查看完整版本: [-- [手機遊戲]創造球會 - 70星盃 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【遊戲討論】 -> [手機遊戲]創造球會 - 70星盃 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 103 total )

呀威 2014-01-05 11:17

[手機遊戲]創造球會 - 70星盃

基本資料:
香港區Facebook專頁:
https://www.facebook.com/bfootball.hk?fref=ts

所有球員 List:
https://docs.google.com/spreadsheet/lv?key=0Aq636vsjSlf6dHZZanN2c0pvd2ZITENtaUo5NmxHa3c&toomany=true#gid=0

常見問題:
1. 資金有咩用?
一. 抽球員 二. 做交易

2. 咩叫散星?
散星 = 幾個球員加埋既星數
Eg. 五散星 = 一隻一星 + 兩隻兩星 / 三隻一星 + 一隻兩星

3. 咩叫包轉?

稀有度(轉會費)
Barcode (0)
1(1000)
2(2000)
3(3000)
4(4000)
5(50000)
6(100000)
7(200000)
E.G. 你用7*同人TRADE一隻6*,你就要支付100000
如果你上網賣7*人,你包轉即係你要支付200000,人地比隻BARCODE人你就得,包半即係你比十萬,佢一定要比一隻六星/兩隻五星你
thanks JHELSEA

4. 點睇球員價值?
一. 稀有度 二. 起始點數 三. 起始配點 四. 技能 五. 名氣

5. 咩叫食人?
當你每抽到一個球員,而該球員又係你陣中(無論正選後備),都會自動升級。好多時四星五星去到最尾冇心機升,就會開始食人升級。
無論幾星,到該球員的最後 20lv,每食一人就升 2lv
例子一:四星碧咸由 29lv → 50lv,要食十隻 ( 29lv 同 30lv 開始食係一樣,因為 29lv 唔算最尾 20lv)
例子二:七星朗尼由 59lv → 80lv,都係要食十隻 ( 59lv 同 60lv 開始食係一樣,因為 59lv 唔算最尾 60lv)

6. Barcode 有咩用?點避免食人?
俾你掃爆個位,以後抽到球員即刻自動入禮物箱,免得食人。
當你冇需要用果個球員,最好擺晒人禮物箱。同時一定要咁先有可以擁有多過一名相同的球員
點擺?做交易,換返黎既球員會變返 1lv,同埋會自動入禮物箱。

7. 爆Lv 球員有幾點升?
四星 62、五星 73

有咩問題可以提出,答完擺頭 post

配點方法:

能力介紹(轉自BFB香港區Facebook專頁):
一般球員:
射門力:射門嘅力度。射門力高嘅球員,處理自由球同遠射就會更加得心應手!另外,射門力對傳中亦都有影響。
制空力:制空力愈高,應付高空攻勢愈為有利,係一項前鋒同後衛都需要嘅重要能力!
敏捷力:擅用球員敏捷力,以快打慢,令對方防守球員疲於奔命!
精神力:精神力愈高嘅球員,處理自由球嘅能力愈高,同時亦更有機會為球隊搏得自由球!
體力:場上球員會因為發動技能而導致體力下降,當體力歸 0,球員就只會識得行行企企食飯幾味。
判斷力:代表球員嘅埋門把握能力。呢項數值愈高,將攻勢化為入球嘅機會就愈大;相反,判斷力低嘅球員,臨門一腳就有機會出事。
助攻力:陣中有助攻力較強嘅球員,能夠令攻勢進行更加順暢,大大增加入球機會!
控球力:對於球隊發功攻勢有莫大幫助!控球力高嘅球員,每每係攻勢嘅發動者。
防守力:高強嘅防守力,能夠有效拑制對方嘅攻勢,係防守球員不可或缺嘅能力之一!
戰術力:雖然唔會直接影響場內球員嘅能力,但對相對位置嘅戰術能力加成有所影響。戰術力愈高,戰術能力加成就愈高。
門將:
跳躍力:增強跳躍力,有助門將化解對方嘅攻門。
精神力:門將嘅精神力愈高,代表佢撲救死球(十二碼、自由球)嘅能力愈高。
撲救力:面對敵方射門,展示過人嘅反應,作出即時撲救。
體力:當龍門作出撲救,都會消耗一定體力,尤其當面對遠射同自由球嘅時候。當體力耗盡,門將就會變成一碌木,被人射龜咁射。
防守力:防守力高超嘅門將,防線指揮得宜,後防線球員嘅戰術能力加成會得到提高

對應技:
每樣技能都有相關既技能做對比。
致命、扭波 vs 奮勇
小組、傳中 vs 快解
遠射 vs 埋身 (聽聞)

溫馨提示:
其實每項攻勢都唔只計一種能力值,上面講既只係主要。佢邊一部分計邊一樣,可以睇下當時畫面出咩能力。
例如要扭龍,一開始過人係敏捷力,之後過最後一位後衛係控球力,最後扭龍日門係判斷力。

仲有唔好信官方既小貼士,龍門全加撲,撲滿左之後再加精神 / 體力就得

陣形

前提:冇一個係最勁既陣,只有最適合既陣,根據返你有咩球員再去排陣先係好領隊。
而點叫適合?唔係加成數值高就好,最好就係果個位置可以食晒你個技既加成。如果佢冇防技,但係加防守,其實都係冇用。
例如朗尼咁,打中鋒既話,佢制、判、敏都有最多既加成,所以佢一定擺中鋒,其他球員同理。

比賽中出咩攻勢,唔係根據你場上球員咩數值高,而係陣式。好似你擺晒十個主射既球員,佢都唔會係咁出遠射。
所以係咁,我主張正選最好擺多種類型既球員,咁樣個個攻勢都可以有威脅,唔會話見到佢斬波就知冇波入。

現時最主流既陣式:
4123、4213、3223、3313、4411

4123,前期最主流陣容,攻勢最平均,兩閘多助攻,配個有判頭中鋒,可以打晒小組同埋斬波。
呢個陣容有咩要點?
防中,最緊要,打單防中一定要高防守,如果唔係實俾人放直線死。
中鋒,要有制同埋判,呢個陣多數靠佢食糊。
兩閘,疊瓦同精準是必須的,呢個陣邊路好重要。

4213,同上面差唔多,但打雙防中可以減輕呢個位置既負擔,適合想打呢個陣,又防中冇咁勁既球隊。

3223,呢個陣係現時最主流既陣式,因為四個中場控加成高,容易搶攻勢。同時三中堅都有頭槌加成,開角球真係頂死人。少閘位球員既玩家必備選擇。

4411,聽聞呢個陣克 4123,我本人未試過,有待查證。

好友名單:
iOS - 呀威 - FC 奇歷 - 541349209 - 尼馬
iOS - 美利拉斯 - TSUBASA FC - 941789304
iOS - Kel - Rainie FC - 234597816
iOS - JHELSEA - JTNCK - 733722161 - 謝拉特

An        
迪基亞    火車頭    278775177
bennylau127    利物浦    165739512
utadahikaru20    Casshern    907670670
魚蛋    利物浦    806311291
HINNNS    四葉牛頭角    206938442
Waing        799353083
科高 大連太古實吉 460259391
sheva 巴塞羅蘭 843849657

weakest        
消防佬
sheva
傻強*

有用資料:
FB 交易區:
https://www.facebook.com/groups/528783093882464/

BFB 網台 Channel:
http://www.youtube.com/channel/UCK18Zu9otfL2wOXbak4TdZQ

美利拉斯 2014-01-05 11:24
第一

bennylau127 2014-01-05 11:37

美利拉斯 2014-01-05 12:03
ios玩家
TUSBASA FC

美利拉斯 2014-01-05 12:03
串錯左
TSUBASA FC

utadahikaru20 2014-01-05 12:04

魚蛋 2014-01-05 12:06

呀威 2014-01-05 12:15
暫時係咁多,諗到咩先再加

sheva 2014-01-05 13:04
威仔見你隻高路斯沒加精
我而家打3223佢做中間FW,洗唔洗將一部分判拎去加精呢?
有時可以set 橫俾2隻wing

KeL 2014-01-05 13:54
原來有新POST

呀威 2014-01-05 14:37
sheva:威仔見你隻高路斯沒加精
我而家打3223佢做中間FW,洗唔洗將一部分判拎去加精呢? [表情]
有時可以set 橫俾2隻wing
 (2014-01-05 13:04) 

我都有諗過呢個問題,想玩二傳的確要加精,但係五星得 62 點加,加唔洗三樣,所以揀左判制呢兩個同佢個技有直接關係既加

同埋如果玩二傳都好睇接應既勁唔勁,要一套過咁揀第二樣算

呀威 2014-01-05 14:49
迪基亞:
有人碧咸 + 拜恩斯換 5 星,好有衝動想攞隻巴拉查去換,抵唔抵?[表情] [表情]  

唔值,成日覺得五星降星,自己仲要貼錢補轉會係好傻既事,你仲要補成 42000

KeL 2014-01-05 15:14
呀威:唔值,成日覺得五星降星,自己仲要貼錢補轉會係好傻既事,你仲要補成 42000 (2014-01-05 14:49)

噚日有人收廢5
無碧咸華朗無丹迪
都要我出轉會費
諗住放隻迪馬求奇換3隻黎食LV
點知要包轉...
傻既
38000轉會費我散星都收到啦

KeL 2014-01-05 15:15
威哥有野問
兩閘做1-2果下
有星星係唔係都係代表發動左疊瓦?

呀威 2014-01-05 15:18
KeL:威哥有野問
兩閘做1-2果下
有星星係唔係都係代表發動左疊瓦? (2014-01-05 15:15) 

KeL 2014-01-05 15:22
呀威:係[表情] (2014-01-05 15:18) 

原來如此
仲有D點就可以考慮點再加
想用舒夫真高換隻艾沙雲
換唔換到?
定要再加野

呀威 2014-01-05 15:23
KeL:原來如此[表情]
仲有D點就可以考慮點再加
想用舒夫真高換隻艾沙雲
換唔換到?
....... (2014-01-05 15:22) 

呢兩隻我連見都未見過,我都唔知換唔換到,試試先

KeL 2014-01-05 15:28
呀威:呢兩隻我連見都未見過,我都唔知換唔換到,試試先 (2014-01-05 15:23) 

絕左版....
隻舒夫真高我都係換返黎

迪基亞 2014-01-05 16:20
頂,原來轉左新 post,等我仲喺舊 post 傻奸奸

迪基亞 2014-01-05 16:23
呀威:唔值,成日覺得五星降星,自己仲要貼錢補轉會係好傻既事,你仲要補成 42000 (2014-01-05 14:49) 

咁一隻六星換兩隻五星咪好唔抵?

迪基亞 2014-01-05 16:23
巴沙利算唔算第二強五星中堅?

因為有人巴沙利 + 細哨換我泰簡拿,心郁中

bennylau127 2014-01-05 16:26
尋晚手機跌左落水 打唔到剩番果廿埸 本身20w 0 d 0L 今朝得番第六

bennylau127 2014-01-05 16:26
迪基亞:咁一隻六星換兩隻五星咪好唔抵?[表情] (2014-01-05 16:23) 

基本上都係蝕蝕地 降星容易 升星難

KeL 2014-01-05 16:27
迪基亞:咁一隻六星換兩隻五星咪好唔抵?[表情] (2014-01-05 16:23) 

睇質素而定

KeL 2014-01-05 16:29
迪基亞:巴沙利算唔算第二強五星中堅?[表情] [表情]
因為有人巴沙利 + 細哨換我泰簡拿,心郁中[表情] (2014-01-05 16:23) 

六星最強防中
我就唔會換
初初玩唔夠多球員
中到一隻六星唔易
除非你果2隻完全岩你心水
我初頭玩都係升爆晒D 3 4星先
高星唔識玩驚加錯點所以一路都無升

迪基亞 2014-01-05 16:29
KeL:睇質素而定 (2014-01-05 16:27)

巴沙利 + 細哨換我泰簡拿呢?

bennylau127 2014-01-05 16:29
AN 玩家
利物浦

迪基亞 2014-01-05 16:29
KeL:六星最強防中
我就唔會換
初初玩唔夠多球員
中到一隻六星唔易
....... (2014-01-05 16:29) 

因為我有兩隻泰簡拿

KeL 2014-01-05 16:32
迪基亞:巴沙利 + 細哨換我泰簡拿呢?[表情] (2014-01-05 16:29) 

上面答左
睇你玩咩陣式
單防中六星陣用泰簡拿無走雞
除非你防中位想升其他人

KeL 2014-01-05 16:33
迪基亞:因為我有兩隻泰簡拿[表情] (2014-01-05 16:29) 

留黎換6星?
朗甸算多貨
巴沙利算多人求
都係問威哥
係我的話都係留黎換人
隨時有人出奧燒換你隻泰簡拿

Kun 2014-01-05 16:40
放人換真水應該去邊到

美利拉斯 2014-01-05 16:45
迪基亞:巴沙利 + 細哨換我泰簡拿呢?[表情] (2014-01-05 16:29) 

星數換人只會響上搵,好小會降星,除非拎住d廢6星⋯

迪基亞 2014-01-05 16:45
KeL:留黎換6星?
朗甸算多貨
巴沙利算多人求
都係問威哥[表情]
....... (2014-01-05 16:33) 

其實奧燒得招致命有用,可唔可以用隻皮皮取代到?

迪基亞 2014-01-05 16:46
美利拉斯:星數換人只會響上搵,好小會降星,除非拎住d廢6星⋯ (2014-01-05 16:45) 

屎橋王

KeL 2014-01-05 16:47
Kun:放人換真水應該去邊到[表情] [表情]  (2014-01-05 16:40) 

理想/fb

KeL 2014-01-05 16:48
迪基亞:其實奧燒得招致命有用,可唔可以用隻皮皮取代到?[表情] (2014-01-05 16:45) 

低星同六星好難比較
高一星升爆就自然勁d

美利拉斯 2014-01-05 16:58
KeL:低星同六星好難比較
高一星升爆就自然勁d (2014-01-05 16:48) 

每多1星多10LV,升到尾就見到分別

KeL 2014-01-05 17:02
美利拉斯:每多1星多10LV,升到尾就見到分別[表情] (2014-01-05 16:58) 

我玩四星盃先知升爆仲要多10點
升爆隻四星真係唔差

呀威 2014-01-05 17:04
美利拉斯:每多1星多10LV,升到尾就見到分別[表情] (2014-01-05 16:58) 

橋神心諗我揸住六七隻七星,皮利斯係咪食得架

美利拉斯 2014-01-05 17:04
呀威:橋神心諗我揸住六七隻七星,皮利斯係咪食得架 (2014-01-05 17:04) 

講呢d

美利拉斯 2014-01-05 17:05
KeL:我玩四星盃先知升爆仲要多10點
升爆隻四星真係唔差[表情] (2014-01-05 17:02) 

我d爆lv有排等

呀威 2014-01-05 17:07
四星盃差三分相差成 100 名

KeL 2014-01-05 17:10
呀威:四星盃差三分相差成 100 名[表情] [表情]  (2014-01-05 17:07) 

威哥第幾?

呀威 2014-01-05 17:12
KeL:威哥第幾? (2014-01-05 17:10) 

暫時 245,仲有八個鐘我跌

KeL 2014-01-05 17:14
呀威:暫時 245,仲有八個鐘我跌 (2014-01-05 17:12)

我未踢晒

我又有野問
踢4後衛兩閘係唔係唔需要加精神?
因為防小組閘位一出技就輸12碼
但如果甘賓尼踢中堅加精神怕唔怕?
會唔會有輸12碼既情況

迪基亞 2014-01-05 17:19
咁巴沙利算唔算第二強五星中堅?

我既方向,主要係想收定哂一啲四五六星最強既返黎打下盃,七星就真水放出,有冇得諗?

查看完整版本: [-- [手機遊戲]創造球會 - 70星盃 --] [-- top --]