查看完整版本: [-- (更新!)東京+箱根七天六夜旅遊幾問 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> (更新!)東京+箱根七天六夜旅遊幾問 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4  >>  Pages: ( 4 total )

siuzac 2014-01-10 17:21

(更新!)東京+箱根七天六夜旅遊幾問

最新更新, 酒店機票都搞掂哂!
零晨機去, 晚機返
頭3日會租車, 返到東京就還車!

DAY 1 (TUE)
羽田-> 箱根-> 住箱根一晚

DAY 2(WED)
箱根-> 御殿場OUTLET-> 富士急樂園酒店

DAY 3(THU)
富士急樂園-> 池袋酒店

DAY 4(FRI)
築地-> 台場-> 銀座-> 東京鐵塔

DAY 5(SAT)
上野-> 淺草-> 晴空塔

DAY 6(SUN)
表參道-> 原宿-> 明治神宮-> 涉谷

DAY 7(MON)
新宿/池袋-> 成田

想問下去過日本既好友們

未去過日本
黎緊PLAN十月去
想去東京+箱根+輕井澤
有以下問題. 請幫忙解答一下, THANKS!

1.) 以一個未去過日本既人黎講, 要去哂以上3個地點最好去幾多日?
2.) 係東京住池袋算唔算方便? (其實有間心水酒店, 叫the b ikebukuro)
3.) 箱根有無咩溫泉旅館住過係OK?
4.) 係箱根, 想住日式房(姐係榻榻米+私人溫泉+包早晚餐), 有無推介? (我暫時有望過水之音好似OK)
5.) 輕井澤一日夠唔夠玩?使唔使住返晚?

麻煩大家

freezefox 2014-01-10 18:39
你唔係去韓國咩?

siuzac 2014-01-10 21:49
freezefox:你唔係去韓國咩? (2014-01-10 18:39) 

係呀,再plan緊去日本,年尾

freezefox 2014-01-10 23:15
siuzac:係呀,再plan緊去日本,年尾 (2014-01-10 21:49) 

你同我都有得揮………

freezefox 2014-01-10 23:18
1.) 以一個未去過日本既人黎講, 要去哂以上3個地點最好去幾多日?

好難講。淨係東京,你留三五七日都無問題。箱根最少最少要留一晚。輕井澤都係。即日來回有D 浪費。

2.) 係東京住池袋算唔算方便? (其實有間心水酒店, 叫the b ikebukuro)

池袋當然方便。

3.) 箱根有無咩溫泉旅館住過係OK?

其實隨隨便便揀一間都唔會太差。

4.) 係箱根, 想住日式房(姐係榻榻米+私人溫泉+包早晚餐), 有無推介? (我暫時有望過水之音好似OK)

同上。

5.) 輕井澤一日夠唔夠玩?使唔使住返晚?

最好。

siuzac 2014-01-11 09:40
freezefox:你同我都有得揮……… (2014-01-10 23:15) 

一年兩個旅行唔算多呀

siuzac 2014-01-11 09:42
freezefox:1.) 以一個未去過日本既人黎講, 要去哂以上3個地點最好去幾多日?
好難講。淨係東京,你留三五七日都無問題。箱根最少最少要留一晚。輕井澤都係。即日來回有D 浪費。
....... (2014-01-10 23:18) 

咁姐係箱根同輕井都留返晚.
呢度都兩晚.

因為我唔太想要返當京兩次.(姐係係東京CHECK IN兩次)
一落機去箱根, 然後再去輕井澤會唔會唔順路?

freezefox 2014-01-11 11:21
siuzac:一年兩個旅行唔算多呀[表情] (2014-01-11 09:40) 

兩個咋咩?

freezefox 2014-01-11 11:38
siuzac:咁姐係箱根同輕井都留返晚.
呢度都兩晚.
因為我唔太想要返當京兩次.(姐係係東京CHECK IN兩次)
....... (2014-01-11 09:42) 

其實都真係幾唔順路的。

箱根係東京西南。過哂鎌倉、湘南,去到小田原個頭,差唔多即係熱海、伊豆個邊了。搭JR 要個半鐘。開車都差唔多。

輕井澤係東京西北偏北。去到群馬、長野個帶!由東京去要兩個幾鐘車!

由於中間阻住好多山區,包括富士山,你經長野個邊直接由箱根去輕井澤的話,足足要四個鐘。所以,點都要返一返東京都呢邊,但一程車都要成三個半鐘。無左大半日。好唔化算。

freezefox 2014-01-11 11:41
其實輕井澤同箱根性質都幾相似。不過箱根就傳統D,好多日本既老人家鐘意去個邊浸下溫泉渡下周末。輕井澤就岩年青人多D。你揀一個地方去好過。時間又好分配,又唔駛走太多回頭路。

siuzac 2014-01-11 11:42
freezefox:兩個咋咩?[表情] (2014-01-11 11:21) 

2014年得兩個咋......

暫時

siuzac 2014-01-11 11:44
freezefox:其實都真係幾唔順路的。
箱根係東京西南。過哂鎌倉、湘南,去到小田原個頭,差唔多即係熱海、伊豆個邊了。搭JR 要個半鐘。開車都差唔多。
....... (2014-01-11 11:38) 

咁真係點都要返一返東京

1.) 箱根/輕井澤 -> 東京 -> 箱根/輕井澤 ->東京
2.) 東京-> 箱根/輕井澤 -> 東京 -> 箱根/輕井澤

上面兩個PLAN你會點簡呀?

freezefox 2014-01-11 11:46
如果你唔想單單去一個地方,我會建議你揀定一條路線,沿路搵景點。輕井澤我無去過,比唔到意見你。但如果你去箱根,又係自駕遊既話,可以考慮由橫賓、湘南、鎌倉、小田原、箱根、熱海、伊豆呢條路線之中揀心水景點玩。甚至北向山梨,玩埋富士山附近都好順路。箱根過富士山的河口湖,自駕都只係個半鐘到咋。

siuzac 2014-01-11 12:11
freezefox:其實輕井澤同箱根性質都幾相似。不過箱根就傳統D,好多日本既老人家鐘意去個邊浸下溫泉渡下周末。輕井澤就岩年青人多D。你揀一個地方去好過。時間又好分配,又唔駛走太多回頭路。 (2014-01-11 11:41) 

其實因為我想去箱根.我朋友想去輕井澤...
所以兩個地方去哂

都預左至少去七日

siuzac 2014-01-11 12:13
freezefox:如果你唔想單單去一個地方,我會建議你揀定一條路線,沿路搵景點。輕井澤我無去過,比唔到意見你。但如果你去箱根,又係自駕遊既話,可以考慮由橫賓、湘南、鎌倉、小田原、箱根、熱海、伊豆呢條路線之中揀心水景點玩。甚至北向山梨,玩埋富士山附近都好順路。箱根過富士山的河口湖 .. (2014-01-11 11:46) 

暫時未考慮自駕
因為得我識揸車.
係香港我好少揸.唔係好敢

不過如果自駕可以一路咁玩上去.
好似又慳返唔少時間.等我再諗諗先

freezefox 2014-01-11 12:41
siuzac:咁真係點都要返一返東京
1.) 箱根/輕井澤 -> 東京 -> 箱根/輕井澤 ->東京
2.) 東京-> 箱根/輕井澤 -> 東京 -> 箱根/輕井澤
....... (2014-01-11 11:44) 

我會係箱根同輕井澤之間揀一個。唔會去哂兩個。

freezefox 2014-01-11 12:48
siuzac:其實因為我想去箱根.我朋友想去輕井澤...
所以兩個地方去哂
都預左至少去七日 (2014-01-11 12:11) 

要去哂兩個地方,七日真係最低消費。第一日你中午先到東京,可以直踩新宿。夜晚係新宿行街食飯。第二朝搭最早既JR 到箱根,最早可以八九點就到達。係酒店放低行李,就可以周圍去玩。大涌谷、盧之湖、雕刻之森、玻璃之館………等等。晚上返酒店食飯兼浸溫泉(當然,黃昏返去浸完再出黎食飯都得)。

第三日浸完溫泉出番箱根楊本買下手信行下街。搭車返新宿,放低行李係酒店就繼續行街。

第四、五兩日繼續東京遊。

第六日朝一早搭天去輕井澤,同箱根既策略一樣。

第七日直接由輕井澤搭車返成田走人。

freezefox 2014-01-11 12:49
siuzac:暫時未考慮自駕
因為得我識揸車.
係香港我好少揸.唔係好敢[表情]
....... (2014-01-11 12:13) 

自駕好方便。可以去好多唔同地方。唔駛成日擔住點存放D 行李。自由自在!

日本近郊係最適合自駕的了!

阿童木 2014-01-11 12:50
十月去可能未有紅葉喎

freezefox 2014-01-11 13:38
阿童木:十月去可能未有紅葉喎  (2014-01-11 12:50) 

如果係十月尾既話,箱根應該有了。我個年都好似係十月尾去的。

siuzac 2014-01-15 10:20
freezefox:自駕好方便。可以去好多唔同地方。唔駛成日擔住點存放D 行李。自由自在!
日本近郊係最適合自駕的了! (2014-01-11 12:49) 

最終決定.我放棄箱根了.....
雖然好想試下溫泉酒店.
不過咁浪漫既事都係等同女朋友去啦

如果凈去輕井澤. 應該唔使自駕了??
而家應該5日4夜都夠玩!

siuzac 2014-01-15 10:20
阿童木:十月去可能未有紅葉喎  (2014-01-11 12:50) 

其實主要都唔係因為紅葉.
如果有就順便睇.無就由佢

紅葉通常11月?

國球旗 2014-01-15 10:46

日本電訊商「NTT東日本」即日起至3月20日,推出14日免費WiFi網絡卡(圖),服務覆蓋北海道、東北地區及部份東京都與東京近郊。

遊客持護照就可以在機場、百貨公司及車站等指定地點取卡,每日中午12時至晚上9時免費上網。

siuzac 2014-01-15 10:56
國球旗:[圖片]
日本電訊商「NTT東日本」即日起至3月20日,推出14日免費WiFi網絡卡(圖),服務覆蓋北海道、東北地區及部份東京都與東京近郊。
遊客持護照就可以在機場、百貨公司及車站等指定地點取卡,每日中午12時至晚上9時免費上網。 (2014-01-15 10:46) 

到3月20日????

我10月先去

阿童木 2014-01-15 14:02
siuzac:其實主要都唔係因為紅葉.
如果有就順便睇.無就由佢
紅葉通常11月? (2014-01-15 10:20) 

11月尾12月頭啦, 不過酒店會緊張D

siuzac 2014-01-15 14:15
阿童木:11月尾12月頭啦, 不過酒店會緊張D (2014-01-15 14:02) 

咁應該唔會簡紅葉時期
因為我同朋友對紅葉都無咩太大興趣

阿童木想請教下你
如果去輕井澤, 又唔想係東京CHECK OUT CHECK IN
咁係咪應該第一日到日本就去左輕井澤先?

阿童木 2014-01-15 22:39
siuzac:咁應該唔會簡紅葉時期
因為我同朋友對紅葉都無咩太大興趣
阿童木想請教下你
....... (2014-01-15 14:15) 

你唔自駕,可考慮kanto area pass.

http://www.jreast.co.jp/tc/kantoareapass/index.html#category03

係咪第1日就去輕井澤,要睇你幾點落機喎,如果去到都5,6點,就不如stay 東京一晚,check in /out 有個好處,你可以offload大行李係酒店,執幾件衫就行得,同埋機場去輕井澤要轉幾程車,而東京站就一程ok。

阿童木 2014-01-15 22:41
不過我都未去過輕井澤,都係估計5,6點鋪頭會開始close。

freezefox 2014-01-16 00:25
好似有個3DAYS PASS,8000 YENS到。可以去到輕并澤的。車程都係一個鐘多少少。快靚正。

英俊 2014-01-16 03:59
國球旗:[圖片]
遊客持護照就可以在機場、百貨公司及車站等指定地點取卡,每日中午12時至晚上9時免費上網。 (2014-01-15 10:46) 

呢個wifi聽講好唔掂,好多地方都收唔到

國球旗 2014-01-16 09:06
英俊:呢個wifi聽講好唔掂,好多地方都收唔到 (2014-01-16 03:59) 

免費....無得咁高要求啦

siuzac 2014-01-16 09:55
阿童木:你唔自駕,可考慮kanto area pass.
http://www.jreast.co.jp/tc/kantoareapass/index.html#category03
....... (2014-01-15 22:39) 

因為我未試過咁樣CHECK OUT CHECK IN.
諗起好似幾麻煩咁.

不過其實都係STAY一晚係東京好D
起碼唔使一落機就趕頭趕命!

我見到輕井澤好似唔使轉車?
答JR東日本線應該一站到?
定我睇錯個圖

siuzac 2014-01-16 09:56
freezefox:好似有個3DAYS PASS,8000 YENS到。可以去到輕并澤的。車程都係一個鐘多少少。快靚正。 (2014-01-16 00:25) 

3DAYS PASS係連埋答METRO同JR線?

其實我仲未分得清佢地D METRO同JR線......
好亂

freezefox 2014-01-16 10:08
siuzac:3DAYS PASS係連埋答METRO同JR線?
其實我仲未分得清佢地D METRO同JR線......
好亂[表情] (2014-01-16 09:56) 

3 DAYS PASS 就係JR 既3 DAYS PASS 囉。

好似唔連METRO………不過你問問阿童木。佢會清楚D。

freezefox 2014-01-16 10:11
siuzac:因為我未試過咁樣CHECK OUT CHECK IN.
諗起好似幾麻煩咁.
不過其實都係STAY一晚係東京好D
....... (2014-01-16 09:55) 

我會建議你留一晚柬京。有著數。東京有夜生活,輕澤井無。你第一日咁夜先入到去。真係入去訓覺架咋。無野做架。

輕井澤話大唔大話細唔細,JR 係直到輕井澤的。但唔代表直到你要去的地方。有D 地方例如溫泉區都要轉乘其他交通工具的。

阿童木 2014-01-16 10:31
我post #26 個kanto area pass就係老狐講果張3 days pass,綠色線上車係可以一程到輕井澤,例如東京站,如果你住新宿就要搭多一程到東京站,pass都應該包埋的。

阿童木 2014-01-16 10:34
freezefox:3 DAYS PASS 就係JR 既3 DAYS PASS 囉。
好似唔連METRO………不過你問問阿童木。佢會清楚D。 (2014-01-16 10:08) 

無錯,只可搭jr,地鐵,私鐵都唔包的,不過東日本jr基本上都好夠用啦

siuzac 2014-01-16 10:53
freezefox:我會建議你留一晚柬京。有著數。東京有夜生活,輕澤井無。你第一日咁夜先入到去。真係入去訓覺架咋。無野做架。
輕井澤話大唔大話細唔細,JR 係直到輕井澤的。但唔代表直到你要去的地方。有D 地方例如溫泉區都要轉乘其他交通工具的。 (2014-01-16 10:11) 

其實都岩
留一晚東京.果晚係東京仲可以周圍搵食.又唔使拖住個GIP周圍走

siuzac 2014-01-16 10:55
阿童木:我post #26 個kanto area pass就係老狐講果張3 days pass,綠色線上車係可以一程到輕井澤,例如東京站,如果你住新宿就要搭多一程到東京站,pass都應該包埋的。
 (2014-01-16 10:31) 

岩岩先有時間禁入去睇!
又有問題

咁例如我而家買左個3DAYS PASS
我住池袋.要去輕井澤
係咪可以用張PASS答JR山手線去到上野再轉JR東日本線?

我見上網D人話要買西瓜咭.西瓜咭就係FOR METRO?

siuzac 2014-01-16 10:57

另外圖入面果D JR中央線係咪都可以任答?

因為有太多線..所以唔係好識分
麻煩哂

阿童木 2014-01-16 11:26
siuzac:岩岩先有時間禁入去睇!
又有問題
咁例如我而家買左個3DAYS PASS
....... (2014-01-16 10:55) 

應該咁講,果張pass已包括東京區所有jr,當然包括最熱門既山手線,不過8000yen三日,唔去近郊就無需買呢張pass了,

西瓜卡即係八達通,搭metro, jr, 巴士,汽水機以及便利店都用到,用pass當日搭jr就唔使用啦,

仲有,機場有得買nex + suica(西瓜卡)套票,幾抵 的,可以睇睇

freezefox 2014-01-16 11:49
siuzac:[圖片]
另外圖入面果D JR中央線係咪都可以任答?
因為有太多線..所以唔係好識分
....... (2014-01-16 10:57) 

總之係JR牌頭既你都搭得。但有指範圍。輕井澤岩岩就係範圍之內。

siuzac 2014-01-16 14:18
阿童木:應該咁講,果張pass已包括東京區所有jr,當然包括最熱門既山手線,不過8000yen三日,唔去近郊就無需買呢張pass了,
西瓜卡即係八達通,搭metro, jr, 巴士,汽水機以及便利店都用到,用pass當日搭jr就唔使用啦,
....... (2014-01-16 11:26) 

我剛剛都有睇到.
唔該哂

另外再想問下.
而家BOOK定10月既酒店會唔會太早?

siuzac 2014-01-16 14:19
freezefox:總之係JR牌頭既你都搭得。但有指範圍。輕井澤岩岩就係範圍之內。 (2014-01-16 11:49) 

咁姐係東京附近既JR線通常都有啦應該?

等我CHECK清楚先!

正常一張機票要幾錢到?(唔係話特價果D)
我想比定個心理價位比自己~

同埋羽田好定成田好?@@

freezefox 2014-01-16 15:04
siuzac:我剛剛都有睇到.
唔該哂[表情]
另外再想問下.
....... (2014-01-16 14:18) 

愈早愈平。最重要係BOOK 個D 可以免費取消既。有咩變動都可以唔駛蝕。

freezefox 2014-01-16 15:06
siuzac:咁姐係東京附近既JR線通常都有啦應該?
等我CHECK清楚先!
....... (2014-01-16 14:19) 

咩航空公司呀?分別好大架喎。

羽田係近巿中心過成田。但其實出巿區時間分別又唔係真係咁大。尤其成田有個個NEX,又平又快!我反而鐘意係成田出入。

siuzac 2014-01-16 15:14
freezefox:愈早愈平。最重要係BOOK 個D 可以免費取消既。有咩變動都可以唔駛蝕。 (2014-01-16 15:04) 

我見到JALAN BOOK我想住既酒店比其他酒店網平左15000日元!
咁抵想而家BOOK定.因為房間數目凈返幾間

不過而家仲睇緊JALAN BOOK有得更改/取消
因為日子可能會改...

siuzac 2014-01-16 15:15
freezefox:咩航空公司呀?分別好大架喎。
羽田係近巿中心過成田。但其實出巿區時間分別又唔係真係咁大。尤其成田有個個NEX,又平又快!我反而鐘意係成田出入。 (2014-01-16 15:06) 

無架.
我而家都係周圍望下幾錢

ANA成8000蚊一個人
CX就4600蚊.

都係有D貴

以上都係簡左成田!

freezefox 2014-01-16 15:18
siuzac:無架.
我而家都係周圍望下幾錢
ANA成8000蚊一個人
....... (2014-01-16 15:15) 

DELTA 睇岩時間會有特價,可以平到二千左右。連稅二千幾。

廉航唔駛講,HKEXPRESS 千幾連埋稅都得呀。但又係要喉住佢做特價囉。十月咁遠既檔期,應該無咁早會開賣。

freezefox 2014-01-16 15:19
siuzac:我見到JALAN BOOK我想住既酒店比其他酒店網平左15000日元!
咁抵想而家BOOK定.因為房間數目凈返幾間
不過而家仲睇緊JALAN BOOK有得更改/取消[表情]
....... (2014-01-16 15:14) 

最緊要可以取消。

查看完整版本: [-- (更新!)東京+箱根七天六夜旅遊幾問 --] [-- top --]