查看完整版本: [-- 明 報 前 總 編 劉 進 圖 遇 襲 中 刀 送 院 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【時事新聞】 -> 明 報 前 總 編 劉 進 圖 遇 襲 中 刀 送 院 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

隨風 2014-02-26 11:46

明 報 前 總 編 劉 進 圖 遇 襲 中 刀 送 院

明 報 前 總 編 輯 、 世 華 網 絡 營 運 總 裁 劉 進 圖 在 鯉 景 灣 遇 襲 , 初 步 消 息 指 , 他 身 中 三 刀 , 包 括 背 部 中 刀 , 送 往 東 區 醫 院 治 理 。
事 發 在 早 上 10 時 許 , 劉 進 圖 當 時 在 鯉 景 灣 太 康 街 一 處 休 憩 處 遇 襲 , 現 場 遺 下 血 跡 , 案 件 交 由 港 島 總 區 重 案 組 接 手 調 查 。

http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/20140226/news_20140226_55_987693.htm

【劉進圖遇襲】前《明報》總編中伏 遭電單車刀手斬傷

前《明報》總編輯劉進圖,今晨約10時20分,在西灣河太康街取車途中,突然遭驅電單車的持刀兇徒襲擊,得手後與接應私家車迅速逃去。消息指劉進圖大腿中刀,劉進圖負傷報警。警方現正封鎖現場調查。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20140226&guid=52226007&category_guid=10829391&category=instant

freezefox 2014-02-26 11:46

羅力亞 2014-02-26 11:56

《明報》前總編劉進圖,今早在西灣河遇襲,施襲者為持刀的電單車騎手。知情人士向主場記者表示,劉進圖被送至東區醫院急症室搶救,傷勢嚴重。

《蘋果》即時新聞報道,劉進圖今早10時許,在西灣河太康街取車時,突遭騎電單車的兇徒持刀砍向其背部,施襲者得手後迅速離去。警方已封鎖現場調查。

劉進圖本為《明報》總編;上月初,《明報》突宣佈撤換劉,傳出會空降親中大馬報人鍾天祥接任,引起《明報》編採自主遭干預的疑慮。

無法無天

國球旗 2014-02-26 12:09

劉進圖遇襲中刀,送到東區醫院,經急症室初步治理後再送上C11手術室;只見他雙眼用口罩遮掩,口部插有喉管。

麻凡 2014-02-26 12:42
國球旗:[圖片]
劉進圖遇襲中刀,送到東區醫院,經急症室初步治理後再送上C11手術室;只見他雙眼用口罩遮掩,口部插有喉管。 (2014-02-26 12:09) 

只見他雙眼用口罩遮掩...
有咩作用的?

隨風 2014-02-26 12:53
CABLE岩岩話傷及內臟 掃瞄完之後要做第二次手術

隨風 2014-02-26 12:54
《陽光時務》創辦人街頭遇襲 。(2013年6月4日)
肥佬黎家遭撞閘放刀斧 。(2013年6月20日)
《蘋果日報》接連被縱火燒毀 。(2013年6月30日, 7月4日)
《am730》老闆施永青駕車被截停兼被鐵鎚打爆玻璃 。(2013年07月31日)
《蘋果日報》發行商勤力德老闆遭鐵騎士持牛肉刀斬傷 。 (2013年9月7日)
《明報》前總編劉進圖被電單車騎手持刀斬傷。(2014年2月26日)

唔夠一年 未計呢單都已經有五單傳媒相關既案件 全部都未破案

Chelsea 2014-02-26 13:04
又係咪689所為?

羅力亞 2014-02-26 13:07
Chelsea:又係咪689所為?[表情]  (2014-02-26 13:04) 

《明報》前總編輯、世華網絡營運總裁劉進圖今早被兇徒斬傷,行政長官梁振英發表聲明,表示對此暴行感到非常憤慨,並強烈譴責。

梁振英強調香港是法治社會,絕不容忍這類暴力事件發生,警方會作出全面調查。梁振英同時呼籲能夠就此案提供線索的人士盡快與警方聯絡,將兇徒繩之於法。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140226/52226451

sikingthegreat 2014-02-26 13:20
隨風:《陽光時務》創辦人街頭遇襲 。(2013年6月4日)
《蘋果日報》接連被縱火燒毀 。(2013年6月30日, 7月4日)
《am730》老闆施永青駕車被截停兼被鐵鎚打爆玻璃 。(2013年07月31日)
《蘋果日報》發行商勤力德老闆遭鐵騎士持牛肉刀斬傷 。 (20 .. (2014-02-26 12:54) 

同我講freedom of speech同press freedom冇受影響/干預  我真係唔信

火鳳凰 2014-02-26 13:38
鯉景灣太康街果度一排食肆,都幾多人下唔算僻,真係無法無天!

火鳳凰 2014-02-26 13:43
隨風:《陽光時務》創辦人街頭遇襲 。(2013年6月4日)
《蘋果日報》發行商勤力德老闆遭鐵騎士持牛肉刀斬傷 。 (20 .. (2014-02-26 12:54) 

基本上係無可能破案的……

操刀既都係大陸搵返黎既殺手,做完野已經火速潛返大陸了,根本就無得追尋。

加上全部都係搭上搭,經幾層先到主謀,就算咁岩即場捉到個刀手都無可能揪出幾層幕後主謀果個。

羅力亞 2014-02-26 13:43

醫院消息稱,前明報總編輯劉進圖傷勢嚴重,遭利刀斬爆肺大量出血,同時右腳也遭斬去一塊肉。現時醫護人員正替他施手術搶救。

myrmidon 2014-02-26 13:48

佢衰D咩要俾人斬咩大鑊

icemanbergkamp 2014-02-26 13:52
《明報》前總編劉進圖遇襲 疑得罪中共高層?
1月曾報導溫家寶海外利益

編按:《明報》前總編劉進圖遇襲,各界紛紛猜測事件與之前撤換總編輯,以及《明報》最近的報導是否有關。

《明報》過去幾個月的報導中,除了有消息指編務董事呂家明對於劉連續十多日以港視事件作頭條感不滿外,較少受香港輿論關注但牽連更大的是,今年一月《明報》與國際調查記者同盟ICIJ合作,分析去年底收到的英屬處女島離岸公司資料。明報記者雖然收到大量資料,但最終只在一月下旬作了小量報導,包括證實中國前總理溫家寶的女兒和女婿在處女島的離岸公司業務。

早前已有不少媒體估計,劉被撤職是跟ICIJ 的爆料案有關。

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=651438821559826&set=a.321611837875861.67317.200954406608272&type=1&theater

utadahikaru20 2014-02-26 14:16
香港越黎越恐怖了

啪啪啪啪啪啪 2014-02-26 14:32
嘩好恐怖

sikingthegreat 2014-02-26 14:34
icemanbergkamp:《明報》前總編劉進圖遇襲 疑得罪中共高層?
1月曾報導溫家寶海外利益
編按:《明報》前總編劉進圖遇襲,各界紛紛猜測事件與之前撤換總編輯,以及《明報》最近的報導是否有關。
....... (2014-02-26 13:52) 

雖然只屬猜測, 但都幾令人心淡 / 心寒....

icemanbergkamp 2014-02-26 14:45
sikingthegreat:
雖然只屬猜測, 但都幾令人心淡 / 心寒....

就算真係捉到個刀手都唔會知幕後有咩人, 點都係靠估....

真係估唔到呢2年成個社會環境惡化得咁快, 好似做咩都冇用, 就算去遊行嗌完發泄完, 對方都係當你唱歌, 令人好灰心....

火鳳凰 2014-02-26 14:48
icemanbergkamp:就算真係捉到個刀手都唔會知幕後有咩人, 點都係靠估....[表情]
真係估唔到呢2年成個社會環境惡化得咁快, 好似做咩都冇用, 就算去遊行嗌完發泄完, 對方都係當你唱歌, 令人好灰心....[表情] (2014-02-26 14:45) 

「遊行嗌完發泄完,對方都係當你唱歌」無咩用之餘,仲要俾好多大陸便衣拍晒 video 點晒相……

麻凡 2014-02-26 14:58
點解我覺得, 好似古時d人去劫鏢, 逃走後現場"唔覺意"留低寫有XX王府的兵器作為破案"證據"咁......
背後動機會唔會太明顯了?

國球旗 2014-02-26 15:05
麻凡:點解我覺得, 好似古時d人去劫鏢, 逃走後現場"唔覺意"留低寫有XX王府的兵器作為破案"證據"咁......
背後動機會唔會太明顯了?[表情]  (2014-02-26 14:58) 

網上已經有「愛國」人士表示睇穿係佢《自導自演》嘅把戲。

sikingthegreat 2014-02-26 15:07
icemanbergkamp:就算真係捉到個刀手都唔會知幕後有咩人, 點都係靠估....[表情]
真係估唔到呢2年成個社會環境惡化得咁快, 好似做咩都冇用, 就算去遊行嗌完發泄完, 對方都係當你唱歌, 令人好灰心....[表情] (2014-02-26 14:45) 

去完仲衰過冇去就真

都係儲錢移民罷啦~~

麻凡 2014-02-26 15:07
網上已經有「愛國」人士表示睇穿係佢《自導自演》嘅把戲。[表情]  (2014-02-26 15:05) 

太雪亮了~~~~

國球旗 2014-02-26 15:09
麻凡:太雪亮了~~~~[表情] (2014-02-26 15:07) 

睇埋佢第一個回覆,單嘢屎橋可能有份。

yanyan 2014-02-26 15:14
阮紀宏﹕香港新聞業有史以來最自由

【明報專訊】香港是中國現代新聞報業的發源地,《香港船頭貨價紙》創刊沒幾年,1873年改名《香港中外新報》以日報發行,開創了中國新聞業的先河。香港新聞業歷經140多年,九七回歸祖國後,是有史以來享受最大新聞自由的時期。

清末內地動盪,革命派和保皇派分別在香港創辦《中國日報》和《維新日報》,也有知識分子王韜辦的《循環日報》,盛極一時。辛亥革命以後,香港也失去了避難所的作用,報人紛紛北上,香港回歸平靜。抗日戰爭爆發前夕,內地報紙紛紛轉移香港。直到1941年末英軍投降,香港淪陷,再次失去避難所作用。

民國時期,共產黨人在香港辦報,揭露國民政府醜行;共產黨執政,國民黨在香港辦報,攻擊共產政權。從清末到回歸前,港英政府都是允許反對派在香港辦報抨擊中國現政權。先不論港英政府的陰謀,但香港確實享受到一定的言論自由。

然而,這種言論自由僅限於批評中國現政權,對於監督港英政府在自由則欠奉,1960年代安妮公主訪港,《明報》一條標題,〈打砲廿一響,送御妹過海〉,新聞處下令將編輯炒掉,不要說批評,對王室不敬也遭殃。及至回歸前夕,準備撤出香港的政府,才稍微開放言論自由,但由於特區政府成立在即,監督的焦點也在中央政府而不在港英政府。

回歸以後,香港新聞業享有監督特區政府的高度自由,政府與官員的一言一行都成為新聞界的監督焦點,甚至有官員上任幾天,陳年往事被揭露而下台。或許,有人想影響新聞機構,但在市場經濟的保護,香港新聞自由還是空前的高。幾千人上街遊行,捍衛新聞自由,實在杞人憂天。

http://news.mingpao.com/20140226/fad1.htm

麻凡 2014-02-26 15:16
國球旗:睇埋佢第一個回覆,單嘢屎橋可能有份。[表情] [表情] (2014-02-26 15:09) 

Gabriel 2014-02-26 15:45
國球旗:睇埋佢第一個回覆,單嘢屎橋可能有份。[表情] [表情] (2014-02-26 15:09) 

千祈唔好得罪屎橋

火鳳凰 2014-02-26 15:49
麻凡:點解我覺得, 好似古時d人去劫鏢, 逃走後現場"唔覺意"留低寫有XX王府的兵器作為破案"證據"咁......
背後動機會唔會太明顯了?[表情] (2014-02-26 14:58)

我剩係諗起呢句說話︰「飛鳥盡,良弓藏,狡兔死,走狗烹」

當日幫梁振英最出力「造皇」既係劉夢熊同明報,兩者都係不約而同因之後梁走數而同佢反面,你睇下而家兩個既收場係點,都真係幾心寒。

freezefox 2014-02-26 16:38
網上已經有「愛國」人士表示睇穿係佢《自導自演》嘅把戲。[表情]  (2014-02-26 15:05) 

呢個世界真係痴左線………

icemanbergkamp 2014-02-26 16:54
freezefox:呢個世界真係痴左線……… (2014-02-26 16:38)

痴左好耐la.....

依家個世界好似淨返「愛國愛港」人士同「反蝗」一族痴鬥痴.....

2邊都唔揀就會被標籤 反中亂港, 英美走狗 / 五毛, 非理性, 港奸......唔想痴埋一份, 又唔想被批鬥, 結果只有選擇唔出聲.....

真係好恐怖....唔知文革果陣係咪咁??.....

Ar敬 2014-02-26 16:56

freezefox 2014-02-26 16:58
icemanbergkamp:痴左好耐la.....
依家個世界好似淨返「愛國愛港」人士同「反蝗」一族痴鬥痴.....
....... (2014-02-26 16:54) 

再咁落去香港好快就有紅衛兵出現的了…………

羅力亞 2014-02-26 17:39

羅力亞 2014-02-26 18:12

手術完成 劉進圖暫無生命危險
情況仍危重 背部大腿共六處傷口

遇襲重傷的《明報》前總編劉進圖目前手術已完成,沒有生命危險。本為骨科專科醫生的食物及衞生局局長高永文指,劉的情況仍然危重。

東區醫院三名醫生向傳媒簡介劉受傷情況,指劉進圖身上有6處傷口,最長的傷口在背部,長達16公分,但未有傷及肺組織。

東區醫院外科主管鄧宗毅醫生及骨科主管曾偉略醫生指,劉進圖背部有2處刀傷,分別長16及4公分,長傷口傷及左邊胸腔,但並未傷及左肺組織及橫隔膜,短傷口清潔消毒後無礙;

劉進圖左右腿部另各有長15公分的傷口,傷勢共涉及6處傷口。

擺明攞命...........

freezefox 2014-02-26 18:56
刀刀攞命………

KeL 2014-02-26 19:45
現在的香港愈來愈恐佈.....

隨風 2014-02-26 20:53
傷及腿部神經 好番行路都可能有影響

上個禮拜先係學校見完佢 隔幾日就搞成咁

CopoeL 2014-02-26 20:59
..................................................................依個到底係咩世界.

丹尼屎 2014-02-26 21:11
KeL:現在的香港愈來愈恐佈..... (2014-02-26 19:45) 

越黎越?而家已經好好多啦 以前果d先叫恐怖

麻凡 2014-02-26 23:33
丹尼屎:越黎越?而家已經好好多啦 以前果d先叫恐怖[表情] (2014-02-26 21:11) 

你講幾耐前的以前?三年零八個月定文革?

丹尼屎 2014-02-26 23:56
麻凡:你講幾耐前的以前?三年零八個月定文革?[表情] (2014-02-26 23:33) 

其實應該話不嬲都咁恐怖 以前90年代成隻手俾人斬落黎果單唔係無聽過呀

火鳳凰 2014-02-26 23:57
麻凡:你講幾耐前的以前?三年零八個月定文革?[表情] (2014-02-26 23:33)

之前果的,記憶所及既係回歸前後既梁天偉同鄭經翰……

一係就係講緊林彬,最恐怖既係策劃燒死佢果個近年仲攞埋大紫荊勳章……

隨風 2014-02-26 23:58
丹尼屎:其實應該話不嬲都咁恐怖 以前90年代成隻手俾人斬落黎果單唔係無聽過呀 (2014-02-26 23:56) 

我覺得呢件事情既恐怖唔在於被人斬咁簡單 而係在於係依家呢個時候比人斬

所以就算以前鄭經翰比人斬 定係梁天偉比人斬 定係林彬比人殺死埋 都無呢一單黎到咁白色恐怖

Chelsea 2014-02-27 00:14
陶傑 Channel

明報前總編輯劉進圖遭暴徒刀斬,性命垂危,香港正式進入第三世界的黑暗時代。

劉進圖是香港大學的法律系畢業生。他的志願卻是新聞系。二十多年前我初識劉君,發現他頭腦冷靜,有法理訓練,做新聞的偵查報道,是很理想的人選。

劉君很熱愛新聞工作,源於他是一個很有正義感的人。香港主權移交之前,他曾出任記協主席,在公園的論壇高呼維護香港的自由。我那時私下與劉君時有見面,我告訴他第三世界之恐怖與殘酷,是一個香港唸英文書長大的優才生難以想像的。我說,做好中國人社會的新聞工作,必先熟知中國歷史。

劉進圖後來調去鄰近地區當駐外記者,為期兩年。那時我已與他不常見面,暗自為他擔心。不久之後他回到香港,昇任主筆、總編輯,而且在特首「選舉」期間與之後,有許多獨家新聞。我為他高興之餘,也希望他明白,一旦陷入中國式的醬缸社會,影響一些人的權力,處境可以很危險。

香港的新聞言論自由,明顯蒙上政治陰影。劉進圖是最近的風暴的一位主角。我與他近年少見,在報紙和網絡看見他的動態,我相信以他的機智和冷靜,會渡過香港的政治危機。
香港已經不再是英治,但是香港許多知識份子,仍以英治時期的思維意識估量形勢。在西方文明的區域之外,少有理性的餘地,也不太是講道理的地方,一切講金錢和權力。香港像一隻脫軌的衛星,毫無例外,向宇宙黒暗的深夜漂浮。劉進圖是一個勇敢的人,此刻他在生死缐上掙扎,我們都為他祝禱,伸出手來,想抓緊他的手,希望他努力,拚一口氣,也抓緊我們,他越界夠多了,不要越過這條缐,不要滑落而茫然失蹤在那星夜無際的黑色海洋。

羅力亞 2014-02-27 02:02

麥精 2014-02-27 03:08
希望大家繼續支持新聞工作者捍衛我地應有既新聞自由,同不再受任何白色恐怖所威脅

如果有任何遊行集會,希望大家都可以行出黎,出席一下,支持我地

ODIN 2014-02-27 11:43
黃秋生Anthony Perry facebook...
呢種斬人有三種原因 一 桃色 二 食夾棍 三 爆咗人大鑊 一般都係雷聲大雨点小 查唔到 今次刀手一定係香港人 因為手工好 刀刀冇攞命

迪克 2014-02-27 11:48
ODIN:黃秋生Anthony Perry facebook...
呢種斬人有三種原因 一 桃色 二 食夾棍 三 爆咗人大鑊 一般都係雷聲大雨点小 查唔到 今次刀手一定係香港人 因為手工好 刀刀冇攞命
[表情] [表情] [表情]  (2014-02-27 11:43) 

曲到圓

kenny1 2014-02-27 13:29
宜家香港已經沒以前咁好。

查看完整版本: [-- 明 報 前 總 編 劉 進 圖 遇 襲 中 刀 送 院 --] [-- top --]