查看完整版本: [-- 政府擬花1,100億建7鐵路項目 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【時事新聞】 -> 政府擬花1,100億建7鐵路項目 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

迪神 2014-09-19 16:01

政府擬花1,100億建7鐵路項目

港府完成《鐵路及發展策略2014》研究,勾劃未來鐵路藍圖。運輸及房屋局局長張炳良今日公佈政府建議的6條新鐵路線,並在天水圍和兆康西鐵站中間新增洪水橋站。

本港多項鐵路工程延誤,落成無期。言猶在耳,運輸及房屋局昨公佈《鐵路發展策略2014》研究報告,建議從2018年起,豪花1,100億元興建七項鐵路項目,包括增建四條新鐵路線,並延長西鐵及東涌線服務及加設車站。新項目預料盡歸港鐵營運,加劇「一鐵獨大」,到2031年鐵路的乘客佔有率將推高至50%。運房局局長張炳良稱,當局將展開公共運輸策略研究,理順其他公共交通工具服務。九巴則對計畫表示關注。
記者:鄭啟源 麥志榮

北環線及古洞線:政府建議在西錦上路站,增加前往古洞的分支,未來可再伸延至粉嶺北坪輋,以及落馬洲分支。初步建議古洞站的落實時間為2018至2023年。(運房局圖片)

東涌西延線:政府建議在現時的東涌站伸延湧西,初步建議於2020至2024年落實。(運房局圖片)

洪水橋站及屯門南延線:政府建議將現時西鐵站屯門站,伸延至屯門南,並在天水圍和兆康西鐵站中間新增洪水橋站,初步建議落實時間2021至2024年。(運房局圖片)

南港島線 (西段) :政府建議在興建中的港島南線黃竹坑站興建分支,由香港仔,延伸至田灣、華富、數碼港及瑪麗醫院,最後以另一南線的香港大學站作終點。政府步建議落實時為2021至2026年。(運房局圖片)

北港島線:政府建議將現時的將軍澳線北角站作轉線站,連貫銅鑼灣北、會展及添馬,再連接港鐵東涌線香港站。(運房局圖片)

東九龍線:政府建議以鑽石山(南)作起點,途經彩雲、順天、秀茂坪,到達將軍澳寶,後以寶琳作終點,初步建議2019至2025年落實。(運房局圖片)

迪神 2014-09-19 16:03
提左成十年既屯荃鐵路又話貴唔起

him 2014-09-20 22:51
十幾年後我都唔知係咪住係港島南

Chelsea 2014-09-20 23:03
真係嫌西鐵唔夠迫咩  而家返工時間去到元朗已經上唔到咁滯,仲加兩個站

太伊 2014-09-20 23:10
屯荃我覺得最有用又唔起

古洞落錦上路我覺得係多餘,雖然我覺得發展古洞都係腦缺腦既方案

同埋北港島其實有咩作為?除左借D易又填多D海之外,仲驚港島D建設仲唔夠密集要再整多D?

真秘密 2014-09-21 01:17
太伊:屯荃我覺得最有用又唔起
古洞落錦上路我覺得係多餘,雖然我覺得發展古洞都係腦缺腦既方案[表情]
同埋北港島其實有咩作為?除左借D易又填多D海之外,仲驚港島D建設仲唔夠密集要再整多D? (2014-09-20 23:10)

認同......荃屯真係好有用..(下刪一萬字...) 利申:住小欖附近
北港島真係好垃圾好燒錢(唔能夠話完全無用...可能去果幾個重點地方會比平時快兩三分鐘咁囉..
(不過唔知到時配套點樣,轉車問題班次問題等等..未必真係快到..仲會搞衰其他交通或環境)
個價又竟然咁高...完全係痴線的,邊個傻仔諗呢個方案出黎.....

南港島反而算係咁多條入面最合理(但基本上對我個人用處係0..)

迪神 2014-09-21 01:34
話造價太貴否決左,冇計,條屯公旁邊根本冇哂位,一係填海一係掘山

睇高登果邊拗得面紅耳赤,好多條佢地都話冇用

Numberson 2014-09-21 02:42
真秘密:認同......荃屯真係好有用..(下刪一萬字...) 利申:住小欖附近
北港島真係好垃圾好燒錢(唔能夠話完全無用...可能去果幾個重點地方會比平時快兩三分鐘咁囉..
(不過唔知到時配套點樣,轉車問題班次問題等等..未必真係快到..仲會搞衰其他交通或環境)
個價又竟然咁高...完全係痴線的,邊 .. (2014-09-21 01:17) 

無記錯北港島其實即係本身港島線既最終plan黎
將單一條既藍線拆開做兩條主力線
不過當時既plan係金鐘線過觀塘線、北線去柴灣

除左東九龍線之外...其他基本上都係幾十年前就plan落
既然plan落左咁耐都唔起...而家又有無需要一次過起呢
真係好值得討論

啪啪啪啪啪啪 2014-09-21 07:39
北港島一早要起,

東涌延線當年應該要做

因為果時應承佐好多人去逸東住

話到時配套會有港鐵

啪啪啪啪啪啪 2014-09-21 07:42
東九龍線,南港島線西段,北環線有實際作用

已經遲起步,依家先造一定又貴好多,

但對果區既市民係好重要

freezefox 2014-09-22 11:01
東九龍線對順天、秀茂坪既居民好重要。我聽佢地講宜家日日等小巴出觀塘都要等成個鐘。

迪神 2014-09-22 11:18
東九龍又有人嘈點解唔去埋慈雲山同黃大仙竹園果邊,同埋果邊全部山路,起地底2034都未起完,架空又冇位起

查看完整版本: [-- 政府擬花1,100億建7鐵路項目 --] [-- top --]