查看完整版本: [-- HEA遊杭州蘇州南京 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> HEA遊杭州蘇州南京 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

索女 2014-01-09 17:16

HEA遊杭州蘇州南京

前言
因為今次想低成本去輕鬆下,所以決定深圳飛杭州;上海返香港,加埋1K人仔,可能係半旺季,再搵唔倒再平!
杭州,兩年前去過,但果次係去上海順便落1天杭州,所以今次想花多少少時間O係杭州!
蘇州南京自已未去過,不過都有軌道交通,相信應該唔難玩....
成個行程共用左2.5人仔

索女 2014-01-09 17:26
想講一講深圳機場,11月尾轉曬去T3新大樓,好大好靚,CHECK IN 好快!

索女 2014-01-09 17:47
唔使兩個鐘就去到杭州,入到市區就即去西湖文化廣場,已經係日落時份

夜訪西湖,記得兩年前西湖落緊好大雨,今次天氣幾好,但好凍,等左半個鐘終於有音樂噴泉睇,凍到HIHI

索女 2014-01-09 18:01
其實西湖旁都有好多酒店,今次揀左一間比較近西湖!花一日時間來回西湖一圈

徬晚時份去左清河坊,南宋時期開始依度已經係市場,好有特色

索女 2014-01-09 18:08
轉戰蘇州,蘇州最有特色就係園林同水響,不過我今次唔選擇去西塘或者同里!

軌道交通2號線岩岩開無耐,方便好多!

主要去左虎丘,山塘街同平江路

踏入2014年!

索女 2014-01-09 18:14
蘇州城區好細,高登仔話齋,兩日去曬所有景點,其實唔難

留園、拙政園、蘇州博物館、獅子林,加上金雞湖;絕對冇難度!!

alan1439 2014-01-09 18:24
幾正

索女 2014-01-09 18:29
玩度依度隻腳開始唔聽話,所以黎到南京我選擇放慢腳步,南京係一本歷史教科學,六朝首都!明考陵、中山陵同孫中山總統府係必去!!

索女 2014-01-09 18:35
今年係南京大屠殺75週年,聽講近期中日關係開始轉差,臨走前參觀左南京大屠殺館,心情非常沉重,我只會POSTD可以出街,其他的非常恐佈!

索女 2014-01-09 18:40
最後送埋幾幅夫子廟玄武湖靚相比大家!

索女 2014-01-09 18:44
alan1439:幾正[表情] [表情] [表情]  (2014-01-09 18:24) 

其實7日唔多夠,不過唔夠假

國球旗 2014-01-09 19:27
索女:其實7日唔多夠,不過唔夠假[表情] (2014-01-09 18:44) 

去玩嘅時間多多都唔夠....

freezefox 2014-01-09 19:44
又有遊記了!

阿童木 2014-01-09 21:20
原來蘇州咁靚

freezefox 2014-01-10 10:25
個邊個天係咪都係好灰灰濛濛?

utadahikaru20 2014-01-10 10:43
D相好靚

朗尼 2014-01-10 14:15

索女 2014-01-10 14:48
freezefox:個邊個天係咪都係好灰灰濛濛? (2014-01-10 10:25) 

係 坐佢地軌道交通有介紹過,依D叫霾霧,去到南京幾嚴重下,到我走落上海果陣,沿途乜都睇唔倒,當地人話D霧有毒架

索女 2014-01-10 14:49
國球旗:去玩嘅時間多多都唔夠....[表情] [表情] (2014-01-09 19:27) 

係呀,其實一直想去歐洲,但有份工好難可以放半個月假

索女 2014-01-10 14:50
阿童木:原來蘇州咁靚 [表情]  (2014-01-09 21:20) 

如果春天去,應該更靚!

freezefox 2014-01-11 11:51
索女:係 坐佢地軌道交通有介紹過,依D叫霾霧,去到南京幾嚴重下,到我走落上海果陣,沿途乜都睇唔倒,當地人話D霧有毒架[表情] (2014-01-10 14:48) 

所以宜家都唔係太想返內地旅行………

試過一次去寧波,嘩,全程灰爆,我講個天。

查看完整版本: [-- HEA遊杭州蘇州南京 --] [-- top --]