀意見 可以畀我知道大家既想法

To 怒射角球旗
多謝你既意見,非常好
你所講既國戰建議應該可以整到,多謝你既支持先
我會嘗試不斷將大家不同建議融入,令遊戲達到大家所想既要求。
工作量方面,我會評估一下,如果真係好勉強,我會再同大家商量。

當然,會有一D制度令一個國家無咁易被人推翻,同埋會有D野減少令玩家成日轉國家
級別果度,其實每個級別可以有好多人都得,例如一個國家可以有3個元帥,5個少將咁。
至於級別太多,我想玩家可以耐玩D,唔想佢地好快升到好高級,令遊戲好容易玩完。
或者真係級別可能多既時候,我會作調整,Thank You~

英俊 2013-06-29 15:53
兩個聯賽...工作量咪好大...

lamho 2013-06-29 15:58
英俊:
兩個聯賽...工作量咪好大...

哈哈~其實工作量無大到 只係拆開左兩個者同樣係計20隊既分

怒射角球旗 2013-06-29 16:16
lamho:To realwayutd. 魚蛋 sikingthegreat
多謝你地3位上一次既支持[表情]希望大家有時間會支持一下[表情]
歡迎畀意見 可以畀我知道大家既想法[表情]
To 怒射角球旗
....... (2013-06-29 15:34) 

支持支持

科高蘭尼紐約人 2013-06-29 17:04
舉J支持

Gabriel 2013-06-29 17:22
支持

6個國家唔會太多??

lamho 2013-06-29 20:58
多謝G版提點 + 科高支持(有點吃驚)

"""我每次出POST都會加插以下內容"""

往事只能回味 (第1回)
當年入好友玩AVEEGO都要考試??
重溫果陣既考試題目 同 各人貼堂 (我都經歷過)
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=25164

魚蛋 2013-06-29 21:30
lamho:
[表情]多謝G版提點 + 科高支持[表情](有點吃驚)
.......

個個都好有heart咁答問題

lamho 2013-06-29 21:48
魚蛋:
個個都好有heart咁答問題[表情]

係架不過我都答得幾差都可以入選

當年hkshearer既答案我次次睇返都好想笑

往事只能回味 (第2回)
以前AVEEGO遊戲版主kch曾經表示:
係圖書館上好友真係......
詳情: http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=25638&ds=1&page=20#881706

可可粉 2013-06-29 21:51
support   

lamho 2013-06-29 22:01
可可粉:
support [表情]  [表情]  

多謝支持!!! 你都加油!!!到時FOA會參加支持

""我每次出POST都會加插以下內容""

往事只能回味 (第3回)
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=25638&ds=1#tpc
以前上位聯賽口號
週週互串與互數,深表愛護與關懷

英俊 2013-06-29 23:22
lamho:[表情]多謝G版提點 + 科高支持[表情](有點吃驚)
....... (2013-06-29 20:58) 

點解果時我唔洗考都有得玩?

sikingthegreat 2013-06-29 23:59
lamho:To realwayutd. 魚蛋 sikingthegreat
多謝你地3位上一次既支持[表情]希望大家有時間會支持一下[表情]
歡迎畀意見 可以畀我知道大家既想法[表情]
To 怒射角球旗
....... (2013-06-29 15:34) 

你放心啦, 今次報名人數一定再多過上次~~
我唔介意俾其他未玩過嘅人玩下, 最多我水照吹嘅啫~~

sikingthegreat 2013-06-29 23:59
魚蛋:now you see me[表情] (2013-06-29 15:21) 

now you see me 真係幾好睇~~

sikingthegreat 2013-06-30 00:02
lamho:[表情]多謝G版提點 + 科高支持[表情](有點吃驚)

當年原來要考試選拔

lamho 2013-06-30 10:06
英俊:
點解果時我唔洗考都有得玩?[表情]

哈哈~唔知呢
不過考試呢個機制都幫到D手,首先更了解果個人清唔清楚大概點玩,另外就篩選一D無心玩既人。

sikingthegreat:

當年原來要考試選拔 [表情]

而家想用返 反正又唔洗我答既 跟住貼堂

往事只能回味 (第4回)
過往既AVEEGO賽制同一D策略,絕對適合新手瀏覽。

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=25836&ds=1#tpc

亨利仔 2013-06-30 14:15
我記得我都要考試
不過我係send比老狐的

freezefox 2013-06-30 22:43
d 題目好似係我出的。

真秘密 2013-06-30 23:22
創新模式幾正
不過我唔知你預算幾多人玩,太多人玩工作量太可怕了吧,
但太少人玩,個架構會站唔著腳,(6國,15級..)
當然,無論幾多人玩,都唔太可能玩15級,唔係到尾都無人上到位
18輪俾你贏到14輪都只不過係升到10級 ..所以10級都嫌多
而且18輪贏14輪本身已經係極困難
不過呢d細節唔駛咁深究先都ok ge

lamho 2013-07-01 13:05
創新模式 (已更新)

地圖

遊戲簡介
每名玩家在地圖上會進行侵略及建設,當有玩家土地數佔地圖(總數: 155土地)的3成(47土地)為勝出遊戲。(若遊戲未結束,會延續到下季進行)

遊戲玩法
1. 首先,每名玩家按照地圖上灰色位置,選擇自己的1個(首都)及2個(據點)
例子:
lamho玩家選擇 (B12) 作為 (首都) , (C14) 及 (D14) 作為據點
(註1: 首都 - 進攻及防守分數x1.5)
(註2: 若首都被攻佔,其他據點亦會屬於對方)

2. 然後,每週結果(傳統聯賽)將影響玩家命運
例子:
聯賽A賽果
會員 (球隊)                                  (球隊)      會員
icemanbergkamp (氷の宮殿) 0-2 (HInnnS) HINNNS)
sikingthegreat (Liverlona) 1-0 (不能說) 真秘密
朗尼 (朗尼) (總分: 73) *1-1 (總分:64.5) (Liger BB)  05cw2
英俊 (handsome united) (總分: 64.5) 0-0* (總分:65分)([hkbff.net]GREAT CHINA) 科高蘭尼紐約人
KeL (Rainie) (總分: 69.5) 0-0* (總分: 70) (ZizouFoReveR) reve

對陣勝方將獲得遊戲幣10值,同時可發動 侵略戰 (無須遊戲幣) 或 建設升級 (遊戲幣10值)
侵略戰: 侵略其他玩家的土地
建設升級: 強化自己現有的土地
建設升級表
最高層 城鎮 (防守分數x1.3)
第三層 圍村 (防守分數x1.2)
第二層 農地 (防守分數x1.1)
最低層 據點 (防守分數x1.0)

對陣敗方亦可獲得遊戲幣5值,但必需參與 防衞戰 (若其中一位勝方指名侵略)
防衞戰: 保護自己土地不被侵略

遊戲幣 (可購買以下項目)
(A) 買土地 (遊戲幣30值) (買下1處灰色的空置土地)
(B) 護城牆 (遊戲幣10值/1週) (令球隊防守分數x1.2)
(C) 攻城裝置 (遊戲幣15值/1週) (令球隊進攻分數x1.2)
(D) 遠程系統 (遊戲幣5值/1週) (可攻擊距離本土3格的地方)
(註: 每週只能使用1種項目)

級別層次
1. 皇帝 (擁有5處土地或以上)
2. 君主 (擁有4處土地)
3. 領袖 (擁有3處土地)
4. 地主 (擁有1處或2處土地)

政策 (根據以上級別層次而使用)
(A) 合盟 (皇帝使用) (最多能與1名玩家同盟) (功能: 可共同使用自己及盟友的球員)
(B) 離間 (君主級或以上使用) (功能: 消除合盟的作用) (即使對手使用合盟)
(C) 起義 (領袖級或以上使用) (功能: 將自己1名正選球員分數x2)
(註: 政策每週只可使用1種,不能與遊戲幣項目同時使用)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
因為最初個遊戲感覺不太完善,所以改左好多野。

希望上面個遊戲概念大家會鍾意

歡迎再畀意見 唔好意思

科高蘭尼紐約人 2013-07-01 13:08
好有新意

sikingthegreat 2013-07-01 13:11
好似好正~~
但好複雜, 你真係handle到咁多計算?!

lamho 2013-07-01 13:20
To 亨利仔
應該唔會再考試希望你有時間可以黎支持

To freezefox
D題目都好難下(我果時覺得) 不過都入到圍

To 真秘密
多謝你上年既落力支持,感激提供意見,已更新遊戲。歡迎再畀建議。

往事只能回味 (第5回)
當年AVEEGO報名既好友可謂高手雲集,
包括火兄及櫻花兄 (可惜最後未開始就決定退出席位)。
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=24343

怒射角球旗 2013-07-01 15:32
(D) 遠程系統 (遊戲幣5值/1週) (可攻擊距離本土3格的地方)

想問下3格既意思包唔包埋白色位?例如我首都係O2,咁對手可唔可以係L2攻擊到我?
第二,距離本土3格只係指打直同打橫?打斜呢?如果打斜唔包既話,我選D8咪無人攻擊到我?

lamho 2013-07-01 16:09
怒射角球旗:
想問下3格既意思包唔包埋白色位?例如我首都係O2,咁對手可唔可以係L2攻擊到我?
第二,距離本土3格只係指打直同打橫?打斜呢?如果打斜唔包既話,我選D8咪無人攻擊到我?

包埋白色位

如果你首都係O2,對手可以係L2攻擊你(即係可以跨過N2,剛好3格打你)

(原諒我整得核突) 如果你本土位置係綠色果點(D5), 紅色就係你可以打到既位置 (咁答唔答到你?)

往事只能回味 (第6回)
當年既上位金榜對抗賽,好友名人多不勝數。結果我"有份"既上位名家組贏左
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=26210

怒射角球旗 2013-07-01 16:21
lamho:包埋白色位
....... (2013-07-01 16:09) 

明白哂/...THX!!
工作量好似好大....加油

ab34 2013-07-01 20:11
我覺得好難玩,太複雜

lamho 2013-07-01 20:30
ab34:
我覺得好難玩,太複雜

可唔可以講有邊一部分太複雜,等我可以簡化一下

往事只能回味 (第7回)
感謝貓相士 - 上位賽最佳領袖
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=25638&uid=7829&ds=1&toread=1

科高蘭尼紐約人 2013-07-02 01:21

我支持點解會吃驚   

TuNg 2013-07-02 03:04
lamho:包埋白色位
....... (2013-07-01 16:09) 

睇返舊post見到自己同自己打

freezefox 2013-07-03 12:33
疑?又改左個玩法呀?

嘩!呢次比上次仲要再複雜D,愈玩愈大喎!驚唔驚OVER 哂呀?!

freezefox 2013-07-03 12:34
變左做LPG

bbq903 2013-07-03 16:42
樓主好用心

英俊 2013-07-03 17:01
freezefox:疑?又改左個玩法呀?
嘩!呢次比上次仲要再複雜D,愈玩愈大喎!驚唔驚OVER 哂呀?![表情] [表情]  (2013-07-03 12:33) 

同感,其實跟返原來咁玩已經好好玩

kcwjames25 2013-07-03 17:15
Support !    Continue play !!

lamho 2013-07-03 17:52
TuNg:
睇返舊post見到自己同自己打 [表情]

哈哈~笑左
不過,你居然幫金榜贏我地上位

freezefox:
疑?又改左個玩法呀?

嘩!呢次比上次仲要再複雜D,愈玩愈大喎!驚唔驚OVER 哂呀?![表情] [表情]  

我都覺得太急進,我再諗過先

bbq903:
樓主好用心 [表情]

多謝支持

英俊:

同感,其實跟返原來咁玩已經好好玩

明白 自己整到亂哂籠

kcwjames25:
Support !    Continue play !![表情]  

感動

往事只能回味 (第8回)
AVEEGO參賽最重要兩大守則 (絕對係知易行難!!!大家記住啦)

1. 必須貫徹始終,玩到最尾!不可隨便放棄,廢置球隊。

2. 要經常到 topic 發言,加強遊戲的可觀性。

ab34 2013-07-03 18:28
lamho:可唔可以講有邊一部分太複雜,等我可以簡化一下[表情]
....... (2013-07-01 20:30) 

其實呢兩個唔同既創新模式都幾正,但係呢個更新左既創新模式要考慮既野太多,遊戲幣應該用黎升級定係買野呢?應該用咩政策呢?如果發動侵略戰又應該侵略邊一處土地呢?太多野要考慮。如果可以將兩個唔同既創新模式混合一齊再簡化,咁就好啦

怒射角球旗 2013-07-03 19:03
其實創新個度我覺得唔用打地盤會唔會好d?
玩返一開始個隻

lamho 2013-07-03 19:29
已經更新返之前創新板既方案一 等大家再討論

ab34:
其實呢兩個唔同既創新模式都幾正,但係呢個更新左既創新模式要考慮既野太多,遊戲幣應該用黎升級定係買野呢?應該用咩政策呢?如果發動侵略戰又應該侵略邊一處土地呢?太多野要考慮。如果可以將兩個唔同既創新模式混合一齊再簡化,咁就好啦[表情]

係...的確好多野要玩家消化 各位唔好意思
OK 我試下簡化 + 混合

怒射角球旗:
其實創新個度我覺得唔用打地盤會唔會好d?
玩返一開始個隻

OK架~最主要大家適應左先 之後慢慢再逐步加上去

往事只能回味 (第9回)
感激過往金榜賽所有名家
「最強、最刺激、最負責任的私人小組聯賽!」
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=26052

英俊 2013-07-05 19:31
我覺得可以將玩有的玩法優化,例如上次玩果時bid人其實好唔方便

今次可以試下用google docs果D,我諗會方便D

lamho 2013-07-05 20:00
英俊:
我覺得可以將玩有的玩法優化,例如上次玩果時bid人其實好唔方便
今次可以試下用google docs果D,我諗會方便D

我今次將個球員庫放在google docs 係咪咁?
https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0AjdxPMhMBF_PdHAwU19fdmIzbDdjUGtFREowRHdpRkE&output=html

往事只能回味 (第10回)
當時既"巔瘋"對決
http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=15562&fpage=2

查看完整版本: [-- AVEEGO遊戲討論區 --] [-- top --]