查看完整版本: [-- 日本 10 月起買滿 5000yen 食品、化妝品可退稅 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 日本 10 月起買滿 5000yen 食品、化妝品可退稅 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

英俊 2014-09-19 17:22

日本 10 月起買滿 5000yen 食品、化妝品可退稅

日本加消費稅,國民當然叫苦連天,但遊客卻有特別優待。日本在 10 月,只要買滿 5000yen 的食物、化妝品等都可退稅喔。

以往要退稅,主要是家電、服裝、銀包手袋之類,還要買滿 10,000yen 以上,而港人愛買的藥物就沒有得退了。但在今年 10月1日起,藥物、食物、飲品、化妝品、土產、地方酒等商品都列入免稅項目,每人只要在同一間店內,一天內的消費總額達 5000yen~50萬yen 都可退稅。但要注意免稅店只限定店外貼上「Japan.Tax-Free Shop」標誌的商店,而且免稅品不可在日本國內拆開,即是不能在旅行途中使用,在購買後的 30 天也內必須帶出日本才可喔。

▲ 以後買藥物和化妝品都有得退稅,但離開日本前記得不要拆開來用喔。

http://unwire.hk/2014/09/15/japan-tax-free-shop/japan-gadget/

英俊 2014-09-19 17:25
近排日本旅遊業D宣傳真係一浪接一浪....

5000yen 免稅, 平到爆炸既機票, 接近7算既匯率, 仲有700yen用7日既pocket wifi...

真係好想再去

freezefox 2014-09-19 19:01
英俊:近排日本旅遊業D宣傳真係一浪接一浪....
5000yen 免稅, 平到爆炸既機票, 接近7算既匯率, 仲有700yen用7日既pocket wifi...
真係好想再去[表情] [表情] [表情]  (2014-09-19 17:25) 

700YEN用7日既POCKET WIFI ?邊到有?

英俊 2014-09-19 19:27
freezefox:700YEN用7日既POCKET WIFI ?邊到有? (2014-09-19 19:01) 

http://visitor.docomowifi.com/zh-tw/details/index.html

原來係900yen

freezefox 2014-09-20 00:46
英俊:http://visitor.docomowifi.com/zh-tw/details/index.html
原來係900yen[表情] (2014-09-19 19:27) 

900 都勁抵啦。

我宜家租張SIM 卡都要幾百蚊港幣。

Chelsea 2014-09-20 00:58
英俊:http://visitor.docomowifi.com/zh-tw/details/index.html
原來係900yen[表情] (2014-09-19 19:27) 

抵過香港嗰啲wifi egg好多 thanks for sharing

阿童木 2014-09-20 01:48
似乎唔係pocket wifi ?係類似pccw熱點之類 ?

-----

抵達docomo Wi-Fi熱點後,在終端設備上搜尋Wi-Fi。找到後選擇docomo Wi-Fi之SSID,輸入保密金鑰。
▶詳情請點擊此處(PDF)
可使用的SSID有「0000docomo」或「docomo」。能使用之SSID隨熱點不同而異。

freezefox 2014-09-20 02:07
阿童木:似乎唔係pocket wifi ?係類似pccw熱點之類 ?
-----
抵達docomo Wi-Fi熱點後,在終端設備上搜尋Wi-Fi。找到後選擇docomo Wi-Fi之SSID,輸入保密金鑰。
....... (2014-09-20 01:48) 

上去睇過,絕對唔係POCKET WI-FI!

不過我都諗住試下。64蚊,試下無妨。

阿童木 2014-09-22 18:00
pocket wifi 嚟講呢間都好平

http://www.crazyegg.com.hk/

freezefox 2014-09-22 18:03
阿童木:pocket wifi 嚟講呢間都好平
http://www.crazyegg.com.hk/ (2014-09-22 18:00) 

pocket wifi 有個問題,就係要叉電…………用用下無電真係唔知點算。

煙花 2014-09-22 18:10
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

阿童木 2014-09-22 18:15
freezefox:pocket wifi 有個問題,就係要叉電…………用用下無電真係唔知點算。[表情] (2014-09-22 18:03) 

頂到10個鐘喎

英俊 2014-09-22 20:25
30蚊一日,痴線嫁咁平...

freezefox 2014-09-22 23:46
阿童木:頂到10個鐘喎 (2014-09-22 18:15) 

10 個鐘唔夠⋯⋯⋯

有時係郊區,晨早六七點出門,食埋晚飯返酒店,往往14,5 個鐘⋯⋯⋯

煙花 2014-09-23 01:44

utadahikaru20 2014-09-23 15:01
帶多兩個尿袋咪得

freezefox 2014-09-23 15:32
utadahikaru20:帶多兩個尿袋咪得[表情]  (2014-09-23 15:01) 

咪愈拎愈多野………

英俊 2014-09-23 22:15
講起尿袋,講真真係要帶

上次去東京,有日去秋葉原,行行下無曬電,果日痛苦到

阿童木 2014-09-23 23:04
所以我會帶部ipad mini,全日都可以頂到,睇地圖都易d。

Presto 2014-09-23 23:45
煙花:玩具有無得退?
 (2014-09-22 18:10) 

上星期去yodobashi買左成萬yen四驅車零件
用銀聯退8%稅另加5%優惠

freezefox 2014-09-23 23:53
英俊:講起尿袋,講真真係要帶
上次去東京,有日去秋葉原,行行下無曬電,果日痛苦到[表情]  (2014-09-23 22:15) 

上少日網有幾痛苦呀?!去旅行就咪成日掛住上網啦。

英俊 2014-09-23 23:56
freezefox:上少日網有幾痛苦呀?!去旅行就咪成日掛住上網啦。[表情] (2014-09-23 23:53) 

係影唔到相呀

freezefox 2014-09-24 00:09
英俊:係影唔到相呀[表情] (2014-09-23 23:56) 

影相用相機嘛。

煙花 2014-09-24 00:36

查看完整版本: [-- 日本 10 月起買滿 5000yen 食品、化妝品可退稅 --] [-- top --]