查看完整版本: [-- 喜歡聽廣東歌的好友,齊來發表自己的2013年度最喜愛的十大吧 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【音樂頻道】 -> 喜歡聽廣東歌的好友,齊來發表自己的2013年度最喜愛的十大吧 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

可可粉 2013-12-31 13:36

喜歡聽廣東歌的好友,齊來發表自己的2013年度最喜愛的十大吧

2013年我最喜愛的十首歌曲

(引言)
今年依然繼續地挑選我自己2013年最喜愛的十首歌曲,準則都係一如以往,十首我鍾意聽同時又係聽得最多的歌曲。

2013年的樂壇有一個景象,就係好多翻唱歌,同時,歌名用個歌字做尾作為派台歌的數目都係歷年之冠,
數數手指上過榜的作品有有歲月如歌(張智霖)、夕陽之歌(何韻詩)、薄情歌(C AllStar)、高登歌(小肥)、一首情歌(Mr.)、哥歌(王菀之)、幸福歌(鍾嘉欣) 、雙子情歌(容祖兒、羅力威),共8首咁多。如果有人問我今年有咩歌,或者我會數哂上面咁多首出黎話佢知。

2013年造就了Supper Moment的上位,無盡呢首歌無心插柳下巧合地唱出哂王維基現時的景況,申請電視牌照的旅途依然好遙遠,被政治打壓下愈多人齊撐,祝願佢流動電視的計劃可以成功,都恭喜Supper Moment你地的音樂終獲得主流的賞識。

而談論到人生的歌今年則成為我的最喜愛,一首好歌總會帶出一個主旨,姑勿論是情歌or非情歌、一份爛的詞足可以摧毀一切,但一份好的詞便足以令我狂loop一季、甚至一整年。2013年度我喜愛的人生歌包括有叫我地唔好留有遺憾的一千零一次人生,受到愛情傷害青春全無的非凡人生、將不完美的事看成I'm perfect的Imperfect,還是慨歎人大了失去冒險精神、只懂跟著人群的任我行,都令我留下深刻的印象。

「世界很簡單,人類很複雜。」是黃子華在My盛Lady其中一句全句,但將呢個訊息唱出黎的就有馮允謙的世界劇團,真心覺得呢首四台冠軍歌值得給予一個獎項的肯定。

2013年令我睇完最深刻的MV,係許志安的情人甲,一共推出過4個MV與及合唱版的誕生,仿似告訴我地同一首歌,可以打破單一的界限,幾時聽、幾時睇同一首歌都可以唔同的領會,年尾再看這情人甲,終於同sammi有情人終成眷屬了。

至於藍奕邦今年就大放異彩,佢的作品除左帶聽歌人去過倫敦、紐約、阿拉斯加、拉斯維加斯之外,佢填詞的作品都深得我的喜愛,好似有陶瓷娃娃和青春頌,好清楚咁話我地知陶瓷娃娃眼中的世界與及歌頌青春,帶出趁仲有責春的時候即管「前行吧 你想做 全意做」。

終結2013年我看見了廣東歌的可能性,在李純恩話香港樂壇的詞垃圾的同時,薄情歌係一個完美的反擊,C AllStar新碟  CANTOPOPSIBILITY就實踐了廣東歌有好多的曲風,好多新奇的題材、不同的演繹唱法,薄情歌語帶雙關的探討樂迷與樂壇之間的關係,是今時今日廣東歌唔好聽丫,還是香港人已經對廣東歌薄情,唔願去聽,但在我的角度很深信是後者,但點都好,希望來年繼續有好音樂!

2013年度我最喜愛的十大歌曲(排名分先後)
1 陳奕迅 - 任我行  
2 周柏豪 - Imperfect  
3 許廷鏗 - 青春頌
4 許志安 - 情人甲
5 C AllStar - 薄情歌
6 Supper Moment - 無盡
7 鄭融 - 非凡人生
8 Robynn & Kendy - 陶瓷娃娃
9 馮允謙 - 世界劇團
10 林欣彤 - 一千零一次人生

最喜愛的唱片
陳奕迅 The Key

可可粉 2013-12-31 15:10
好友投選我最喜愛的歌曲走勢
無盡(5)
任我行(4) 我的宣言(4)
非凡人生(3) 情人甲(3)  不許你注定一人(3) 青春頌(3)
負親(2)  陶瓷娃娃(2) 半邊生命(2) 薄情歌 (2)

utadahikaru20 2013-12-31 15:53
只聽過  陳奕迅 - 任我行  

Numberson 2013-12-31 17:05
數字神個人推介廣東歌十大(排名不分先後)

宮若梅 - 薛凱琪
非凡人生 - 鄭融
我的宣言 - 周柏豪
錯過 - 蔡卓妍
陶瓷娃娃 - Robynn & Kendy
起跑  - 連詩雅
半邊生命 - 梁漢文
不許你注定一人 - Dear Jane
You go I go  - 衛蘭
無盡 - Supper Moment

杜菲斯 2013-12-31 17:20
2013 年度我最喜愛的十大歌曲

1.我的宣言(周柏豪)
2.青春頌(許廷鏗)
3.任我行(陳奕迅)
4.情人甲(許志安)
5.無盡(Supper Moment)
6.紙牌屋(李克勤)
7.愛最大(謝霆鋒 feat. 廿四味)
8.不許你註定一人(Dear Jane)
9.負親(小肥)
10.非凡人生(鄭融)

有幾隻好接近,諗左一陣走去聽多次

ttaal68 2013-12-31 18:35
1. Supper Moment - 無盡
2. 陳奕迅 - 任我行
3. 許廷鏗 - 時光
4. 許志安 - 情人甲
5. 小肥 - 負親
6. 梁漢文 - 半邊生命
7. 陳柏宇 - 矛盾大對決
8. Robynn & Kendy - LaLaLa(Feat. Ghost Style)
9. 周柏豪 - 我的宣言
10.Gin Lee - 我說

麻凡 2013-12-31 21:34
排名分先後~~~

1.無盡 (Supper Moment)
2.任我行 (陳奕迅)
3是什麼讓我遇見這樣的你 (白光)
4.Little Something (林欣彤)
5.不許你註定一人 (Dear Jane)
6.我的宣言 (周柏豪)
7.逗陣兄弟 (陶喆 × 盧廣仲)
8.薄情歌 (C AllStar)
9.爽 (側田)
10. 青春頌 (許廷鏗)

KeL 2013-12-31 21:52
只聽過任我行

麻凡 2013-12-31 21:58
咦? 睇漏左"廣東歌", 有2首國語..................2首唔算多, 冇所謂啦可?

可可粉 2013-12-31 22:15
Numberson:
數字神個人推介廣東歌十大(排名不分先後)
宮若梅 - 薛凱琪
非凡人生 - 鄭融
我的宣言 - 周柏豪
.......

口味相近

錯過同我的宣言都分別排我自己最喜愛的第12同13位,我自己有個私家排行榜...9 out of 10都係冠軍歌

可可粉 2013-12-31 22:18
杜菲斯:
1.我的宣言(周柏豪)
2.青春頌(許廷鏗)
3.任我行(陳奕迅)
.......

不許你定一人呀

都係口味相近,紙牌屋is my第11位

可可粉 2013-12-31 22:20
ttaal68:2013 年度我最喜愛的十大歌曲
1. Supper Moment - 無盡
2. 陳奕迅 - 任我行
3. 許廷鏗 - 時光
4. 許志安 - 情人甲
....... (2013-12-31 18:35) 

時光呀 個mv好感人,首歌派得太遲喇、年尾做哂砲灰
LaLaLa

可可粉 2013-12-31 22:22
麻凡:排名分先後~~~
1.無盡 (Supper Moment)
2.任我行 (陳奕迅)
3是什麼讓我遇見這樣的你 (白光)
....... (2013-12-31 21:34) 

無盡 vs 任我行 睇黎最歌有得鬥

可可粉 2013-12-31 22:24
麻凡:咦? 睇漏左"廣東歌", 有2首國語..................2首唔算多, 冇所謂啦可?[表情]  (2013-12-31 21:58) 

我都喜歡廣東歌,都試過埋國語歌入10大...eg 那些年,冇衝突的

2013年度最喜愛的十大無分廣東歌/國語歌

OldSosad 2013-12-31 23:18
2013年度我最喜愛的十大歌曲
1 陳奕迅 - 任我行  
2 許志安 - 情人甲
3 許廷鏗 - 青春頌
4 容祖兒 - 續集
5 Supper Moment - 無盡
6 小肥 - 負親
7 C AllStar - 薄情歌
8 周柏豪 - Imperfect  
9 鄭融 - 非凡人生
10 吳雨霏 - 今夜煙花燦爛

him 2014-01-01 04:28
無可避免....聽極都喊

杜菲斯 2014-01-01 13:15
可可粉:不許你注定一人呀[表情]
都係口味相近,紙牌屋is my第11位[表情] (2013-12-31 22:18) 

係喎,搞錯左兩個字添

杜菲斯 2014-01-01 13:20
可可粉:時光呀[表情] 個mv好感人,首歌派得太遲喇、年尾做哂砲灰[表情]
LaLaLa[表情] (2013-12-31 22:20) 

時光又係好歌,許廷鏗既歌真係有保證

lalala 就估唔到幾順耳,第一次聽已經唔錯

麻凡 2014-01-06 10:27
米米可, 你睇, 冇米派係會出事架~~~~

Rafer 2014-01-06 11:16
排名不分先後:

音樂殖民地 C Allstar
世界變了樣 Supper Moment
理想再見 Yellow!
一首情歌 Mr.
無可避免 Dear Jane
主旋律 陳奕迅
離開拉斯維加斯 藍奕邦
玫瑰的故事 Gin Lee
我就是主角 J. Arie
天窗 容祖兒

Numberson 2014-01-06 12:30
可可粉:口味相近[表情]
錯過同我的宣言都分別排我自己最喜愛的第12同13位,我自己有個私家排行榜...9 out of 10都係冠軍歌[表情] (2013-12-31 22:15) 

很好

查看完整版本: [-- 喜歡聽廣東歌的好友,齊來發表自己的2013年度最喜愛的十大吧 --] [-- top --]