查看完整版本: [-- 黎智英兩年捐四千萬操控泛民亂港 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【時事新聞】 -> 黎智英兩年捐四千萬操控泛民亂港 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

utadahikaru20 2014-07-22 12:21

黎智英兩年捐四千萬操控泛民亂港

香港民主運動近年愈走愈激,「佔領中環」行動更進行得如火如荼,不同泛民團體的資金似是源源不絕,令人懷疑幕後金主及操盤人的身份。東方報業集團昨日取得一批機密資料,顯示壹傳媒集團主席黎智英在過去短短兩年多,先後分二十多次向不同泛民團體及個人,秘密捐獻合共逾四千萬港元。受惠人有民主黨及公民黨等傳統泛民勢力,也有社民連梁國雄及工黨李卓人等新興激進泛民,連真普聯召集人鄭宇碩、佔中三子之一的朱耀明亦榜上有名。黎智英另外三名「搞事四人幫」成員陳方安生、陳日君及李柱銘,三人更合共收取黎智英近一千萬元捐款。有學者指若議員以個人名義收取捐款,應向公眾交代及向立法會申報。

未悉個人或公司名義捐出

根據本報取得的機密資料,在一二年四月至今年六月的短短廿六個月內,黎智英一直以大額捐款培植不同的泛民勢力,部分捐款更有由黎智英助手Mark Herman Simon發出的捐款單據作證,惟未知有關捐款是由黎智英個人名義捐出,抑或以壹傳媒集團相關公司名義捐出。

二○一三年十月十八日,Mark透過滙豐銀行發出四張捐款單據,民主黨獲得最多的五百萬元,公民黨獲三百萬元,李卓人及梁國雄則僅收到各五十萬元。今年年中,黎再向眾人「泵水」,民主黨、公民黨及梁國雄維持同一金額,唯獨李卓人獲加碼捐款一百萬元。
「搞事幫」三人共收近千萬

除了泛民政黨,黎智英亦有向個別泛民人士捐款,其中朱耀明先後獲捐四十萬元,鄭宇碩及公民黨黨魁梁家傑,亦分別在去年六月收取黎智英三十萬元。其他單一收款人包括民主黨涂謹申、公民黨的毛孟靜及陳淑莊。

與黎智英關係千絲萬縷的「民主阿婆」前政務司司長陳方安生、「李漢奸」民主黨創黨主席李柱銘、以及「反叛主教」天主教香港教區前主教陳日君樞機,當然亦榜上有名。當中以陳日君收款最多,兩年內前後兩次合共收取六百萬元,陳太則在一三年至一四年期間,分三次收取黎智英共三百五十萬元,李柱銘則在一三年收取三十萬元。

該批資料又顯示,黎智英、李柱銘與東亞銀行主席李國寶等一行九人,今年三月十九日在中環高級意大利餐館「八度半」,與已退任的前美國駐港總領事楊甦棣晚宴,但未有透露會面內容。

民主黨前主席何俊仁回應指,該黨從不公開捐款人的金額及來源,「你哋鍾意點寫就點寫啦」。梁家傑承認曾經收款,原因是當時真普聯未開啟銀行戶口,故由他與鄭宇碩各代為收取三十萬元捐款,至於公民黨獲捐六百萬元一事,梁家傑則沒有承認或否認,僅稱該黨只接收無條件捐款。
議員個人名義收取應交代

鄭宇碩強調,他個人沒有收取別人金錢,至於真普聯的捐款者名單則不會公布。毛孟靜回應稱「未聽過這些資料」,「冇意思嘅指控,唔想再講」。陳太則透過發言人表示不作評論。

城大專業進修學院學術統籌宋立功表示,事件再次證實黎智英是泛民幕後金主,他認為政黨收取捐獻在所難免,惟部分泛民人士以個人名義收取巨額捐款,必須向公眾披露內情,「呢啲叫瓜田李下,收咗人咁多錢,係咪最低限度要申報,某啲議題如同新聞事業有關,係咪要避嫌一下呢?」

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140722/00174_001.html

utadahikaru20 2014-07-22 12:22
東方同蘋果同行如敵國我明AR , 但係幾時變左係阿爺把口

utadahikaru20 2014-07-22 12:24
民建聯晚會籌款 破紀錄6838萬

http://paper.wenweipo.com/2014/04/16/YO1404160012.htm

點解佢又唔講下呢

丹尼屎 2014-07-22 12:26
utadahikaru20:東方同蘋果同行如敵國我明AR , 但係幾時變左係阿爺把口[表情] [表情] [表情]  (2014-07-22 12:22) 

佢要擦689鞋嘛 自從689競選以黎已經係咁

utadahikaru20 2014-07-22 12:31
丹尼屎:佢要擦689鞋嘛 自從689競選以黎已經係咁 (2014-07-22 12:26) 

唉, 我以前買報紙都剩係買佢, 依家咁, 都唔想再睇佢了

freezefox 2014-07-22 12:38
政治捐獻有幾出奇?

無先出奇呀。

freezefox 2014-07-22 12:39
丹尼屎:佢要擦689鞋嘛 自從689競選以黎已經係咁 (2014-07-22 12:26) 

一時時啦………佢間唔中都會抽下689 水架。

國球旗 2014-07-22 12:49

火鳳凰 2014-07-22 12:54
死啦!我七一果陣都捐左一百蚊俾幾個攻黨,我會唔會俾人話捐幾百蚊操控泛民亂港架?

太伊 2014-07-22 13:14
笑死人

要申報第一樣要申報係民建聯D資金邊度黎啦
雖然,呢D野真係全香港都知……

ArSo 2014-07-22 14:14
痴筋

張曉明果幾隻字千幾萬啦

jimmy 2014-07-22 14:35
火鳳凰:死啦!我七一果陣都捐左一百蚊俾幾個攻黨,我會唔會俾人話捐幾百蚊操控泛民亂港架?[表情] [表情]  (2014-07-22 12:54) 

你捐左100蚊,又想用幾百蚊操控,唔合理.....?

火鳳凰 2014-07-22 14:44
jimmy:你捐左100蚊,又想用幾百蚊操控,唔合理.....? (2014-07-22 14:35) 

一百蚊俾幾個攻黨…… 每個一百蚊…… 加埋咪幾百蚊囉……

dolphindt 2014-07-22 15:40
唓∼ 又唔第一日既事,  報出黎咪係繼續捐,  講黎無謂

MonsieurGarcon 2014-07-22 18:18
結論: 阿媽係女人, 此post已完

太伊 2014-07-22 18:38
離晒譜
黎智英用四千萬就已經可以亂港
中共用左幾多千億同倒錢落海有咩分別?

RMadrid 2014-07-22 20:10
who fucxing care ?

PonG 2014-07-22 20:26
其實睇番好多報紙都盲目偏左 , 真係枉為新聞工作者

PonG 2014-07-22 20:28
APPLE 我由細睇到大, 其實近依幾年有D 報導我都唔鍾意佢小小事就無限放大打中央, 但近排睇D 偏左報紙真係一山還有一山高

Erikson 2014-07-22 21:29
捐錢比泛問有咩問題?

火鳳凰 2014-07-22 23:03
太伊:
離晒譜
黎智英用四千萬就已經可以亂港
中共用左幾多千億同倒錢落海有咩分別?[表情]  

咁又唔係架……

大量維穩費之下,洐生中聯辦、港澳辦一大堆中飽私囊既貪官污吏,亦洐生一大堆愛字頭、一大堆忽然愛國愛港既黑底社團,呢幾年「亂港」既程度,同黎智英果四千萬比起上黎真係相差何止數百倍……

真秘密 2014-07-22 23:29

真秘密 2014-07-22 23:34

唐梁競選時期方向係幫梁的,但當選後因為某d原因雙方其實有d不和,
方向雖然仍然撐中央但已經唔再幫梁了

火鳳凰 2014-07-22 23:48
真秘密:唐梁競選時期方向係幫梁的,但當選後因為某d原因雙方其實有d不和,
方向雖然仍然撐中央但已經唔再幫梁了 (2014-07-22 23:34) 

傳聞梁振英應承左方向一的野,結果又走數嘛……

國球旗 2014-07-23 00:18
火鳳凰:傳聞梁振英應承左方向一的野,結果又走數嘛……[表情] (2014-07-22 23:48) 

689 最叻過橋抽板,DREAM BEAR 就係成功例子。

Numberson 2014-07-23 03:29
捐四千萬做善事就可以上曬咁多份A1免費宣傳
係得佢先有咁好福利

火鳳凰 2014-07-23 09:52
ArSo:痴筋
張曉明果幾隻字千幾萬啦 (2014-07-22 14:14) 

相比之下,四千萬真係算得係咩野呀……

呢四隻字已經值 1380萬……

freezefox 2014-07-23 11:09
晚會都可以籌到6,7千萬………

唔知晚會之後,各級幹部又可以籌到幾多億呢?

freezefox 2014-07-23 11:11
火鳳凰:傳聞梁振英應承左方向一的野,結果又走數嘛……[表情] (2014-07-22 23:48) 

無得特赦,即刻反枱。係咁插689政府。

Desmond 2014-07-24 13:47
咁都係新聞?

佢捐比民建聯先係新聞黎架ma

Desmond 2014-07-24 13:48
火鳳凰:相比之下,四千萬真係算得係咩野呀……
呢四隻字已經值 1380萬……[表情]
....... (2014-07-23 09:52) 

崔如琢既畫都唔夠佢黎

謝拉傑 2014-07-24 15:24
到依家都未有證據......

但張先生果4隻字賣千幾萬就證據確鑿......

三郎 2014-07-24 15:57
爆出黎,全世界都無人so
保皇黨樣衰到呢

myrmidon 2014-07-24 16:45
泛民呢幾日都好核突

sheva 2014-07-24 18:23
呢d新聞連title都已經不中立

ArSo 2014-07-24 20:09
火鳳凰:相比之下,四千萬真係算得係咩野呀……
呢四隻字已經值 1380萬……[表情]
....... (2014-07-23 09:52) 

雖則813 老闆有錢姐,
但呢D大細不一又左又右又斜既字我真係唔識欣賞

Erikson 2014-07-24 21:18
ArSo:雖則813 老闆有錢姐,
但呢D大細不一又左又右又斜既字我真係唔識欣賞 (2014-07-24 20:09) 

手字直頭肉酸啦

freezefox 2014-07-25 00:10
ArSo:雖則813 老闆有錢姐,
但呢D大細不一又左又右又斜既字我真係唔識欣賞 (2014-07-24 20:09) 

你唔係以為佢係為左D字係話?

freezefox 2014-07-25 00:11
莫講話有四隻字咁多,佢畫隻龜落去都係一樣咁值錢的。

ArSo 2014-07-25 00:57
freezefox:你唔係以為佢係為左D字係話?[表情] (2014-07-25 00:10) 

我寧願買箱酒番去倒左佢算..

宜家投番黎又要搵位擺 XD

ArSo 2014-07-25 00:57
https://www.youtube.com/watch?v=X0erbKbaajA
毓民@ 東網電視

freezefox 2014-07-25 01:51
ArSo:我寧願買箱酒番去倒左佢算..
宜家投番黎又要搵位擺 XD (2014-07-25 00:57) 

好有用架!

火鳳凰 2014-07-25 02:53
ArSo:https://www.youtube.com/watch?v=X0erbKbaajA
毓民@ 東網電視[表情]  (2014-07-25 00:57) 

呢條友真係浦晒面啦……

JohnnyLi 2014-07-27 07:23
唔是話幫建制,但今次證明左"抹黑別人,唔等於漂白自己",肥佬黎開哂名,但個個都話無收過,又喊請d錢邊度黎邊度去,自己都唔講得,好難話人地收錢,即使可能人地收得仲多,收1蚊同收10蚊都是收,我覺得泛民唔是衰在收錢,而是佢地個個扮哂聖人咁,想做聖人人地期望當然會高,甚至更高

utadahikaru20 2014-07-28 23:52
【7月28日環球時報社評】截至27日,香港「保普選、反占中大聯盟」發起的「保和平,保普選,反暴力,反占中」行動已累計收集簽名93萬多個,超過了此前香港極端反對派發動「占中公投」聲稱獲得的78萬人參與投票。香港特區行政長官梁振英26日公開表明,自己會簽名支持「反占中」行動。

這是香港建制派第一次大規模組織街頭民意征集活動,並且很輕松地超過了反對派的聲勢。後者一直宣稱自己代表香港民意,「反占中」簽名呈現了民意多元的本來面貌,這打擊了反對派「挾民意而令香港」、甚至「挾民意而令全國」的基礎,威脅到他們長期以來肆意放大自己影響力的游戲規則。

香港支持維護法治和社會秩序的人多於主張「占中」、「公民抗命」的人,這應算是對「反占中」簽名最保守的評估了。很多分析人士都相信,反對派搞的「占中公投」水分很大,而且由於主流社會相對溫和,參與對抗性投票的積極性總是要低於支持反對派的人,真實持「反占中」態度的人,要比簽名所表現的還要多得多。

有人擔心這兩起簽名和投票會增加香港社會的撕裂,因而主張建制派應當在街頭行動上「讓著些」反對派,不跟他們學。但我們認為這一次的「反占中」簽名非常必要和及時。這是香港輿論場的一次撥亂反正,它展現了香港民意長期被忽略和扭曲的基本面貌,其長遠正面意義要遠遠大於負面作用。

在各種轉型社會裡,激進反對派大多都是靠玩弄「民意牌」呼風喚雨的,政府方面和主流社會往往在這方面顯得笨拙,即使占了民意,也在反對派的街頭攻勢下十分被動。香港反對派這幾年咄咄逼人,在輿論場和街頭都搞得沸沸揚揚,使得香港不太像是個高度發達的商業社會。

反對派塑造了這樣的香港社會形像:人們對中央失去了信任,對香港政改失去了信心,並且決心為了能按照「國際標准」選出一個敢帶著香港同中央鬥的特首,而不惜犧牲香港的穩定與繁榮,「寧可玉碎,決不瓦全」。

這樣的民意假像成了壓在香港社會頭上的沉重巨石,香港的很多事情都被扭曲了,香港呈現出不再理性、越來越極端的樣子,這一切已經對香港政改的正常進程構成嚴重威脅。

和諧有時是要靠「鬥」出來的,正義也要喊出聲音,在香港社會制度下,這個邏輯恐怕不能被排除。香港法律允許反對派依法組織大規模街頭行動,而且街頭的意見聚集被不太熟悉它的人們當成了民意的「最重要尺子」,這種情況下,主流社會就應當奪取街頭輿論陣地,把反對派從「民意」的神壇上趕下來,讓其回歸屬於它的正常位置。

香港是充滿希望的城市,內地社會是香港全面發展的支持者,而決不是香港的對手。香港激進反對派近年來構建了一些荒謬的命題,擾亂視聽。把香港真實的民意通過各種方法、包括反對派慣用的方法釋放出來,其所帶來的效果很可能是不可替代的。
http://opinion.huanqiu.com/editorial/2014-07/5085450.html

freezefox 2014-08-01 10:10
單野愈揭愈多野,證明泛民班友仔平時真係完全無危機管理的意識。一比人捉到就即時慌到愈講愈錯。

迪克 2014-08-01 12:03
freezefox:單野愈揭愈多野,證明泛民班友仔平時真係完全無危機管理的意識。一比人捉到就即時慌到愈講愈錯。 (2014-08-01 10:10) 

李卓人真搞笑...

freezefox 2014-08-01 12:33
迪克:李卓人真搞笑... (2014-08-01 12:03) 

涂謹申咪又係係咁比人到佢講大話………

ArSo 2014-08-01 18:52
freezefox:單野愈揭愈多野,證明泛民班友仔平時真係完全無危機管理的意識。一比人捉到就即時慌到愈講愈錯。 (2014-08-01 10:10) 

根本係低水平啦

三郎 2014-08-04 13:42
其實認左佢有咩問題

查看完整版本: [-- 黎智英兩年捐四千萬操控泛民亂港 --] [-- top --]