查看完整版本: [-- [轉貼]英超聯最後直路叮噹馬頭 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【球迷講場】 -> [轉貼]英超聯最後直路叮噹馬頭 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 10 total )

迪克 2014-02-27 11:12

[轉貼]英超聯最後直路叮噹馬頭

英超聯最後直路叮噹馬頭

eddy chung | 26.02.2014

英超聯爭霸進入最後直路,早前三頭馬車之局突然多了利物浦介入其中,形勢之混亂可說近年少見。曼城雖然暫列第三其實跟榜首車路士同為失分最少的球隊,而且在得失球差上亦佔上明顯優勢。第三位之利物浦雖然跟阿仙奴尚有三分之距離,但在領先十個得失球差下,即是說他們隨時可以在己方勝對方敗之下,將阿仙奴迫落第四之位。

槍迷好友傳來車路士、阿仙奴、曼城及利物浦的尚餘對手名單,細看之下,原來這四支球隊還需要作出兩場四強捉對廝殺的比賽,這分別為:

車路士 對 阿仙奴(主) 及 利物浦(客)

阿仙奴 對 車路士(客) 及 曼 城(主)

曼 城 對 阿仙奴(客) 及 利物浦(客)

利物浦 對 曼 城(主) 及 車路士(主)

有趣之處是,曼城在首循環面對阿仙奴及利物浦時全取六分,然而在次循環這兩場比賽俱要作客出擊,相反,利物浦雖然在首循環作客曼城及車路士俱落敗而回,但在次循環這兩場比賽都會在主場迎敵。

如果我們將這些四強捉對廝殺的比賽暫時除去,那麼就讓我們看看這四支球隊所面對的其餘餘下對手中,他們在首循環取得甚麼樣的成績:

很有趣是吧?是的,原來四支球隊在首循環面對現時餘下對手所取得的分數,幾乎全都是一樣,在四列強餘下所遇上的非前四球隊中,如果作一個比較,那麼可以說是沒有強弱上下之分,誰都未必有任何「著數」可言。

所以真正可能令形勢變得明朗的,可能就是四強間的捉對廝殺,在四支球隊至今都擁有非常不俗的主場成績下,加上四列強在已互碰的八場比賽中,主隊一方取得六勝一和一負的成績,我們或許有理由相信,曼城的形勢未必如想像中的樂觀,而利物浦亦非如現時所處的位置般被動。值得一提的是,在四列強互碰時主隊未能取得勝利的一和一負比賽中,來訪者恰巧都是車路士。

當然這個看法是建基於四支球隊在往後的比賽都沒有遇上所謂的低潮期,如是者,阿仙奴的奪標形勢可以說仍然是審慎地樂觀,雖然我們較其他列強看似更難把對手擊敗,但對阿仙奴可以審慎樂觀之處,是現時失分最少的曼城將有兩場作客列強的賽事,而有兩場主場之利的利物浦卻是現時稍為落後的前四球隊,當然車路士的形勢可說是最為樂觀,阿仙奴能否最後將車路士拉下馬,作客史丹福橋一役將成為關鍵所在。

COPY FROM:http://www.arsenal-hkgooner.com/

迪克 2014-02-27 11:14
最後直路,4隊都有機

好耐無試過

撇開主觀願望
大家覺得邊隊最有機?

我睇好車仔

國球旗 2014-02-27 11:32
迪克:最後直路,4隊都有機
好耐無試過
撇開主觀願望
....... (2014-02-27 11:14) 

無疑車仔睇落有利,可惜前鋒太不濟,往往對中下游球隊會悶和失分。

國球旗 2014-02-27 11:38
另外,除左捉對廝殺之外,仲有曼聯因素搞局。

雖則話曼聯今屆表現水準以下,但始終爛船都有三斤釘。

隨住本土盃賽出局,歐聯又落後兩球劣勢,如果曼聯下年仲想繼續有得出席歐洲賽事,聯賽必定盡全力搶上前列。

迪克 2014-02-27 11:39
國球旗:另外,除左捉對廝殺之外,仲有曼聯因素搞局。
隨住本土盃賽出局,歐聯又落後兩球劣勢,如果曼聯下年仲想繼續有得出席歐洲賽事,聯賽必定盡全力搶上前列。
....... (2014-02-27 11:38) 

阿車都對晒曼聯
曼城同利記次循環對左曼未??

國球旗 2014-02-27 11:46
迪克:阿車都對晒曼聯
曼城同利記次循環對左曼未?? (2014-02-27 11:39)

16 March - Manchester United     v  Liverpool    (Old Trafford) *
25 March - Manchester United     v  Manchester City   (Old Trafford)

* 曼聯對利物浦果場三日後踢歐聯次回合,唔知會點取捨。

迪克 2014-02-27 11:47
國球旗:16 March - Manchester United     v  Liverpool    (Old Trafford) *
25 March - Manchester United     v  Manchester City   (Old Trafford)
* 曼聯對利物浦果場三日後踢歐聯次 .. (2014-02-27 11:46) 

MOYES仲有得揀咩

佢都無得話留唔留力啦
MU家陣連歐霸位都未穩陣

國球旗 2014-02-27 11:53
迪克:MOYES仲有得揀咩
佢都無得話留唔留力啦
MU家陣連歐霸位都未穩陣 (2014-02-27 11:47) 

所以曼聯影響只係因為傳統英超強隊,但椰絲頻頻創紀錄嘅情況下,睇嚟都幫唔到車仔、阿記,惟有望自己愛隊生性。

蕃薯廠 2014-02-27 12:24
我一D都唔覺得叮噹馬頭, 其實都係得車曼兩隊爭。 你睇阿仙奴今季3次小魔鬼賽程既表現, 你仲對今個終極魔鬼賽程有期望?

客史篤
主史雲
客熱
客車
主曼
客愛

我個人估呢6場合計攞6分, 最多都係10分。

bbq903 2014-02-27 13:24
今季算係近幾年爭得最利害的一屆 .  好少見到咁刺激 .

到現時黎講真係好難講邊隊有優勢 . 尤其4隊作客成績, 竟然3支取勝率低於50% , 只有阿記較為理想.  
再睇返現時形勢, 10支球隊爭緊護級 ,  未放棄仲想爭歐聯有熱刺,曼聯 & 愛華頓.  嚴格黎講只要 shn & new 都算係hea 住黎打.  所以每場要贏波取3分都未必想像中咁易.  

暫時個人睇好車仔少少, 似中長途賽除了實力外, 都須要睇下天時地利人和運氣各方面配合 ,  主場戰績穩陣, 對強隊更顯得運用戰略取勝, 整隊discipline 良好, 加上車仔今屆出現多場最後階段入球令球隊由輸變和 & 和變贏賽事.  車仔應該好大機會跑出

謝拉傑 2014-02-27 13:47
迪克:MOYES仲有得揀咩
佢都無得話留唔留力啦
MU家陣連歐霸位都未穩陣 (2014-02-27 11:47) 

第一場,死對頭決戰,唔留得力。

第二場,歐聯生死戰,唔留得力。

第三場,同市死敵,唔留得力。

結果,3場都......

謝拉傑 2014-02-27 13:49
迪克:最後直路,4隊都有機
好耐無試過
撇開主觀願望
....... (2014-02-27 11:14) 

內心當然係想利記第一次棒英超。

但係摩佬真係深不可測,加上今年佢地隊波好穩陣,車仔應該機會大D......

迪克 2014-02-27 14:05
蕃薯廠:我一D都唔覺得叮噹馬頭, 其實都係得車曼兩隊爭。 你睇阿仙奴今季3次小魔鬼賽程既表現, 你仲對今個終極魔鬼賽程有期望?
客史篤
主史雲
客熱
....... (2014-02-27 12:24) 

叮噹呀

唔關阿記事之嘛

利記唔係無機

都係果句,阿記(WENGER)已經顯示左佢滿足頭四o既想法

迪克 2014-02-27 14:05
謝拉傑:第一場,死對頭決戰,唔留得力。
第二場,歐聯生死戰,唔留得力。
....... (2014-02-27 13:47) 

三場都UNLUCKY!!

迪克 2014-02-27 14:06
謝拉傑:內心當然係想利記第一次棒英超。
但係摩佬真係深不可測,加上今年佢地隊波好穩陣,車仔應該機會大D...... (2014-02-27 13:49) 

內心當然係想阿記再一次棒英超。 但係雲加真係不思進取,加上今年佢地隊波傷主力,阿記應該機會細..........

呀威 2014-02-27 14:07
我覺得係曼城,車仔好大機會要雙線作戰 (除非次回合....),呢個有明顯優勢,曼城傷兵 (Kun、Nasri、Fernan) 又出晒黎,

車仔一日唔解決進攻問題,對中下遊球隊搶分能力都係唔穩陣

羅力亞 2014-02-27 18:58

曼聯只會送分
放心

freezefox 2014-02-27 19:08

季初有位會員提到BIG 4 時,無計曼聯,幾乎被人圍剿………估唔到宜家………

宜家提到BIG 4 ,莫講話唔提曼聯,連佢地要對曼聯既賽事都唔提………

其實我覺得有需要睇埋四隊對曼聯既賽事的。分分鐘就係係呢場到失分都未定。

freezefox 2014-02-27 19:11
迪克:內心當然係想阿記再一次棒英超。 但係雲加真係不思進取,加上今年佢地隊波傷主力,阿記應該機會細.......... (2014-02-27 14:06) 

阿仙奴就係係曼聯身上失去左貴寶而又唔應該失去既兩分!

freezefox 2014-02-27 19:15
呀威:我覺得係曼城,車仔好大機會要雙線作戰 (除非次回合....),呢個有明顯優勢,曼城傷兵 (Kun、Nasri、Fernan) 又出晒黎,
車仔一日唔解決進攻問題,對中下遊球隊搶分能力都係唔穩陣 (2014-02-27 14:07) 

我開頭比較睇好車仔,因為夠哂穩定(即係悶……)。宜家就有少少傾向曼城。因為季初既作客失準問題,近排有少許放善(少許啦……其實作客成績都係麻麻…)。最有力通殺BIG 4 對手既,就係佢。如果真係比佢係BIG 4 對數上搶到分,個分其實等如DOUBLE!可以彌補佢作客中下遊球隊失分既不利。而且,車仔既穩定性亦都唔係真係咁可靠,危危乎危危乎咁。今周係愛華頓身上全取三分其實大話夾好彩。否則,榜首位置早早不保了。

freezefox 2014-02-27 19:16
四隊中我反而最唔睇好阿仙奴………

因為雲加無得救的了………

羅力亞 2014-02-27 19:17
freezefox:季初有位會員提到BIG 4 時,無計曼聯,幾乎被人圍剿………估唔到宜家………
宜家提到BIG 4 ,莫講話唔提曼聯,連佢地要對曼聯既賽事都唔提………
....... (2014-02-27 19:08)

有莫椰斯就係送分保證
奧脫福已經唔係夢劇場
未試過一季主場可以淪陷咁多次
已經無哂主場威力
簡單講曼聯宜家只係一隻紙老虎
得個樣

freezefox 2014-02-27 19:28
羅力亞:有莫椰斯就係送分保證[表情]
奧脫福已經唔係夢劇場
未試過一季主場可以淪陷咁多次[表情]
已經無哂主場威力
....... (2014-02-27 19:17) 

對中下遊球隊就係。但對強隊就未必………

火鳳凰 2014-02-27 19:33
freezefox:我開頭比較睇好車仔,因為夠哂穩定(即係悶……)。宜家就有少少傾向曼城。因為季初既作客失準問題,近排有少許放善(少許啦……其實作客成績都係麻麻…)。最有力通殺BIG 4 對手既,就係佢。如果真係比佢係BIG 4 對數上搶到分,個分其實等如DOUBLE!可以彌補佢作客中下遊球隊失 .. (2014-02-27 19:15) 

通殺 BIG 4?

佢之前主客兩場對車仔都輸晒喎……

同埋呢四場作客都好難打︰

Mar 25     19:45 GMT    Manchester United     v     Manchester City    Old Trafford     Premier League
Mar 29     17:30 GMT    Arsenal     v     Manchester City    Emirates Stadium     Premier League
Apr 12     14:00 GMT    Liverpool     v     Manchester City    Anfield     Premier League
May 3     14:00 GMT    Everton     v     Manchester City    Goodison Park     Premier League

佢唯一比車仔著數既就係歐聯九成九出局,煩少樣野……

火鳳凰 2014-02-27 19:35
奧脫福已經唔係夢劇場
已經無哂主場威力

打比戰就好難講,尤其係主場打比戰,可以成季打得好差,就係打一場好波……

freezefox 2014-02-27 19:39
火鳳凰:通殺 BIG 4?
....... (2014-02-27 19:33) 

利記可以專心聯賽,話唔定真係偷到雞…………

火鳳凰 2014-02-27 19:41
freezefox:利記可以專心聯賽,話唔定真係偷到雞…………[表情] (2014-02-27 19:39) 

睇賽程唔係無機架,尤其利記四場關鍵賽事之中,有三場係主場,兩場仲係有機反先既六分波︰

Mar 16     13:30 GMT    Manchester United     v     Liverpool    Old Trafford     Premier League
Mar 30     15:00 GMT    Liverpool     v     Tottenham Hotspur    Anfield     Premier League
Apr 12     14:00 GMT    Liverpool     v     Manchester City    Anfield     Premier League
Apr 26     14:00 GMT    Liverpool     v     Chelsea     Anfield     Premier League

羅力亞 2014-02-27 19:41
freezefox:對中下遊球隊就係。但對強隊就未必……… (2014-02-27 19:28)

頭六係主場已經對左4隊
輸比熱刺、拖肥
和車仔主因係季初車仔未上力+摩佬未摸清椰斯虛實一心求和
對阿記都係險勝(前提個場齊腳+出啱人)
以椰斯的戰術同出人
你出場陣容只要見到三寶
曼聯都輸左9成

國球旗 2014-02-27 19:43
freezefox:季初有位會員提到BIG 4 時,無計曼聯,幾乎被人圍剿………估唔到宜家………
....... (2014-02-27 19:08) 

摩佬賣達過曼聯,就係想佢做到令對手失分嘅作用。

國球旗 2014-02-27 19:43
奧脫福已經唔係夢劇場
已經無哂主場威力

始終爛船都有三斤釘.....特別係對番強隊時

火鳳凰 2014-02-27 19:44
唔爭在講埋阿記,佢最蝕底既係要連打四場硬仗,食粥食飯就係睇呢四場︰

Mar 16     16:00 GMT    Tottenham Hotspur     v     Arsenal    White Hart Lane     Premier League
Mar 22     12:45 GMT    Chelsea     v     Arsenal    Stamford Bridge     Premier League
Mar 29     17:30 GMT    Arsenal     v     Manchester City    Emirates Stadium     Premier League
Apr 5     14:00 GMT    Everton     v     Arsenal    Goodison Park     Premier League

國球旗 2014-02-27 19:47
火鳳凰:通殺 BIG 4?
....... (2014-02-27 19:33) 

希望曼城呢 4 場會失 7 分。

國球旗 2014-02-27 19:49
火鳳凰:唔爭在講埋阿記,佢最蝕底既係要連打四場硬仗,食粥食飯就係睇呢四場︰
Mar 16     16:00 GMT    Tottenham Hotspur     v     Arsenal    White Hart Lane  &n .. (2014-02-27 19:44) 

阿記蝕底在板凳唔夠,如果大眼仔短期繼續低迷就好難爭冠軍。

火鳳凰 2014-02-27 19:52
國球旗:希望曼城呢 4 場會失 7 分。[表情] (2014-02-27 19:47) 

呢四場真係好難打,我覺得最理想都只能夠兩勝兩和,玩下手四場全部贏唔到都唔出奇……

thmscpl 2014-02-27 19:54
國球旗:阿記蝕底在板凳唔夠,如果大眼仔短期繼續低迷就好難爭冠軍。 (2014-02-27 19:49) 

藍斯有冇話幾時復出?

thmscpl 2014-02-27 20:01
火鳳凰:
唔爭在講埋阿記,佢最蝕底既係要連打四場硬仗,食粥食飯就係睇呢四場︰
Mar 16     16:00 GMT    Tottenham Hotspur     v     Arsenal    White Hart Lane     Premier League
Mar 22     12:45 GMT    Chelsea     v     Arsenal    Stamford Bridge     Premier League
.......

Mar 8     12:45 GMT     Arsenal     v     Everton     Emirates Stadium     English FA Cup (Quarter-finals)
Mar 11     19:45 GMT     Bayern Munich     v     Arsenal     Allianz Arena     UEFA Champions League (Round of 16)
Apr 5     14:00 GMT    Everton     v     Arsenal    Goodison Park     Premier League

仲有呢兩埸盃賽........

羅力亞 2014-02-27 20:04
thmscpl:藍斯有冇話幾時復出? (2014-02-27 19:54) 

好似話對熱刺個場有機復出

羅力亞 2014-02-27 20:06
Arsenal midfielder Aaron Ramsey targeting a return for the North London derby against Tottenham on March 16

Arsenal midfielder Aaron Ramsey is hopeful on a return to action in the North London derby against Tottenham on March 16 as he nears a
comeback from the thigh injury that has kept him sidelined since Boxing Day.

http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/arsenal-midfielder-aaron-ramsey-targeting-a-return-for-the-north-london-derby-against-tottenham-on-march-16-9151960.html

國球旗 2014-02-27 20:07
thmscpl:藍斯有冇話幾時復出? (2014-02-27 19:54)

Aaron Ramsey (thigh) and deadline-day loan signing Kim Kallstrom (back) are also not fit.
Abou Diaby and Theo Walcott are long-term absentees with their respective knee injuries.

Ramsey 應該就得,不過要時間操,其他幾個就......

thmscpl 2014-02-27 20:07
羅力亞:好似話對熱刺個場有機復出 (2014-02-27 20:04) 

快d復出啦
有藍斯係度,ozil踢得好好多.....

火鳳凰 2014-02-27 20:19
thmscpl:Mar 8     12:45 GMT     Arsenal     v     Everton     Emirates Stadium     English FA Cup (Quarter-finals)
Mar 11     .. (2014-02-27 20:01) 

對拜仁果場放棄好過啦,無咩可能追得返……

麻凡 2014-02-27 20:55
三頭馬車啦, 形勢同狀態我最睇好利記, 係蝕底在分數差D, 努力呀~~~
阿記.......算吧啦.......雲加冇得救了~~~~~

bbq903 2014-02-27 21:19
麻凡:三頭馬車啦, 形勢同狀態我最睇好利記, 係蝕底在分數差D, 努力呀~~~
阿記.......算吧啦.......雲加冇得救了~~~~~ (2014-02-27 20:55) 

壓力越少越好 完全無機會吧  

今週 3隊都作客, 睇下邊對先 攞足3分

JHELSEA 2014-02-27 22:38
作為車迷,好主觀咁覺得車仔

撇除車仔,覺得曼城較有優勢,歐聯出局少左條戰線,同埋對比利記,始終有分數上既優勢

freezefox 2014-02-27 22:42
國球旗:摩佬賣達過曼聯,就係想佢做到令對手失分嘅作用。[表情] (2014-02-27 19:43) 

暫時睇黎呢個戰策唔係好成功⋯⋯⋯

freezefox 2014-02-27 22:43
火鳳凰:睇賽程唔係無機架,尤其利記四場關鍵賽事之中,有三場係主場,兩場仲係有機反先既六分波︰
Mar 16     13:30 GMT    Manchester United     v     Liverpool    Old Traf .. (2014-02-27 19:41) 

唔好諗到咁遠囉。贏到頭兩場都己經開心死了。

國球旗 2014-02-27 22:55
freezefox:暫時睇黎呢個戰策唔係好成功⋯⋯⋯[表情] (2014-02-27 22:42) 

唔係呀,呢個策略係針對前列競爭對手,
咁 Mata 有份上陣逼和阿仙奴,令第一個對手失兩分先,
之後利物浦同曼城都未踢,所以呢個策略仲未可以話失敗。

utadahikaru20 2014-02-27 23:45
真係唔覺車仔有幾穩,好多場都係險勝一球,唔係就由輸變和,剛剛歐聯就係一球炸胡同一球撞柱先唔駛輸

佢今季拎到冠軍既話係好大成份係夠運同阿記自己唔爭氣

曼城作客成績差,自己囉黎,當然佢作客成績轉好反,最有機會係佢

阿記本身最睇好,可惜大家都知咩野事

利記今年真係黑馬,都唔係冇機,可惜仲係欠一點穩定,當然佢主場贏到最重要的果兩場還是有機的

曼聯重組中,不要提吧

熱刺係自己囉黎的,到依家都未砌到個最好陣容出黎

愛華頓,今季令人眼前一亮,剛剛今季換教練,加上有主力出走,點知由馬天尼斯帶成績反而仲好,但係米飯有限,可以踢到咁既成績已經好好了

所以今季應該係近年最好睇

utadahikaru20 2014-02-27 23:48
羅力亞:頭六係主場已經對左4隊
輸比熱刺、拖肥[表情]
和車仔主因係季初車仔未上力+摩佬未摸清椰斯虛實一心求和
對阿記都係險勝(前提個場齊腳+出啱人)
....... (2014-02-27 19:41) 

做咩講到摩佬咁高,果場係曼聯成季暫時黎講踢得最好

羅力亞 2014-02-28 00:02
utadahikaru20:做咩講到摩佬咁高,果場係曼聯成季暫時黎講踢得最好 (2014-02-27 23:48)

曼聯第一場炒史雲斯係威係勢的
車仔作客穩陣避免第二場已經失分比仍然係假想敵的曼聯
曼聯個場得控球攻勢完全唔入肉
反而車仔反擊更具威脅
但正如我所講的原因
車仔最後冇加強進攻
穩住一分算

查看完整版本: [-- [轉貼]英超聯最後直路叮噹馬頭 --] [-- top --]