查看完整版本: [-- 越、泰、菲多國聯手掀起反華浪潮 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【時事新聞】 -> 越、泰、菲多國聯手掀起反華浪潮 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

麻凡 2014-05-17 11:57

越、泰、菲多國聯手掀起反華浪潮

反華浪潮蔓延菲泰

【太陽報專訊】【本報訊】反華示威浪潮蔓延至菲泰!菲律賓首都馬尼拉昨有數百菲國及越南人到中國領事館外示威,抗議中國入侵菲、越海域,示威者高呼「中國滾出南海」,更呼籲菲越兩國聯手對抗。位於泰國曼谷的中國駐泰國大使館前日亦有越南學生及泰籍越南人示威,提交抗議信要求中國撤走爭議島嶼設施,大使館無人接收信件。

扮海龜暗諷涉偷捕

約二百名菲律賓激進組織成員及越南僑民,昨到中國駐馬尼拉領事館示威,他們手持「菲越聯手對抗中國」、「越南西沙群島」等標語,有菲國政黨議員在示威中,譴責中國在南沙赤瓜礁填海及在西沙鑽探石油氣,要求中國退出爭議區域。 部分示威者打扮成海龜,身上插有「勿在菲海盜漁」的標語,暗諷中國漁民涉偷捕海龜被菲海警拘捕的事件。菲國派往領事館駐守的防暴警察亦提前離開示威現場,只留下約十名警察指揮交通。

另約有十名越南學生及泰籍越南人,前日到泰國曼谷的中國大使館示威,他們手持越南國旗及中國日前在南海設置鑽油平台的照片,向大使館提交一封約一百五十名越南學生聯署的抗議信,要求中國停止挑起越南人的民族主義情緒,亦不要違反國際法,向國際法庭證明爭議島嶼的主權。大使館沒有派人接收抗議信,示威者將信件留給當值警員。

麻凡 2014-05-17 12:02
大陸態度強硬, 周圍起火頭, 睇黎有政治目的, 難為世界各地的華人步步驚心..........

麻凡 2014-05-17 12:06

綜合報道)(星島日報報道)越南爆發反華騷亂,局勢昨日轉趨緩和,許多台商為追趕定單,在驚恐中陸續復工。越南政府下令採取措施保護外資工廠,並呼籲民眾不要參與周日的示威活動。不過,有台商接獲消息,有示威者受僱上街,將「捲土重來」;且聲勢浩大,「政府不許可,周日一樣會遊行」。

因不滿中國在南海爭議海域架設鑽油平台,越南逾萬民眾本周二上街示威,事件演變成暴亂,平陽、胡志明等七省市多個工業區的外資廠被示威者打砸搶燒,事件造成至少兩名中國人死亡,過百人受傷。台資企業慘遭波及,超過四百家工廠受損,台商猶如驚弓之鳥,逾千工廠宣布臨時停工。

越南總理阮晉勇前晚發公告為反華浪潮「降溫」,下令有關部門採取措施,嚴懲違法犯罪分子,同時必須確保外資企業的正常營運。從前晚開始,越南市民的手機陸續收到政府發出的簡訊,內容是民眾保衞國家領土不應訴諸武力,呼籲周日不要參與周日的遊行和違法活動。

越南駐台代表裴仲雲昨日在外交部記者會上致歉,他神色凝重地表示,對於小部分破壞分子造成台灣企業損失,「我個人對此表示遺憾與道歉」。裴仲雲說,越南當局將以最大力度維護外商安全,期望台商繼續留越南,「越南很需要你們」。

「政府不許可,周日一樣會遊行。」連日負責收集暴亂訊息的facebook台灣群組「513越南排華最新情況匯報」,昨日多次發布警告,指雖然政府明令禁止民眾上街,但示威者揚言周日必定會「捲土重來」,呼籲當地台商盡快撤離。
  該群組又引述越南媒體報道稱,參與反華示威的民眾有不少是「臨時僱員」,只要「報名」就可以獲得五萬越南盾(約十八港元),遊行的「公價」是三十萬越南盾(約一百一十港元)。有些人甚至把孩子也帶上,獲取更高酬勞。台灣駐越南代表黃志鵬也向媒體表示,根據線報,「五·一八」當天「一定會有遊行」,而且「聲勢相當龐大」。

隨著大批警察、軍隊進駐各大工業區,混亂的越南街頭逐漸平息。為追趕客戶定單,許多台商選擇在驚恐中復工。台塑旗下的興業公司總經理洪福源表示,雖然當地氣氛仍然凝重,昨起已有不少員工進入廠區維修檢測,將陸續開機營運。中鋼、豐泰、新麗、寶成等大廠,昨日也宣布復工。

針對美的、蘇泊爾等中資企業被打砸,中國商務部發言人沈丹陽透露,商務部長高虎城昨日專門約見越南貿工部長交涉此事。同時,商務部也要求中資企業強化安保,相關企業已經按照要求啟動應急預案。

leoleo_leoleo 2014-05-17 12:15
恐怖巧合 東南亞三大排華事件都在5.13

越南的排華事件還沒落幕,讓人聯想到近代史上,東南亞曾經爆發排華運動的印尼與馬來西亞,而這三起排華事件竟有著恐怖的巧合:都發生在5月13日。

1969年5月13日,剛剛結束大選的馬來西亞,由於華人工會(華人士農工商聯合會)代表在大選中落敗,決定全面退出馬來西亞內閣,引發擁華與反華民眾對立,當天傍晚有3名華人遭到殺害,隨即首都吉隆坡在晚間宣布24小時戒嚴狀態,全國多處爆發反華暴動,霹靂、森美蘭與柔佛州相繼宣布戒嚴,深夜時分更由總理發表談話,警告全國將進入緊急狀態,吉隆坡當晚進駐3600名鎮暴警察維持秩序。事後統計,當天共造成25名華人死亡。

1998年5月13日,印尼爆發史稱「黑色五月暴動」的排華行動,時任印尼總統的蘇哈托,指使印尼軍隊以部分暴民,對在印尼的華人進行了長達3天的殘暴屠殺,死傷華人達數萬之多,當時盛傳,只要性侵一名華人婦女,就能得到2萬印尼盾(約台幣53元)的報酬。短短的50小時內,人口1000萬的首都雅加達市區有27個地點發生暴亂,全市超過五千家華人商店和房屋被燒毀,近1200人死亡,共有468名婦女遭到性侵,最小的只有9歲。荒謬的是,整起事件的起因,竟然只是因為華人在印尼事業成功、社會地位較高,普遍經濟狀況較好。

如果放眼世界,1911年在墨西哥爆發的排華事件,竟然也是5月13日。1911年5月13日,當時墨西哥的反政府武裝軍向北部城市進攻,隨著叛軍進城的暴民,出現在繁華的商業區,大肆屠殺和洗劫當地的中國商家,在9小時內就有三百多名華人遭到殺害,當時的滿清政府曾向墨西哥要求一個交代,墨西哥政府也曾正式向清政府道歉,並賠償受害僑民生命財產損失。

啪啪啪啪啪啪 2014-05-18 05:48
係國際層面上,我覺得中國強硬好合理,

美國同日本擔心中國取代影響力,不過中國形象又一向唔好

麻凡 2014-05-18 13:20
中國與日菲越必有一戰

【太陽報專訊】【本報訊】南海局勢不斷升溫,中國與越南、菲律賓的爭端愈演愈烈,日本媒體報道局勢已陷劍拔弩張氛圍,更引述消息人士點明中國解放軍內部曾有過討論,認為中國與日本、菲律賓和越南必有一戰。

日本經濟新聞報道,中國近來與越南在有主權爭議的西沙群島設鑽油平台,引爆越南反華潮;而中國在西沙群島赤瓜礁填海建機場,亦引來菲律賓激烈抗議。中國外交部在應對上,多次表明維護正當主權權益立場堅定明確不會改變,顯示在南海爭議絕不妥協。報道稱在中國領導層有影響力的人士指,對外強硬有必要將矛頭從日本轉向南海,亦透露解放軍內部曾討論,認為「日本、菲律賓、越南與中國的局部戰爭無法避免」。

試探美國底線

報道另指中方最近的行動似乎是故意表現強硬,試探美國底線,若美反應遲緩,中國可能以南海摩擦為由在南海劃設防空識別區。南海局勢混亂之際,中國確定缺席周三起在馬尼拉舉行,日、越、菲等三十國均有參加的世界經濟論壇東亞峰會。論壇東南亞負責人低調回應,中方代表忙於籌辦天津一國際會議而缺席,惟多個國際媒體均指與南海局勢激化有關。

freezefox 2014-05-19 09:49
美國係後面係咁發功………

麻凡 2014-05-19 10:33
freezefox:美國係後面係咁發功……… (2014-05-19 09:49) 

明明冇幾耐之前中越仲稱兄道弟.............

國球旗 2014-05-19 12:10
麻凡:明明冇幾耐之前中越仲稱兄道弟............. (2014-05-19 10:33) 

邊個同邊個「稱兄道弟」

ODIN 2014-05-19 14:15
freezefox:美國係後面係咁發功……… (2014-05-19 09:49) 

包圍網已經完成,韓+日+台+菲+越...

myrmidon 2014-05-19 15:13
啪啪啪啪啪啪:係國際層面上,我覺得中國強硬好合理,
美國同日本擔心中國取代影響力,不過中國形象又一向唔好 (2014-05-18 05:48) 

點解合理?
其實我唔明點解要強硬.

freezefox 2014-05-19 16:36
ODIN:包圍網已經完成,韓+日+台+菲+越... (2014-05-19 14:15) 

仲有馬來西亞………

唔駛好耐,中國又要同俄羅斯行耐了………

freezefox 2014-05-19 16:38
myrmidon:點解合理?
其實我唔明點解要強硬. [表情]
 (2014-05-19 15:13) 

領土問題,邊個都會強硬。唔係單單中國。日本、韓國、菲律賓、越南,有邊個唔「強硬」。

但其實,所謂的「強硬」,都係表面上的姿態吧。有幾硬哎。你睇釣魚台,中國咪又係得把口強硬。

國球旗 2014-05-19 16:49
ODIN:包圍網已經完成,韓+日+台+菲+越... (2014-05-19 14:15) 

搵埋馬、泰同美國,組成新「八國聯軍」。

英俊 2014-05-19 16:54
聽講各地反華原因其實係各地中資老細不斷壓榨當地工人

myrmidon 2014-05-19 17:18
freezefox:領土問題,邊個都會強硬。唔係單單中國。日本、韓國、菲律賓、越南,有邊個唔「強硬」。
但其實,所謂的「強硬」,都係表面上的姿態吧。有幾硬哎。你睇釣魚台,中國咪又係得把口強硬。 (2014-05-19 16:38)

我正正想講釣魚台.
講咗咁多年都係得把聲. 大陸政府仲要係見到兩岸三地d人咁大反應先"做d姿態"出黎. 感覺上係為咗平息國內聲音而做, 並唔係真係想解決釣魚台問題.

你話中國唔夠日本打, 日本背後有美國.
其他國家何嘗唔係? 後面一樣有美國. 而且中國絕對唔想用武力, 如果要打仗, 不知要花幾多人力物力, 對現在中國的"掘起"一定有極大的反效果. 對中共高層黎講, 無聲發財才是王道. 佢理得你咁多.

我諗極唔明係點解要同時間燒咁多火頭. 明明同菲律賓, 日本玩緊. 仲要搞越南. 你話逐個擊破我都理解. 但同時間四面受敵我真係唔明咩心態. 而且中國既形象不嬲都係一般般......搞到中國人神憎鬼厭有乜謂

freezefox 2014-05-19 17:48
myrmidon:我正正想講釣魚台.
講咗咁多年都係得把聲. 大陸政府仲要係見到兩岸三地d人咁大反應先"做d姿態"出黎. 感覺上係為咗平息國內聲音而做, 並唔係真係想解決釣魚台問題.
你話中國唔夠日本打, 日本背後有美國.
....... (2014-05-19 17:18) 

呢D 火頭燒左幾十年啦。邊係「同一時間」?係中國既立場,就係唔想四面受敵。表面上既立場一定係強硬,一直如此,無改變過。但實際既行動都係掩掩遮遮,唔係有咩大動作。保持各方勢力平衡。

宜家都好明顯係有人係背後策劃,另中國「同一時間」四面受敵吧了。中國從來都唔會係主動挑釁個方黎架啦。

freezefox 2014-05-19 17:55
英俊:聽講各地反華原因其實係各地中資老細不斷壓榨當地工人 (2014-05-19 16:54) 

樹大有枯枝,實有衰老闆。但同時,衰老闆亦一定唔會只得華資。

等如APPLE 形象開明,關心勞動階級!仲不斷查廠確保工人既權益受到保護。富士康就做哂衰人!但唔該大家諗下,邊個將成品既價格不合理地降低?一部賣五千蚊既IPHOE,你估下富士康可以收到幾多錢既加工費?

美國呢D 最叻出黎一邊講工人權益,一邊又壓你價錢。真正壓榨工人既係邊個?大家仲未睇到呀?

ODIN 2014-05-19 18:02
freezefox:仲有馬來西亞………
唔駛好耐,中國又要同俄羅斯行耐了……… (2014-05-19 16:36) 

其實西面仲有西藏同新彊...

ODIN 2014-05-19 18:05
其實台灣o係呢盤棋的地理位置係好微妙。只要中國食左台灣,主權局面即刻扭轉。

南韓亦都係一個缺口,因為佢地都中國都有一個共同的敵人,日本。

馬來西亞本身都係一個極權的國家,同中國岩咀型一D。

freezefox 2014-05-19 18:17
ODIN:其實西面仲有西藏同新彊... (2014-05-19 18:02) 

個D 係內憂………

ArSo 2014-05-19 19:02
麻凡:明明冇幾耐之前中越仲稱兄道弟............. (2014-05-19 10:33) 

唔會掛? 中越戰爭後先建交廿多年

啪啪啪啪啪啪 2014-05-20 02:25
myrmidon:點解合理?
其實我唔明點解要強硬. [表情]
 (2014-05-19 15:13) 

Why點解 ?
國家主權囉

myrmidon 2014-05-20 09:27
freezefox:呢D 火頭燒左幾十年啦。邊係「同一時間」?係中國既立場,就係唔想四面受敵。表面上既立場一定係強硬,一直如此,無改變過。但實際既行動都係掩掩遮遮,唔係有咩大動作。保持各方勢力平衡。
....... (2014-05-19 17:48) 

咁喺南海鑽油井?
仲有中國自己晝既領海真係去到人地門口咁滯, 最南去到汶萊

myrmidon 2014-05-20 09:33
freezefox:樹大有枯枝,實有衰老闆。但同時,衰老闆亦一定唔會只得華資。
等如APPLE 形象開明,關心勞動階級!仲不斷查廠確保工人既權益受到保護。富士康就做哂衰人!但唔該大家諗下,邊個將成品既價格不合理地降低?一部賣五千蚊既IPHOE,你估下富士康可以收到幾多錢既加工費?
....... (2014-05-19 17:55) 

講得啱.

其實成日講大陸欺壓工人. 如果唔係壓到成本咁低, 美國邊有咁平野用. 中國依家人工開始上漲, 就搵其他非洲國家做生產, 將成件事複製到非洲. 說到尾, 美國只是食物鏈的最上層罷了.

myrmidon 2014-05-20 09:35
啪啪啪啪啪啪:Why點解 ?
國家主權囉 (2014-05-20 02:25) 

我明白.
我意思係無必要同一時間一齊開拖咁啫

麻凡 2014-05-20 09:41
國球旗:邊個同邊個「稱兄道弟」[表情] (2014-05-19 12:10) 

中國同越南啦, 胡錦濤在位時, 同越南關係表面上非常良好, 雙方多次肉麻地互稱好鄰居、好兄弟.......
當然我明白係政治對白, 我都冇咁天真相信, 不過見習近平作風同胡錦濤咁相反, 又見美國係後面搞搞震, 一時激憤啫...........

國球旗 2014-05-20 09:44
麻凡:中國同越南啦, 胡錦濤在位時, 同越南關係表面上非常良好, 雙方多次肉麻地互稱好鄰居、好兄弟.......
當然我明白係政治對白, 我都冇咁天真相信, 不過見習近平作風同胡錦濤咁相反, 又見美國係後面搞搞震, 一時激憤啫........... (2014-05-20 09:41) 

1978 年越南進攻柬埔寨,那場戰爭直接導致 1979 年 2 月中國出手「教訓」越南,數十萬大軍殺入越南北部,深入數十公里。
那場中方稱之為自衞反擊戰的戰爭,結束了中越兩國自毛澤東和胡志明創造的「同志加兄弟」之誼,中越由此面和心不和。

freezefox 2014-05-20 09:49
myrmidon:咁喺南海鑽油井?
仲有中國自己晝既領海真係去到人地門口咁滯, 最南去到汶萊 [表情] (2014-05-20 09:27) 

呢D 從來都係公說公有理,婆說婆有理架啦。

從中國既立場,佢完全唔覺得自己有問題架喎。係「自己地方」鑽油、捉魚,有咩問題?

麻凡 2014-05-20 10:03
國球旗:1978 年越南進攻柬埔寨,那場戰爭直接導致 1979 年 2 月中國出手「教訓」越南,數十萬大軍殺入越南北部,深入數十公里。
那場中方稱之為自衞反擊戰的戰爭,結束了中越兩國自毛澤東和胡志明創造的「同志加兄弟」之誼,中越由此面和心不和。
 (2014-05-20 09:44) 

講咁遠............
中越戰爭我都知啦, 但我眼見的至少就最近幾年佢地恢復邦交, 我當然明白國與國之間冇一世朋友同一世敵人, 尤其兩個共產國, 不過又冇諗過咁快又反面啫.............

http://forum.china.com.cn/thread-350108-1-1.html

http://www.china.com.cn/international/txt/2011-12/23/content_24233986.htm

http://big5.china.com.cn/chinese/2005/Nov/1015597.htm

國球旗 2014-05-20 10:05
麻凡:講咁遠............[表情]
中越戰爭我都知啦, 但我眼見的至少就最近幾年佢地恢復邦交, 我當然明白國與國之間冇一世朋友同一世敵人, 尤其兩個共產國, 不過又冇諗過咁快又反面啫.............[表情]
http://forum.china.com.cn/thread-350108-1-1.html
....... (2014-05-20 10:03) 

不過你提開「習近平作風」.......
我有種感覺,習總係屬於 "岳不群" 果類人,表面君子,內裡

麻凡 2014-05-20 10:09
國球旗:不過你提開「習近平作風」.......
我有種感覺,習總係屬於 "岳不群" 果類人,表面君子,內裡[表情] (2014-05-20 10:05) 

都似係了, 似其佢前任咁溫和, 對比之下同實際上都須要佢咁做............

ODIN 2014-05-20 13:33
麻凡:都似係了, 似其佢前任咁溫和, 對比之下同實際上都須要佢咁做............[表情] (2014-05-20 10:09) 

做得佢o個個位,一定冇咁簡單~

咁多年以來我最鍾意朱鎔基...

英俊 2014-05-20 17:14
freezefox:樹大有枯枝,實有衰老闆。但同時,衰老闆亦一定唔會只得華資。
....... (2014-05-19 17:55) 

咁而家做咩都好講PR既...比起中國果D明刀明槍壓你

美國果D陰D陰D梗係無人理啦

查看完整版本: [-- 越、泰、菲多國聯手掀起反華浪潮 --] [-- top --]