查看完整版本: [-- 密謀十一月去關西 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 密謀十一月去關西 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

Desmond 2015-07-11 23:51

密謀十一月去關西

一路都好想去日本,終於買左機票係11月頭飛去關西玩
今次一個人去......主要目的係去京都,希望可以睇到d楓葉喇(好似早左d
大阪都唔會點買野...睇風景/食野多d

因為第一次去日本,所以都幾多問題下
買左本旅遊書研究發覺交通都好多選擇(好複雜 )

以下係我暫定既行程,各位覺得會唔會太趕?有無地方要改?

Day 1: 19:30落機 —> 道頓堀酒店check-in —> 附近行下

Day 2: 早上去心齋橋食下野——>中午過黑門市場 ---> 梅田—>黃昏上新梅田city展望台睇日落同夜景

Day 3: 早上去天王寺區(動物園&Harukas) —> 大阪城公園卅箕面公園 —> 去港區(WTC Cosmo Tower)

Day 4: 中午坐JR去奈良(春日大社同餵鹿)—> 夜晚返道頓堀

Day 5: 早上過京都check-in,坐公車去清水寺區(本堂,清水坂 ,三年坂)—> 伏見稻荷—>黃昏 衹園(八阪神社&花見小路 ---> 知恩院夜間點燈,)---> 返hotel

Day 6: 坐巴士去金閣寺—> 北野天滿宮—>銀閣寺—>下鴨神社—> 哲學之道—> 黃昏到貴船神社---> 返 hotel

Day 7: 坐JR到嵯峨野嵐山 (竹林,天龍寺,野宮神社&渡月橋) —> 夜晚返京都

Day 8: 中午到達關西空港回港

1.以我既行程,交通車票係咪應該買張Kansai Thru Pass 3days (for Day2-4) +
JR West Pass-Kansai Area 4days (for Day 5-8) ?? day 1就買張南海電鐵既票去道頓堀/難波

2. 京都咁玩法,好多景點都係坐巴士,請問有無pass買?

暫時諗到咁多....希望去完出返篇遊記比各位
請各位比d意見

freezefox 2015-07-11 23:55
十一月頭早左少少喎。我兩年前去,11月23日係見頃。我估11月頭好多地方可能都仲係未轉紅。

Desmond 2015-07-12 00:11
freezefox:十一月頭早左少少喎。我兩年前去,11月23日係見頃。我估11月頭好多地方可能都仲係未轉紅。
 (2015-07-11 23:55) 

希望都開到40-50%

or

今年早d轉涼

Desmond 2015-07-12 00:11
freezefox:十一月頭早左少少喎。我兩年前去,11月23日係見頃。我估11月頭好多地方可能都仲係未轉紅。
 (2015-07-11 23:55) 

我9-12號會係京都

freezefox 2015-07-12 00:34
Desmond:希望都開到40-50%
or
....... (2015-07-12 00:11) 

咁真係要睇彩數了。

freezefox 2015-07-12 00:36
PASS既問題等阿童答你吧。佢係呢方面既專家。

英俊 2015-07-12 01:08
day 2,3可以用大阪周遊卷,展望台同動物園可以免入場費

DAT 4唔買PASS都可以,不過奈良有隻pass包咗由大阪來回奈良+奈良巴士任搭

酒店係京都就唔需要買Kansai Thru Pass,呢個pass其實係for即日來回大阪同京都用,上次我拎埋黎搭車返機場先岩岩好回到本

京都有個巴士pass,500yen任搭

英俊 2015-07-12 01:16
http://nicklee.tw/?p=706

奈良班鳩一日卷
大阪市交通局版包埋你大阪市入面D地鐵任搭,買呢隻就岩

其餘果兩隻唔介紹了,太熱門,是但google都有十幾個blog講緊

阿童木 2015-07-12 02:01
粗略咁睇,KTP 一日成本要1600yen,但唔包JR,即係你day4 唔可以搭JR, 以你行程,倒不如只用ICOCA,唔用pass 見乜搭乜仲方便

http://www.surutto.com/images/ticket/kansai_thru_pass/english/en_map.pdf

而day 5-7 亦唔值得用JR Pass, 京都市內都係搭巴士/地鐵多,反而KTP比較適合,KTP係包埋某d巴士,但cover幾大地方就唔記得了。

Day 8 如果京都站直去機場,可買1 day JR Pass ,一程機場特急已經回本。

阿童木 2015-07-12 02:05
book 左京都酒店未? 11月都幾爆

英俊 2015-07-12 09:57
阿童木:粗略咁睇,KTP 一日成本要1600yen,但唔包JR,即係你day4 唔可以搭JR, 以你行程,倒不如只用ICOCA,唔用pass 見乜搭乜仲方便
http://www.surutto.com/images/ticket/kansai_thru_pass/english/en_map.pdf
....... (2015-07-12 02:01) 

Day 5至7如果剩係係京都搭車都唔多抵

阿童木 2015-07-12 10:25
英俊:Day 5至7如果剩係係京都搭車都唔多抵 (2015-07-12 09:57) 

係,除咗500yen京都巴士pass同day8 1 day pass外 , 無乜邊幾日要買pass.

Desmond 2015-07-12 10:31
英俊:day 2,3可以用大阪周遊卷,展望台同動物園可以免入場費
DAT 4唔買PASS都可以,不過奈良有隻pass包咗由大阪來回奈良+奈良巴士任搭
酒店係京都就唔需要買Kansai Thru Pass,呢個pass其實係for即日來回大阪同京都用,上次我拎埋黎搭車返機場先岩岩好回到本
....... (2015-07-12 01:08) 

Thx!

酒店係京都呀,但張pass包哂關西地區既私鐵同地鐵,唔抵咩?

Desmond 2015-07-12 10:32
英俊:http://nicklee.tw/?p=706
奈良班鳩一日卷
大阪市交通局版包埋你大阪市入面D地鐵任搭,買呢隻就岩
....... (2015-07-12 01:16) 

呢張正喎

Desmond 2015-07-12 10:34
阿童木:粗略咁睇,KTP 一日成本要1600yen,但唔包JR,即係你day4 唔可以搭JR, 以你行程,倒不如只用ICOCA,唔用pass 見乜搭乜仲方便
....... (2015-07-12 02:01) 

Well noted!!

想問KTP, ICOCA,奈良斑券,大阪周遊卡,京都1 day pass

呢d 有無得係香港買定哂先架?

Thx

Desmond 2015-07-12 10:35
阿童木:係,除咗500yen京都巴士pass同day8 1 day pass外 , 無乜邊幾日要買pass.
 (2015-07-12 10:25) 

咁睇好似慳唔少錢

Desmond 2015-07-12 10:36
好多高手

Desmond 2015-07-12 10:53
阿童木:book 左京都酒店未? 11月都幾爆 [表情]  (2015-07-12 02:05) 

Book左,係京都駅附近既旅館

英俊 2015-07-12 11:04
Desmond:Thx!
酒店係京都呀,但張pass包哂關西地區既私鐵同地鐵,唔抵咩? (2015-07-12 10:31) 

你買一張Kansai Thru Pass仲貴過你係京都搭十幾程車

係京都搭一程巴士最貴都好似係250Yen

由心齋橋去京都都大約只係800 yen

英俊 2015-07-12 11:07
Desmond:Well noted!!
想問KTP, ICOCA,奈良斑券,大阪周遊卡,京都1 day pass
....... (2015-07-12 10:34) 

雖然香港有得賣,我建議係關西機場買,抵D

奈良班鳩一日卷就要係地鐵站買,你指比佢睇佢就明

阿童木 2015-07-12 12:46
Desmond:Thx!
酒店係京都呀,但張pass包哂關西地區既私鐵同地鐵,唔抵咩? (2015-07-12 10:31) 

要計計,安心的話買KTP都無妨,你買左自然好放肆咁周圍去,應該唔會蝕既

阿童木 2015-07-12 12:49
Desmond:Well noted!!
....... (2015-07-12 10:34) 

可以睇睇EGL,JR pass 可以預早買。

http://www.egltours.com/fit/transport.do

freezefox 2015-07-12 17:45
係京都個幾日,你不如考慮踩單車。一來你去既日子唔係假期,應該唔會好多人。你又單拖。係京都踩單車好好FEEL 架。

Desmond 2015-07-12 21:57
英俊:你買一張Kansai Thru Pass仲貴過你係京都搭十幾程車[表情]
係京都搭一程巴士最貴都好似係250Yen
....... (2015-07-12 11:04) 

咁我買張ICOCA, 大阪周遊卡,奈良班鳩同京都500yen pass算喇

回程搭haruka定jr 好?

Desmond 2015-07-12 21:58
阿童木:要計計,安心的話買KTP都無妨,你買左自然好放肆咁周圍去,應該唔會蝕既 [表情] (2015-07-12 12:46) 

唔想買咁多張pass

Desmond 2015-07-12 21:58
freezefox:係京都個幾日,你不如考慮踩單車。一來你去既日子唔係假期,應該唔會好多人。你又單拖。係京都踩單車好好FEEL 架。 (2015-07-12 17:45) 

有諗過,但驚入寺/食飯時單車比人偷

freezefox 2015-07-12 22:05
Desmond:有諗過,但驚入寺/食飯時單車比人偷
[表情] (2015-07-12 21:58) 

應該有地方比你放單車既。到時加個鎖囉。

可以睇下人地D 遊記係點安排。

我朋友上年全家係京都單車遊,有大有細都好順利。

英俊 2015-07-12 22:35
我上次去係單車遊,出面唔少網站有介紹京都停車位

入餐廳食野架車直接放出面

阿童木 2015-07-12 23:21
Desmond:咁我買張ICOCA, 大阪周遊卡,奈良班鳩同京都500yen pass算喇
回程搭haruka定jr 好? (2015-07-12 21:57) 

haruka 即係JR,京都來回機場不二之選,一程好似2800yen,但1 day pass 就2000yen 全日任搭

Desmond 2015-07-12 23:23
暫時安排...

謝謝各位意見...暫時行程如下

Day 1: 19:30落機—> 難波駅附近既酒店check-in —> 附近行下 [南海電鐵]

Day 2: 早上過Rinku outlet—> 下午去黑門市場食下野 —> 夜晚心齋橋同道頓堀食野行街 [ICOCA]

Day 3: 早上去 大阪城公園 —>中午天王寺區(動物園&Harukas) —>去港區(WTC Cosmo Tower夜景) [大阪周遊卡可以free 哂,ICOCA]

Day 4: 早上坐近鐵去奈良(春日大社同餵鹿)—> 5點左右返梅田上展望台睇日落夜景 「大阪市版奈良.斑勁一日券&ICOCA」

Day 5: 早上過京都check-in —> 伏見稻荷 —> 去清水寺區(本堂,清水坂 ,三年坂) —> 衹園(八阪神社&花見小路) -->夜晚白川&巽橋&永觀堂夜楓 —>返京都駅hostel [京都巴士pass]

Day 6: 坐巴士去銀閣寺 —>哲學之道 —>附近閒逛—>4點左右去貴船神社 —> 返京都駅hostel [京都巴士pass]

Day 7: 坐JR到嵯峨野嵐山 (竹林,天龍寺,野宮神社&渡月橋) —> 金閣寺 —> 北野天滿宮---> 夜晚返京都駅hostel [ICOCA & 京都巴士pass]

Day 8: 中午到達關西空港回港 [JR west pass 1 day pass ?]

諗緊day 5-7,應該每日買京都巴士pass+轉乘既電車錢 定係買3 days KTP好

Desmond 2015-07-12 23:33
英俊:雖然香港有得賣,我建議係關西機場買,抵D
奈良班鳩一日卷就要係地鐵站買,你指比佢睇佢就明 (2015-07-12 11:07) 

我唔想係關西機場買因為睇bloggers遊記,好多都話排隊排好耐

阿童木 2015-07-12 23:38
大阪周遊卡已包地鐵,icoca都唔洗用,你買1日定2日周遊卡 ?

http://www.osaka-info.jp/osp/cht/

day 5 : 如果你鐘意行路,呢段(清水寺區(本堂,清水

阿童木 2015-07-12 23:39
上面點解無晒d字

阿童木 2015-07-12 23:44

Day 5: 清水寺 —> 衹園(八阪神社&花見小路) -->夜晚白川

呢段路通常會行,30分鐘就到.

Day 6: 坐巴士去銀閣寺 —>哲學之道 —>附近閒逛—>4點左右去貴船神社 —> 返京都駅hostel [京都巴士pass]

銀閣寺 —>哲學之道 --> 南禪寺 --> 傾斜鐵道    , 通常會咁行, 1-2個鐘

Day 7: 坐JR到嵯峨野嵐山 (竹林,天龍寺,野宮神社&渡月橋) —> 金閣寺 —> 北野天滿宮---> 夜晚返京都駅hostel [ICOCA & 京都巴士pass]

全程巴士搞掂, 京都站前面有巴士總站.

應該唔駛買KTP

Desmond 2015-07-12 23:48
阿童木:大阪周遊卡已包地鐵,icoca都唔洗用,你買1日定2日周遊卡 ?
http://www.osaka-info.jp/osp/cht/
day 5 : 如果你鐘意行路,呢段(清水寺區(本堂,清水 (2015-07-12 23:38) 

1日

原本想問2日包唔包去奈良個程近鐵,但有人話左唔包

Desmond 2015-07-12 23:49
阿童木:haruka 即係JR,京都來回機場不二之選,一程好似2800yen,但1 day pass 就2000yen 全日任搭 (2015-07-12 23:21) 

咁我最後個日應該買張JR West Pass 1 day (Kansai Area)?

阿童木 2015-07-12 23:53
Desmond:咁我最後個日應該買張JR West Pass 1 day (Kansai Area)? (2015-07-12 23:49) 

搭haruka就必買,用pass搭一程去機場都慳800 yen

Desmond 2015-07-12 23:54
阿童木:Day 5: 清水寺 —> 衹園(八阪神社&花見小路) -->夜晚白川
呢段路通常會行,30分鐘就到.
....... (2015-07-12 23:44) 

thx

想問day 7, 嵐山應該點樣過去金閣寺?

Desmond 2015-07-12 23:57
阿童木:搭haruka就必買,用pass搭一程去機場都慳800 yen (2015-07-12 23:53) 

明白!

阿童木 2015-07-12 23:58
金閣寺好似得巴士可到, 網上有人咁plan

JR 京都驛─JR 馬堀站─步行至觀光小火車龜岡站(10-15分鐘)─觀光小火車嵐山站─野宮神社─竹林─天龍寺─步行至嵐電嵐山站(十分鐘)─嵐電御室站─步行至59路御室仁和寺站(三分鐘,在仁和寺山門前)─59路金閣寺站

freezefox 2015-07-13 00:34
阿童木:上面點解無晒d字 [表情]  (2015-07-12 23:39) 

可能有廣東話字⋯⋯⋯

英俊 2015-07-13 00:58
阿童木:金閣寺好似得巴士可到, 網上有人咁plan
JR 京都驛─JR 馬堀站─步行至觀光小火車龜岡站(10-15分鐘)─觀光小火車嵐山站─野宮神社─竹林─天龍寺─步行至嵐電嵐山站(十分鐘)─嵐電御室站─步行至59路御室仁和寺站(三分鐘,在仁和寺山門前)─59路金閣寺站 (2015-07-12 23:58) 

京都巴士pass已經係14年更新咗,可以搭到去嵐山果便

基本上覆蓋曬整個京都

英俊 2015-07-13 01:02
Day 3: 早上去 大阪城公園 —>中午天王寺區(動物園&Harukas) —>去港區(WTC Cosmo Tower夜景) [大阪周遊卡可以free 哂,ICOCA]

呢日唔洗用icoca,大阪周遊卷入面有車飛

Day 4: 早上坐近鐵去奈良(春日大社同餵鹿)—> 5點左右返梅田上展望台睇日落夜景 「大阪市版奈良.斑勁一日券&ICOCA」

呢個都係唔洗用icoca,大阪市交通局版一日卷包埋大阪地鐵任搭

Rinku outlet通常都係放係last果日臨走果時經過入去買,好少特登去

英俊 2015-07-13 01:02
Desmond:我唔想係關西機場買因為睇bloggers遊記,好多都話排隊排好耐[表情] (2015-07-12 23:33) 

上次我去,一個人都無

Desmond 2015-07-13 22:13
英俊:Day 3: 早上去 大阪城公園 —>中午天王寺區(動物園&Harukas) —>去港區(WTC Cosmo Tower夜景) [大阪周遊卡可以free 哂,ICOCA]
呢日唔洗用icoca,大阪周遊卷入面有車飛
Day 4: 早上坐近鐵去奈良(春日大社同餵鹿)—> 5點左右返梅田上展望台睇日落夜景 「大阪市版奈 .. (2015-07-13 01:02) 

咁真係買少好多pass

個日我要12點到機場check in,你覺得我趕唔趕得到去outlet?

Desmond 2015-07-13 22:14
阿童木:金閣寺好似得巴士可到, 網上有人咁plan
JR 京都驛─JR 馬堀站─步行至觀光小火車龜岡站(10-15分鐘)─觀光小火車嵐山站─野宮神社─竹林─天龍寺─步行至嵐電嵐山站(十分鐘)─嵐電御室站─步行至59路御室仁和寺站(三分鐘,在仁和寺山門前)─59路金閣寺站 (2015-07-12 23:58) 

正,唔該哂

另外想問,如果要上網,大家覺得係香港租wifi蛋定係係日本買電話卡?

如果買卡又買邊張卡好?

阿童木 2015-07-13 23:27
Desmond:正,唔該哂[表情]
另外想問,如果要上網,大家覺得係香港租wifi蛋定係係日本買電話卡?
....... (2015-07-13 22:14) 

一個人就買咭平好多

不過都比埋日本租pocket wifi條link你,平過hk,寄酒店,有回郵信封機場放郵筒還機。

http://en.wifi-rental-store.jp/price.html

阿童木 2015-07-13 23:28
聽講so-net最好收,我都係amazon買寄酒店

http://www.amazon.co.jp/gp/product/B00LL3QBI0?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o00_s00

freezefox 2015-07-14 10:08
電話卡用過幾款。FB 到有一家租用既,收發都無題。二百幾蚊租一個星期左右。問題係又要借又要還,比較煩。

之後上淘寶買過一次櫻花卡,可以翻墙個種,上到FB。用完即棄唔駛煩。但接收認真一般。成日斷甚至無訊號。

岩岩上個月就買左張好似係某旅行社出既電話卡。唔駛租左,價錢介於上面兩者之間。但未試用,效果未知。估計同第一種租用既有得揮。

Desmond 2015-07-14 21:59
阿童木:聽講so-net最好收,我都係amazon買寄酒店
http://www.amazon.co.jp/gp/product/B00LL3QBI0?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o00_s00  (2015-07-13 23:28) 

So-net有無得係機場/便利店買?

查看完整版本: [-- 密謀十一月去關西 --] [-- top --]