查看完整版本: [-- 討論nba fantasy 2013 Setting --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【NBA Fantasy】 -> 討論nba fantasy 2013 Setting [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4  >>  Pages: ( 4 total )

frankie 2013-10-06 00:27

討論nba fantasy 2013 Setting

此POST 只是討論大家選項,歡迎大家提供意見同討論
舊Setting
Max Acquisitions per Week <---- 7
Maximum player acquisitions for entire season:  no maxium
Time players are on waivers: 2 days

ADD/DROP 方案
(1)  保持舊setting, 每星期 7次add/drop ,不設全季總次數
(2)   每星期 5次add/drop, playoff 時加到 10次add/drop, 不設全季總次數
(3)   每星期 7次add/drop,  playoff 時加到 10次add/drop, 不設全季總次數
(4)  每星期 7次add/drop ,總次數以每周個再乘總周數
(5)  每星期 7次add/drop ,總次數以每周個再乘總周數
(6)   每星期 10次add/drop ,總次數以每周個再乘總周數
(7)   每星期 10次add/drop ,總次數以每周個再乘總周數
(8)  每星期 10次add/drop ,總次數以每周個再乘總周數

Waivers 現在Set 2 日,改做1 日
(1) 照舊 2 日
(2) 改做 1日

下年升班問題
(1) 七升七降  (升:  總成績一至六名加遺才冠軍 降:遺才賽的成員(除冠軍外)
(2) 3升 3降  (升: 總成績 1,2 名,加 playoff 冠軍 , 降:總成績最後二名, 加後一名)
(3) 3升 3降  ( 升: 只計playoff 頭三名,降: 總成績最後二名, 加遺才後一名降)
(4) 4升 4降    ( 升 :總成績 1,2 名,加 playoff 冠軍,降: 總成績最後二名, 加後一)
(5) 4升 4降 ( 升 :只計playoff 頭四名,降:總成績最後二名, 後一,二名)

以上方案只是提供大家參考
請在11/10/13 前歡迎提出其他方案

dolphindt 2013-10-06 00:58
支持  ADD/DROP 方案 (3)

Waivers:   沒意見,

升班問題:  棄權

frankie 2013-10-06 01:22
這個POST 不是投票

只是收集其他可行可案

kenlo 2013-10-06 04:44
每星期 5次add/drop, playoff 時加到 10次add/drop, 不設全季總次數

tc2218 2013-10-06 12:30
Add/drop total 5x week數,每周max 10次

snipertcy 2013-10-06 17:32
可加埋降班問題, 建議:

降 7 就係遺才組成組(除冠軍外)

Season 尾二應該無得打遺才, 所以必然要降班:

降 3 建議 season 尾二, 加遺才第尾
降 4 建議 season 尾二, 加遺才最尾二名

jimmy 2013-10-07 10:46
每日一次add drop可以第一二天就部署搶攻那個stat,或者最尾一天,換二三件去博!對於我來說,真正長keep得10個左右,有2-3個一定要考慮換,因為我相信去到條team最尾兩三個和市場大部份可以揀既球員差唔多,甚至乎,市場上的球員更強!除非你的球員大超班

jimmy 2013-10-07 10:48
越少adddrop越不用玩,跟本強弱一早定勝負,怎部署以弱勝強,我知道邊樣分野大,邊樣55波,我第一天就進攻那項!越少add/drop跟本不用講戰術,勝負已定

jimmy 2013-10-07 10:53
H-H的意義在於,贏1球,或0.1%便是勝利,我5樣數據勝DD,4樣數據大敗,但勝者是我,所以每天一次換人,可以越早部署,add/drop越少,極端啲3個add/drop咁說,我第一二三天部署搶一個state,去到後尾便等運到了,跟本就不用講戰術,強隊勝,浪費弱隊時間

jimmy 2013-10-07 10:58
我上季好勤力,每週對疊前,我都會計自己和對手當週每項會拿的大約分數,見到55波的,例如籃板和blk,我第一天便add中鋒,有時甚至兩個,只能說,add/drop越少,便越不用戰術了,去到第4,5天,那項接近,便換那項的人

jimmy 2013-10-07 11:06
5個3個1個只是降低遊戲可玩性,抹殺以弱勝強的可能,第八名的灰熊可勝第一的馬刺就是打針對,對住別人的弱點幹!

jimmy 2013-10-07 11:09
假設得5個add drop,弱隊打什麼針對,第一二天換了兩三個球員強攻,之後幾日等死囉,都無得換啦
還是第三天才一起換?頭兩天分數已出,很多數據已經定型,還有得偷雞嗎?

jimmy 2013-10-07 11:15
道理調轉對強隊都有用,我有5項大幅領先,2項55波,可一早制定戰略,是全力穩守,定連果兩項都要埋!第一二三天add drop由其重要,下下去到最尾兩三天先add/drop先發覺無人add?
上季的add drop便是七天也很平均,從沒有集中最後兩三天之說

jimmy 2013-10-07 11:32
大膽講句,越減少add/drop數量,只是越助長那些懶的玩家得到好成績的機會
越減少add drop數量,h-h便越變得例行工事
越減少add drop數量,便越不用講戰術

減少add drop數量,弱隊便不用偷雞,以弱勝強

隨風 2013-10-07 11:36
我又唔覺喎

如果係限total既話,反而可以更加靈活運用到add卅drop既次數
有陣時可能兩邊互相係唔同項目都大勝緊 比你一個禮拜十四次add卅drop都係無意思
呢d時候就可以將add卅drop既次數留番遲下先用
反而更考長遠既planning

Dickson 2013-10-07 11:59
jimmy哥,你講ge都係多add drop好處都冇錯ar,我好認同
但你唔好唔記得,你有7個add drop時,對手同樣有7個add drop
你識針人強弱黎打,人地都識針人強弱黎打
多唔代表有用,而太少亦的確影響左一隊波ge調動
所以不嬲都係提倡係quantity同quality拎個平衡,呢句野我都講左不下十次
而家先提出照一個星期keep番7個,但限總數係總week數 x 5move
你自己留唔留D add drop黎用就你自己決定啦,每週add drop數冇變過

另外,點解唔用哂7個add drop,唔日日add drop就代表玩家懶?
我相信呢度大部份人都出黎工作,每人工作範疇時間都唔同,冇乜可能日日mon住個動向
但只要佢排陣,肯覆trade就得,add drop唔add drop係佢自由
你自己砌唔砌得好一隊波係靠你事前做幾多功夫
draft人係呢隻game佔左好大ge勝負因素,唔通做哂功夫去draft人令到自己隊波強唔算係一個努力有心ge玩家?
咁不如呢度玩auto draft好了,個個由電腦draft,之後成個賽季玩addd drop
咁就岩哂D日日玩add drop ge玩家啦

一個league個個玩家玩法,用ge時間有唔同,玩game都係用空餘時間去玩
唔通要我放低工作日日同你玩add drop玩輪玩?
一個league可以比你有唔同setting,係就番每個league有唔同性格同方針ge玩家
你鐘意玩add drop但唔代表要偏重哂add drop
我覺得draft人重要,唔代表要完全弱化add drop重要用
唔同setting係令個league更加多元化,但個變化多D
而我絕對唔認同多add drop就可以以弱勝強

bbq903 2013-10-07 12:04
ADD/DROP 方案
(2)   每星期 7次add/drop,  playoff 時加到 10次add/drop, 不設全季總次數

Waivers 現在Set 2 日,改做1 日
(2) 改做 1日

下年升班問題

(2) 3升 3降  (總成績 1,2 名,加 playoff 冠軍)

-  add / drop 照返7次吧 ,   足夠  add/drop  先可以令到賽事出現變化 .  越少add/drop 對 較弱一方更為不利.

- waivers 改1 日吧, 兩日太長

- 總成績冠亞軍能直接升班會較為可取, 因為總成績排1,2 真係用好多心機先達到 , 反而playoff  好講運數 . 只計算playoff  , 反而浪費左每週真係用心玩的玩家 .

jimmy 2013-10-07 12:06
點解我覺得add drop重要,就是覺得draft人唔重要?甚麼理論

jimmy 2013-10-07 12:10
我無講過唔用哂7個move懶,而係限5個跟本無機會用7個,add drop越少,大家需要做既野都越少,
我亦都不是週周用足七個,但如果每週限5個的話,跟本就沒有用7個的機會

jimmy 2013-10-07 12:13
隨風:我又唔覺喎
如果係限total既話,反而可以更加靈活運用到add卅drop既次數
有陣時可能兩邊互相係唔同項目都大勝緊 比你一個禮拜十四次add卅drop都係無意思
呢d時候就可以將add卅drop既次數留番遲下先用
....... (2013-10-07 11:36) 

我無講限total的問題,只是講每週5個還是7個的問題

bbq903 2013-10-07 12:17
jimmy:我無講過唔用哂7個move懶,而係限5個跟本無機會用7個,add drop越少,大家需要做既野都越少,
我亦都不是週周用足七個,但如果每週限5個的話,跟本就沒有用7個的機會 (2013-10-07 12:10)

其實現時大部份投票方案都可以每週七個 , 只係總數問題

我見到一個  
(5)   每星期 10次add/drop ,以每周五個再乘總周數

反而加多個

(6)   每星期 10次add/drop ,以每周六個再乘總周數

Dickson 2013-10-07 12:19
jimmy:我無講限total的問題,只是講每週5個還是7個的問題 (2013-10-07 12:13) 

你一次又話add drop數量少有問題
一時又話5 move定7move有問題
你究竟想講乜?

Dickson 2013-10-07 12:20
jimmy:我無講過唔用哂7個move懶,而係限5個跟本無機會用7個,add drop越少,大家需要做既野都越少,
我亦都不是週周用足七個,但如果每週限5個的話,跟本就沒有用7個的機會 (2013-10-07 12:10) 

大膽講句,越減少add/drop數量,只是越助長那些懶的玩家得到好成績的機會

咁不如你解釋下呢句

Dickson 2013-10-07 12:21
jimmy:點解我覺得add drop重要,就是覺得draft人唔重要?甚麼理論[表情]  (2013-10-07 12:06) 

其實冇,真係你講ge野比人有咁ge感覺
你有心定冇意我就真係唔知啦

jimmy 2013-10-07 12:21
Dickson:你一次又話add drop數量少有問題
一時又話5 move定7move有問題
你究竟想講乜? (2013-10-07 12:19) 

我咪講緊每週7次定5次囉,全季總數無乜所謂,無可能每週都用盡

jimmy 2013-10-07 12:22
Dickson:大膽講句,越減少add/drop數量,只是越助長那些懶的玩家得到好成績的機會
咁不如你解釋下呢句 (2013-10-07 12:20)

我相信呢度大部份人都出黎工作,每人工作範疇時間都唔同,冇乜可能日日mon住個動向

你不如講下呢句,同每週add/drop多少有乜關係,因為見你提過好多次

Dickson 2013-10-07 12:25
jimmy:我相信呢度大部份人都出黎工作,每人工作範疇時間都唔同,冇乜可能日日mon住個動向
你不如講呢句,同每週add/drop多少有乜關係,因為見你提過好多次 (2013-10-07 12:22) 

因為我冇可能日日睇住佢有咩變化,甚至有好多人工作有時未必係香港,基本上排完陣就真係冇時間理
但週週比人用7個move打,有D甚至係btb,total十場
咁姐係唔使顧呢D玩家?
冇時間打理隊波就有得比人輪換打?

Dickson 2013-10-07 12:26
jimmy:我咪講緊每週7次定5次囉,全季總數無乜所謂,無可能每週都用盡 (2013-10-07 12:21) 

越減少add drop數量,h-h便越變得例行工事
越減少add drop數量,便越不用講戰術

減少add drop數量,弱隊便不用偷雞,以弱勝強

你呢度又講緊減少add drop數wo,限全季總數已經係減少左add drop數

Dickson 2013-10-07 12:27
(1)  保持照setting, 每星期 7次add/drop ,不設全季總次數
(2)   每星期 5次add/drop, playoff 時加到 10次add/drop, 不設全季總次數
(3)  每星期 7次add/drop ,以每周五個再乘總周數
(4)  每星期 7次add/drop ,以每周七個再乘總周數
(5)   每星期 10次add/drop ,以每周五個再乘總周數

其實呢度5個option得一個係得5 move, playoff仲加到10 move
jimmy哥你真係唔使咁緊張

jimmy 2013-10-07 12:27
Dickson:
因為我冇可能日日睇住佢有咩變化,甚至有好多人工作有時未必係香港,基本上排完陣就真係冇時間理
但週週比人用7個move打,有D甚至係btb,total十場
咁姐係唔使顧呢D玩家?
冇時間打理隊波就有得比人輪換打?

因為你無時間add/drop,就減少add/drop數量,師夫明白了

jimmy 2013-10-07 12:29
jimmy:因為你無時間add/drop,就減少add/drop數量[表情],師夫明白了 (2013-10-07 12:27) 

那還有需要理論下去嗎?結論已出了

Dickson 2013-10-07 12:30
jimmy:因為你無時間add/drop,就減少add/drop數量[表情],師夫明白了 (2013-10-07 12:27) 

我諗唔係淨係我,大把玩家都有份工
我只係負責提出一D去適合唔同玩家ge setting去投票
唔係淨係對我自己有利益,係係一個league裡面做平衡
唔好講到我咁自私

Dickson 2013-10-07 12:31
如果提出D新改變係比人標籤為只為自己利益著想
咁我決定以後唔提出

jimmy 2013-10-07 12:35
Dickson:如果提出D新改變係比人標籤為只為自己利益著想
咁我決定以後唔提出[表情] [表情] [表情] [表情]  (2013-10-07 12:31) 

是我標籤嗎?我和你的說話給大家看看

隨風 2013-10-07 12:36
jimmy:我無講限total的問題,只是講每週5個還是7個的問題 (2013-10-07 12:13) 

咁其實只係得一個option係限五個姐。。。

我覺得jimmy連環出post既習慣會比人一種咄咄逼人既感覺
因為視覺上睇完一個又一個 好似會覺得強硬d咁

jimmy 2013-10-07 12:37
隨風:咁其實只係得一個option係限五個姐。。。
我覺得jimmy連環出post既習慣會比人一種咄咄逼人既感覺
因為視覺上睇完一個又一個 好似會覺得強硬d咁[表情] (2013-10-07 12:36) 

連橫同一個post幾千字有咩分別呀,我只是懶得一次打,分幾次打

jimmy 2013-10-07 12:38
用手機打,一襟錯制全部無哂呀

realwayutd. 2013-10-07 12:38
或者可以加多個option:
每星期 10次add/drop ,以每周七個再乘總周數

Dickson 2013-10-07 12:38
jimmy:是我標籤嗎?我和你的說話給大家看看 (2013-10-07 12:35) 

冇呀,我都唔係話緊你

jimmy 2013-10-07 12:38
我唔敢務這個風險

Dickson 2013-10-07 12:41
其實7move我都覺得唔係好夠,不如加夠14move比jimmy哥玩啦

jimmy 2013-10-07 12:42
Dickson:冇呀,我都唔係話緊你[表情] (2013-10-07 12:38) 

係唔係話我唔緊要,說話是你說的,我將重點打出來,沒加任何意見,再者,全文大家都看到

阿清 2013-10-07 12:44

大家都係討論緊..

你咁樣1句"得"埋去..
人地仲點樣繼續傾?

Dickson 2013-10-07 12:44
原來改左post就叫做冇加任何意見,我輸

阿清 2013-10-07 12:45
宜家大家都係討論緊姐

又唔係話你拗贏.. 就你決定
到之後都係大家投票決定...

snipertcy 2013-10-07 13:15
其實每樣做法都有好壞的, 大家觀點角度唔同而已!

不過我覺得 draft 同 add/drop 都好重要呢!

frankie 2013-10-07 19:32
snipertcy:可加埋降班問題, 建議:
降 7 就係遺才組成組(除冠軍外)
....... (2013-10-06 17:32) 

改了

(1) 七升七降  (總成績一至六名加遺才組冠軍升 , 係遺才組成組(除冠軍外)
(2) 3升 3降  (總成績 1,2 名,加 playoff 冠軍升 , season 尾二, 加遺第尾降)
(4) 4升 4降    (總成績 1,2 名,加 playoff 冠亞升,season 尾二, 加遺第尾降)

是不是你的意思

frankie 2013-10-07 19:40
基本有加option 都加了首頁

有漏請告知本人

chun1424 2013-10-07 21:34
我無所謂, 因為第一次玩

snipertcy 2013-10-07 23:00
THANK YOU FRANKIE

睇下其他好友有無意見啦!

查看完整版本: [-- 討論nba fantasy 2013 Setting --] [-- top --]