查看完整版本: [-- 小米盒子討論區~ --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【消費特區】 -> 小米盒子討論區~ [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

麻凡 2014-06-02 14:11

小米盒子討論區~

買左個至尊開心版小米盒子($499), 玩左半晚, 發現好多問題, 係有好多節目可以睇, 但亦有好多睇唔到。
例如所有愛奇藝的我都睇唔到, YOUTUBE一定用唔到, 簡單連廣告彈出唔識關掉, 係咪有類似滑鼠的功能可以安裝?
手機連繫小米盒亦唔成功, 用電話號碼註冊又話號碼不正確........
係網上又睇到D消息話過一排又會BLOCK, 又要自己搜尋破解...
最最最重要係, 我仲未搵到體育頻度, 更加唔好講話CCTV5 或廣東體育台........
睇黎仲有好多野須要安裝或待解決.........

不如有經驗人仕係度分享下點搞, 教下我呢科技白痴.........

sheva 2014-06-02 17:16
咩上網, 我pccw 愛奇藝基本上都係load唔到, youtube要用otg線插mouse先用到

想睇波有好多軟件, 我自己首推橙子直播, 比較少人用同算易load到
多人用既仲有泰捷,vst......

睇下呢個網
https://googledrive.com/host/0B6iSoetJg1EId1A3Wmx0NXdOdU0/main.htm

myrmidon 2014-06-02 18:30
泰捷Togic.
我一星期前去黃金見有舖頭sell緊4核機, 話小米盒已out

但個sales就用"可可電視"黎睇.

仲有如果你個app似電腦介面, 咁應該要dnload個相應電視版既app, 當然你亦可插usb用mouse keyboard

麻凡 2014-06-02 21:11
sheva:咩上網, 我pccw 愛奇藝基本上都係load唔到, youtube要用otg線插mouse先用到
想睇波有好多軟件, 我自己首推橙子直播, 比較少人用同算易load到
多人用既仲有泰捷,vst......
....... (2014-06-02 17:16) 

嘩, 你呢個網睇黎好正喎, 我真係唔知點裝APPS~
啱啱返到屋企, 一陣慢慢研究下先~~~

呀, 我用香港寬頻的~

麻凡 2014-06-02 21:13
myrmidon:泰捷Togic.
我一星期前去黃金見有舖頭sell緊4核機, 話小米盒已out [表情] [表情] [表情]
但個sales就用"可可電視"黎睇.
....... (2014-06-02 18:30) 

我昨天剛剛去黃金, 佢地生意多到做唔切, 邊鬼度得閒同我吹水........

你最後果句對於我來說有點外星...等我再消化下先........

utadahikaru20 2014-06-18 09:14
有冇人買左用緊

麻凡 2014-06-18 13:53
utadahikaru20:有冇人買左用緊[表情]  (2014-06-18 09:14) 

不如問有冇人買左又睇到波~~~

utadahikaru20 2014-06-18 14:00
麻凡:不如問有冇人買左又睇到波~~~[表情] (2014-06-18 13:53) 

因為我想睇果D,TVB都會播,所以冇試過

麻凡 2014-06-18 15:28
utadahikaru20:因為我想睇果D,TVB都會播,所以冇試過[表情] (2014-06-18 14:00) 

好快就冇了, 快d研究!!

freezefox 2014-06-18 16:50
麻凡:不如問有冇人買左又睇到波~~~[表情] (2014-06-18 13:53) 

下?你睇唔到架?

麻凡 2014-06-18 17:31
freezefox:下?你睇唔到架? (2014-06-18 16:50) 

係呀, 睇唔到呀!~~~~~~

freezefox 2014-06-18 22:47
麻凡:係呀, 睇唔到呀!~~~~~~[表情] (2014-06-18 17:31) 

咁你買部小米黎做咩?

sheva 2014-06-18 22:57
麻凡:係呀, 睇唔到呀!~~~~~~[表情] (2014-06-18 17:31) 

有沒裝91看電視 個網主用呢個睇

myrmidon 2014-06-18 23:12
依家我係等佢一直播完, 即刻用VST CCTV5回看

麻凡 2014-06-19 10:12
sheva:有沒裝91看電視 個網主用呢個睇 (2014-06-18 22:57) 

沒有............唔識裝............

麻凡 2014-06-19 10:12
myrmidon:依家我係等佢一直播完, 即刻用VST CCTV5回看 [表情] [表情] [表情]  (2014-06-18 23:12) 

你係咪都安裝左咩先可以睇到CCTV? 真教路~~~~~~~

myrmidon 2014-06-19 10:44
我用vst 全聚合. 買嗰陣已經幫我加載咗.

入咗vst之後, 揀電視台. 再揀cctv5, 揀番你想睇場波 (應該有"回看"字樣喺尾). 咁就ok.
直播我都仲試緊, 唔同app有唔同效果. 舉例vst完全睇唔到cctv5 直播. 泰捷睇到, 但質素差加唔穩定.

唯有明早0530起身, 唔睇新聞唔上fb, 回看番烏圭vs英蘭

myrmidon 2014-06-19 10:48
sheva:有沒裝91看電視 個網主用呢個睇 (2014-06-18 22:57) 

我想問點裝91看電視.

我用小米盒喺"安卓市場"搵唔到. 但用ipad喺android market就搵到

麻凡 2014-06-19 11:05
myrmidon:我用vst 全聚合. 買嗰陣已經幫我加載咗.
入咗vst之後, 揀電視台. 再揀cctv5, 揀番你想睇場波 (應該有"回看"字樣喺尾). 咁就ok.
直播我都仲試緊, 唔同app有唔同效果. 舉例vst完全睇唔到cctv5 直播. 泰捷睇到, 但質素差加唔穩定.
....... (2014-06-19 10:44) 

我印象中我個VST冇CCTV5, 今晚返去再睇下先, THX~~

麻凡 2014-06-19 11:05
myrmidon:我想問點裝91看電視.
我用小米盒喺"安卓市場"搵唔到. 但用ipad喺android market就搵到 [表情] (2014-06-19 10:48) 

係, 我都搵唔到~~

myrmidon 2014-06-19 11:44
麻凡:我印象中我個VST冇CCTV5, 今晚返去再睇下先, THX~~ (2014-06-19 11:05) 

喺"電視台", 跟住"體育"(好似), 就有cctv5.
我都番屋企chkchk

myrmidon 2014-06-19 11:45
麻凡:係, 我都搵唔到~~[表情] (2014-06-19 11:05) 

仲有可可電視. 我見黃金d sales用可可電視睇.
但小米盒入面安卓市場就"可可"同"91看電視"都無

sheva 2014-06-19 17:32
myrmidon:我想問點裝91看電視.
我用小米盒喺"安卓市場"搵唔到. 但用ipad喺android market就搵到 [表情] (2014-06-19 10:48) 

otg線直裝apk

而家vst同泰捷其實用唔到了,太多人用

麻凡 2014-06-19 19:04
sheva:otg線直裝apk [表情]
而家vst同泰捷其實用唔到了,太多人用
 (2014-06-19 17:32) 

Otg線係用黎電話駁小米盒? 條線大約幾錢?

myrmidon 2014-06-19 22:47
用電腦搵 "可可電視", "91看電視"既apk.
然後save落手指, 裝落小米盒子. 暫時睇到cctv5 hd. 幾清幾順. 但開波就未知.

myrmidon 2014-06-19 22:50
麻凡:我印象中我個VST冇CCTV5, 今晚返去再睇下先, THX~~ (2014-06-19 11:05) 

入VST, 最上面揀"網絡電視", 之後有 "電視回看", 揀CCTV5台, 揀時段就ok

麻凡 2014-06-20 21:20
myrmidon:用電腦搵 "可可電視", "91看電視"既apk.
然後save落手指, 裝落小米盒子. 暫時睇到cctv5 hd. 幾清幾順. 但開波就未知. [表情] [表情] [表情]  (2014-06-19 22:47) 

M..........小米盒子可以插手指架咩? 我搵唔到有USB插口..........

麻凡 2014-06-20 21:21
myrmidon:入VST, 最上面揀"網絡電視", 之後有 "電視回看", 揀CCTV5台, 揀時段就ok [表情] (2014-06-19 22:50) 

按完"電視回看"之後就一直LOAD, LOAD左半個鐘都未有野睇...........

myrmidon 2014-06-20 22:23
麻凡:M..........小米盒子可以插手指架咩? 我搵唔到有USB插口..........[表情] (2014-06-20 21:20) 

可能就係所謂既otg線.
我買盒嗰陣包一條

utadahikaru20 2014-06-21 09:49
麻凡:M..........小米盒子可以插手指架咩? 我搵唔到有USB插口..........[表情] (2014-06-20 21:20) 

佢有條好短既線比你, 你一邊插小米, 另一邊插CARD READER , 不過好似真係插唔到USB

麻凡 2014-06-21 13:32
終於都睇到了∼
係沙發管家果度再亂按一輪,終於發現可以下載不同的視頻,不過窒下窒下既情況都幾嚴重∼

freezefox 2014-06-23 00:44
麻凡:終於都睇到了∼
係沙發管家果度再亂按一輪,終於發現可以下載不同的視頻,不過窒下窒下既情況都幾嚴重∼[表情]  (2014-06-21 13:32) 

你估世界杯完結前你攪唔攪得掂舊小米哎拿?

myrmidon 2014-06-23 10:19
麻凡:終於都睇到了∼
係沙發管家果度再亂按一輪,終於發現可以下載不同的視頻,不過窒下窒下既情況都幾嚴重∼[表情]  (2014-06-21 13:32) 

你買咗小米盒幾耐?
我前幾日手痕亂搞, update咗小米盒個firmware, 依家泰捷都睇到, 好順

依家基本上有cctv5既app都睇到, 真係唔差

utadahikaru20 2014-06-23 10:35
每一日都好想試下得唔得, 但每一日都敵唔過睡魔

麻凡 2014-06-23 14:06
freezefox:你估世界杯完結前你攪唔攪得掂舊小米哎拿?[表情] (2014-06-23 00:44) 

呢兩日都睇緊, 好清, 而且都算幾順~~

麻凡 2014-06-23 14:07
myrmidon:你買咗小米盒幾耐?
我前幾日手痕亂搞, update咗小米盒個firmware, 依家泰捷都睇到, 好順 [表情]
依家基本上有cctv5既app都睇到, 真係唔差 [表情] (2014-06-23 10:19) 

唔夠一個月囉~

我試過UPDATE, 佢唔俾, 話要用電話登記, 或者去唔啱地方, 你係邊個位置UPDATE? 沙發管家?

麻凡 2014-06-23 14:08
utadahikaru20:每一日都好想試下得唔得, 但每一日都敵唔過睡魔[表情]  (2014-06-23 10:35) 

咁你基本上可以唔駛理佢, 以後用黎睇戲算啦~

myrmidon 2014-06-23 15:22
麻凡:唔夠一個月囉~[表情]
我試過UPDATE, 佢唔俾, 話要用電話登記, 或者去唔啱地方, 你係邊個位置UPDATE? 沙發管家? (2014-06-23 14:07) 

我喺小米盒子個程式入面update的.

你所講既沙發管家係咪sales預先入咗既app? 類似全聚合?

utadahikaru20 2014-06-23 16:33
麻凡:唔夠一個月囉~[表情]
我試過UPDATE, 佢唔俾, 話要用電話登記, 或者去唔啱地方, 你係邊個位置UPDATE? 沙發管家? (2014-06-23 14:07) 

唔係一開機就會自己UPATE既咩?

utadahikaru20 2014-06-23 16:34
麻凡:咁你基本上可以唔駛理佢, 以後用黎睇戲算啦~[表情] (2014-06-23 14:08) 

其實, 我買左返黎之後,都好少用到佢, 10次都唔知有冇

麻凡 2014-06-24 12:59
myrmidon:我喺小米盒子個程式入面update的.
你所講既沙發管家係咪sales預先入咗既app? 類似全聚合? (2014-06-23 15:22) 

係, 類似全聚合, 係"兔子"裡面的~
我都係在沙發管家先搵到DL唔同的視頻~

麻凡 2014-06-24 13:00
utadahikaru20:唔係一開機就會自己UPATE既咩? (2014-06-23 16:33) 

唔會啦, 同用手機一樣之嘛, 佢可能會提你, 但UP唔UPDATE要自己手動啦~

Gabriel 2015-03-26 09:45
剛剛入手了小米盒.....想問根據各位體驗,睇戲睇波DL邊個APP最好

freezefox 2015-03-27 18:21
疑?仲未有人回應呀?我仲諗住入黎抄功課添。

麻凡 2015-03-27 21:05
Gabriel:剛剛入手了小米盒.....想問根據各位體驗,睇戲睇波DL邊個APP最好[表情] [表情]
(2015-03-26 09:45)

睇戲全聚合VST>兔子>萬花筒>泰捷
睇波一樣,不過直播的話越受歡迎的視頻反而越窒,呢個時候上面幾個視頻未必load得順,可以再試下冷門少少的魔力,91電視,球迷等等~

Gabriel 2015-03-30 09:25
麻凡:睇戲全聚合VST>兔子>萬花筒>泰捷
睇波一樣,不過直播的話越受歡迎的視頻反而越窒,呢個時候上面幾個視頻未必load得順,可以再試下冷門少少的魔力,91電視,球迷等等~
(2015-03-27 21:05)

魔力真係幾好.......D戲好似好齊好新................

睇波仲未有機會試

查看完整版本: [-- 小米盒子討論區~ --] [-- top --]