查看完整版本: [-- 各位好友睇到乜顏色? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【趣味貼圖】 -> 各位好友睇到乜顏色? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

leoleo_leoleo 2015-02-27 14:43

各位好友睇到乜顏色?

各位好友睇到什麼顏色?

leoleo_leoleo 2015-02-27 15:04
有睇到‘金白’同‘蓝黑’两派!

我睇到‘蓝黑’

煙花 2015-02-27 15:16
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

leoleo_leoleo 2015-02-27 15:29
煙花:金白?玩我嗎?
 (2015-02-27 15:16) 

我真係睇到藍黑

網上75%睇到金白

煙花 2015-02-27 15:30
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

kevin6543 2015-02-27 17:10
藍黑

迪神 2015-02-27 17:10
唔係話攪到過到曝光先變白金咩?

leoleo_leoleo 2015-02-27 17:17
迪神:唔係話攪到過到曝光先變白金咩?[表情]  (2015-02-27 17:10) 

我部手機張相比6個同事睇,4個話金白,3個(包括我)藍黑

科高蘭尼紐約人 2015-02-27 17:44
點都藍黑吧.....只係中間有o的位太爆,光反射落去有d白白地咋

Kun 2015-02-27 17:47
點睇到金白

JHELSEA 2015-02-27 18:12
網上今天瘋傳一條裙的照片,同時引來各界的激烈討論!事緣一個網名為SWIKED的外國網民,在TUMBLR社交平臺上分享了一條裙的相,然後就引發出一場爭議,就在裙子的真實顏色究竟是什麼!

「古語」有云:「有圖有真相」,但原來有圖都可以沒有真相的,因為同一條裙,有人有人一眼看出是「藍色+黑色」,但亦有人看到是「金色+白色」,而且不同人都堅持自己看到的顏色是真的,幾乎令人以為這是一場精心設計的惡作劇。

那究竟裙子是「白、金」還是「黑、藍」?有網站就作出民意調查,發現七成多人認為是「白、金」,另外約兩成多人就認為是「黑、藍」,當中,更有人是看到其他的色彩組合如「藍、金」!但明明是同一張圖,何以差別卻如此的大?

外國傳媒就立即請來專家作出分析,謎底終於解開,一切原來跟光線及人眼對顏色的判斷有關,甚至可以提昇到醫學層次,是涉及人眼對光線的敏感度不同而出現之差異!

簡而言之,如果是看到「黑、藍」色,就證明視網膜上的視錐細胞擁有較高色彩感知能力,導致眼睛能主動排除一些干擾,以觀察到最真實的色彩。而如果看到是「白、金」色,其實不代表眼睛有事,只是證明眼睛在低光條件下會對色彩的感知產生偏差,造成顏色的混合(比如紅和綠),因此就會看到裙上有金色了。說到這裡,究竟裙子是什麼顏色,已經盡在不言中吧!

仲唔信?可以自己再看真修正前後的變色效果!

http://living.mydress.com/33

火鳳凰 2015-02-27 18:53
我睇到藍金……

realwayutd. 2015-02-27 19:07
白金

KeL 2015-02-27 19:39
公司同屋企睇都係藍黑

freezefox 2015-02-27 21:33
係手機睇睇到金白,係呢到睇睇到藍黑。

鮮吊甬仔 2015-02-27 22:55
我睇左N咁多次 次次藍黑 頂多係公司睇變淺色左

真秘密 2015-02-28 02:42
freezefox:係手機睇睇到金白,係呢到睇睇到藍黑。 (2015-02-27 21:33) 

手機睇藍黑,呢度睇金白

迪克 2015-02-28 03:27
fb睇白金
呢度睇藍黑

科高蘭尼紐約人 2015-02-28 05:50
唔同來源都算,最玄係今日去大廈個飯堂晚飯,有第二d部門既同事離開時同收銀阿姐講起呢個話題

咁我就用手機開好友show張相比阿姐睇,佢同我睇住同一張,佢話白金,我另一個同事就話藍黑

同一個來源、同一部手機睇都有唔同就真係有點意想不到

再問阿姐,佢話今日已經有唔少同事講呢個話題,竟然係白金佔最多....

迪克 2015-02-28 13:42
尋晚上嚟睇…真係藍黑
宜家睇…又變返白金……

ttaal68 2015-02-28 14:08
我睇到金藍

麻凡 2015-02-28 18:50
手機睇白金, 同大部份人一樣非常質疑........
質疑點可能有人睇到係藍黑, 係扮勁? 定本來係惡搞, send俾唔同人唔同效果? 或者係新的black magic?......等等......

但我同notebook睇返同一個topic之後.............我完完全全睇到係藍黑.................  

Valencia25 2015-02-28 23:51
其實我覺得係你點睇後面個盞燈對件衫顏色既影響
如果你用細mon睇既話 你用手指遮住件衫側邊好光既地方 你會覺得係白金
如果你諗埋盞燈對件衫顏色既effect 你會覺得係藍黑

迪神 2015-03-01 00:06
我宜家睇到白金

PonG 2015-03-01 02:30
睇過幾次都係blue , 完全唔理解白同金點黎

科高蘭尼紐約人 2015-03-01 04:17
我想問下睇到白金既人,係咪見唔到有黑色位?

朗尼 2015-03-01 10:58
光暗問題。

Numberson 2015-03-01 11:29
藍黑

麻凡 2015-03-01 21:28
邪邪邪邪邪邪,用手機睇,清清楚楚係白金,但單起一隻眼睇,清清楚楚地藍黑!

posouth 2015-03-01 22:15
睇極都係藍黑, 試過哂手機電腦光背景暗背景.

直覺print出黎大家睇先最準

迪克 2015-03-02 11:56
已經可以想睇白金就白金
藍黑就藍黑了~~~

麻凡 2015-03-02 14:12
咁神?

不過我屋企部NOTEBOOK都係, 正常角度白金, 推前個MON開大D個角度就藍克...........

迪克 2015-03-02 15:38
麻凡:咁神? [表情]
不過我屋企部NOTEBOOK都係, 正常角度白金, 推前個MON開大D個角度就藍克........... (2015-03-02 14:12) 

望右上白光位
見白金
望左下有D黑色位
見藍黑

麻凡 2015-03-02 16:44
迪克:望右上白光位
見白金
望左下有D黑色位
見藍黑 (2015-03-02 15:38) 

YEAH, YEAH, YEAH............
神發現.............

國球旗 2015-05-15 21:00
破解藍黑裙之謎
關鍵係你夜唔夜瞓

還記得今年2月全球網民爭論不休的藍黑色裙子照嗎?美國科學家數個月來鍥而不捨地追查裙子色差之謎,推測人們看到不同顏色,與他們熬夜多寡有關。

衞斯理女子學院與麻省理工學院研究員康韋(Bevil Conway)訪問1,400人,當中300人從沒有看過裙子照,結果57%人指裙子是藍黑色,30%人認為是白金色,10%人看到藍啡色,10%人看到不同的顏色組合。

康韋發現,女性及長者較多人看到白金色,他們通常早睡早起,較常接觸天然太陽光,大腦會假設裙子在自然光下拍攝,自動過濾當中的藍光,於是看到裙子是白金色。

相反,夜貓族習慣了燈光環境,大腦會自動修正相片中紅光,令人看到裙子是藍黑色的;至於看到藍啡色的人士,則介乎早睡早起與夜晚族之間。

研究員又嘗試重拍這張掀起全球爭議的照片,結論是裙子要同時受到窗外自然光及店舖燈光照射,才能拍出這種曖昧不明的顏色,令大腦無法分辨,只能依賴過去的經驗判斷裙子顏色。

英國《衞報》/《每日鏡報》

查看完整版本: [-- 各位好友睇到乜顏色? --] [-- top --]