查看完整版本: [-- 杜如風既「流行首爾」 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【劇集影評】 -> 杜如風既「流行首爾」 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

freezefox 2015-01-08 11:03

杜如風既「流行首爾」

有咁差咩?D 人插得咁狠毒既?

我無集集追,都係間唔中睇半集。感覺都OK 哎。你鐘唔鐘意杜如風係一件事,呢D 個人風格真係各花入各眼。但以旅遊節目黎講,都唔太差者。介紹既野都唔算係好大路或好普通。三清洞、新沙洞等介紹都幾IN 哎。如果你話難頂,阿叻帶你遊世界個D 咪仲難頂。

定係大家唔抵得佢又唔駛點做又可以周圍飛周圍嘆世界?

freezefox 2015-01-08 11:09
我反而奇怪,佢呢套流行首爾同之前係收費台既其他旅遊節目,大同小異。係收費台就大成功,同樣既模式,放係TVB 就比人鬧到狗血淋頭。

節目模式無變,主持人無變,節目內容相差無幾,分別就係係觀眾層上…………咁,其實個問題係邊個身上先岩哎拿?

啪啪啪啪啪啪 2015-01-08 11:16
港女話佢太港女

freezefox 2015-01-08 11:18
啪啪啪啪啪啪:港女話佢太港女 (2015-01-08 11:16) 

如果佢係港女(咁佢的確係港女),佢都算係神級既港女了。

國球旗 2015-01-08 11:54
欺凌杜如風現象 印證TVB觀眾只愛偽善

自從HKTV瘋狂挖角之後,加上人事上的變動,TVB近年不斷從兩間收費電視台招兵買馬,包括黃翠如、洪永城、Ali,到近期被全城圍攻的杜如風,都是收費台的資深藝人,但對於一班只看TVB的觀眾而言,初次亮相無綫的一刻,他們都只是一位無名小卒。

2015年網上首個熱話,就是「而我不知道杜.如.風是誰」,不少無綫觀眾,都對這位TVB全新旅遊節目《流行首爾》主持全無認識,只會問到她與電影界的杜琪峯及杜可風有沒有關係。此外,杜如風的TVB觀眾緣可算是近年過檔藝人中最差的一位,除了被挑剔樣貌之外,更被指是「港女」、「唔夠謙」、「物質主義」、「曬命」,再加一大堆人身攻擊,「蘇施黃」接班人就此煉成。

在談論杜如風之前,必先了解她的背景,根據維基百科資料,此女子35歲,2007年於無綫收費台主持《流行東京》成名,之後過檔now寬頻電視,主持《風行全世界》系列,於收費台而言都算頗受歡迎,而且更出版過多本旅行書籍,是典型的旅遊達人,瘋狂大膽就是她的作風,如今重返TVB拍《流行首爾》,算是衣錦榮歸。

事實上《流行首爾》與昔日now的《風行全世界》一樣,基本上是照辦煮碗,杜如風亦做回自己,繼續大癲大肺,一如以往般曬命,但就因為觀眾層有所轉變,就成為了眾矢之的。

TVB毫無疑問就是無品,經常將各收費電視的成功題材,倒模式撬埋主持搬到翡翠台播出,由蘇施黃、黃翠如和洪永城組合,到今日的杜如風也如是,幕後毫無創意,絕對值得譴責,但杜如風保持著自己的一貫作風而被圍攻,其實都幾無陰公。講真,杜如風就是靠真性情起朵,如果要因應TVB觀眾而作出妥協,就是對不起昔日的支持者,個人認為她有必要堅持小眾。

再講,TVB觀眾視野都相當狹隘,只容得下偽善的藝人,只要有人稍為破格,展現一下真性情及敢言,就會被人視為標奇立異,最終遭受大規模攻擊,結果TVB又會行回舊路,繼續做「不求有功,但求無過」的節目,《千奇百趣》無限loop。無綫有今日,觀眾也有責任。

http://www.passiontimes.hk/article/01-07-2015/20443/

國球旗 2015-01-08 11:58
成日話無線製作水準落後、求其果班觀眾,品味咪一樣停留喺上世紀九十年代。

旅遊節目仲係要搵幾個明星仔,大聲叫「嘩!好靚呀!」「好好味喎!」

有少少破格就即時接受唔到。

麻凡 2015-01-08 12:12
freezefox:我反而奇怪,佢呢套流行首爾同之前係收費台既其他旅遊節目,大同小異。係收費台就大成功,同樣既模式,放係TVB 就比人鬧到狗血淋頭。
節目模式無變,主持人無變,節目內容相差無幾,分別就係係觀眾層上…………咁,其實個問題係邊個身上先岩哎拿?[表情] [表情]  (2015-01-08 11:09) 

原來你竟然係度開topic, 估唔到~~
我係yahoo 呢單新聞度都有留言插班友仔, 借你幾句野再回覆下先~~~

迪克 2015-01-08 12:14
對於呢個節目同杜如風被插...我都相當奇怪

人地...一直都係咁架啦....

國球旗 2015-01-08 12:15
迪克:對於呢個節目同杜如風被插...我都相當奇怪
 (2015-01-08 12:14) 

所以咪話做果個一樣,睇果班唔同左囉。

freezefox 2015-01-08 12:18
麻凡:原來你竟然係度開topic, 估唔到~~
我係yahoo 呢單新聞度都有留言插班友仔, 借你幾句野再回覆下先~~~[表情] (2015-01-08 12:12) 

我成日都係呢到開TOPIC 架喎。有幾估唔到?

你借還借唔好出我名呀。一陣人地黎找我晦氣呀。

我都唔敢係YAHOO 留言。家下D 人無道理講架。三句唔埋兩句就問侯哂你全家。

freezefox 2015-01-08 12:22
迪克:對於呢個節目同杜如風被插...我都相當奇怪
 (2015-01-08 12:14) 

宜家D 人話:「一向係咁又點呀?一向係咁就唔可以話你架啦。我之前無睇過你既節目,宜家第一次睇,唔鬧得架?」

你話,可以點回?

freezefox 2015-01-08 12:24
國球旗:所以咪話做果個一樣,睇果班唔同左囉。[表情] (2015-01-08 12:15) 

最攪笑既係,連教壞細路都拎黎講………

家下就黎睇12度鋒味都會教壞細路架啦。「嘩!有房祖名呀!佢吸毒架,都出黎煮野食!!教壞細路呀!!」

鮮吊甬仔 2015-01-08 12:27
個個節目都有人唔鐘意架啦, 只不過依家有FB, d人又要係咁寫文引人like就攪到好大件事咁姐, 成日有d文寫完出黎係香港人share完一個round, 件事就開始攪大
唔like最正常反應就係唔睇既姐, 好似我咁, 都對d 飲食節目/旅遊節目好厭倦, 咪一睇到呢d即轉台
平時又話唔睇TVB, 依家有位又個個上水咁插

KeL 2015-01-08 12:40
而家除左食飯要對住愛回家
已經完全唔睇CCTVB

freezefox 2015-01-08 12:45
KeL:而家除左食飯要對住愛回家
已經完全唔睇CCTVB[表情] [表情] [表情]  (2015-01-08 12:40) 

其實愛回家都愈黎愈難頂…………

啪啪啪啪啪啪 2015-01-08 13:09
freezefox:如果佢係港女(咁佢的確係港女),佢都算係神級既港女了。[表情] (2015-01-08 11:18) 

我比較鍾意岩新婚既袁小姐多啲

迪克 2015-01-08 14:02
KeL:而家除左食飯要對住愛回家
已經完全唔睇CCTVB[表情] [表情] [表情]  (2015-01-08 12:40) 

SAME HERE

ArSo 2015-01-08 14:11
冇乜comment 佢咁多年都係癲癲喪喪

我以前係NOW睇佢都係因為佢傻, 夠on...

我都費事評TVB觀眾
因為咩人都有,拍咩都有人唔鐘意
結果只可以唔嘗試, 不停LOOP

KeL 2015-01-08 14:12
freezefox:其實愛回家都愈黎愈難頂…………[表情] (2015-01-08 12:45) 

食緊飯無得唔睇架啦
加左高寧果D真係比以前更加差
而家得返pinky可以睇下

KeL 2015-01-08 14:13
迪克:SAME HERE (2015-01-08 14:02) 

freezefox 2015-01-08 14:49
啪啪啪啪啪啪:我比較鍾意岩新婚既袁小姐多啲 (2015-01-08 13:09) 

邊個袁小姐?

麻凡 2015-01-08 14:57
迪克:SAME HERE (2015-01-08 14:02) 

x3

而且都唔係而家, 都好一大段時間了~~

麻凡 2015-01-08 14:58
freezefox:邊個袁小姐? (2015-01-08 14:49) 

從政果位抽水前港姐~~~

麻凡 2015-01-08 14:59
KeL:食緊飯無得唔睇架啦[表情]
加左高寧果D真係比以前更加差[表情]
而家得返pinky可以睇下[表情]
 (2015-01-08 14:12) 

who is pinky?

國球旗 2015-01-08 15:11
麻凡:who is pinky? (2015-01-08 14:59) 

成日西口西面果個 --->

麻凡 2015-01-08 15:14
國球旗:成日西口西面果個 ---> [表情] (2015-01-08 15:11) 

真係唔知邊個, 有冇貼士?
愛回家入面西口西面果個........新請果個男人婆?

國球旗 2015-01-08 15:18
麻凡:真係唔知邊個, 有冇貼士? [表情]
愛回家入面西口西面果個........新請果個男人婆? (2015-01-08 15:14) 

麻凡 2015-01-08 15:37
國球旗:[圖片] (2015-01-08 15:18) 

呢件真係好重口味, 頂唔順, 好彩而家冇左啦~~

羅力亞 2015-01-08 15:41
ArSo:冇乜comment 佢咁多年都係癲癲喪喪
我以前係NOW睇佢都係因為佢傻, 夠on...
....... (2015-01-08 14:11) 

佢咁多年都係癲癲喪喪->中肯
係NOW睇佢都係因為佢夠on->  

結論: 有咩觀眾,米有咩電視台

freezefox 2015-01-08 15:44
麻凡:x3
而且都唔係而家, 都好一大段時間了~~ (2015-01-08 14:57) 

但我屋企係日日長開住TVB 的………

我只好退入房……

freezefox 2015-01-08 15:44
麻凡:從政果位抽水前港姐~~~[表情] (2015-01-08 14:58) 

疑?佢結左婚咩?

freezefox 2015-01-08 15:45

佢?!?!

KEL 版你D 口味都好重下喎………

ODIN 2015-01-08 15:46
我冇咩意見,事關我有同事係咁樣講野同咁樣的造手...

我只係覺得冇咩機會可以講 No. I am not thristy 姐...

dolphindt 2015-01-08 15:48
20年黎極少睇CCTVB  

我由流行東京開始睇,  去到全世界就沒繼續,  尼條囡不嬲都係咁,  唔知有乜好嘈,  唔鐘意米咪睇囉咁簡單

迪克 2015-01-08 15:48
freezefox:但我屋企係日日長開住TVB 的………
....... (2015-01-08 15:44) 

有細路更加可以話熜電視啦

我以前屋企人都係要長開電視
唔睇都要有D聲氣

宜家我持住阿女出左世
話明佢唔可以接觸電視

所以一食完飯就熜機
(食飯開電視係我最大讓步XDXD)

麻凡 2015-01-08 15:51
freezefox:但我屋企係日日長開住TVB 的………
....... (2015-01-08 15:44) 

唔睇tvb之後, 而家一日至少睇一套電影, 好爽~~~

freezefox 2015-01-08 15:51
鮮吊甬仔:個個節目都有人唔鐘意架啦, 只不過依家有FB, d人又要係咁寫文引人like就攪到好大件事咁姐, 成日有d文寫完出黎係香港人share完一個round, 件事就開始攪大
唔like最正常反應就係唔睇既姐, 好似我咁, 都對d 飲食節目/旅遊節目好厭倦, 咪一睇到呢d即轉台
平時又話唔睇TVB, 依家有位又 .. (2015-01-08 12:27) 

其實宜家真係咩都可以拎出黎公審一番。

唔鐘意睇咪唔好睇囉,有咩咁大不了。唔係話唔比批評唔比鬧,你係觀眾,鐘意點鬧都得。但駛唔駛郁D 又話要腰斬?!呢套又話要腰斬,個套又話要腰斬,套套劇都腰斬你個電視節目表仲唔甩皮甩骨﹗而且,你唔鏡意人地鐘意,你腰斬左咁人地追開個D 點攪?

世界不是圍住你轉的。

麻凡 2015-01-08 15:52
freezefox:疑?佢結左婚咩? (2015-01-08 15:44) 

係喎, 我老婆話我知的, 詳情我冇問, 唔知嫁左咩人, 我冇興趣追問~~

羅力亞 2015-01-08 15:54

咩人黎
轉sai人之後連立下既動力都冇
還我Alex

freezefox 2015-01-08 15:54
迪克:有細路更加可以話熜電視啦
唔睇都要有D聲氣
....... (2015-01-08 15:48) 

最弊宜家係我D 細路要睇呢!

全家最冇話事權個個係我。

freezefox 2015-01-08 15:57
迪克:有細路更加可以話熜電視啦
唔睇都要有D聲氣
....... (2015-01-08 15:48) 

不過你講左一點。

返到屋企如果部電視無開熄,全家靜英英,個感覺真係好唔自在。可能幾十年黎慣左開著部電視,唔睇都開著佢。等屋企有番D 聲氣。

然後,你會覺得開著電視播埋D 膠劇膠劇情好煩!自己走入房尋求一刻既寧靜!

人真係好矛盾!

迪克 2015-01-08 15:58
freezefox:最弊宜家係我D 細路要睇呢![表情]
....... (2015-01-08 15:54) 

遲左出手啦你
毒已中

生下件時一出院就好提出了!XDXD

freezefox 2015-01-08 15:58
麻凡:唔睇tvb之後, 而家一日至少睇一套電影, 好爽~~~[表情] (2015-01-08 15:51) 

前排咪追韓劇囉。

然後又睇到唔知咩報告話長時間睇IPAD 係慢性自殺喎…………

freezefox 2015-01-08 15:59
麻凡:係喎, 我老婆話我知的, 詳情我冇問, 唔知嫁左咩人, 我冇興趣追問~~ (2015-01-08 15:52) 

我老婆無話我知。

freezefox 2015-01-08 16:00
羅力亞:咩人黎[表情]
轉sai人之後連立下既動力都冇[表情]
還我Alex[表情] (2015-01-08 15:54) 

腰斬佢!!!

freezefox 2015-01-08 16:01
迪克:遲左出手啦你
毒已中
生下件時一出院就好提出了!XDXD (2015-01-08 15:58) 

已經返唔到轉頭了。

連考試個段期間都要睇,頂多係睇少一個劇當讓左步!離哂大譜!

freezefox 2015-01-08 16:03
其實我「有幸」睇到流行首爾都係因為我個女要睇咋。

迪克 2015-01-08 16:08
freezefox:已經返唔到轉頭了。
連考試個段期間都要睇,頂多係睇少一個劇當讓左步!離哂大譜![表情] (2015-01-08 16:01)

下件

撥亂反正

freezefox 2015-01-08 16:13
迪克:下件[表情]
撥亂反正
....... (2015-01-08 16:08) 

留番比你。你有QUOTA 。

麻凡 2015-01-08 16:14
freezefox:腰斬佢!!![表情] (2015-01-08 16:00) 

其實腰斬已經out, 睇武媚娘啦, 有胸斬~~~

查看完整版本: [-- 杜如風既「流行首爾」 --] [-- top --]