查看完整版本: [-- 後生先有精力咁行之東京仙台直上北海道兜大圈再落返東京遊2015 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 後生先有精力咁行之東京仙台直上北海道兜大圈再落返東京遊2015 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

太伊 2015-02-15 13:07

後生先有精力咁行之東京仙台直上北海道兜大圈再落返東京遊2015

話說一直都盤算住辭左工去旅行
結果就搞左個19日之旅
12/4 - 30/4 由東京出入
而由於上次喺北海道實在太正既關係
今次主力都係北海道
不過就唔係轉內陸機,而係搭JR
咁就夾到可以睇埋仙台既櫻花

行程如下:
仙台 - 函館 - 稚内(利尻島、礼文島) - 網走(北見) - 川湯溫泉 - 知床半島 - 釧路 - 美瑛 - 札幌 - 東京
而主力係食既關係,所以主要既相都係食物…應該係……
要食一定食好既,呢個係今次旅行既宗旨
對買野都冇咩太大期望

========================================================

又諗住自己一條友去日本
諗住四月中後去
不過機票/酒店都未買,仲係好有彈性 (即係乜都冇計劃咁)

唔知大家有冇住過日本東北 (仙台/秋田/青森) 、北海道 (函館/網走/釧路/稚內) 既民宿呢?
有冇D咩推介呢?

freezefox 2015-02-16 00:27
東北無,北海道住過一間,我估係民宿掛。係美瑛個到。

不過都唔知仲搵唔搵得番D 資料了。

ODIN 2015-02-16 10:41
岩岩去完,有2間北海道的介紹~

美瑛町

簡評:有車接送,環境同食物都唔錯,外藉旅客會收貴1500yen (但個人覺得係可接受的)

http://www.biei-jacatra.jp/
http://www.christabelle.idv.tw/archives/11592

函館
簡評:老闆娘好好人,平但係環境好好(冬天每人每晚4200yen,夏天4800yen,早餐加800 yen),o係電車沿線。有門禁,老闆娘會建議你11PM前返屋企
http://j-kura.com/map.php

太伊 2015-02-16 12:11
ODIN:岩岩去完,有2間北海道的介紹~
美瑛町
簡評:有車接送,環境同食物都唔錯,外藉旅客會收貴1500yen (但個人覺得係可接受的)
....... (2015-02-16 10:41) 

函館嗰間早餐如何?
我暫時book左 青空旅館..平d但我想食民宿整既野食..@@

太伊 2015-02-16 12:11
freezefox:東北無,北海道住過一間,我估係民宿掛。係美瑛個到。
不過都唔知仲搵唔搵得番D 資料了。[表情] [表情]  (2015-02-16 00:27) 

搵得返個名既話都好…
不過我諗都有d難度?

ODIN 2015-02-16 16:33
太伊:函館嗰間早餐如何?
我暫時book左 青空旅館..平d但我想食民宿整既野食..@@ (2015-02-16 12:11) 

冇食到,出左去食刺身飯...

ODIN 2015-02-16 16:36
太伊:函館嗰間早餐如何?
我暫時book左 青空旅館..平d但我想食民宿整既野食..@@ (2015-02-16 12:11) 

你O個個都好似幾好...

Erikson 2015-02-16 22:36
ODIN:岩岩去完,有2間北海道的介紹~
美瑛町
....... (2015-02-16 10:41) 

我月頭都去左Biei Jacatra,我覺得幾好

太伊 2015-02-17 00:10
Jacatra三月中到四月尾都休息…無緣
咁美瑛我應該都住返星之庵…上次睇唔到星係一個好大既遺憾
同埋佢D野食都真係幾好食……對我黎講

而家計劃緊道東 網走/釧路 唔知住邊度,同埋睇緊有冇可能自己一個去 層雲峽 嗰類溫泉既地方
見到網走話北海酒店都OK,有蟹餐食,但住網走兩至三日就想試埋其他地方
同樣稚內都係一樣情況…搵到酒店OK但又想睇埋民宿先…

太伊 2015-02-27 00:10
一路Plan行程喺度計緊,計埋搭車,旅程中間仲有4日4夜道東唔知點計劃好
會喺道北稚內搭車出發去道東
道東之後會轉去美瑛 (其實唔順路,不過就間民宿開既時間……)

想問…
道東網走/釧路/北見等等有冇人有經驗呢?
網走留4晚比較多,但去阿寒湖就太花時間(來回2日2夜),去釧路中間D站又好似好少車,唔多容易就時間…

太伊 2015-06-01 02:25
第一日:
香草凌晨機,東京直上仙台
話說班機Delay 45分鐘,但去東京只係遲左十分鐘降落……
由於去程只係一個背囊加個袋,所以落機即刻可以去換21day pass,上仙台

午餐:仙台仔虎仙台駅前店 (センダイコトラ)
出名在呢度有米沢牛直送,叫左個特選燒肉Lunch Set,3650円
最靚塊和牛係真係超正,尤其搞到兩點先食呢一餐……
間野幾唔錯,只係我大食好似唔係好夠咁je。
難得既係有新鮮既WASABI同檸檬溶…跟住既旅程都冇機會嘗試啦……

去到邊都有呢類購物街。不過仙台有樣好,冇咩中港臺遊客。

西公園,日櫻。氣氛十分濃厚。成地都係一班班人約埋坐草地賞櫻。好正。

榴岡公園夜櫻。唔喺即場睇係睇唔到有幾靚……
同樣都有氣氛。呢個公園更加近JR,仙台行去都只係15分鐘內既事……

晚餐:たんや善治郎仙台駅前本店
去到仙台,一定要食燒牛舌。(傳說係咁講…)
可能我本身對牛舌冇咩大感覺,所以又唔覺得真係超好食…2160円

待續……

freezefox 2015-06-29 18:01
你D 仙台行程幾時先再有得UPDATE ?????

太伊 2015-06-30 22:38
freezefox:
你D 仙台行程幾時先再有得UPDATE ?????[表情] [表情] [表情]  

見冇人睇咁…慢慢先算
同埋又啱啱湊完呀媽去左次東京6日……

仙台行程差唔多完啦喎……我唯一目的:櫻花已經達成左……

齋上網搵資料,仲要臨時發現去唔成三神峯公園(因為冇預到當時冇巴士 )
所以再深入既地方都係留返之後先算……

太伊 2015-06-30 22:57
Day 2 仙台 -> 青森 -> 函館

仙台朝市
傳說去日本好多朝市都要去朝下聖

朝市丼,500円共其實真係比較頹。特色黎既。

店內

特登留仙台就係為左櫻花。咁梗係繼續睇。

我係分唔到邊隻櫻花打邊隻櫻花。剩係知有幾百種…

櫻吹雪應該會幾靚。但行程緊密,北海道先係主菜。所以唔留咁多日lu。

乜又係你呀?牛舌

幾條路線分離同一齊行都係日本好平常既時。不過我真係覺得去秋田架車(紅色)靚過青森既……

同仙台比,青森就好似鄉郊左幾個level咁……

青森最有名既蘋果,係有個蘋果工場賣蘋果製品既……

醫肚。呢個地方好有味道咁,如果多D人既話……

帆立小屋,當然食帆立貝。
三色丼。

呢一日都真係幾攰。終於上到北海道既第一站:函館(Hakodate)。

おやど青空。函館其中一間非常抵住(3670円),宿住又非常好人既半民宿。

待續…

freezefox 2015-06-30 23:47
太伊:見冇人睇咁…慢慢先算[表情]
同埋又啱啱湊完呀媽去左次東京6日……
仙台行程差唔多完啦喎……我唯一目的:櫻花已經達成左……
....... (2015-06-30 22:38) 

等極你都無UPDATED!點睇呀!

查看完整版本: [-- 後生先有精力咁行之東京仙台直上北海道兜大圈再落返東京遊2015 --] [-- top --]