查看完整版本: [-- [新遊戲] 醫務所挑戰盃 意見收集區 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【遊戲區】 -> [新遊戲] 醫務所挑戰盃 意見收集區 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

Rafer 2013-07-02 09:12

[新遊戲] 醫務所挑戰盃 意見收集區

初步遊戲細則如下:

1) 遊戲以32強淘汰賽方式進行,採三局兩勝制。

2) 參賽者可在每一階段淘汰賽三局中其中一局使用一次錦囊。錦囊的用法:如參賽者決定在頭兩局其中一局使用錦囊,當周分數將會乘以1.1;如參賽者決定在第三局才使用錦囊,當周的分數將會乘以1.2。

3) 對戰雙方以較高分者勝,同分以下列順序分勝負:
i) 未使用錦囊者勝
ii) 球隊入球數較多者勝
iii) 球隊CS數較多者勝
iv) 先取兩勝的一方,即可進入下一階段淘汰賽。

4) 賽事將會有4位醫生參加,並將於16強階段淘汰賽才出現。

5) 報名詳情:
i) 參賽人數:24人
ii) 參賽資格:所有級別的好友會員都可參加
iii) 報名費為$10,000好友元
iv) 請轉賬報名費$10,000好友元至「Rafer」戶口,然後在此topic留言報名
v) 報名格式:參賽者需要留下好友名稱、YFF 隊名 及 YFF Link到此topic報名

6) 獎金:
冠軍:$80,000
亞軍:$50,000
四強出局(兩位):$35,000
八強出局(四位):$20,000
十六強出局(八位):$10,000
首圈出局(十二位):無獎金

7) 賽事將於第2至第16周進行

歡迎各好友俾意見

lamho 2013-07-02 09:43
頭香
支持!!!

CHUCK 2013-07-02 11:23
留名

alan1439 2013-07-02 13:19
支持

siuzac 2013-07-02 14:25
點解第三局用錦囊,分數會乘得高D?

Rafer 2013-07-02 15:39
siuzac:點解第三局用錦囊,分數會乘得高D? (2013-07-02 14:25) 

因為三局兩勝,可能未去到第三局就已經被KO ,所以忍到手第三局先用錦囊,分數會乘大d。

stevewong_20 2013-07-02 16:49
10000分報名好貴ar!!

Rafer 2013-07-02 20:12
stevewong_20:
10000分報名好貴ar!!

呢點可以再慢慢諗, 或者話, 幾錢報名你會考慮玩?

怒射角球旗 2013-07-02 20:25
我都覺得貴左少少...5000-8000可能會有多d人玩到....但10000都可以接受既

CopoeL 2013-07-02 20:36
係新聞皮1個POST 都1千, 10000 變相鼓勵發貼 XD

muron10 2013-07-02 21:50
留名待玩

lamho 2013-07-02 21:53
問一問
每個階段洗唔洗清哂自己D球員再買過?
即係假設我32強出左線,16強果陣係咪清空球隊先,然後再用現價買球員?

sikingthegreat 2013-07-02 22:00
siuzac:點解第三局用錦囊,分數會乘得高D? (2013-07-02 14:25) 

俾人有策略選擇嘛, 要risk輸晒頭兩鋪出局, 但生死戰會有著數 (如有)

sikingthegreat 2013-07-02 22:03
btw 都順便拋定出黎先~~

爭醫務所挑戰盃冠軍當然係主線任務, 但我地亦有一個遊戲會一直陪伴住大家, 俾大家可以玩d另類嘅支線任務~~ 保證照顧到大家鬥高分以外嘅其他需要~~ 到時記得多多支持~~

怒射角球旗 2013-07-02 23:11
留位

reve 2013-07-03 00:21

Rafer 2013-07-03 10:59
lamho:問一問
每個階段洗唔洗清哂自己D球員再買過?
即係假設我32強出左線,16強果陣係咪清空球隊先,然後再用現價買球員?[表情] (2013-07-02 21:53) 

唔洗清空~

siuzac 2013-07-03 12:01
Rafer:因為三局兩勝,可能未去到第三局就已經被KO ,所以忍到手第三局先用錦囊,分數會乘大d。 (2013-07-02 15:39) 

完全明白!

留定位比我

freezefox 2013-07-03 12:15
會唔會同世界杯、好友聯賽等係形式上太似?

Rafer 2013-07-03 13:34
freezefox:會唔會同世界杯、好友聯賽等係形式上太似? (2013-07-03 12:15) 

咁又唔會, 每個game都總會有小小分別, 例如世界盃咁, 佢地既特色係隊長制, 我地個game都有我地既特色, 就係有錦囊既元素, 同埋3局2勝制, 呢2點暫時好似得我地隻game有.

freezefox 2013-07-03 14:32
Rafer:咁又唔會, 每個game都總會有小小分別, 例如世界盃咁, 佢地既特色係隊長制, 我地個game都有我地既特色, 就係有錦囊既元素, 同埋3局2勝制, 呢2點暫時好似得我地隻game有. (2013-07-03 13:34) 

係有小小分別,但真係得個小小囉。但個大支架幾乎一樣……

世界杯同好友聯差唔多各佔50 個玩家。未必個個玩家都一個人玩幾個GAME,再多個形式好接近既杯賽,怕唔怕影響大家參加意慾?

freezefox 2013-07-03 14:33
之前光仔提過既以小組形式參賽,呢個IDEA 幾好哎,又夠新又夠特別,何不係呢個方向繼續發展落去?

bbq903 2013-07-03 16:29
freezefox:之前光仔提過既以小組形式參賽,呢個IDEA 幾好哎,又夠新又夠特別,何不係呢個方向繼續發展落去? (2013-07-03 14:33) 

其實有小組我都覺得較好 , 話晒要用10000 好友元, 分分鍾玩得一場就 game over . 不值

另外感覺上醫生十六強先加入令到game 公平性大減 .  玩意慾都下降不少 .

freezefox 2013-07-03 17:18
bbq903:其實有小組我都覺得較好 , 話晒要用10000 好友元, 分分鍾玩得一場就 game over . 不值
另外感覺上醫生十六強先加入令到game 公平性大減 .  玩意慾都下降不少 .  (2013-07-03 16:29) 

而且小組制下,醫生團隊理所當然地係一個小隊,甚至可以出兩個小隊出黎一玩,都切合到個主題。

舉例,可以3或4人一組。每次只出2 或3 個組員。1或2 人計攻擊分(只計前鋒),一人計防守分(只計後防同籠)!有少少似AVEEGO 咁攻防分數分開黎計。又或者第三人既作用可以係特別戰略(但未諗到點用)。

好處係:

1. 玩法新穎:以小組參賽,前所未有。
2. 唔怕爛尾:一個小組3,4 人,可以互相推動,互相提醒,無咁易放棄。就算其中一個HEA 玩,都仲有幾他隊友頂住。
3.配合主題:醫生團隊為參賽隊伍,可以與其他小組一較高下。比起去到16強先以種子隊身法出戰,更加能與參賽者打成一片,避免予人高高在上或有特別優侍的錯覺。

怒射角球旗 2013-07-03 19:07
freezefox:而且小組制下,醫生團隊理所當然地係一個小隊,甚至可以出兩個小隊出黎一玩,都切合到個主題。
舉例,可以3或4人一組。每次只出2 或3 個組員。1或2 人計攻擊分(只計前鋒),一人計防守分(只計後防同籠)!有少少似AVEEGO 咁攻防分數分開黎計。又或者第三人既作用可以係特別戰 .. (2013-07-03 17:18) 

正...小組制其實唔錯....
但問題係小組隊友點樣私底下溝通....唔通好似ls咁開子版?

freezefox 2013-07-03 19:54
怒射角球旗:正...小組制其實唔錯....[表情]
但問題係小組隊友點樣私底下溝通....唔通好似ls咁開子版?
 (2013-07-03 19:07) 

小組自已諗了。咁多組,會子版會好頭痛的。

其實公開討論都唔怕架。

klinsmannabc 2013-07-03 20:04
十卜

siuzac 2013-07-03 21:48
freezefox:而且小組制下,醫生團隊理所當然地係一個小隊,甚至可以出兩個小隊出黎一玩,都切合到個主題。
舉例,可以3或4人一組。每次只出2 或3 個組員。1或2 人計攻擊分(只計前鋒),一人計防守分(只計後防同籠)!有少少似AVEEGO 咁攻防分數分開黎計。又或者第三人既作用可以係特別戰 .. (2013-07-03 17:18) 

我諗緊隻GAME都係小組咁玩

Rafer 2013-07-03 22:48
siuzac:我諗緊隻GAME都係小組咁玩[表情] (2013-07-03 21:48) 

小組game, 正~

siuzac 2013-07-03 22:49
Rafer:小組game, 正~ [表情] (2013-07-03 22:48) 

如果你地都搞小組game.
咁我果個就唔搞喇

Rafer 2013-07-03 22:55
siuzac:如果你地都搞小組game.
咁我果個就唔搞喇[表情] (2013-07-03 22:49)

我地應該唔會~
我地會支持你隻game~

Rafer 2013-07-09 15:42
想問下大家, 如果隻game費用全免既話, 你地會參加嗎?
我地想做個統計, 睇下大概會有幾多人參加~

Rafer 2013-07-09 15:48
醫生們都會好似其他參賽者一樣, 由第一round打起~

siuzac 2013-07-09 17:42
Rafer:想問下大家, 如果隻game費用全免既話, 你地會參加嗎?
我地想做個統計, 睇下大概會有幾多人參加~ (2013-07-09 15:42) 

參加!

lamho 2013-07-09 17:46
siuzac:參加! (2013-07-09 17:42) 

X2 (如果要10,000報名費,我應該都會參加)

怒射角球旗 2013-07-09 19:00

alan1439 2013-07-09 19:05
要錢都應該參加

siuzac 2013-07-09 22:44
lamho:X2 [表情] (如果要10,000報名費,我應該都會參加[表情]) (2013-07-09 17:46) 

yes!我都係!

kcwjames25 2013-07-10 15:22
要錢都應該參加

lamho 2013-07-31 10:48
呢邊係咪睇第一週情況先決定?

我已準備好1皮野好友元黎挑機 不過唔洗錢我都無所謂架

lamho 2013-08-21 12:07
呢個點先?
我已經有一萬好友元畀你地啦喎

Rafer 2013-08-21 12:22
因為太多不穩定因素, 加上新制度嚴重影響game既原意, 所以我地決定放棄搞呢隻game

lamho 2013-08-21 12:24
Rafer:
因為太多不穩定因素, 加上新制度嚴重影響game既原意, 所以我地決定放棄搞呢隻game [表情]  

明白~~~~~

查看完整版本: [-- [新遊戲] 醫務所挑戰盃 意見收集區 --] [-- top --]