查看完整版本: [-- 加拿大探墳記+極光記 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 加拿大探墳記+極光記 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

Erikson 2014-12-25 15:58

加拿大探墳記+極光記

繼新加坡探墳記之後,再接再厲推出加拿大探墳記
今次探墳地點係加拿大西北地區黃刀鎮Lakeview Cemetery
顧名思義附近當然有湖,的確墳場就係位於Frame Lake附近,係Frame Lake Trail當中有一條路可通往,當然另有車路到達

Erikson 2014-12-25 15:58

Erikson 2014-12-25 15:59
同新加坡探墳唔同,今次只係行開Frame Lake Trail順手去埋
至於點解會去Frame Lake Trail,其實都係去到黃刀順手去埋
黃刀鎮﹙Yellowknife,又名耶洛奈夫﹚係加拿大西北地區首府,自從上世紀三十年代淘金熱興起就一直發展至今,豐富嘅礦物資源令依個冬天可以低至零下40度嘅地方得以發展
有趣嘅係無論當年還是今日,去黃刀最方便嘅方法都係:

Erikson 2014-12-25 15:59
但係加拿大嘅大城市如溫哥華或多倫多都無直航機去黃刀,溫哥華出發黎講一般係經艾德蒙頓﹙Edmonton﹚或者卡加利﹙Calgary﹚去,連同轉機或者停站時間大概要4-5小時
我係由溫哥華出發經艾德蒙頓去
其實經卡加利去,中間停幾日玩埋Rocky Mountains都係一個好選擇

Erikson 2014-12-25 16:00
黃刀鎮嘅旅遊資源唔算豐富,但係就有一個得天獨厚嘅地理優勢吸引遊客前往
位於北緯62度嘅黃刀鎮正處於aurora oval下,每年見到極光嘅晚上達二百多晚,而停留3晚見到極光嘅機會高達9成,依個當然就係今次去黃刀嘅目的

黃刀嘅機場其實幾細,落機行兩步就會去到客運大樓

Erikson 2014-12-25 16:00
而機場嘅特點就係依隻北極熊

基本上去黃刀旅遊嘅blog都會有佢

Erikson 2014-12-25 16:01
黃刀大致上可以分為緊鄰大奴湖的半島上嘅舊城區,同埋位於內陸嘅市中心,前者有唔少bed and breakfast,後者則有好幾間酒店
選擇住進舊城區,最大嘅優點係附近已經有唔少適合影極光嘅地方,可以慳番參加極光團嘅費用,而且舊城區係湖邊,好彩嘅仲可以有埋湖面上嘅極光倒影

入住嘅Blue Raven B&B係當地比較出名,而且女戶主係freelance photographer
位於山崗上嘅別墅

Erikson 2014-12-25 16:02
地下係廚房同客飯廳

客廳仲有火爐

9月去氣溫大約0-10度,用火爐已經ok,冬天就要靠地熱系統,戶主表示每年燃料費要7千加紙,唔怪之得要租d房出去賺錢啦

樓上有三間客房同埋戶主嘅睡房

Erikson 2014-12-25 16:03
係B&B稍事整頓後大概下晝兩三點,首先係所處嘅舊城區週圍閒逛,同埋順手睇埋夜晚有咩位岩影相

叫得做舊城區,七八十年歷史嘅建築物當然有好多

都話去黃刀最方便嘅交通工具係飛機,依d floatplane真係周圍都見到

Erikson 2014-12-25 16:04

不過d雲咁靚,今晚有無野睇架?

Erikson 2014-12-26 13:35
點都好晚餐都係要食,去左好出名嘅Bullocks' Bistro

Erikson 2014-12-26 13:36
特色係Hot Beer, Lousy Food, Bad Service

價錢方面亦都係相當出眾

坐係open kitchen對出

食物唔錯嘅,抵唔抵食就見仁見智,不過去得黃刀就一定要去試下

至於服務,其實都ok嘅,不過佢地會開聲叫你比貼士

Erikson 2014-12-26 13:37
食完晚飯返B&B小睡片刻到9點幾就開始等極光出現
一如所料,日頭d雲咁靚夜晚d雲就咩都同你遮晒
等到11點左右,到係出去行下
9月去嘅好處係夜晚氣溫只係0度左右,係戶外閒逛幾個鐘都唔係咩問題,依個亦係我取秋天捨冬天嘅原因
一路行,d雲散左少少,不過仍然係見唔到極光,既然一場黎到唔影極光都影星啦

結果附送微弱嘅極光
其實都係影左出黎先發現
最後三點左右返去訓

Erikson 2014-12-26 13:37
B&B就一定唔少得早餐,每日嘅早餐都唔同款,更重要係最遲可以11點先食
一黎可以訓多陣,二黎可以當埋做午餐,咁又可以慳錢

Erikson 2014-12-26 13:38
之前講過黃刀嘅旅遊資源唔算豐富,冬天會多d冬季活動例如狗拉雪橇、大奴湖上嘅冰城堡等,但係秋天都係行下山,或者去個唔大嘅museum
而且鎮內只有三條巴士線,班次亦少,星期日仲要無車由舊城區去市中心,不幸中之大幸係出市中心步程都係40分鐘左右

雖說係市中心,不過一個二萬人口嘅地方,以香港嘅標準黎睇,應該叫做好荒蕪

依日行嘅係Niven Lake Trail,開始行之前先去鄰近嘅visitor center行下同攞下資料

係visitor center行過去會途經當地最高級嘅Explorer Hotel

Erikson 2014-12-26 13:39
然後就係Niven Lake Trail行左一個圈

星期日晚營業嘅食肆唔多,所以都係隨便去一間食

食完飯都係訓番陣先再出動

訓醒再一次等極光,等左陣都係無料到,但係都決定要出去行下
都係影下星

順帶一提當晚正值中秋

Erikson 2014-12-26 13:40
一路keep住行下影下,又有d野影喎

Erikson 2014-12-26 13:40
唔好比佢停,繼續行去其他地方

Erikson 2014-12-26 13:41
再過多陣d雲又番晒黎

好明顯係叫我去訓覺
咁咪去訓覺lor

起身,食早餐,出去行
首先去左戶主介紹嘅Pilots’ Monument,舊城區嘅一個高位
仲要再行樓梯上去

可以鳥瞰舊城區同市中心

Erikson 2014-12-26 13:42
之後就出左去市中心,首先去位於Frame Lake Trail嘅Prince of Wales Northern Heritage Center,展品包括藝術品同埋介紹黃刀鎮歷史兩方面

沿trail係湖邊行一陣就到legislative assembly

一路繼續行

之後就去到Lakeview Cemetery同埋Bristol Monument
去完就返歸食晚飯

成日都陰天,但係忽然間又幾好天喎

Erikson 2014-12-26 13:43
今晚去歷史悠久嘅Wildcat Cafe

都係食burger但係好過尋晚果個

同樣地食完飯訓番陣又等極光
不過天黑d雲又番晒黎,仲有d雨添
停雨後都出去行左陣,影左一張相就返去訓

第二朝食完早餐就執野走出機場去溫哥華

查看完整版本: [-- 加拿大探墳記+極光記 --] [-- top --]