查看完整版本: [-- 好友世界盃意見+初步參賽留名區 (請看頭post) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【遊戲區】 -> 好友世界盃意見+初步參賽留名區 (請看頭post) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

wongfanshing 2013-06-30 11:45

好友世界盃意見+初步參賽留名區 (請看頭post)

YFF更新過後, 世界盃總算可以成功舉行,
而家統計一下大約參賽人數, 如果想玩既好友就留個名啦.
當希望參加人數數量足夠既話, 大會將會開正式報名post比各位好友留link報名.
如無意外, 遊戲會係英超第4週開始.

-------------------------------------------------

新一屆既世界盃將會由我同G版合力舉辦,
以下係來屆草圖:
(full-size圖: http://upload.lsforum.net/users/public/u30907Plan_24Augh66.png)

wongfanshing 2013-06-30 11:45
補返d資料:

名額:48隊(先到先得)
資格:好友論壇初級會員以上

世界盃獎金
冠軍: 好友元50,000元
亞軍: 好友元25,000元
季軍: 好友元10,000元
殿軍: 好友元5,000元

詳細玩法:

1.48隊分6個小組進行分組雙循環比賽
2.每組8隊打雙循環(14週),有主客制讓分(作客讓13分)
.主客制讓分的計法(主隊)-如果主隊經理人得分相等或高過於客隊,主隊直接勝出(得3分),如果低過就用客隊讓球計法
.主客制讓分的計法(客隊)-客隊要贏多於13分,才算勝出(得3分),否則算打和(和各1分,輸0分)
.所有分數都會以每週出完所有球隊的分數後,香港時間早上十一時(英國時間大約零晨四五點)為準。直至第二週開波前一日的香港時間早上十時五十九分。最後,會以Yahoo最後出乜野分,就用乜野分數,並不會理該週曾經發生任何事或賽程的改期或取消,特別係有時Yahoo唔記得計分或計錯。但如果全部球隊的分數都沒有在限期內更新,該週則當取消,延期一週
.如果該週英超比賽場次少於4場,則當取消,延遲1週
.如果打完雙循環後,總分相同,則以得失分計算;再相同,則以勝出場次計算;再相同,則以14週的經理人總得分計算
.係每週大家可以選出你隊中一個球員做【每週隊長】,得分會乘倍,負分不作倍乘!
.【每週隊長】的得分為,前鋒(2倍)、中場(2.5倍)、後衛(3倍)、龍門(3倍)
.以作客揀【每週隊長】為優先,固只需作出一個選擇。但主場的,必需提供正副隊長,以供選擇。
.【每週隊長】的選擇時間為出分後至每週YFF截止時間前一小時或英超聯第一場開波前二小時,以最早的時間為準,以好友的系統時鐘為準。出了的post唔可以edit,要改的就開個新post,計最後個post。
.連續三週沒有轉陣(希望各小組組員自行監察)或連續兩週有empty球員的球隊,除非有事先聲明外,否則均當中途退出論。所有分組賽的對賽(未打或已經完成的),對手都視作贏波論。
.但若然自動提出提出的隊伍,之前所有比賽均視作有效,其餘賽事則為輸波論。
.組長(我)當然保留所有問題的最終決察權

【每週隊長】,請大家用以下形式出post:

Week 3 (Yahoo第4週)
Yahoo名稱:[hkbff.net)
每週隊長(正選):T. Henry (ARS - F)
每週隊長(副選):F. Lampard (CHE - M)

reve 2013-06-30 12:57
支持tom仔!
加油

lamho 2013-06-30 13:18
支持!希望有機會入去玩下

sikingthegreat 2013-06-30 13:44
tom 好波~~

羅力亞 2013-06-30 14:56
支持 !!!

Gabriel 2013-06-30 15:04
係咪姐係21週都有每週派米賽??????

wongfanshing 2013-06-30 15:07
Gabriel:係咪姐係21週都有每週派米賽?????? (2013-06-30 15:04) 

只係分組賽同wk20有派米賽..

ab34 2013-06-30 23:21
唔係咁鐘意單場過既淘汰賽

Rafer 2013-07-02 08:58
support ~~!

youyou 2013-07-02 10:03
辛苦你地啦

心靈上無限支持

icemanbergkamp 2013-07-02 17:02
世界盃精髓就係隊長制, 進入淘汰階段都應該要保留

之前就係覺得入左淘汰賽就純粹鬥高分, 同其他遊戲冇分別, 遊戲性大減.....

怒射角球旗 2013-07-02 19:36
icemanbergkamp:世界盃精髓就係隊長制, 進入淘汰階段都應該要保留
之前就係覺得入左淘汰賽就純粹鬥高分, 同其他遊戲冇分別, 遊戲性大減.....[表情] [表情]  (2013-07-02 17:02) 

同意

lamho 2013-07-02 21:20
我想問一問係咪唔洗報名費?
定係我睇漏眼?

Gabriel 2013-07-02 21:52
lamho:我想問一問係咪唔洗報名費?[表情]
定係我睇漏眼?[表情] (2013-07-02 21:20)

世界盃唔使報名費架(到目前為止)

lamho 2013-07-02 21:56
Gabriel:世界盃唔使報名費架(到目前為止[表情])
 (2013-07-02 21:52) 

即係鼓勵新人黎呢度有得玩唔錯喎 又食又拎

wongfanshing 2013-07-02 23:25
咁如果:
1. 淘汰賽繼續沿用隊長制, 而16強再加入埋估波元素
2. 16強起以兩週yff成績計算該輪總分

大家覺得如何?

ab34 2013-07-03 00:18
我就覺得淘汰賽冇隊長制好d,因為好似現實既世界杯咁,分組賽爆冷有弱d既球隊晉級,但係淘汰賽爆冷既機會會較細,因為大家出真工夫,隊長制就係類似提供一個爆冷既機會,所以我覺得淘汰賽冇隊長制好d

16強開始可以用兩週總分計,其實都只係多左4週

freezefox 2013-07-03 12:23
隊長制對計分既工作量既影響都幾緊要!

Gabriel 2013-07-03 12:44
freezefox:隊長制對計分既工作量既影響都幾緊要! (2013-07-03 12:23) 

去到16強,每週最多都係入16隊既正/副隊長...比起48隊黎講,算輕鬆左

而且通常來來去去都係果幾個隊長,COPY & PASTE又解決左一堆。
最怕係大家打錯名,例如有D西班牙文既字要打番岩,因為打錯左既話,會影響FORMULA運作

入完個隊長名落excel,咁其他野就會excel搞掂

freezefox 2013-07-03 12:45
Gabriel:去到16強,每週最多都係入16隊既正/副隊長...比起48隊黎講,算輕鬆左
而且通常來來去去都係果幾個隊長,COPY & PASTE又解決左一堆。
最怕係大家打錯名,例如有D西班牙文既字要打番岩,因為打錯左既話,會影響FORMULA運作[表情]
....... (2013-07-03 12:44) 

原來都可以用EXCEL 攪掂個計分架?!咁又幾好喎!

Gabriel 2013-07-03 16:15
freezefox:原來都可以用EXCEL 攪掂個計分架?!咁又幾好喎! (2013-07-03 12:45) 

但係都係由tom決定啦

bbq903 2013-07-03 16:33
wongfanshing:咁如果:
1. 淘汰賽繼續沿用隊長制, 而16強再加入埋估波元素
2. 16強起以兩週yff成績計算該輪總分
大家覺得如何? (2013-07-02 23:25) 

個人覺得keep 住隊長制好d , 因為隊長制係世盃一大特色. 倘若係兩個回合, 各有主客都冇乜話唔公平.

kcwjames25 2013-07-03 17:17
icemanbergkamp:世界盃精髓就係隊長制, 進入淘汰階段都應該要保留
之前就係覺得入左淘汰賽就純粹鬥高分, 同其他遊戲冇分別, 遊戲性大減.....[表情] [表情]  (2013-07-02 17:02) 

Agreed -     隊長制, 進入淘汰階段都應該要保留  !!

Alan0502 2013-07-03 23:14
支持tom兄

muron10 2013-07-05 22:09
支持,想玩世盃好耐

carlos足球會 2013-08-11 18:04
好掛住呢隻game
一見到隊長制度即刻勾起好多美好回憶

Gabriel 2013-08-11 18:28
世界盃其實受今次YFF既改革影響得好大,就算處理好計分問題,而家隊長既特色都應該無辦法保留,如此推算,世界盃就會變到唔係以前既世界盃

可可粉 2013-08-21 11:44
好消息,yff已加team id同睇到其他人咩陣

Gabriel 2013-08-21 11:57
可可粉:好消息,yff已加team id同睇到其他人咩陣 (2013-08-21 11:44) 

而家YFF本身有隊長制度

世杯我真係唔知點執

朗尼 2013-08-21 12:17
Gabriel:而家YFF本身有隊長制度
世杯我真係唔知點執[表情] (2013-08-21 11:57) 

咪取消本身個隊長囉...........

朗尼 2013-08-21 12:19
Gabriel:世界盃其實受今次YFF既改革影響得好大,就算處理好計分問題,而家隊長既特色都應該無辦法保留,如此推算,世界盃就會變到唔係以前既世界盃[表情]
 (2013-08-11 18:28) 

一樣者,照用番隊長倍數黎計咪得,好似冇影響。

Gabriel 2013-08-21 12:19
朗尼:咪取消本身個隊長囉........... (2013-08-21 12:17) 

我點CHECK

Gabriel 2013-08-21 12:20
朗尼:一樣者,照用番隊長倍數黎計咪得,好似冇影響。 (2013-08-21 12:19) 

我用小組分既話 我扣減唔到個隊長分

除非我每隊都LINK入EXCEL?

朗尼 2013-08-21 12:29
Gabriel:我用小組分既話 我扣減唔到個隊長分
除非我每隊都LINK入EXCEL? (2013-08-21 12:20) 

你仲係用緊我整個excel?

今屆一定要仲新寫過.............

Gabriel 2013-08-21 12:37
朗尼:你仲係用緊我整個excel?
今屆一定要仲新寫過............. (2013-08-21 12:29) 

唔係呀...我自己整架,我COPY左你賽程同小組分表果PART

Gabriel 2013-08-21 12:40
上季已經整到我頭都痛.........諗起今季又要整過.......真係媽媽聲

朗尼 2013-08-21 12:43
Gabriel:唔係呀...我自己整架,我COPY左你賽程同小組分表果PART (2013-08-21 12:37) 

咁就好了,你自己識整,就已經攪掂了。

Gabriel 2013-08-21 12:46
朗尼:咁就好了,你自己識整,就已經攪掂了。 (2013-08-21 12:43) 

但係要每週LINK 48隊????

仲要SET FORMULA 抽走隊長

朗尼 2013-08-21 12:47
Gabriel:[表情] 但係要每週LINK 48隊????
仲要SET FORMULA 抽走隊長[表情] (2013-08-21 12:46) 

一的唔難,見到出分個欄有個"+"號的,咪做野囉............

Gabriel 2013-08-21 12:53
朗尼:一的唔難,見到出分個欄有個"+"號的,咪做野囉............[表情] (2013-08-21 12:47) 

係喎,見到你係問陣區個表都係咁抽個分

朗尼 2013-08-21 12:55
Gabriel:係喎,見到你係問陣區個表都係咁抽個分[表情] (2013-08-21 12:53) 

set條簡單的formal咪得囉..........

Gabriel 2013-08-21 12:59
朗尼:set條簡單的formal咪得囉.......... (2013-08-21 12:55) 

搵到加號既個數除番個2

wongfanshing 2013-08-24 14:30
大家可以留一留名表示希望參加賽事
但唔洗留link住.

alan1439 2013-08-24 14:32
留名

lamho 2013-08-24 14:32
毫不猶疑

bbq903 2013-08-24 14:33
報名

Why 2013-08-24 14:46
報名

torres08 2013-08-24 14:50
報名

呀威 2013-08-24 14:58
留名

查看完整版本: [-- 好友世界盃意見+初步參賽留名區 (請看頭post) --] [-- top --]