查看完整版本: [-- 警界線 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【劇集影評】 -> 警界線 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 5 total )

羅力亞 2014-11-20 23:27

警界線

https://www.youtube.com/watch?v=Jhm_0238JUA
[HKTV 一分鐘精選] 警界線

總導演:蘇萬聰

創作總監:朱鏡祺

演員:廖啟智、林嘉華、唐寧、周俊偉、蔣祖曼、廖安麗、姜皓文、梁寶琪、呂熙、張松枝、林利、余慕蓮

故事大綱:
黑白分明,重視紀律,是警察最重要的界線。但若打破警界線,勇探與悍匪合作,偵緝與破案能力可能變成無限大。當過十二年臥底的邊緣人;曾被誣陷,當過逃犯的火爆刑警; 坐過冤獄,專劫悍匪的賊王; 從未開過一槍,以生活智慧解構罪犯的剩女師姐;義字當頭,但痴愛女警的頭號通緝犯;以及軍械法證科的活字典高級女督察,一起鬥智鬥力,不單拼出愛、恨、火花,還打破所有界線合力為冤案平反,為懸案緝兇,構成不一樣的戰場。最熱血的警與匪,透過血、淚、生、死彰顯人性光輝,留下一 段段震撼人心的動人故事。

http://tv.hktvmall.com/the-borderline/

羅力亞 2014-11-20 23:28

羅力亞 2014-11-20 23:30
https://www.youtube.com/watch?v=FCnWdg8l6To
《警界線》第3集 預告

人性本惡,鐵面總督察火sir(駱應鈞飾)堅信一飛已經染黑,與匪幫兄弟張軍仍有勾結-,就在質問一飛期間,張軍無條件送上一組潛藏神秘軍火庫的密碼,向一飛求助…

人性本善,手執善良的槍的膽小女警丁小海(唐寧飾)堅信鷹揚無辜,她以身犯險,幫鷹揚-脫罪,最後更以冷知識推敲出密碼,兩組十個字的號碼,竟然是經緯度…

十二點會重播第二集
今集節奏好快
林嘉華同智叔好正
Eagle Sir真係好唔掂

btw警界線係星期一至五都有

火鳳凰 2014-11-21 00:01
羅力亞:https://www.youtube.com/watch?v=FCnWdg8l6To
《警界線》第3集 預告
人性本惡,鐵面總督察火sir(駱應鈞飾)堅信一飛已經染黑,與匪幫兄弟張軍仍有勾結-,就在質問一飛期間,張軍無條件送上一組潛藏神秘軍火庫的密碼,向一飛求助…
....... (2014-11-20 23:30) 

呢套劇睇左兩集,最大敗筆就係個男主角做戲超唔掂……

朗仔 2014-11-21 00:22
火鳳凰:呢套劇睇左兩集,最大敗筆就係個男主角做戲超唔掂……[表情] (2014-11-21 00:01) 

又係個種話你知我做緊戲

羅力亞 2014-11-21 00:24
火鳳凰:呢套劇睇左兩集,最大敗筆就係個男主角做戲超唔掂……[表情] (2014-11-21 00:01) 

唔明點解會揾佢做男主之一
反而選戰,我又覺得王宗饒做得唔錯,我幾期待之後個角色之後既發揮

啪啪啪啪啪啪 2014-11-21 04:26
呢套同選戰有距離

羅力亞 2014-11-21 08:52
啪啪啪啪啪啪:呢套同選戰有距離 (2014-11-21 04:26) 

都唔係呀,各有各好既
選戰有戲味,但政治題材比較嚴肅
警界線節奏較快,演員發揮出色,係Eagle Sir最唔掂

啪啪啪啪啪啪 2014-11-21 10:22
警界線既男主角真係敗筆

令我對成套劇打佐折扣

KeL 2014-11-21 10:41
今晚先睇返第二集

JHELSEA 2014-11-21 15:41
睇左第三集了

羅力亞 2014-11-21 21:02

KFC Eagle

羅力亞 2014-11-21 23:33
https://www.youtube.com/watch?v=kxlw0vwX2vg
《警界線》第4集 預告

警,一飛;匪,張軍、謝大克(姜皓文飾)、許樂莎(梁寶琪飾),這四人歷練生死,比親­兄弟還要親。飛與軍都是心思縝密的人,誰更勝一籌?爭奪軍火庫一役,就憑一個蘊藏情義­的鎖匙扣,分出勝負。一飛終於明白,世上最難測的,是人心。短槍之王Desert eagle重現江湖,右手受創,無力舉槍的鷹揚為了追查富商被殺,傾力保護小海,兩個­Desert eagle神槍手,擎槍對決…

好緊張

羅力亞 2014-11-21 23:39
btw 點播 fail

火鳳凰 2014-11-21 23:56
羅力亞:[圖片]
KFC Eagle[表情]
 (2014-11-21 21:02) 

掉了 KFC 早餐進郵筒

KeL 2014-11-22 15:25
岩岩睇左第二集
愈黎愈好睇

chun1424 2014-11-22 15:53
KeL:岩岩睇左第二集
愈黎愈好睇[表情]  (2014-11-22 15:25) 

睇埋第三集

羅力亞 2014-11-22 16:18
chun1424:睇埋第三集 [表情] (2014-11-22 15:53) 

個code真係葵青黎
製作認真
定CCTVB個d太求其

羅力亞 2014-11-22 16:19
三個女角

Madam Fong 相當有可疑
唐寧傻大姐角色
仲有沙律

chun1424 2014-11-22 16:29
羅力亞:個code真係葵青黎[表情]
製作認真[表情]
定CCTVB個d太求其 [表情]  (2014-11-22 16:18) 

22 0201 4311
114 061 4511

22°20'43"n
114°6'45"e

廢事劇透

唔係亂吹出黎, 真係有根有據

維基

KeL 2014-11-22 17:10
睇埋第三了
唔錯唔錯

KeL 2014-11-22 17:10
邦民女+唐寧真係不得了

羅力亞 2014-11-24 17:10

飛sir :食個早餐先

KeL 2014-11-24 17:13
羅力亞:[圖片]
飛sir :食個早餐先 [表情] [表情] [表情]  (2014-11-24 17:10) 

鷹SIR : 津津 津津 津津 津津 津津................................................................

羅力亞 2014-11-24 17:21
第四集有d TVB,小海個段
不過案發現場個段唔錯

羅力亞 2014-11-24 17:23
KeL:鷹SIR : 津津 津津 津津 津津 津津................................................................ (2014-11-24 17:13) 

叫佢飲返杯亞發白咖啡定一定驚先啦

freezefox 2014-11-24 17:47
要快D 追番先得啦。唔係就OUT 啦!

羅力亞 2014-11-24 19:15
https://www.youtube.com/watch?v=4Nx-Thi2WiE
《警界線》Making-Of (角色自述)﹣廖啟智+駱應鈞

火鳳凰 2014-11-24 22:40
羅力亞:第四集有d TVB,小海個段[表情]
不過案發現場個段唔錯[表情]  (2014-11-24 17:21) 

小海個段真係睇到我眼都突埋想熄機……

Dickson 2014-11-25 00:45
火鳳凰:小海個段真係睇到我眼都突埋想熄機……[表情] (2014-11-24 22:40) 

x2
心諗,做乜tvb左?!

ArSo 2014-11-25 01:53
其實有D TVB係正常

因為個班底本身都係TVB

羅力亞 2014-11-25 02:23
ArSo:其實有D TVB係正常
因為個班底本身都係TVB[表情]  (2014-11-25 01:53) 

係,到第四集先出現tbb野已經好好

羅力亞 2014-11-25 08:59
https://www.youtube.com/watch?v=TCUNyLNfe58
《警界線》第5集 預告

失去自由的二十四年,葉美娟(廖安麗飾)每天都只想著一件事,就是要買把菜刀,向陷害-自己坐冤獄的一飛砍下去。美娟出獄後,遇到矢志尋母的小海,兩人似血脈相連,但美娟竟-帶小海拜祭逝世十多年的女兒,訴說一個哀傷無奈的故事…一直力拒美娟翻案的一飛,亦走-到同一個墓前,立誓要保住一個神秘女子。她,竟然是美娟最信任的摯友。

睇黎小海條線會繼續TVB
不過暫時都係依條線,整體黎講都仲幾好睇
唔好爛尾就ok

火鳳凰 2014-11-26 16:59
羅力亞:https://www.youtube.com/watch?v=TCUNyLNfe58
《警界線》第5集 預告
失去自由的二十四年,葉美娟(廖安麗飾)每天都只想著一件事,就是要買把菜刀,向陷害-自己坐冤獄的一飛砍下去。美娟出獄後,遇到矢志尋母的小海,兩人似血脈相連,但美娟竟-帶小海拜祭逝世十多年的女兒,訴 .. (2014-11-25 08:59) 

睇完第五集,真係無咩心機再追落去……

羅力亞 2014-11-26 18:28
火鳳凰:睇完第五集,真係無咩心機再追落去……[表情] (2014-11-26 16:59) 

唔好咁啦,可能小海母女線三集玩完lei

火鳳凰 2014-11-26 18:41
羅力亞:唔好咁啦,可能小海母女線三集玩完lei [表情]  (2014-11-26 18:28) 

好,捱多兩集,如果仲係大幅小海果段荒謬無聊既母女線就放棄……

話時話,唔係話王維基要班編導睇多的美劇去解 TVB 毒咩?

jimmy 2014-11-26 18:49
火鳳凰:好,捱多兩集,如果仲係大幅小海果段荒謬無聊既母女線就放棄……[表情]
話時話,唔係話王維基要班編導睇多的美劇去解 TVB 毒咩?[表情] (2014-11-26 18:41) 

其實無你講得咁差呀,會唔會...呢兩集D水準都有D下降,但同TVB都仲差一大段距離喎....

火鳳凰 2014-11-26 18:57
jimmy:其實無你講得咁差呀,會唔會...呢兩集D水準都有D下降,但同TVB都仲差一大段距離喎.... (2014-11-26 18:49) 

可能真係我自己既問題……

我小睇 TVB 劇,無得比較……

jimmy 2014-11-26 19:00
火鳳凰:可能真係我自己既問題……
我小睇 TVB 劇,無得比較……[表情] (2014-11-26 18:57) 

可能我比較憎TVB果D愛情線,對呢條母女線仲接受到.....
如果出現果D愛情線,我可能會有你既想法

羅力亞 2014-11-26 20:01
jimmy:其實無你講得咁差呀,會唔會...呢兩集D水準都有D下降,但同TVB都仲差一大段距離喎.... (2014-11-26 18:49) 

其實唔計母女線,查案方面都保持到水準
希望唔好爛尾啦

羅力亞 2014-11-26 20:04
jimmy:可能我比較憎TVB果D愛情線,對呢條母女線仲接受到.....
如果出現果D愛情線,我可能會有你既想法 (2014-11-26 19:00) 

暫時愛情線得津津sir同Joman,我又覺得ok wor
而且Joman我覺得相當有可疑

羅力亞 2014-11-26 20:11
https://www.youtube.com/watch?v=7WE4OmLgJpc
《警界線》Making-Of (角色自述)﹣姜皓文+梁寶琪

沙律

羅力亞 2014-11-26 20:13
火鳳凰:好,捱多兩集,如果仲係大幅小海果段荒謬無聊既母女線就放棄……[表情]
話時話,唔係話王維基要班編導睇多的美劇去解 TVB 毒咩?[表情] (2014-11-26 18:41) 

https://www.youtube.com/watch?v=RBZYnyhGoKQ
《警界線》第6集 預告

平庸膽小的小海豁了出去,她哭過痛過傷過,千辛萬苦找到翻案證據,證明美娟無辜,更重-要的是,證明美娟就是自己日思夜想的媽媽。美娟流著淚看著小海,搖頭,突然推翻一切,-聲稱自己就是殺人兇手,原因是…小海崩潰、憤怒,她怒摑一飛。一飛娓娓道出一個因果故-事,觸動了小海,原來二十四年的冤案,平反或不平反,已經不再重要。

https://www.youtube.com/watch?v=1siA2Cf5VcM
《警界線》第7集 預告

張軍、大克、樂莎以戰無不勝的劫上劫震懾黑道,這次他們盯上了神秘罪犯Pandora-。一飛與鷹揚也一直緊緊盯著張軍這一夥,卻不知道已跟著張軍的計劃走…張軍狙擊槍的瞄-準器正對著目標,怎料嗖的一聲,子彈從耳畔劃過,射向…張軍的世界全變了,他成了最大-冤案的受害者。沒有人相信他,除了一飛。兩兄弟又走在一起尋找真相,誰會想到這才是P-andora完美犯罪計劃的開端。

第6集應該都係母女線
不過第7集好似有大茶飯

羅力亞 2014-11-26 22:33

津津sir發火

PonG 2014-11-26 22:50
開始TVB 化

丹尼屎 2014-11-27 00:00
唔知係咪始終呢套係最初拍 淨係拍攝手法都同選戰爭好遠

火鳳凰 2014-11-27 00:56
羅力亞:https://www.youtube.com/watch?v=RBZYnyhGoKQ
《警界線》第6集 預告
平庸膽小的小海豁了出去,她哭過痛過傷過,千辛萬苦找到翻案證據,證明美娟無辜,更重-要的是,證明美娟就是自己日思夜想的媽媽。美娟流著淚看著小海,搖頭,突然推翻一切,-聲稱自己就是殺人兇手,原因是… .. (2014-11-26 20:13) 

睇完第六集…… 成集都係講果個故事,仲要完全唔 make sense 好難頂……

希望呢條線真係完左唔駛再捱……

索女 2014-11-27 01:42
講真 幾失望囉

freezefox 2014-11-27 11:32
我只係睇左兩集,我覺得超正!呢兩集既內容,如果比無線拍。至少拍出十集出黎…………

即係,一隻雞,你拎去爻一碗雞湯同十碗雞湯,你話邊個會好味D 哎?

所以見到大家既留言…………我都唔知追唔追落去好…………

JHELSEA 2014-11-27 11:40
火鳳凰:睇完第六集…… 成集都係講果個故事,仲要完全唔 make sense 好難頂…… [表情]
希望呢條線真係完左唔駛再捱…… [表情]
....... (2014-11-27 00:56) 

第七隻有新案了~

查看完整版本: [-- 警界線 --] [-- top --]