查看完整版本: [-- 想去民丹島,住係邊度好?_? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 想去民丹島,住係邊度好?_? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

迪克 2015-05-16 01:06

想去民丹島,住係邊度好?_?

有無好友去過民丹島?
有無活動同酒店介紹?

上網想睇人地blog寫咩
點知發現都唔太update...-_-"

freezefox 2015-05-16 13:31
新假期之前有介紹過民丹島,可以睇下搵唔搵得番。

freezefox 2015-05-16 13:32
REVE  好似有去過,唔知有冇記錯。

@reve  

迪克 2015-05-16 14:21
freezefox:新假期之前有介紹過民丹島,可以睇下搵唔搵得番。 (2015-05-16 13:31) 

上佢個網打民丹島

然後..

Sorry, but nothing matched your search terms. Please try again with different keywords.

freezefox 2015-05-16 14:41
迪克:上佢個網打民丹島
然後..
....... (2015-05-16 14:21) 

係?我睇睇D 舊雜誌有冇先。

reve 2015-05-16 20:13
Bintan

我上次去另一個印尼島既resort,叫batam。
bintan我都無去過,不過都係d海島住resorts啊,行下街食野吧。

新加坡人多去係因為比bali島平,但係都高級過batam島。

freezefox 2015-05-16 21:35
啊,你上次原來係去巴淡。

freezefox 2015-05-16 21:36
好似都係同一個碼頭去架係話?

bbq903 2015-05-16 21:58
六年前去過, 星加坡坐船過去,  住過兩間酒店.  

其實呢個島唔係好大, 唔係太多活動. 我有兩晚住club med, 但都有出去騎大象, 坐船仔入熱帶雨林.  好似話可以出去睇海豚. 我多數留係酒店hea , 做下spa , 飲下紅酒, 坐下沙灘, 泳池等等.....

freezefox 2015-05-16 22:27
bbq903:六年前去過, 星加坡坐船過去,  住過兩間酒店.  
其實呢個島唔係好大, 唔係太多活動. 我有兩晚住club med, 但都有出去騎大象, 坐船仔入熱帶雨林.  好似話可以出去睇海豚. 我多數留係酒店hea , 做下spa , 飲下紅酒, 坐下沙灘, 泳池等等.....
 (2015-05-16 21:58) 

海豚移左去聖淘沙了。

迪克 2015-05-16 22:58
bbq903:六年前去過, 星加坡坐船過去,  住過兩間酒店.  
 (2015-05-16 21:58) 

咁另一間呢?

bbq903 2015-05-17 00:03
迪克:咁另一間呢? (2015-05-16 22:58) 

好似係 Asana , 我唔太記得名....,  不過呢間grand 好多 ,  但只包早餐,   spa , dinner 或 水上活動  逐樣計錢.

迪克 2015-05-17 03:01
bbq903:好似係 Asana , 我唔太記得名....,  不過呢間grand 好多 ,  但只包早餐,   spa , dinner 或 水上活動  逐樣計錢. (2015-05-17 00:03) 

入面物價係咪好貴?

我睇唔少blog都話應該上船前買定晒乾糧、零食

bbq903 2015-05-17 09:04
迪克:入面物價係咪好貴?
我睇唔少blog都話應該上船前買定晒乾糧、零食 (2015-05-17 03:01)

我頭兩日join club med , 基本上包晒一日五餐, 水上活動, 送一次spa, shuttle來回機場. 跟tour 出去玩都好似唔係太貴. 但真係唔記得幾多錢...

到去左另一間酒店, 基本上我冇離開酒店, 係入面hea 足,  游下水,  食左bbq buffet dinner , 約$300/head.

但留意一點, 其實島上冇乜地方可以買乾糧, 零食, 佢地所謂town 都只係一d 餐廳圍埋一齊, 仲有d 見到都唔買t-shirt & 手工藝品. 如果你有留意bintan 地圖, 應該見到每一個地方都相隔好遠, 所以出出入入都係坐 shuttle .

不過我講緊六年前所見到既事, 可能現在已經唔同晒. 當時都見到島上好多工程進行緊.  

迪克 2015-05-17 14:14
謝謝島主

freezefox 2015-05-17 23:58
提提你,民丹鳥唔屬於新加坡的,佢係屬於印尼的。

迪克 2015-05-18 01:05
freezefox:提提你,民丹鳥唔屬於新加坡的,佢係屬於印尼的。 (2015-05-17 23:58) 

我知呀

但特區護照好似可以免簽證

freezefox 2015-05-18 01:09
迪克:我知呀
但特區護照好似可以免簽證 (2015-05-18 01:05) 

係。同你去新山LEGOLAND 一樣,無咩實際影響。只係搭船時要預留多D 時間做出入關既手續。

freezefox 2015-05-18 01:10
迪克:入面物價係咪好貴?
我睇唔少blog都話應該上船前買定晒乾糧、零食 (2015-05-17 03:01) 

如果比印尼既其他地方,佢既消費的確比較貴。但如果比新加坡,佢算平架啦。尤其係食海鮮方面。

新加坡仲貴呀。

迪克 2015-05-18 10:45
freezefox:如果比印尼既其他地方,佢既消費的確比較貴。但如果比新加坡,佢算平架啦。尤其係食海鮮方面。
新加坡仲貴呀。 (2015-05-18 01:10) 

係?但我見好多人寫BLOG都話係新加坡買定野入去喎

話入面係「禁」住搶

freezefox 2015-05-18 11:15
迪克:係?但我見好多人寫BLOG都話係新加坡買定野入去喎
話入面係「禁」住搶 (2015-05-18 10:45) 

係?我反而見D 人話入面食海鮮幾平。

我估係一D 普通既日常用品,又或係汽水薯片個D 。因為係新加坡你可以係七仔買,但入到去你只能係酒店買。咁係酒店買呢類野就實貴的了。

但如果係食海鮮之類,我估佢平過新加坡。尤其個幾個出名既遊客區………上次我去新加坡,比我既感覺係D 野好貴好貴………尤其係食………

迪克 2015-05-18 11:34
freezefox:係?我反而見D 人話入面食海鮮幾平。
我估係一D 普通既日常用品,又或係汽水薯片個D 。因為係新加坡你可以係七仔買,但入到去你只能係酒店買。咁係酒店買呢類野就實貴的了。
....... (2015-05-18 11:15) 

應該係咁了

迪克 2015-05-18 11:35
新加坡有野比香港平

就係波飛~XDXDXD

上次傑志對阿記
山頂位,$380

今次,我買$350已經係第二貴票價了!

迪克 2015-05-18 11:36
不過又咁....人地個場大好多...

可能我呢個價錢望落球場同香港山頂位一樣都唔定~XDXDXDXD

freezefox 2015-05-18 11:56
係啦,其實睇波先係主菜。其他個D ,配菜之嘛。

迪克 2015-05-18 12:02
freezefox:係啦,其實睇波先係主菜。其他個D ,配菜之嘛。 (2015-05-18 11:56) 

但食配菜既時間佔左8成喎

freezefox 2015-05-18 12:06
迪克:但食配菜既時間佔左8成喎[表情] (2015-05-18 12:02) 

貴精不貴長。

freezefox 2015-05-18 12:15
如果你最後真係去民丹島既話,我估你都係係呢兩三間之中揀一間的了:

Angsana Bintan

Nirwana Resort Hotel

Mayang Sari Beach Resort

迪克 2015-05-18 12:19
freezefox:如果你最後真係去民丹島既話,我估你都係係呢兩三間之中揀一間的了:
Angsana Bintan
....... (2015-05-18 12:15) 

世事都....

宜家好大機會揀Nirwana Resort Hotel

freezefox 2015-05-18 12:20
迪克:世事都....[表情]
宜家好大機會揀Nirwana Resort Hotel (2015-05-18 12:19) 

因為根本都唔多選擇………

freezefox 2015-05-18 12:23
Nirwana 我有朋友去過。係屬於比較大型既RESOT ,較為適合一家大細既親子團。因為酒店多設施,仲有個迷李農場,可以餵下動物咁。亦有唔少水上活動提供。玩一兩日絕對唔成問題。價錢亦比較大眾化。

但就比較舊少少,同埋無另外個一間咁靚。另一間就比較適合兩公婆去渡期,嘆下世界。

freezefox 2015-05-18 12:24
其實個到有兩三間酒店都係屬於同一個集團既,酒店既設施可以共用。呢方面問題不大既。

迪克 2015-05-18 12:29
freezefox:Nirwana 我有朋友去過。係屬於比較大型既RESOT ,較為適合一家大細既親子團。因為酒店多設施,仲有個迷李農場,可以餵下動物咁。亦有唔少水上活動提供。玩一兩日絕對唔成問題。價錢亦比較大眾化。
但就比較舊少少,同埋無另外個一間咁靚。另一間就比較適合兩公婆去渡期,嘆下世界 .. (2015-05-18 12:23) 

宜家因為有2公婆可能跟我地去民丹
所以NIRWANA多野做會比較岩我地

freezefox 2015-06-24 12:12
唔知你訂左酒店未。呢間好似幾好咁:

http://www.travelzoo.com/hk/southeast-asia/-930-%E8%B5%B7-%E9%99%90%E6%99%82-6-%E6%8A%98-%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E4%BA%94%E6%98%9F-Sofitel-So-%E9%85%92%E5%BA%97%E4%BD%8F%E5%AE%BF%E9%80%81%E6%97%A9%E9%A4%90-%E6%9A%91%E5%81%87%E9%99%90%E9%87%8F%E5%90%8C%E5%83%B9-2050276/?utm_source=top20_hk&utm_medium=email&utm_content=2050276&utm_campaign=hk_top20_2015_25_deal%3a2050276

迪克 2015-06-24 12:30
freezefox:唔知你訂左酒店未。呢間好似幾好咁:
http://www.travelzoo.com/hk/southeast-asia/-930-%E8%B5%B7-%E9%99%90%E6%99%82-6-%E6%8A%98-%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E4%BA%94%E6%98%9F-Sofitel-So-%E9%85%92%E5%BA%97%E4%BD%8F%E5%AE%BF%E9%80%81%E6%97%A9%E9%A4%90-%E6%9A%91%E5%8 .. (2015-06-24 12:12) 

乜都定晒啦

freezefox 2015-06-24 12:51
迪克:乜都定晒啦 (2015-06-24 12:30) 

見到岩,比你睇睇者。

迪克 2015-06-24 14:55
freezefox:見到岩,比你睇睇者。 (2015-06-24 12:51) 

期待緊唔知會唔會係新加坡見到CECH

freezefox 2015-06-25 14:21
話時話,你幾時出發話?

迪克 2015-06-25 15:33
freezefox:話時話,你幾時出發話? (2015-06-25 14:21) 

17/7

freezefox 2015-06-25 16:20
迪克:17/7 (2015-06-25 15:33) 

呢期間間航空公司都推出新加坡特價機票。攪到我都心思思想去番個超短TRIP。

迪克 2015-06-25 21:51
freezefox:呢期間間航空公司都推出新加坡特價機票。攪到我都心思思想去番個超短TRIP。 (2015-06-25 16:20) 

不要說了~~~~

freezefox 2015-06-26 10:40
迪克:不要說了~~~~ (2015-06-25 21:51) 

今日仲推出1蚊機票………

freezefox 2015-08-05 15:40
可唔可以介紹下民丹島有咩好玩呀?

迪克 2015-08-05 16:22
小型飛機,越野電單車,潛水,騎象

差唔多啦

應該點都要到酒店join架啦?

freezefox 2015-08-05 17:01
迪克:小型飛機,越野電單車,潛水,騎象
差唔多啦
應該點都要到酒店join架啦? (2015-08-05 16:22) 

即係全部都係酒店項目黎架?

通常酒店項目都唔平喎…………

freezefox 2015-08-05 17:02
按摩又係要係酒店入面按架?出面無架可?

freezefox 2015-08-05 17:04
另外,你搭船入去要幾錢?

迪克 2015-08-05 20:54
個島基本上分晒係唔同集團酒店既area
除左兩個市集

按摩果d應該係市集搵到

我都去左其中一個市集按
但果個市集太新,除左按摩,無野好做
詳情可睇返我面書講

迪克 2015-08-05 20:56
船要三百幾一位
搭個幾鐘

bbq903 2015-08-05 22:01
迪克:小型飛機,越野電單車,潛水,騎象
差唔多啦
應該點都要到酒店join架啦? (2015-08-05 16:22) 

睇黎多左小型飛機同越野電單車喎 !

查看完整版本: [-- 想去民丹島,住係邊度好?_? --] [-- top --]