查看完整版本: [-- 一個人關         西遊記 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 一個人關         西遊記 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

英俊 2013-11-28 17:51

一個人關         西遊記

前言:本身都唔諗住寫,因為up相好麻煩,但發覺我已經唔記得咗上次去東京去旅行做咗D咩

為咗唔好比自己唔記得呢種旅行的感覺,決定都係寫低比自己睇,亦都可以比大家睇

成程旅行我都係用手機影相,如果質素差真係希望唔好介意

英俊 2013-11-28 17:53
前言:都係果句,次次去日本都係想學識幾句日文先去,方便識女仔麻

但往往見到平機票隻右手就會鬼上身咁買機票

今次仲要自己一個去,難免會有D緊張

peach,日航,全日本妹空姐,架機都幾靚

空姐,真係好有好有禮貌,加上佢地幫你手果時全程都係90度烏低身,觀感真係極之唔錯

正面相,因為佢叫緊人熄電話,而我又影緊佢相,搞到我要偷影佢,先影到咁蒙如果比佢斷正我影佢相我驚真係比佢趕落機

順帶一提,今次回程空姐我無影到,因為無咁靚,不過反而幾好吹,我同個空姐都吹咗幾句水(用英文),上面果位空姐英文都唔係好識聽,好彩隔離坐咗個識日文的香港人

搭peach的朋友可以用優惠價買車飛,我都幾建議係飛機上面買埋

落咗機凍到我喊咗出黎,上機果時仲唔知死短衫短褲...我真係震住入terminal

麻里子已經算係我影得最清楚的女仔

peach總結:空姐一流,不過坐得勁勁勁迫,去果程好彩隔離無人,返黎果程迫到我死,我連行李位都比隔離果D香港人霸曬 D香港人為咗平真係乜叉都帶曬上去又唔識寄倉,完全唔理人感受機場上面D野食當然係全部自費,LCC特色,相比日本黎講又唔算貴的,對返係香港食就好貴
睇完老孤對快運的評論我下次應該會揀快運,因為peach真係坐得幾辛苦下

藍鐵人,係幾好坐ge...不過貴成500yen就唔係幾抵囉(唔係peach做promote我都應該唔會搭)

鐵人內部

AKB難波shop,入過去睇,D野唔係幾岩心水...

NMB直情無入過去

果棟咁大型的就係唐吉

果邊成幾條路都滿曬呢D女仔係到撩路人如果識日本都可以去試下,唔識真係咪搞

無料案內所,照字面解就無free information house,睇落就係比遊客用,但其實都係介紹D囡囡仔仔比你

呢條河邊同另一半行真係一流,同埋如果有睇半澤對呢度都應該有D熟悉

燒肉六甲,第一餐,唔記得影肉相,呢餐都算平,同埋最主要想講就係果度的老板娘英文極之好,同埋相當好人
聽佢講就話佢因為係美國住過,所以英文講得好好
同埋話說我第一日唔見咗張匙卡,走去間鋪頭問有無見過,佢就即刻好緊張咁拎曬電筒搵,雖然搵唔到但係係咁講sorry
真係無得頂,我會建議未去過的人去試一次,D野都幾好食,尤其係果條罐醃牛肋排肉,真係好正

一翻到酒店做緊我最鍾意的結衣BB[s:262][s:262]

同埋最愛的堺雅人[s:283]

本身想租,點解無租就遲下再講[s:266]

第2日:奈良遊

一出門口已經係呢間野,呢間野係難波果邊一條街都開幾間分鋪,不過我唔建議大家去食,因為我中咗伏(因為過幾日先去咗食,所以之後先講)

原來由大阪去關西真係幾快,半個鐘就到

車外風景,日本D中學真係無得輸,普普通通一間中學有咁大個操場

老老實實,仲等我滿心歡喜以為一出車站就有鹿果時,點知得兩個和尚

果邊奈良的代表物就鹿同埋大佛,所以果邊D旅遊局將佢地crossover,講真個公仔我唔係幾鍾意

呢張主要影學生妹,後面果間野黎緊就會講

呢間野係用人手打年糕,吸引咗好多人去睇,包括當地人,果度打年糕的方法係搵兩個人高速用鎚打落舊野到,然後第3個人高速轉麵團,其實係幾危險

130yen一個,而家揸係手果粒係新整起的,即係岩岩上面果張相,另外我買咗百幾蚊諗住帶返香港做手信,不過返到香港已經壞曬(內有紅豆)

排曬龍的一間餐廳,最出名的係佢的豆皮烏冬,用塊好似豆pot咁ge樣裝住D烏冬,都唔錯ge D味道

搭咗程巴士,終於都到

由於果邊D鹿仲多過人,所以我影得太多相,唔post曬上黎了

14號的紅葉情況,大部分都紅咗

春日大社,差唔多去奈良必去

(小)學生妹

D鹿真係好醒,會係D鋪頭到捕遊客,只要見到班遊客買咗鹿餅班鹿就會衝上前,完全唔驚人,
that's why 我喂果時無影相,因為真係影唔到,我件衫都比佢奶到濕曬

(小)學生妹真係唔怕凍,咁凍都著咁短的裙坐係地下

lamho 2013-11-28 20:15
期待囡囡相

羅力亞 2013-11-28 20:28
留名支持

英俊 2013-11-29 00:50
第一日完,因為唔係去咗好多地方

freezefox 2013-11-29 01:05
其實HKEXPREESS 同PEACH 個位差唔多大小。唔會有好大分別。

lamho 2013-11-29 10:38
空姐唔錯

落機個個真係長衫長褲

香港幾時會有呢D咁型既火車

餐牌有齊中英日,好貼心。咁個老闆娘應該識講中文??

英俊 2013-11-29 14:11
freezefox:其實HKEXPREESS 同PEACH 個位差唔多大小。唔會有好大分別。 (2013-11-29 01:05) 

peach真係迫到我連廁所都唔敢去,返黎果程我仲要坐中間

freezefox 2013-11-29 14:12
英俊:peach真係迫到我連廁所都唔敢去,返黎果程我仲要坐中間[表情] (2013-11-29 14:11) 

嘩!坐中間真係最辛苦!

英俊 2013-11-29 16:01
lamho:空姐唔錯
[表情] [表情] [表情]
落機個個真係長衫長褲
[表情] [表情] [表情]
....... (2013-11-29 10:38) 

唔識中文...去咗咁耐剩係得樓下酒店同埋D藥妝店職員識講

英俊 2013-12-03 01:00
第2日續:

(無咩野好講,只可以講好多小學生)

話就話有非收費區,但真係接近完全無野睇第2張就係係非收費區睇,真係可以話係遠眺

正如頭先所講,D鹿係完全唔驚人同埋好狼死,所以D鋪頭一係就收埋黎賣,一係就搵鐵閘閘住D餅唔比D鹿偷食

呢場個紅葉開得幾靚,特登影下

一半紅一半綠

影完先發覺班學生入咗鏡,仲有個怒啤我

反光,影得好差...

呢棟野由相入面真係睇唔出有幾大棟,我諗有幾層樓高...

呢張影到個MK妹著短裙

全程追住個學生妹影相

走果時都已經關門,無記錯係1630,果邊真係收好早,班人好似唔憂做咁

鹿出沒注意btw果邊如果撞死咗D鹿係唔洗負刑責(可能係因為太多,多到撞都撞唔曬)

蟹道樂...有D後悔無食過

就係上面所講的年糕,真係幾好味,不過變壞曬

當日晚餐,係幾好味...叫道頓堀燒,果間店獨有

英俊 2013-12-03 01:00
第2日完 (唔好意思咁耐無update )

阿童木 2013-12-03 01:16
間金龍拉麵我都食過,入面好地茂格局

英俊 2013-12-03 02:09
阿童木:間金龍拉麵我都食過,入面好地茂格局 [表情]  (2013-12-03 01:16) 

果間野係突登要你跪係到食...

不過呢個都唔係重點,重點係好難食

亨利仔 2013-12-03 07:11
金龍難食咩? 我覺得ok喎

...可能我果陣肚餓

freezefox 2013-12-03 13:12
金龍好似愈做愈差,出左名後愈黎愈難食。

我睇網上D 人係咁講咋。

英俊 2013-12-03 16:15
亨利仔:金龍難食咩? 我覺得ok喎
...可能我果陣肚餓[表情]  (2013-12-03 07:11) 

我都係好肚餓果時去食,我食完的感想係,我係759自己買拉麵黎煮唔好?

英俊 2013-12-03 16:16
freezefox:金龍好似愈做愈差,出左名後愈黎愈難食。
我睇網上D 人係咁講咋。 (2013-12-03 13:12) 

都好似無咩遊客去食,食果D都係一D放咗工的白領,可能真係貪果度平

英俊 2013-12-09 22:57
第3日繼續

繼續影女,右邊果個無咁肥應該都幾正

落緊雨行天守閣 果度企咗好多公公婆婆係到介紹天守閣出面果D野,估唔到D公公婆婆英文咁好,仲幾熱情

又係好多唔知小學雞定中學牛

無得頂

排住隊入場

天守閣頂的風景...D鐵杆同埋網真係好阻個景

半澤第一集堺雅人企的地方,天王寺

通天閣真係似一棟古物似過一座觀光塔,唔算高,但下面果幾層剩係介紹D舊野

個景就真係好似無咩特別 所以都唔貼曬了

英俊 2013-12-09 23:04

正如頭先所講,下面果幾層都係介紹D歷史野,講岩岩戰後的日本,呢度反而我又鍾意D

我睇節目話呢個機械人識郁 不過我去睇果時就應該無電

動物園

太多野睇了,不過硬係覺得D設施真係幾舊下...不過真係好多動物睇

點解日本D廁所可以咁開放? 唔止動物園入面呢個,我去咗好多地方都好似男女廁互通咁

後門入正門出

英俊 2013-12-09 23:28

santa maria觀光船,本身要成1600 yen,不過買咗pass,唔洗錢

影影下無啦啦發覺前面有個女仔,仲爭D將成部ipad掉咗落海
(利申:個女仔係韓妹,唔影前面係因為想比D幻想空間大家 )

咸蛋黃

4點鐘已經出月亮

返去了,成程船就9個字,都幾抵玩

呢日係咁趕景點,5點幾先食第一餐

食完個飯就天黑,睇魚去

D企鵝游水快到影唔切

果邊D燈光真係好暗,加上唔比開閃光燈,搞到好多都影唔清楚

模擬緊果D魚大量遷徙,D魚全部都係真

訓緊教

排排訓

英俊 2013-12-09 23:29

好靚的水母

呢度最正的地方就係可以比你真係混水摸魚,放隻手入去摸下D魔鬼魚

之後上咗呢棟商業塔睇下夜晚,講起都得人驚,去到果時一個人都無,條街又無人,入到去,見到果D觀光小姐,佢幫我禁完lift就走出lift話佢自己唔上去 再加上去頂樓條電梯上到得人驚,搞到我有D淆

綠色果度就係上面果個犘天輪

第3日完

廢托 2013-12-10 01:05
我都坐過santa maria!!!!!!

英俊 2013-12-10 01:32
廢托:我都坐過santa maria!!!!!![表情]  (2013-12-10 01:05) 

冬天坐真係凍到完場...

查看完整版本: [-- 一個人關         西遊記 --] [-- top --]