查看完整版本: [-- 狂徒亂斬人6傷 血洗廣州火車站 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【時事新聞】 -> 狂徒亂斬人6傷 血洗廣州火車站 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

freezefox 2014-05-07 11:00

狂徒亂斬人6傷 血洗廣州火車站

【太陽報專訊】新疆人涉及的恐怖襲擊活動呈南下趨勢,蔓延內地各大城市,更逐步逼近香港!新疆烏魯木齊火車站發生爆炸事件僅一周,廣州火車站亦遭血洗。有疑似新疆籍男子昨午在火車站廣場,持刀瘋狂砍斬正出站的旅客,至少六人受傷,其中三人被砍傷頸部。警方到場連開三槍擊傷一疑犯,另有消息指或仍有涉案兇徒在逃。今次是內地兩個多月內,發生第三宗火車站襲擊事件,輿論擔憂內地公共安全或面臨失控危機。

事發昨午十一時三十分左右,昆明至廣州的K366次列車恰好到站,多名目擊者稱旅客出站時,手持長約半米砍刀,身着白衣、白帽的年輕男子忽然跑向廣場見人就砍,旅客四散慌逃。兇徒手段殘忍,專砍頸部,有一女孩長髮被刀削斷。據稱六名傷者中有兩男兩女送往廣州軍區廣州總醫院,其中三人頸部受傷需進行手術,目前已脫離危險。網民發布的現場照片顯示,現場地面有血漬和染血的衣服,警方在現場拉起警戒線,封鎖廣州火車站廣場,有傷者被送上救護車。

目擊者指疑兇有四名

據來自內蒙古的傷者劉玉英稱,她跟團來廣東旅遊,出站後在火車站廣場拍照,歹徒突然拿刀向她們砍斬,她逃跑時跌傷。同團的還有一對姐弟被砍傷。據稱事發後,廣州火車站廣場出站口隨即下閘封閉,所有旅客經平日不開放、直通火車站內的地鐵廣州火車站C出口出站。直至下午二時許,廣州火車站廣場才解封,大批特警武警進場戒備。

據廣州警方消息,巡邏民警接報廣州火車站廣場有人持刀傷害旅客,到場經口頭警告無效後開槍,擊中一名持刀男性疑犯並將其制服。廣州警方昨晚公布消息指,涉案兇徒只有一人,目前正在醫院救治,但未公布身份。

事件訊息混亂,有內地傳媒指至少兩人持刀施襲,亦有目擊者指疑兇有四名。醫院方面消息指,被捕的男子二十五歲,身中三槍,是少數民族。而廣州天河區公安局內部協查通報稱,另有一名持長刀、身高一米七八、戴白色回族帽疑犯在逃。更有消息指警方昨晚到新疆人集中居住地三元里追查,因此不排除有兇徒在逃。

雖然官方暫未就事件定性,但網民紛指內地公共安全或面臨失控危機,涉及新疆人的恐襲活動已有南下之勢,不僅廣州有大批新疆人群居,深圳羅湖火車站附近亦有新疆人群居。有深圳網民認為,羅湖火車站勢成高危地點,深圳市民甚至香港居民需小心自保。

外交部發言人華春瑩昨在例行記者會回應事件,指中國政府已經並繼續採取有力有效措施,切實保障社會穩定和人民群眾的生命財產安全。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%8B%82%E5%BE%92%E4%BA%82%E6%96%AC%E4%BA%BA6%E5%82%B7-%E8%A1%80%E6%B4%97%E5%BB%A3%E5%B7%9E%E7%81%AB%E8%BB%8A%E7%AB%99-222011120.html

freezefox 2014-05-07 11:00
下一站,羅湖?

火鳳凰 2014-05-07 11:26
freezefox:下一站,羅湖?[表情] [表情] [表情] [表情]  (2014-05-07 11:00) 

免得過都係唔好過羅湖……

utadahikaru20 2014-05-07 11:27
返工有時要返去大陸, 講真都好驚~

國球旗 2014-05-07 11:33
火鳳凰:免得過都係唔好過羅湖……[表情] (2014-05-07 11:26) 

只係怕最後班友經自由行過香港搞咋.....你都知海關幾咁鬆架啦

freezefox 2014-05-07 11:36
火鳳凰:免得過都係唔好過羅湖……[表情] (2014-05-07 11:26) 

邊可能免到……

freezefox 2014-05-07 11:36
國球旗:只係怕最後班友經自由行過香港搞咋.....你都知海關幾咁鬆架啦 [表情] [表情] [表情] (2014-05-07 11:33) 

仲要宜家唔比開槍,警察想做野都唔得。

火鳳凰 2014-05-07 11:45
國球旗:只係怕最後班友經自由行過香港搞咋.....你都知海關幾咁鬆架啦 [表情] [表情] [表情] (2014-05-07 11:33) 

自由行審批權唔係香港度,海關無野可以做到架喎,有簽證就要放行架啦……

國球旗 2014-05-07 11:48
火鳳凰:自由行審批權唔係香港度,海關無野可以做到架喎,有簽證就要放行架啦……[表情] (2014-05-07 11:45) 

我意思係好少會檢查手提袋,隨時袋住支槍就咁行過黎......

火鳳凰 2014-05-07 11:49
freezefox:仲要宜家唔比開槍,警察想做野都唔得。[表情] (2014-05-07 11:36) 

等得有警察過到黎,就算可以開槍,都唔知死左幾多件了……

試想下,如果放工時間係地鐵月台斬人,除左斬死一大堆,再加埋恐慌下人踩人踩死多一大堆……

火鳳凰 2014-05-07 11:52
國球旗:我意思係好少會檢查手提袋,隨時袋住支槍就咁行過黎......[表情] (2014-05-07 11:48) 

槍應該無咁易既,不過刀斬人就無得避,佢大可過到黎先慢慢去買刀……

國球旗 2014-05-07 12:03
火鳳凰:槍應該無咁易既,不過刀斬人就無得避,佢大可過到黎先慢慢去買刀……[表情] (2014-05-07 11:52) 

所以寧願做宅男,留喺屋企盡量少去人多嘅地方。

ODIN 2014-05-07 12:24

羅湖?依家內地人過關好容易ga ja...

utadahikaru20 2014-05-07 12:46
我成日上深圳拎板..........又冇得SAD NO

辛尼關 2014-05-07 15:43
希望杭州唔會有事啦

ArSo 2014-05-07 15:51
大陸好crazy, 好似西藏咁, 最近限發去阿里既行車證,
藏人想去岡仁波齊(其中一座神山) 朝聖都唔得
有D野真係迫出黎, 自己小心吧

查看完整版本: [-- 狂徒亂斬人6傷 血洗廣州火車站 --] [-- top --]