查看完整版本: [-- NOTEBOOK 的煩惱 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【電腦中心】 -> NOTEBOOK 的煩惱 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

CopoeL 2014-05-21 17:54

NOTEBOOK 的煩惱

我發現依家好多NB 都係內置電,即係話唔可以拆粒電出黎充住用,
有時睇中D 機好岩心水,不過見到係內置電都有少少扣分。

我想問下D 內置電一旦壞咗,有冇可能換咗粒電佢?一般黎講D電要幾錢?我上網睇都係幾百,高登黃金都係300 - 600 呢D range ...
同埋,依家有冇咩program 可以做到 我插住電源,唔拆粒電,但D電只係for running 部機而唔係充緊粒電?

ODIN 2014-05-21 18:50
其實一般電池都有佢自己的壽命~
通常舊電要換的時候就係部機要換的時候~

我覺得,唔駛考慮太多...

CopoeL 2014-05-21 19:12
我只係有少少感覺,明明可以唔用粒電又要充住黎用,有D「殺電」FEEL

啪啪啪啪啪啪 2014-05-21 19:28
我屋企果兩部都係外置電

不過買一粒原裝真係好貴

差不多九百幾

joN3 2014-05-22 00:34
我果部 Fujisu livebook有內置 PRG 差到80% 就直用濕電唔差舊外置電

CopoeL 2014-05-22 00:54
joN3:我果部 Fujisu livebook有內置 PRG 差到80% 就直用濕電唔差舊外置電[表情]
 (2014-05-22 00:34) 

唔係好明,可唔可以詳細少少

joN3 2014-05-22 10:18
我果部lh 722  本身fujisu 已經有program 自動差電差到80 %
唔會叉到100 % 唔會拎外置電d 電

Fujisu d 機都有呢個prog

查看完整版本: [-- NOTEBOOK 的煩惱 --] [-- top --]