查看完整版本: [-- (遊記)2014日本遊(update 中) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> (遊記)2014日本遊(update 中) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 8 total )

阿童木 2014-02-28 14:25

(遊記)2014日本遊(update 中)

本身好鐘意日本呢個地方,東京卅關西卅北海道等較為熱門嘅地方近年都去過了,當時諗諗下,剩低嘅地方其實仲有好多, 就研究下有無方法將一D我想去而又未去過嘅地方,用鐵路或者巴士串連起嚟, 係2014年農曆年實行。

前後構思咗差不多成年, 你哋可能都知,日本鐵路PASS五花八門,就算係關西都成10個8個,最後得出結論係,下面呢張5日PASS幾適合我。

山陽-四國-北九州周遊券

同時又想去一趟中部,即係飛驒高山,白川鄉果頭,呢條路線同上面條線係相反方向,咁就不如就喺中間嘅京都做基地,5日5日咁分開兩個唔同方向嘅TRIP,中間又可以喺京都HEA返幾日。

前後去12日,行程定咗,就到機票,去關西第1時間就諗起樂桃航空,當時大約2013年 6月,未有2014 2月機票,等到7月頭先開賣,叫做買到農曆年旺季機票,但唔平,來回都成3K,行李另計。

後期10月到香港航空重開關西廉航,來回連稅重平咗 , 只係千五

D相未執,出住幾張白川鄉先,之後慢慢UPDATE

第1日,

樂桃搭凌晨機,到大阪都係未夠6點,JR同南海鐵電已經有得搭,不過我要等到9點先可以買齊幾張pass,JR PASS 7點已經買到,但近鐵pass就好無奈要9點先買到,最重要係得機場先買到,近鐵pass係我第11日先用得著,呢張pass如果用得其所,簡直可以慳幾萬yen,5日任搭近鐵都係3700yen,即係港幣300蚊唔徙洗

詳情
KINTETSU RAIL PASS

7點先食個早餐,買完Pass ,就開始坐JR機場特急 Haruka 去京都,用kansai area 一日pass,呢張pass 2000yen,但搭一程機場特急已經值2800yen了。

第2-6日我會用上面post提過既5 日山陽九州四國PASS(左上角果張),需然唔係第1日用,但可以先劃晒之後5日嘅位, 咁就可以安心當日坐指定席唔需要同人迫了。

1個鐘左右就到左京都站了,再搭京都巴士到酒店,放低行李,由酒店行去河源町,行左陣,就去左金國寺。

徬晚返去祇園附近,夜景真係好靚

經過白川,

太陽已經落山了

鴨川食店街

食過晚飯,已經9點幾,早d返四條酒店休息,明天開始用JR 5日PASS,第1站係,日本三景之一,位於廣島既宮島嚴島神社。

DAY 2 - 廣島。嚴島神社

由新大阪站搭新幹線去廣島,只係大約90分鐘

廣島屬於大站, 所有新幹線列車都會停站, 不過廣島景點唔多, 大家認識就一定係原爆記念館, 其次可能係廣島嘅地面電車

由車站出發, 10分鐘就到咗原爆記念館

裡面好大, 資料好豐富, 英/日對照

睇完後就爭取時間返JR 站搭車去宮島口, 搭JR 船去宮島, 10分鐘船程就到了, 酒店就正正喺碼頭對面, 即時check in就出去, 間房好大下, 幾滿意

好大霧

由碼頭行去嚴島神社, 大約10分鐘,天氣好好,個人覺得宮島好正好寧靜,絕對值得一去

同奈良一樣, 周圍都係鹿

行到夜晚

DAY 3  
朝早行多陣宮島,就搭渡輪返廣島了

臨走前影下間酒店,真係好大,2千蚊唔洗成千幾尺包2餐有溫泉,仲想點

下一站會入住博多,但中途會停一停新岩國站,去睇一睇錦帶橋先。

今日無乜行程,去博多站checkin 酒店,就出黎行下福崗。
福崗JR站,正確叫博多站,但站附近雖然都叫幾旺,但市中心其實係天神一帶。
JR 係博多市區唔多好用,因為地鐵先至係最常用交通工具,由博多站去天神大約3個地鐵站,10分鐘左右,但我建議體力ok既話可以行去天神區,因為會經過運河城,中洲屋台,等地。

屋台

晚餐一風堂本店

第4日會由博多去大分縣既由布院,交通工具當然首選人氣高企既由布院之森。

由布院唔大,起碼出左車站後步行可以到所有景點,沿大街行就可以到各溫泉旅館,由布院連續幾年當選最受OL歡迎既溫泉區,大家睇條街幾靚就知點解

勁好食既卷蛋店,B Speak

行左大約20分鐘,終於到溫泉旅館,間房唔大,晚餐難食 ,但賣點係平得黎有私人風呂

傍晚的金鱗湖,行3分鐘就到。

宵夜

第5日晨早7點出左去旅館旁既金鱗湖,金鱗湖係冷暖水交界,大清早就會出現煙雨凄迷嘅情景。

沿大街離開,去返車站,今日會入住岡山

留位

留位

阿童木 2014-02-28 14:26
留位

留位

留位

留位

freezefox 2014-02-28 14:48

有野睇!!!!

freezefox 2014-02-28 14:49
你D HDR 愈玩愈得心應手喎!

tc2218 2014-02-28 15:04
正啊喂
我都想飛日本可以甘平

myrmidon 2014-02-28 15:19
正呀
留名

阿童木 2014-02-28 15:37
freezefox:你D HDR 愈玩愈得心應手喎! (2014-02-28 14:49) 

我今次用SIGMA DP1X,因為用RAW影DR夠大,可以一張相save做幾張再合成,唔駛事情影幾張。

阿童木 2014-02-28 15:40
tc2218:正啊喂[表情] [表情]
我都想飛日本可以甘平[表情] [表情]  (2014-02-28 15:04) 

大哥你又秘魯古城又南極,我諗要再過10年8年先有機會去,好想去睇nascar line

阿童木 2014-02-28 15:49
myrmidon:正呀 [表情] [表情] [表情]
留名 [表情]  (2014-02-28 15:19) 

希望唔好爛尾喇

freezefox 2014-02-28 16:07
tc2218:正啊喂[表情] [表情]
我都想飛日本可以甘平[表情] [表情]  (2014-02-28 15:04) 

我夠想飛南美可以平囉。

freezefox 2014-02-28 16:08
阿童木:我今次用SIGMA DP1X,因為用RAW影DR夠大,可以一張相save做幾張再合成,唔駛事情影幾張。[表情] (2014-02-28 15:37) 

我宜家玩HDR 都唔會影幾張。因為你唔SET 腳架,個影像一定蒙的。我都係就咁用RAW 推光佢又或者推低個曝光就算。

freezefox 2014-02-28 16:09
阿童木:大哥你又秘魯古城又南極,我諗要再過10年8年先有機會去,好想去睇nascar line [表情] (2014-02-28 15:40) 

咪係囉。分明入黎攞景!

煙花 2014-02-28 16:49
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

英俊 2014-02-28 19:43
搭單問...如果我有1日去江之島鎌倉,2日去箱根,我係咪住池袋好過上野淺草?

不過池袋來回羽田又無咁方便

阿童木 2014-02-28 21:35
英俊:
搭單問...如果我有1日去江之島鎌倉,2日去箱根,我係咪住池袋好過上野淺草?[表情]
不過池袋來回羽田又無咁方便[表情]  

住上野係方便搭skyliner去成田,但羽田應該係新宿/池袋方便d,如果去鎌倉都有直通鐵路,羽田<--->池袋最方便係搭機場巴士,不過要1200yen。

http://www.limousinebus.co.jp/ch2/bus_services/haneda/ikebukuro.html

英俊 2014-02-28 22:29
阿童木:
住上野係方便搭skyliner去成田,但羽田應該係新宿/池袋方便d,如果去鎌倉都有直通鐵路,羽田<--->池袋最方便係搭機場巴士,不過要1200yen。
http://www.limousinebus.co.jp/ch2/bus_services/haneda/ikebukuro.html
.......

唔係淺草果邊方便d咩

坐京急線唔係直通淺草咩?

池袋要係品川轉車...

阿童木 2014-02-28 22:42
英俊:
唔係淺草果邊方便d咩
坐京急線唔係直通淺草咩?
.......

我睇幅圖,淺草係有京急線,但係有無車去鐮倉

英俊 2014-02-28 23:26
阿童木:我睇幅圖,淺草係有京急線,但係有無車去鐮倉
[圖片]
 (2014-02-28 22:42) 

鐮倉唔係剩係係新宿果邊先有車去到咩?

阿童木 2014-02-28 23:46
英俊:鐮倉唔係剩係係新宿果邊先有車去到咩? (2014-02-28 23:26) 

新宿搭小田急,池袋/新宿可以用 JR湘南新宿線直達鐮倉,不過我只搭過小田急。

Erikson 2014-03-02 22:45
睇左你幾張相,又想再去京都

煙花 2014-03-02 22:50
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

阿童木 2014-03-03 02:35
比起前幾年,日完平左加埋廉航,應該可以一去喇

freezefox 2014-06-30 23:07
幾時再UPDATE 呀? 好多野想問呀。

阿童木 2014-06-30 23:35
你問先啦

freezefox 2014-07-01 00:04
阿童木:你問先啦 [表情]  (2014-06-30 23:35) 

10月1日到5日,前後五日,由名古屋出發,主力遊立山黑郡、高山、合掌村等。影紅葉。點PALN好?

呢個路線適唔適合自駕?

阿童木 2014-07-01 00:34
freezefox:10月1日到5日,前後五日,由名古屋出發,主力遊立山黑郡、高山、合掌村等。影紅葉。點PALN好?
呢個路線適唔適合自駕? (2014-07-01 00:04) 

自駕未試過,但好多人都自駕,相信無問題。

不過立山黑郡好似唔比私家車上。

所以可以咁排, 1. 名古屋--> 2. 高山 --3. 白川鄉 -> 4. 經富山去上高地/立山黑部 ?

你亦可以考慮高山-白川鄉-金澤,再去立山黑部 ?。

因為未去過立山黑部,果部份唔太清楚,但好似話上高地先係最值得去。

freezefox 2014-07-01 00:53
阿童木:自駕未試過,但好多人都自駕,相信無問題。
不過立山黑郡好似唔比私家車上。
....... (2014-07-01 00:34) 

係,我睇緊人地D遊記,好似都話唔比車上。

上高地係立山黑部?

阿童木 2014-07-01 01:16
freezefox:係,我睇緊人地D遊記,好似都話唔比車上。
上高地係立山黑部? (2014-07-01 00:53) 

我見其他人係上高地同立山黑部分開2日去,我估應該唔係太近

freezefox 2014-07-01 01:54
阿童木:我見其他人係上高地同立山黑部分開2日去,我估應該唔係太近 (2014-07-01 01:16) 

第一日朝早十點機,去到都三點。留係名古屋無咩好做。又去唔到邊。直踩入高山巿過一晚會唔會好D?至少第二朝一早去白川鄉都容易D。

阿童木 2014-07-01 08:20
freezefox:第一日朝早十點機,去到都三點。留係名古屋無咩好做。又去唔到邊。直踩入高山巿過一晚會唔會好D?至少第二朝一早去白川鄉都容易D。 (2014-07-01 01:54) 

兩睇喎,名古屋有夜景 (榮 OASIS 21 附近),可以影下相,高山入夜乜都無。

但高山又有朝市,如果你住高山,可以一早去朝市,之後再去白川鄉。

你會唔會住白川鄉合掌民宿 ? 你自駕無問題,如果搭巴士,好似尾班車係3點(出高山方向(超過2小時/金澤方向(小於1小時),影唔到黃昏景。

呢個official 行程你可以參考下

http://www.welcome2japan.tw/p_route/syoryudo_01.html

freezefox 2014-07-01 13:28
阿童木:兩睇喎,名古屋有夜景 (榮 OASIS 21 附近),可以影下相,高山入夜乜都無。
但高山又有朝市,如果你住高山,可以一早去朝市,之後再去白川鄉。
....... (2014-07-01 08:20) 

高山係指高山巿喎。唔係好多野食既咩?

白川鄉係咪幾點去都得,幾點走又得?想避開D 旅行團既人潮。

白川鄉同立山外,我最想去就係高山(唔係高山巿)。不過要係個到留宿一晚

阿童木 2014-07-02 00:22
freezefox:高山係指高山巿喎。唔係好多野食既咩?
白川鄉係咪幾點去都得,幾點走又得?想避開D 旅行團既人潮。
....... (2014-07-01 13:28) 

乜高山唔係即係高山市咩

freezefox 2014-07-02 11:11
阿童木:乜高山唔係即係高山市咩 [表情] (2014-07-02 00:22) 

我攪錯!我應該係想指上高地。

等我再睇睇D 遊記攪清楚D 地點先。

freezefox 2014-07-02 11:16
同埋,10月初去中部睇紅葉會唔會太早?

阿童木 2014-07-02 16:50
5日真係唔係好夠

阿童木 2014-07-02 16:54
freezefox:同埋,10月初去中部睇紅葉會唔會太早? (2014-07-02 11:16) 

下面篇遊記係10月中,好似都未變紅

http://bbs.diy-jp.info/viewtopic.php?t=8836

freezefox 2014-07-02 16:54
阿童木:5日真係唔係好夠 [表情]  (2014-07-02 16:50) 

我自己去多幾日都無問題。但小朋友要返學,唔可以請咁多日假架。

freezefox 2014-07-02 16:58
阿童木:下面篇遊記係10月中,好似都未變紅 [表情]
http://bbs.diy-jp.info/viewtopic.php?t=8836  (2014-07-02 16:54) 

我睇D 咩紅葉情報,話九月中到十月初已經變紅,當然係得好少地方變。例如立山黑部。

如果無紅葉,我未必會去了。改去台中玩幾日好過。平一半唔止。

阿童木 2014-07-02 17:01
2013立山黑部紅葉情報, OK喎

http://www.alpen-route.com/news/H25/2013kou.pdf

freezefox 2014-07-02 17:06
阿童木:2013立山黑部紅葉情報, OK喎
http://www.alpen-route.com/news/H25/2013kou.pdf  (2014-07-02 17:01) 

有係有………但似乎好有限………變得好少………

查看完整版本: [-- (遊記)2014日本遊(update 中) --] [-- top --]