查看完整版本: [-- 來生不做香港人 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【劇集影評】 -> 來生不做香港人 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

jimmy 2015-01-14 13:06

來生不做香港人

故事講述一對親生姊妹的重逢聚首,恩怨是非,道出三十年來中國大陸和香港關係之微妙變化,梁美行(張可頤飾)任職公關顧問公司高層,家住貝沙灣,是個放洋留學過的IFC麗人。高傲、挑剔、控制慾強的她,原來三十年前從大陸客家村出來,走到人生路不熟的香港,赤手空拳,從無到有,今天已經是個沒有丁點土味的「港女」。梁美田(劉美君飾)是梁美行國內胞姊,初中畢業,長袖善舞,能幹商人,既是客家菜館老闆娘、工廠廠長,又是村代表,鎮上無人不識,家住高尚別墅,乃「客家之光」。雖然姊妹兩生花,卻一向甚少往來,原來多年來姊妹間積存了不少是非恩怨…故事夾雜不同時段的片段,例如有中國文革時期時,美行和美田兩姊妹的父親被批鬥的片段、1988年時的吊頸嶺(現稱調景嶺)、1979年時的東莞農村等。

點解無人開既,我覺得好好睇,好正喎,起碼高警界線兩班.....

Desmond 2015-01-14 16:22
身邊好多人都有睇

freezefox 2015-01-14 16:43
我連警界線都未睇哂!

羅力亞 2015-01-14 20:15
Hill少

fong711 2015-01-14 21:42
今日睇左兩集

CopoeL 2015-01-14 21:54
結局篇都黎  

CopoeL 2015-01-15 21:02
個ENDING

真秘密 2015-01-16 00:56
啱啱睇埋個結局

freezefox 2015-01-16 01:27
咁快結局?!

yanyan 2015-01-16 08:46
絕對高質!

對上一齣會煲既劇已經係天與地

freezefox 2015-01-16 09:54
估唔到評價真係咁高。但似乎唔係好引起談論。

流行首爾仲多人講。

真秘密 2015-01-18 22:14
freezefox:咁快結局?![表情] [表情]  (2015-01-16 01:27) 

唔快了..都有成25集..

真秘密 2015-01-18 22:15
yanyan:絕對高質!
....... (2015-01-16 08:46) 

咁誇張?

真秘密 2015-01-18 22:31
freezefox:估唔到評價真係咁高。但似乎唔係好引起談論。
流行首爾仲多人講。[表情] [表情] [表情] [表情]  (2015-01-16 09:54) 

批評總比讚美易
而且呢套講真,真係無咩特別討論ge價值..
講題材特別又唔算真係好特別,
講突出又唔係好突出,
講伏線講懸疑又更加唔係...
但好多人睇完又會話好睇..

要我評價..我會話呢套劇好平實..描述算好客觀.好貼近實際情況..睇起黎會比較投入.
雖然話平實,但有想追o既衝動,好多情節好細膩,值得回味...

JHELSEA 2015-01-18 22:57
幾鐘意阿 HILL 呢個角色

查看完整版本: [-- 來生不做香港人 --] [-- top --]