查看完整版本: [-- 路該怎麼走 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 路該怎麼走 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

英俊 2015-02-27 23:53

路該怎麼走

23歲,揸住個唔太關事既asso cert,想讀engine野,我應該:

1.讀4年半part time hd
2.讀2年full time hd
3.是但搵個top up讀咗佢

我其實係想做地盤佬,一路做公司一路資助我讀書(part time HD)...不過無咩lone路

4年半時間真係太長...我想一路係果個field累積經驗一路讀書,咁樣讀完書出黎先唔會一張白紙

讀2年full time贏在時間短...但23歲full time讀書真係唔想...

3果個真係最下策,讀完就做死一世文員仔...

有無人可以指點下我?

英俊 2015-02-27 23:59
同埋我而家返緊份6天工作既工

我係應該揀夜間課程(每日夜晚上堂)定係日間課程(一日加1-2晚)會比較易就時間?

freezefox 2015-02-28 00:11
比唔到意見你⋯⋯⋯脫哂節了⋯⋯⋯

alan1439 2015-02-28 00:15
返工時間穩定?

freezefox 2015-02-28 00:17
不過如果你無經濟壓力,又唔駛養家,不如用兩年時間衝番個學位番黎仲好啦。其實23 歲讀FULL TIME 大有人在,無咩問題者。

迪神 2015-02-28 00:39
地盤佬HERE

當年都係ASSO畢業,不過個科關事既,一路KEEP住PART讀上去,宜家MASTER都攪掂LU~

果陣一路都係諗住讀PART TIME,如果係咁行我畢業既時侯係DEGREE HOLDER+4年經驗,工程呢個市場好值錢的

不過FULL TIME2年,你讀完都係25,唔算好遲既

你班友cher夠未 2015-02-28 01:21
英俊:同埋我而家返緊份6天工作既工
我係應該揀夜間課程(每日夜晚上堂)定係日間課程(一日加1-2晚)會比較易就時間? (2015-02-27 23:59) 

日間課程要同公司簽學徒合約,等公司比錢供到你hd畢業

你公司有無學徒位比你簽先?

英俊 2015-02-28 01:56
你班友cher夠未:日間課程要同公司簽學徒合約,等公司比錢供到你hd畢業
你公司有無學徒位比你簽先? (2015-02-28 01:21) 

我而家返緊果份唔係果個field呀...普通office工...

kevin6543 2015-02-28 02:35
懶得開新POST  

如果有人解答到我既話就答下

讀緊個BUSINESS 既ASSO 之後都諗住上埋DEGREE

但依家呢個市場business有咩科係比較值錢

yanyan 2015-02-28 10:27
kevin6543:懶得開新POST  
如果有人解答到我既話就答下[表情] [表情]
讀緊個BUSINESS 既ASSO 之後都諗住上埋DEGREE
....... (2015-02-28 02:35) 

business值錢既都係神科

麻凡 2015-02-28 10:41
當你開始出黎做野之後,你會發現4 年半唔係好長,好多做左工程十幾廿年一直升唔到理想位置,到三十幾歲甚至四十幾歲先開始長去讀呢個四年半~

你班友cher夠未 2015-02-28 10:52
英俊:我而家返緊果份唔係果個field呀...普通office工... (2015-02-28 01:56) 

如果你想讀日間課程,首先要搵間肯同你簽學徒合約既公司跳槽(你講果個1日2夜課程要公司推薦)。但你係白紙一張,仲要幫你交埋學費,最初人工肯定超低。就算比你儲多一兩年經驗,市價普遍都係低,而且一簽就要幾年,grad左出來只會當你學徒畢業,唔係hd+幾年exp,所以有另外一個名叫「奴隸合約」

夜間課程彈性較高,而家我都讀緊,只要公司推薦就ok(我唔記得使唔使老細簽名...但我果陣就比左老細簽),不過我唔係好記得使唔使一定要field既公司推薦,詳情你打返去果間學校問好d,學費全數自付,比較自由又唔使你跳槽,但係就好辛苦(你仲要返6日full....)

至於full time hd,除非你好有米,否則唔建議咁做

英俊 2015-02-28 13:44
麻凡:當你開始出黎做野之後,你會發現4 年半唔係好長,好多做左工程十幾廿年一直升唔到理想位置,到三十幾歲甚至四十幾歲先開始長去讀呢個四年半~ (2015-02-28 10:41) 

4年hd加4年degree...唉

英俊 2015-02-28 13:46
迪神:地盤佬HERE[表情]
當年都係ASSO畢業,不過個科關事既,一路KEEP住PART讀上去,宜家MASTER都攪掂LU~[表情]
果陣一路都係諗住讀PART TIME,如果係咁行我畢業既時侯係DEGREE HOLDER+4年經驗,工程呢個市場好值錢的[表情]
....... (2015-02-28 00:39) 

關事有得駁返條路短好多...

英俊 2015-02-28 13:47
我真係唔介意辛苦,但我怕追唔上人...

迪神 2015-02-28 15:33
英俊:關事有得駁返條路短好多... (2015-02-28 13:46) 

咁工程呢行本身冇BACKGROUND係好難入,咩位置都要拎左相關學歷先得,不論高低~~

迪神 2015-02-28 15:34
我都有同事咁轉,不過入到來都係到文員邊讀邊做,拎左張CERT先申請調~

kevin6543 2015-02-28 15:39
yanyan:business值錢既都係神科[表情] (2015-02-28 10:27) 

不過business 入面好多分科 唔知點揀好

英俊 2015-02-28 21:59
迪神:我都有同事咁轉,不過入到來都係到文員邊讀邊做,拎左張CERT先申請調~[表情]  (2015-02-28 15:34) 

地盤文員?

g3rMan 2015-02-28 23:32
kevin6543:懶得開新POST  
如果有人解答到我既話就答下[表情] [表情]
....... (2015-02-28 02:35) 

accounting

迪神 2015-03-01 00:08
英俊:地盤文員? (2015-02-28 21:59) 

或者SITE ADMIN

英俊 2015-03-01 01:24
迪神:或者SITE ADMIN (2015-03-01 00:08) 

咁我應該搵公司資助我讀定係自己比錢讀?

迪神 2015-03-01 01:32
英俊:咁我應該搵公司資助我讀定係自己比錢讀? (2015-03-01 01:24) 

咁呢樣每間公司都唔同喎,有D做唔夠一年都唔會比你CLAIM啦~

我自己就唔會預有資助,讀書學野自己既~

英俊 2015-03-03 23:50
迪神:咁呢樣每間公司都唔同喎,有D做唔夠一年都唔會比你CLAIM啦~[表情]
我自己就唔會預有資助,讀書學野自己既~[表情] (2015-03-01 01:32) 

咁我都係揀讀夜晚算...

yanyan 2015-03-04 12:58
g3rMan:accounting [表情] (2015-02-28 23:32) 

傻強* 2015-03-04 16:53
英俊:咁我應該搵公司資助我讀定係自己比錢讀? (2015-03-01 01:24) 

你上求職網search Apprentice搵下/或者搵學徒事務署幫手

你係會考/DSE畢業?

查看完整版本: [-- 路該怎麼走 --] [-- top --]