查看完整版本: [-- 6月中北海道+大阪遊記 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 6月中北海道+大阪遊記 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

太伊 2013-09-18 22:04

6月中北海道+大阪遊記

6月11-26日
行程:
Day1. 香港->關西空港->新千歲空港->札幌
Day2. 札幌->小樽
Day3. 札幌->富良野
Day4. 富良野->美瑛
Day5. 美瑛->旭川->札幌
Day6. 札幌
Day7. 札幌->登別
Day8. 登別->新千歲空港->關西空港->大阪
Day9. 大阪->奈良->心齋橋
Day10. 大阪->神戶
Day11. 大阪:難波+天王寺
Day12. 新大阪->京都
Day13. 新大阪->宇治->梅田
Day14. 新大阪->姬路->神戶->梅田
Day15. 新大阪->白浜
Day16. 白浜->和歌山(天意弄人)郊外遊

太伊 2013-09-18 22:05
Day 1.
飛到關西,第一次落機係行出露天地方
對於我呢D大鄉里係覺得好新奇的
第一程坐得勁辛苦,隔離係引擎搞到成晚訓唔到

凌晨五點幾落機,又要等到十點幾先搭第二程飛機去北海海
即使我慢慢搞入境,入境又唔知因為咩事D行李check得好緊,搞左成個幾鐘先真正入到日本…

而因為之後有八日都會喺大阪
所以就去一號大樓摸索下,睇下D大阪鐵路pass可以點搞

都幾大…
然後D天氣就好似我既精神一樣,都係咁呆滯

日本第一餐

不過LCC(Peach)專用侯機室都真係幾過癮,有得叉電有wifi,呢個臨時既都好過香港個機場……

去到新千歲,天氣好好,亦都因為D座位冇頂腳而訓得好好,(算)好精神

太伊 2013-09-18 22:08
通常明明好易搵既地方會因為初到貴境而唔識路
今次都唔例外
兜左一個圈先見到我既酒店

HKD 300一晚,有咁空擴我覺得算係咁

札幌第一餐,二条市場刺身飯…1800yen

後感:D飯太熱,整熟晒D刺身……

狸小路

然後覺得我真係唔適合行街……完全唔想入去睇野…

晚餐,自己行行下喺狸小路附近見到有間好似好有風味既拉麵店,叫左碗野 (然後自己用日文叫完之後其實都唔知佢聽到D咩…

750yen
原來有間分店喺拉斯維加斯…

其實日本通街都係寺,做咩要逼晒去京都?XD

太伊 2013-09-18 22:29
Day 2.
喺日本用既第一張pass,其實係張地鐵抵用

第一晚係訓得特別好,第二日係唔想起身出發……
所以去到小樽都成十二點幾…

去小樽,其實真係好細
我搭車去一轉坐我前面嗰家香港人我之後喺小樽見過佢地起碼四次……

一條友唔會買蟹,所以有時覺得自己一個去好似有D浪費…唔可以成隻蟹買返去食……

靚車(?)

我竟然走左去剩係得日文既博物館……然後去舉左次一定十萬億日元……都幾輕

人力車,肯定唔會sell我呢D茂利坐

海貓屋

三隻蟹,拆左我成個鐘,由肚餓變飽再餓返都未拆完…1600yen

好似仙境咁

太伊 2013-09-18 22:31
好似一頁太長太多圖tim

太伊 2013-09-18 22:47
事隔三個月,我已經唔記得呢條大街叫咩街…

第二餐:政壽司
仲要叫貴野,5000yen/set
然後我發現兩次食靚野我都係食完拖羅先會影相 XD

特大唔知咩蝦,隔離蝦腦(聽到都唔想食,但唔知點解食左。)左右唔知咩魚。之前有件大拖羅,但唔知點解每一次影相之前我已經會將大拖羅擺左入口,所以連遺照都冇…

三文魚(北海道三文魚全部都係極瘦冇油)、唔知咩魚、瀨尿蝦、三文魚子飯、海膽。其實我好怕三文魚子既味,但呢個又ok喎。

海膽亦係另一樣我喺香港唔係好鍾意既野。但呢度都,幾好。幾甜又冇香港通常都有嗰隻臭味。最後仲有一件燒大拖羅。

雖然好好食,但個feel太豪華,我自己都係鍾意築地食嗰種感覺。

第三餐,都係壽司
相對平民D

入到去,一個客人都冇,其實好恐怖,我都唔知點解會入左去…lol

2300yen, 價錢平一半,味道係真係冇頭先咁鮮既…雖然都比香港好好多…

太伊 2013-09-18 22:47
運河,由早到晚都係睇呢度……

(証明個天真係漸黑的…)

夜晚係最舒服,因為冇咩遊客
不過我始終覺得如果城門河附近肯整靚D係會靚過呢條運河…

freezefox 2013-09-19 00:05
以為你唔出遊記添。

太伊 2013-09-19 01:03
freezefox:以為你唔出遊記添。 (2013-09-19 00:05) 

心血來潮
facebook upload完,再喺呢度再整理過……

而唔知係唔係因為去嗰咁多日每晚都keep住寫日記
所以去完冇太大既感覺令自己成日諗返起嗰陣發生既事

freezefox 2013-09-19 10:40
5000YEN 一個SET!你都幾捨得喎。

siuzac 2013-09-19 10:45
一個人去16日.正呀!

不過你真係成日係條運河到??

太伊 2013-09-21 16:30
freezefox:5000YEN 一個SET!你都幾捨得喎。[表情] [表情]  (2013-09-19 10:40) 

我係捨得食架
因為我係鍾意食
何況唔貴就冇必要去咁遠食……特色野貴D我覺得都值得

所以我喺日本係有目標一日起碼食三餐先得

慳住食我唔會選擇去日本…
我第一次去東京去完洗唔少錢但最終唔知自己食過D咩咁…所以好後悔

太伊 2013-09-21 16:33
siuzac:一個人去16日.正呀!
不過你真係成日係條運河到?? (2013-09-19 10:45) 

小樽其實好細,睇下賣玻璃製品條街,買下手信之外就真係得條河
我唔係成日喺條河但成日喺小樽度
基本上成個範圍我行左四五次先走,D小路都熟晒…

所以先可以影左唔同時間既小樽運河…

freezefox 2013-09-21 20:56
太伊:小樽其實好細,睇下賣玻璃製品條街,買下手信之外就真係得條河
基本上成個範圍我行左四五次先走,D小路都熟晒…[表情]
....... (2013-09-21 16:33) 

其實小樽仲有好多地方架。你無去者。

煙花 2013-09-21 21:39
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

siuzac 2013-09-21 21:46
太伊:小樽其實好細,睇下賣玻璃製品條街,買下手信之外就真係得條河
基本上成個範圍我行左四五次先走,D小路都熟晒…[表情]
....... (2013-09-21 16:33) 

我以為你真係為左影佢早晚既景企係運河到成日

freezefox 2013-09-21 21:59
siuzac:我以為你真係為左影佢早晚既景企係運河到成日[表情] (2013-09-21 21:46) 

我個陣係架。

太伊 2013-09-22 01:40
煙花:點解無日本妹相?[表情]
再睇落去都無要負評~[表情]  (2013-09-21 21:39) 

咁你負評啦

太伊 2013-09-22 01:43
siuzac:我以為你真係為左影佢早晚既景企係運河到成日[表情] (2013-09-21 21:46) 

我…我唔會拎住部手機喺度成日影咁怪異既……
又唔係拎住單反咁pro可以慢慢攞景

普通手機影相企成日我驚人地見到我會報警話有個傻佬……

太伊 2013-09-22 01:58
Day 3.
富良野

夏天限定,富良野美瑛4 day pass

開始好鄉郊feel啦

富良野

車站外面都整到咁靚…

天氣好好,感覺好原始。

午餐:Kumagera 熊啄木鳥
唔係特登搵又點會搵得到呢度食野……

有D小店既感覺…

和牛丼1980yen. 比想像中好。可能喺香港食過所謂和牛壽司,所以對食生牛肉冇咩好感
但呢度D生和牛又唔韌,又香,食落去又熔,真係好正。雖然牛既感覺好似少左D咁,但都真係好好食

芝士豆腐500yen,另一樣招牌菜。見隔離有人叫所以我又叫……
一個人食四舊其實有D 悶。不過係真係有芝士味既豆腐,試下都幾過癮…

到富良野點都要試下佢出產既果汁既。超市買,其實富良野通街都有得買。

太伊 2013-09-22 02:27
每次喺日本見到呢D都有種莫名其妙既快感

去郊外旅行,感覺真係好舒服。雖然其實都幾熱下……

基本上我諗一年都冇兩條友會喺富良野站行去酒廠咁白痴…

然後入到去其實冇咩野睇。

酒廠影返出黎。超靚!

試飲就喺呢度

最終酒就冇買。仲有太多行程我又帶唔到酒上機…所以結果剩係買左幾盒富良野先見會賣既酒心朱古力,同埋酒糖…

又沿路行返去…呢下仲白痴。

藍天白雲

勁舒服既環境

學校運動會,再偷影埋

查看完整版本: [-- 6月中北海道+大阪遊記 --] [-- top --]