查看完整版本: [-- 冬日首爾遊之:新增OAK滑雪片段! --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 冬日首爾遊之:新增OAK滑雪片段! [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

freezefox 2014-01-11 13:03

冬日首爾遊之:新增OAK滑雪片段!

上個月聖誔,我地三個家庭一行12人,到首爾玩左6日,期間過埋江原道既滑雪場滑左兩日雪,再返首爾度除夕,係鐘路參予萬人倒數!與家人度過1314 呢個咁感性既時刻,係零下八度下亦十分溫暖。今次首爾之行,比我三個好強烈既感覺:1, 首爾真係好鬼凍!凍到入心入肺! 2 , 韓國真係好多靚女,仲多過日本!隨街都見到! 3. 韓國D 野一D 都唔平!貴到嚇死人!搵笨既!

第一日我地八點機,六點就要到機場,好鬼眼訓。搭印度航行,除左機上真係有陣味道之外(但其實唔太難聞既又),其他一切尚算滿意。尤其係座位闊落,坐得好舒服。不過D 飛機餐真係唔係人人岩食。要有心理預備,D 飯好硬。到達首爾仁川機場已經係12點幾。搭新開通既機場快線,45分鐘出到首爾站,十分方便。買下地鐵儲價飛,攪下呢樣攪下個樣,人多又特別行得慢。到去酒店CHECK IN 都三點了。今次我地住係巿廳站(CITY HALL)附近既AROPA HOTEL!七百幾八百蚊一晚。算係幾舒適。附近大量食店。搵食方便。去明洞只需要行十分鐘,其忚景點都係左近,係一個幾理想的酒店。

CHECK IN 後就係附近既「長安人參雞」食個人參雞湯暖暖胃先。因為當日得零下八度,凍到彊哂。不過唔記得影D 人參雞湯,淨係影左炸雞咋………

Flickr 上 freezefox20049U6A7553A

freezefox 2014-01-11 13:06
跟手我地行去巿廳站。因為每年聖誔,巿廳站前都會開放一處地方用作溜冰場比公眾玩。睇雜誌介紹,個到會有大量燈飾襯托,好鬼死靚!

點知去到發現,係有溜冰場,但無哂D 燈飾既?好失望囉!

Flickr 上 freezefox20049U6A7564A

freezefox 2014-01-11 13:08
不過一場黎到,都係到玩番陣啦。小朋友玩一節要3000韓睘,即係廿幾蚊者,連埋對溜冰鞋比你。都唔算貴。

Flickr 上 freezefox20049U6A7569A

羅力亞 2014-01-11 13:08
標題

freezefox 2014-01-11 13:10
正如題目所講,韓國多靚女。淨係呢個溜冰場到都已經唔少。當然,唔係人人都可以影既,隔離有猛男相陪既我就唔敢影了。但都影到少少既。

Flickr 上 freezefox20049U6A7612A

Flickr 上 freezefox20049U6A7613A

Flickr 上 freezefox20049U6A7614A

freezefox 2014-01-11 13:13
BB 無份玩,只可以落寞地係外面齋望………

Flickr 上 freezefox20049U6A7589A

就係因為呢個憂鬱既眼神,就吸引左身邊既囡囡啦………

Flickr 上 freezefox20049U6A7584A

咁就呃到D 姐姐黎同佢合照了……

Flickr 上 freezefox20049U6A7591A

Flickr 上 freezefox20049U6A7587A

freezefox 2014-01-11 13:16
企左一陣,真係頂唔順,凍到耳仔都甩咁滯。掉低D 小朋友係外面玩,入左隔進既CAFE 取下暖先。

估唔到,入面一樣咁好風光!

Flickr 上 freezefox20049U6A7664A

Flickr 上 freezefox20049U6A7674A

文仔 2014-01-11 13:16
freezefox:不過一場黎到,都係到玩番陣啦。小朋友玩一節要30000韓睘,即係廿幾蚊者,連埋對溜冰鞋比你。都唔算貴。
[圖片]
Flickr 上 freezefox2004 的 9U6A7569A (2014-01-11 13:08) 

都幾抵玩喎

一場去到真係要試下

文仔 2014-01-11 13:17
freezefox:正如題目所講,韓國多靚女。淨係呢個溜冰場到都已經唔少。當然,唔係人人都可以影既,隔離有猛男相陪既我就唔敢影了。但都影到少少既。
[圖片]
Flickr 上 freezefox2004 的 9U6A7612A
....... (2014-01-11 13:10) 

呢D要MORE

freezefox 2014-01-11 13:18
呢便又有:

Flickr 上 freezefox20049U6A7666A

唔係講你呀!隔進個個呀!!

Flickr 上 freezefox20049U6A7667A

可惜佢唔多肯抬高頭,影得唔夠清楚:

Flickr 上 freezefox20049U6A7675A

freezefox 2014-01-11 13:22
個身暖番少少,又再出番去溜冰場到影下相。發現其中一位姐姐仔技術好好,滿場飛,個樣都幾可愛。不過因為佢飛得實在太快了,好難捕捉到佢靚既一面,影出黎既相都係麻麻。真人靚好多架。

Flickr 上 freezefox20049U6A7695A

Flickr 上 freezefox20049U6A7696A

Flickr 上 freezefox20049U6A7700A

Flickr 上 freezefox20049U6A7701A

Flickr 上 freezefox20049U6A7704A

freezefox 2014-01-11 13:25
溜完冰,本來下一站既節目就係去清溪川影燈飾!點知去到,全部燈飾無哂!!!

唔係掛,又話清溪川係全首爾燈飾最靚既地方?!今日先係27號,唔係咁快除哂係話?!?!

無計啦,只有臨時改節目。改為去明洞SHOPPING 算!反而明洞D 燈飾仲靚!但因為大部分影埋人,所以唔可以放出來了。

freezefox 2014-01-11 13:26

Flickr 上 freezefox20049U6A7727A

Flickr 上 freezefox20049U6A7722A

Flickr 上 freezefox20049U6A7731A

freezefox 2014-01-11 13:28
係明洞行左陣,都肚餓了。求其搵左間韓燒上去醫肚。味道都OK 既。但唔平囉。

Flickr 上 freezefox20049U6A7762A

Flickr 上 freezefox20049U6A7760A

由於真係太凍,食完飯都唔想繼續係條街到行。打道回府,返酒店浸下溫泉好過。我地住個間酒店有個大浴場。但只限男賓。而且要收費的。不過天寒地凍浸一浸真係好舒服。

freezefox 2014-01-11 13:28
第一日就咁完結。

鬼影炎光 2014-01-11 13:31
freezefox:個身暖番少少,又再出番去溜冰場到影下相。發現其中一位姐姐仔技術好好,滿場飛,個樣都幾可愛。不過因為佢飛得實在太快了,好難捕捉到佢靚既一面,影出黎既相都係麻麻。真人靚好多架。
[圖片]
Flickr 上 freezefox2004 的 9U6A7695A
....... (2014-01-11 13:22) 

呢個女仔有D似Bomi~

freezefox 2014-01-11 13:33
羅力亞:標題[表情] [表情] [表情]  (2014-01-11 13:08) 

要黎吸客的!

freezefox 2014-01-11 13:34
文仔:都幾抵玩喎
一場去到真係要試下 (2014-01-11 13:16) 

聖誔先開放架咋。平時無架。

freezefox 2014-01-11 13:35
文仔:[表情]
呢D要MORE (2014-01-11 13:17) 

你要明白我當時係處於一個咩環境先得架。有時明明見到個靚女都唔可以出手架!

freezefox 2014-01-11 15:37
鬼影炎光:呢個女仔有D似Bomi~ (2014-01-11 13:31) 

邊個BOMI?

Numberson 2014-01-11 15:57
嘩!女啊!

stevewong_20 2014-01-11 19:38
good!!!

WWJD 2014-01-11 20:14
麻麻地姐

迪克 2014-01-11 22:07
收埋好野呀?
說好的靚女呢?

freezefox 2014-01-11 22:20
你班友仔,要求唔好太高啦。

freezefox 2014-01-11 22:26
好在仲有一位壓軸既未出者。

dolphindt 2014-01-11 22:52
唔係好樣果d 都去晒做明星尼咩?

迪克 2014-01-11 23:13
freezefox:好在仲有一位壓軸既未出者。[表情] [表情]  (2014-01-11 22:26) 

都話你架啦!!

國球旗 2014-01-11 23:13
講開韓女,尋晚喺 MK 見到個女仔好高好靚女,跟住聽佢開聲原來係韓國遊客。

freezefox 2014-01-11 23:30
迪克:都話你架啦!![表情] (2014-01-11 23:13) 

恐怕你地一樣唔收貨………

freezefox 2014-01-11 23:31
國球旗:講開韓女,尋晚喺 MK 見到個女仔好高好靚女,跟住聽佢開聲原來係韓國遊客。 (2014-01-11 23:13) 

你唔係唔知規舉係話?

隨風 2014-01-11 23:51
呢D碎料姐

freezefox 2014-01-12 00:27
隨風:呢D碎料姐[表情]
 (2014-01-11 23:51) 

你地眼角高者!

siuzac 2014-01-13 10:22
第一個都OK
其他就

隨風 2014-01-13 12:42
freezefox:你地眼角高者![表情] (2014-01-12 00:27) 

係住左五個月睇慣左

火鳳凰 2014-01-13 13:01
俾個標題吸引左入黎,不過……

freezefox 2014-01-13 14:10
火鳳凰:俾個標題吸引左入黎,不過……[表情] [表情] [表情]  (2014-01-13 13:01) 

目的已達!

utadahikaru20 2014-01-13 16:39
siuzac:第一個都OK
其他就[表情] [表情] [表情]  (2014-01-13 10:22) 

Same with you

謝拉傑 2014-01-13 16:55
頂!中左招!

如果壓軸既都唔得就拆你topic......

freezefox 2014-01-13 17:11
謝拉傑:頂!中左招!
如果壓軸既都唔得就拆你topic......[表情] [表情] [表情]  (2014-01-13 16:55) 

壓軸個個都唔得就以後唔POST 靚女相上黎!

freezefox 2014-01-13 17:49
好,好地繼續第二日既行程。

事前聲明,是日無靚女相呀下!

去南怡島,我地搵左個韓國朋友幫手BOOK左架SHUTTLE BUS。因為一日得一班,好快就無位的。由仁寺洞出發,個半鐘就黎到碼頭。再搭五分鐘接駁船就可以到達南怡島。

Flickr 上 freezefox20049U6A7795A

freezefox 2014-01-13 17:50
南怡島其實無咩野做。都係行下,睇下風景,影下相,同埋,打下雪戰咁。

Flickr 上 freezefox20049U6A7994A

Flickr 上 freezefox20049U6A8001A

freezefox 2014-01-13 17:51

Flickr 上 freezefox20049U6A8014A

Flickr 上 freezefox20049U6A8016A

freezefox 2014-01-13 17:53
南怡島上邊有D 小動物周圍走。包括松鼠啦,白兔啦。仲有,鴕鳥………

Flickr 上 freezefox20049U6A8120BB

佢地會逐間餐廳去「化緣」的………

Flickr 上 freezefox20049U6A8124BB

freezefox 2014-01-13 17:54
島中心有各種餐廳,中西日韓都有。一定可以揀到一樣岩胃口的。我地今日揀左西餐。

Flickr 上 freezefox20049U6A8148BB

D PIZZA 就係用呢個焗爐焗的。

Flickr 上 freezefox20049U6A8150BB

freezefox 2014-01-13 17:56
另外又有D 野玩下咁。例如呢架架空單車。坐上去個感覺都幾牙煙。

Flickr 上 freezefox20049U6A8169BB

Flickr 上 freezefox20049U6A8175BB

Flickr 上 freezefox20049U6A8178BB

仲有架小火車。

Flickr 上 freezefox20049U6A8183BB

其他仲有可以租單車踩。落雪期間,弓可以砌雪屋,玩雪橇。都幾多節目既。

freezefox 2014-01-13 17:57
人似木偶!純真木偶………

Flickr 上 freezefox20049U6A8213

freezefox 2014-01-13 17:58
一般而言,要係個到花大半日都唔係太難。我地四點要搭車走人。所以三點半就返去碼頭了。

Flickr 上 freezefox20049U6A8380

freezefox 2014-01-13 17:59
其實南怡島最刺激最好玩係呢個空人鋼索。由對面岸直飛入島!不過唔平,三百幾蚊一個人。玩個幾分鐘………

Flickr 上 freezefox20049U6A8394

freezefox 2014-01-13 18:02
跟手我地搭巴士返仁寺洞,遇上巿中心塞車,攪左成兩個幾鐘(原本個半鐘車程的)。去到仁寺洞都已經六點幾了。所以直接搭地鐵直踩鷺梁津魚巿場食夜飯。

Flickr 上 freezefox20049U6A8468

Flickr 上 freezefox20049U6A8470

Flickr 上 freezefox20049U6A8472

Flickr 上 freezefox20049U6A8473

查看完整版本: [-- 冬日首爾遊之:新增OAK滑雪片段! --] [-- top --]