查看完整版本: [-- 白痴唔識重裝windows   求救~ --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【電腦中心】 -> 白痴唔識重裝windows   求救~ [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

dolphindt 2013-08-20 00:22

白痴唔識重裝windows   求救~

事原係入windows 時, 成日hold 係黑畫面度, 重會入唔到save mode, 所以想去重新裝過windows, 又順便轉做 64bit,
點知,  就算係問朋友惜既碟, 同自己去dl 既iso,  
都只會出現以下尼個msg:

此檔案的版本與你執行的WINDOWS版本不相容, 請檢查電腦的系統資訊, 判斷你需要X86(32位元)或X64(64位元)"的視窗

請問, 我要點先可以重裝到window ?? 救命~ HLEP~

我用緊 window 7 32bit SP1
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-2500 3.3G 4核
4G RAM

迪神 2013-08-20 02:41
入BIOS SETTING BOOT OPTION揀BOOT FROM CD-ROM

入番隻64BIT WINDOW7既碟入去,自己LOAD...入到去應該有得揀分DRIVE格式化,FORMAT完之後就下一步....下一步....下一步....下一步....下一步....下一步....攪掂

不過記得BACKUP要既野,咁樣FORMAT真係渣都冇的

dolphindt 2013-08-20 10:41
@迪神  
救命啊,  我用咗 bios boot ,  佢會出現:

Windows has encountered a problem communicating with a device connected to your computer.

This error can be caused by unplugging a removable storage device such as an external USB drive while the device is in use, or by faulty hardware such as a hard drive or CD-ROM drive that is failing.
Make sure any removable storage is properly connected and then restart your computer.

If you continue to receive this error message, contact the hardware.

Status: 0xc00000e9
Info: An unexpected I/O error has occurred.

dolphindt 2013-08-20 10:44
重點係我已經 unplug 咗個後備 external, restart 咗又係尼段野,  其實我重差d 乜野呢??  

迪神 2013-08-20 10:51
你個CD-ROM係唔係壞左

dolphindt 2013-08-20 10:52
迪神:你個CD-ROM係唔係壞左[表情]  (2013-08-20 10:51) 

但係佢又load 到隻碟,  好奇怪

朗尼 2013-08-20 11:04
dolphindt:重點係我已經 unplug 咗個後備 external, restart 咗又係尼段野,  其實我重差d 乜野呢??   (2013-08-20 10:44) 

咩叫"後備external"..........?

你部機個cd-rom/dvd-rom係內置定外置...........?

朗尼 2013-08-20 11:05
如果係外置的有機會當第一次reboot時,detect唔到個外置。

dolphindt 2013-08-20 11:15
朗尼:咩叫"後備external"..........?
你部機個cd-rom/dvd-rom係內置定外置...........? (2013-08-20 11:04) 

後備external <<< 因為我有個沒開既 外置硬碟,  但係已經 unplug 咗

CD ROM 係內置

朗尼 2013-08-20 11:48
dolphindt:後備external <<< 因為我有個沒開既 外置硬碟,  但係已經 unplug 咗
CD ROM 係內置
....... (2013-08-20 11:15) 

外置硬碟?你平時用黎做咩架?有冇裝的軟件都上面?

一直插住?試下插番去再裝過?

dolphindt 2013-08-20 12:06
朗尼:外置硬碟?你平時用黎做咩架?有冇裝的軟件都上面?
一直插住?試下插番去再裝過? (2013-08-20 11:48) 

平時沒用,  都係d 日本愛情動作片,

插住都過,  但係都唔得

朗尼 2013-08-20 12:31
dolphindt:平時沒用,  都係d 日本愛情動作片,
插住都過,  但係都唔得 [表情] (2013-08-20 12:06) 

咁應該係你隻windows install碟出現問題。

dolphindt 2013-08-20 12:34
朗尼:咁應該係你隻windows install碟出現問題。 (2013-08-20 12:31) 

唔係咁黑啊.......  

dolphindt 2013-08-20 12:37

朗尼 2013-08-20 12:50
dolphindt:唔係咁黑啊.......  [表情] (2013-08-20 12:34) 

原裝的都會有事,更何況你隻應該係.............

dolphindt 2013-08-20 13:32
朗尼:原裝的都會有事,更何況你隻應該係.............[表情] (2013-08-20 12:50) 

啪啪啪啪啪啪 2013-08-21 00:17
咩叫日本愛情動作片

lamho 2013-08-21 12:19
啪啪啪啪啪啪:
咩叫日本愛情動作片

Japanese Action Video

啪啪啪啪啪啪 2013-08-21 14:58
哦,日本武打片

有咩明星架?

lamho 2013-08-21 15:50
啪啪啪啪啪啪:
哦,日本武打片
有咩明星架?

你叫佢推介一下

我自己就睇開中國武打片 唔係好識

dolphindt 2013-08-21 17:22
啪啪啪啪啪啪:哦,日本武打片
有咩明星架? (2013-08-21 14:58)

有愛情有動作果d囉

你要求既明星係點樣先??   因為各個人對明星既要求都好唔同

迪神 2013-08-21 17:31

文仔 2013-08-21 21:04
以為認真post,原來講左其他野

有機會係你cd-rom 有問題,
我試過遇到虧虧地cd-rom,road到入安裝畫面就過唔到,之後load都load唔到

又拎過1隻ext. blu-ray rom,部機即頭認唔到

最後用另一隻ext rom先得

(bios揀boot from cd rom 有無揀錯??)

dolphindt 2013-08-21 22:53
文仔:
以為認真post,原來講左其他野
有機會係你cd-rom 有問題,
我試過遇到虧虧地cd-rom,road到入安裝畫面就過唔到,之後load都load唔到
.......

原本係認真的

不過,  後來有好友唔明, 乜野係 日色愛情動作, 稍微向咗尼個方 jei

(bios揀boot from cd rom 有無揀錯??)  >>>> 應該沒, 不過之後用另一隻ext rom,  都唔得

文仔 2013-08-21 23:45
dolphindt:原本係認真的 [表情]
不過,  後來有好友唔明, 乜野係 日色愛情動作, 稍微向咗尼個方 jei
....... (2013-08-21 22:53) 

都係出前一頁個句 IO error ??

有無d咩live cd 試下睇下boot唔boot得起~

查看完整版本: [-- 白痴唔識重裝windows   求救~ --] [-- top --]