查看完整版本: [-- 二月去西安+華山 幾問 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 二月去西安+華山 幾問 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

yanyan 2014-01-24 10:28

二月去西安+華山 幾問

二月中,個邊天氣應該係零下幾度
有幾個問題想請教下大家:

1) 呢個天氣其實要咩"預"寒衣物先夠? 羽絨夠唔夠?定係要雪褸?
2) 冷帽如果夠cover耳仔就唔洗買個D類似headphone既野cover住耳仔?
3) 行雪山有咩鞋適合? 我平時行山得對adidas stan smith
4) 洛陽大半日夠唔夠行?(同行對歷史文化古城都有興趣的)

去完一定擺返遊記比大家參考

ArSo 2014-01-24 14:07
零下幾度唔係好凍,

衫既組合最緊要
出面一件擋風/雪褸 (一定要有帽)
中間一件羽絨/毛毛絨褸
入面一件保暖貼身+衛衣/恤衫
我係NEPAL 著4件就夠

褲+ legging

外加頸巾手袋冷帽

冷帽 雷鋒帽 可以淘寶 或者去到果D地方一定有得買

怕凍帶暖包

鞋我著行山鞋, 答唔到你adidas ok唔ok

freezefox 2014-01-24 20:30
如果係雪山,著番對行山鞋好D。波鞋會好「冼」腳的!雪地係比你想象還要滑的。

科高蘭尼紐約人 2014-01-24 21:11
4) 洛陽大半日夠唔夠行?(同行對歷史文化古城都有興趣的)

我去過華山,都去過洛陽,無記錯的話洛陽個城樓都保存得唔錯,當然無湖北襄樊咁好,但我建議如果希興趣,不妨待多一點時間~~

科高蘭尼紐約人 2014-01-24 21:13
順帶一提,如果您去洛陽,即係去埋河南,當時我主要去左幾度地方

一是洛陽,二是超級商業唔太推介去的嵩山少林,三是龍門石窟,四是開封

除左洛陽值都去以外,後兩者都very good

煙花 2014-01-25 00:20
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

yanyan 2014-01-25 11:11
洛陽應該今次唔會去了, 放多D時間去韓城, 成個trip唔洗咁chur

咁行山鞋有冇咩牌字比較經濟實惠?

查看完整版本: [-- 二月去西安+華山 幾問 --] [-- top --]