查看完整版本: [-- 屯門V city今開幕勢掀中港矛盾 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【時事新聞】 -> 屯門V city今開幕勢掀中港矛盾 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

HINNNS 2013-08-01 10:55

屯門V city今開幕勢掀中港矛盾

新地位於港鐵屯門站的V city今日開幕,揚言每年吸客5,000萬人次,當中兩成為內地客,每日更有500班旅遊巴士接載內地客到場,勢將中港矛盾帶入屯門。鄰近舖租已經「扯高」,有議員指,商場附近的舊區有業主向小店「開刀」,即時加租3成,不少小店被迫離場,對正新商場正門的明偉大樓,近街口的三個相連舖位已丟空。就連代表中產生活的咖啡店也要「升級」,連鏈店星巴克都被踢走,換來一間連熱狗套餐也要賣118元的精品咖啡店。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130801/51606620

8月1日14:00, 屯門正式淪陷... R.I.P.

國球旗 2013-08-01 11:06
總面積達30萬平方呎的 V city,有近130間商戶。新地在網頁表明銳意將 V city 打造成新界西旗艦商場。本報記者昨日所見,商場裝修奢華,設計特色與同屬新地的 apm 及 Mikiki 相似。商戶組合則與全港各區主打自由行消費的商場相似,以金行、電器店、美容產品店佔多,獨欠街坊小店。

新地早前揚言,V city每年可吸客5,000萬人次,當中兩成為內地客,又會增加行經屯門站的過境巴士一倍,每日500班;然則由今天起,平均每天有13.4萬人次殺入屯門站一帶,當中包括2.7萬內地客

可可粉 2013-08-01 11:18
睇個標題就估到係軒士動新聞

可可粉 2013-08-01 11:18
換來一間連熱狗套餐也要賣118元的精品咖啡店

HINNNS 2013-08-01 11:34
可可粉:換來一間連熱狗套餐也要賣118元的精品咖啡店[表情] [表情]  (2013-08-01 11:18) 

痴Q線...

HINNNS 2013-08-01 11:36
國球旗:總面積達30萬平方呎的 V city,有近130間商戶。新地在網頁表明銳意將 V city 打造成新界西旗艦商場。本報記者昨日所見,商場裝修奢華,設計特色與同屬新地的 apm 及 Mikiki 相似。商戶組合則與全港各區主打自由行消費的商場相似,以金行、電器店、美容產品店佔多,獨欠街坊小店。
.. (2013-08-01 11:06) 

隔離屯市已經有哂咁多間牌子金舖... 而家呢到又開埋D一樣既野...

連uiquo都要開多間.... 想點

迪神 2013-08-01 11:45
連新墟都唔放過

CopoeL 2013-08-01 12:13
熱狗套餐也要賣118元 ....................................................

Ar敬 2013-08-01 13:24
可可粉:換來一間連熱狗套餐也要賣118元的精品咖啡店[表情] [表情]  (2013-08-01 11:18) 

118元

him 2013-08-01 13:39
其實係 1997.7.1正式淪陷

youyou 2013-08-01 13:49
已經去完v city 食lunch, 原本想食牛角...但多人到.....

最後食左間日式咖喱

HINNNS 2013-08-01 14:01
youyou:已經去完v city 食lunch, 原本想食牛角...但多人到.....[表情]
最後食左間日式咖喱[表情]  (2013-08-01 13:49) 

you姐做咩係屯門

youyou 2013-08-01 14:46
HINNNS:you姐做咩係屯門 [表情] (2013-08-01 14:01) 

我係屯門返工架喎

如果唔係, 點識我地個共同朋友

蕃薯廠 2013-08-01 14:52

我公司對面間茶記熱狗 + 紅豆冰 特價只賣15元

HINNNS 2013-08-01 15:05
youyou:我係屯門返工架喎[表情]
如果唔係, 點識我地個共同朋友[表情] (2013-08-01 14:46) 

竟然

我唔知你地係屯門返工

chun1424 2013-08-01 15:29
好日都唔會出市中心

youyou 2013-08-01 15:36
HINNNS:竟然 [表情]
我唔知你地係屯門返工 [表情] (2013-08-01 15:05) 

有無搞錯, 你同佢男友咁熟, 竟然唔知佢係邊返工

HINNNS 2013-08-01 15:55
youyou:有無搞錯, 你同佢男友咁熟, 竟然唔知佢係邊返工[表情] (2013-08-01 15:36) 

同佢男友熟關知佢係邊返工咩事

youyou 2013-08-01 16:02
HINNNS:同佢男友熟關知佢係邊返工咩事[表情] (2013-08-01 15:55) 

咁你下次見到共同朋友時, 問下佢係邊處返工

HINNNS 2013-08-01 16:07
youyou:咁你下次見到共同朋友時, 問下佢係邊處返工[表情] (2013-08-01 16:02) 

而家知啦

但係屯門邊到?? 其實我連你地返咩工都唔知

youyou 2013-08-01 16:47
HINNNS:而家知啦 [表情]
但係屯門邊到?? 其實我連你地返咩工都唔知 [表情] (2013-08-01 16:07) 

山景村附近間學校...

公司名就唔開啦

HINNNS 2013-08-01 16:51
youyou:山景村附近間學校...
公司名就唔開啦[表情] (2013-08-01 16:47) 

嘩, 咁佢返工未好近

youyou 2013-08-01 16:59
HINNNS:嘩, 咁佢返工未好近 [表情] (2013-08-01 16:51) 

無錯, 每日行路返工放工, lunch都係大部份時間返屋企食

加歷查 2013-08-01 17:35
youyou:無錯, 每日行路返工放工, lunch都係大部份時間返屋企食[表情] (2013-08-01 16:59) 

山景真係無野好食

迪神 2013-08-01 17:54
其實會唔會係好事,將D強國人集中哂係V CITY,市中心會清靜番?

ArSo 2013-08-01 18:07
我frd話果頭食車仔麵係12蚊麵底

睇怕好快冇

senal 2013-08-01 19:22
今日行左一陣,個商場仲靚過屯市,但唔覺多大陸人,有時又唔駛講到大陸人咁恐怖既

屯市 / V city 俾我會去 V city,就腳好多

迪神 2013-08-01 20:56
ArSo:我frd話果頭食車仔麵係12蚊麵底
睇怕好快冇 (2013-08-01 18:07) 

果間野係條窄巷到,唔會咁快掃到掛....

迪神 2013-08-01 20:57
arsenal:今日行左一陣,個商場仲靚過屯市,但唔覺多大陸人,有時又唔駛講到大陸人咁恐怖既 [表情]
屯市 / V city 俾我會去 V city,就腳好多 (2013-08-01 19:22)

未開始進攻啫~

啪啪啪啪啪啪 2013-08-01 22:18
北區、元朗同沙田一早失守,

大埔、屯門係遲早既事

yanyan 2013-08-01 22:28
[url=http://bbs.hkbff.net/u.php?username=加歷查]加歷查[/url]:山景真係無野好食[表情] (2013-08-01 17:35) 

老麥

讀仁二個兩年幫襯唔少

yanyan 2013-08-01 22:28
艾殊利楊格:好日都唔會出市中心[表情]  (2013-08-01 15:29) 

好日都唔出街

ericlok 2013-08-01 22:48
屯門友表示 近三個月都冇行過市中

kevin6543 2013-08-01 22:59
有冇人知道有咩鋪

HINNNS 2013-08-01 23:26
youyou:無錯, 每日行路返工放工, lunch都係大部份時間返屋企食[表情] (2013-08-01 16:59) 

呢D真係幸福工...

HINNNS 2013-08-01 23:27
迪神:其實會唔會係好事,將D強國人集中哂係V CITY,市中心會清靜番?[表情]  (2013-08-01 17:54) 

無可能... 屯門買夠唔知幾多錢有搭車優惠

HINNNS 2013-08-01 23:29
kevin6543:有冇人知道有咩鋪[表情] [表情]  (2013-08-01 22:59) 

屯門「V city」 兩成店賣鐘錶珠寶@主場報道

新鴻基地產位於屯門的新商場V city,乘毗連深圳灣通道之優勢,事先張揚每日會以500班跨境巴士接載內地旅客來港;新地方面向傳媒強調,商場「服務香港及屯門區內居民為目標」,但預期跨境旅客佔商場人流20%。V city今日試業,逾90%店鋪已正式開業,其中鐘錶、珠寶店及化妝品店合共佔整體店鋪數目43%;商場更將卓悅及莎莎化妝品店設在跨境巴士站旁,迎合內地豪客需求。

撇除餐飲及便利店,在V city約90間零售商鋪中,鐘錶珠寶配飾店有16間(佔整體18%),比例接近兩成;面積最大的太子珠寶鐘錶鋪位面積更達3500平方呎。化妝品及美容產品店另有23間,比例達四分之一。
《主場新聞》記者今天實地觀察,商場地面一層為公共運輸交匯處,為多線私營跨境巴士的終點站;廣東各市旅客抵步後,推開跨境巴士總站附近的商場大門,首先看到的店鋪便是卓悅及莎莎化妝品店。商場大肆宣傳的「每日500班跨境巴士來回」,為永東直巴的業務開拓預測,尚未投入服務。

V city 裝潢以白色為主調,商場內設計熟口熟面,裝飾與同集團的IFC一期等相類似;除洗手間附近有座椅外,商場僅設一個休憩處。V city特設旅客服務櫃檯,但目前未有針對跨境旅客的優惠:據商場職員指,V city將一視同仁為本地及外地客戶提供優惠。

V city旁的屯門新墟,本為區內物價較平的小區,充斥各式民生小店;但《蘋果日報》報道,V city鄰近業主即加租三成,甚至拒絕續租予原有租戶,相信新墟即將面目全非。

yanyan 2013-08-01 23:32
kevin6543:有冇人知道有咩鋪[表情] [表情]  (2013-08-01 22:59) 

uniqlo/global work/IT系列

之前聽聞有agnes b sports

HINNNS 2013-08-01 23:36
yanyan:uniqlo/global work/IT系列
之前聽聞有agnes b sports[表情] (2013-08-01 23:32) 

好似真係有...

btw, 佢出左個APPS, 想知有咩DL個APPS睇下就知..
利申: 我無DL

yanyan 2013-08-01 23:37
HINNNS:好似真係有...
btw, 佢出左個APPS, 想知有咩DL個APPS睇下就知..
利申: 我無DL (2013-08-01 23:36) 

冇興趣

不過最神奇係有間唔知系giordano定係belano既物體開左係v city

可可粉 2013-08-01 23:54
HINNNS:而家知啦 [表情]
但係屯門邊到?? 其實我連你地返咩工都唔知 [表情] (2013-08-01 16:07) 

順便問埋you姐d緋聞啦

HINNNS 2013-08-01 23:59
yanyan:冇興趣[表情]
不過最神奇係有間唔知系giordano定係belano既物體開左係v city[表情] (2013-08-01 23:37) 

仲有人買呢兩間野既野咩??

HINNNS 2013-08-01 23:59
可可粉:順便問埋you姐d緋聞啦[表情] (2013-08-01 23:54) 

可粉有野問你

@youyou  

可可粉 2013-08-02 00:14
HINNNS:可粉有野問你 [表情]
@youyou      (2013-08-01 23:59) 

當然係打探你地的共同朋友啦......問當事人做咩

kevin6543 2013-08-02 01:48
HINNNS:屯門「V city」 兩成店賣鐘錶珠寶@主場報道
新鴻基地產位於屯門的新商場V city,乘毗連深圳灣通道之優勢,事先張揚每日會以500班跨境巴士接載內地旅客來港;新地方面向傳媒強調,商場「服務香港及屯門區內居民為目標」,但預期跨境旅客佔商場人流20%。V city今日試業,逾90%店 .. (2013-08-01 23:29) 

睇黎都係周生生,周大福個D
TMTP 有rolex , 咁V CITY 係江詩丹頓 ? IWC ?
之後會唔會有LV , GUCCI

ericlok 2013-08-02 08:03
太子入v city
omega tudor rolex cartier 一定有得賣

youyou 2013-08-02 08:40
可可粉:當然係打探你地的共同朋友啦......問當事人做咩[表情] (2013-08-02 00:14) 

呀共同朋友放緊大假, 19/8先返工, 有乜問...麻煩交比我, 我等佢返工時, 幫你轉問

youyou 2013-08-02 08:43
yanyan:uniqlo/global work/IT系列
之前聽聞有agnes b sports[表情] (2013-08-01 23:32) 

食肆方面, 昨天係咁易睇過, 有牛角, 北海道pizza, italano tomato, papa, 上海婆婆, 峰sushi....
有D唔記得左

重有間muji.....

麻凡 2013-08-02 08:44
youyou:呀共同朋友放緊大假, 19/8先返工, 有乜問...麻煩交比我, 我等佢返工時, 幫你轉問[表情] (2013-08-02 08:40) 

OK~咁我張自己交哂俾你架LA~~

HINNNS 2013-08-02 09:04
kevin6543:睇黎都係周生生,周大福個D [表情]
TMTP 有rolex , 咁V CITY 係江詩丹頓 ? IWC ? [表情]
之後會唔會有LV , GUCCI [表情] (2013-08-02 01:48) 

周生生同大福果D未開已經見到, 係西鐵站下面條路都望到果幾間野...

名牌店應該都係遲早既事...

查看完整版本: [-- 屯門V city今開幕勢掀中港矛盾 --] [-- top --]