查看完整版本: [-- 意外的驚喜:Inside out 玩轉腦朋友(或譯《腦筋急轉彎》) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【劇集影評】 -> 意外的驚喜:Inside out 玩轉腦朋友(或譯《腦筋急轉彎》) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

freezefox 2015-07-27 19:06

意外的驚喜:Inside out 玩轉腦朋友(或譯《腦筋急轉彎》)

《Inside-out》──Pixar心靈雞湯

Pixar動畫曾帶我們上天下海,天馬行空,這次帶觀眾走到最接近自己,卻又最難明白的地方──人腦。

在醫學上,人腦是人體所有器官中最複雜的部份,內裡包含神經系統、記憶及掌管情緒;而Pixar這次向難度挑戰,以動畫形式,將最複雜的事簡化,向大人甚至小孩解釋人腦,結果它再次成功做到「小孩笑,大人哭」的效果,截止7月25日,爛番茄網站竟錄得高達98%的正評,實屬佳績。Pixar創意總監John Lasseter亦明言,《腦筋急轉彎》是他們拍過最難的動畫。

說《腦筋急轉彎》是誠意之作,絕不過份,導演Pete Docter以自己女兒為藍圖,創作出Riley這角色,而他為了了解人的情緒如何左右行為,請來神經學家和腦神經專家,到Pixar總部進行教學,製作團隊每天要學習各種醫學知識,最後還要深入淺出和有趣地展示腦內世界。Pete Docter表示,要觀眾情感共鳴,故事才動人,電影不只講大腦,還探討情緒、心靈,甚至接觸到幻想、夢境和潛意識,難度可想而知。

注意:以下內容含劇透。

情緒專員各有不同顏色,例如阿樂像顆星一樣閃閃發亮,阿愁是憂傷的藍,阿憎最討厭西蘭花,自己卻長得跟西蘭花一模一樣!

Riley一出世,便由「阿樂」掌管她的情緒(阿樂在情緒專員中擔當隊長的角色),所以Riley性格開朗,直至11歲舉家搬到三藩市開始,「阿愁」不斷多手摸記憶球,而遭阿愁摸過的記憶球,是不能還原的(阿愁在故鄉時,比較循規蹈矩,但她說不知道為何很想去摸這些記憶球,是因為搬家後,外在環境不斷刺激Riley,令阿愁控制不到自己,為Riley製造憂傷記憶),所以阿樂索性畫了一個圈,要阿愁乖乖地留在原地看書(顯示出開朗的人有時缺乏同理心,只是一味叫人別傷心,卻沒有深入了解別人憂傷的原因),但阿愁仍是忍不住去摸球,結果Riley變成一個喜怒無常的少女。

直至一次,阿愁竟摸了準備進入核心記憶區的球,阿樂為阻止記憶球進入核心記憶區,與阿愁雙雙墮進Riley的長期記憶區,途中遇到幻想樂園、發夢製作工場以及乒乓(Riley兒時幻想的玩伴)和負責吸走沒用記憶的清潔員(大概就是我們生活上一些不值記住的小事),尋找回到總部的過程中,笑料百出,例如阿愁居然愁到走不動,要阿樂拖著她的腳走(最後阿樂還要扮她賴在地上!);當乒乓介紹幻想樂園時,阿樂興奮得手舞足蹈,阿愁卻冷冷地說:「我係咪每個都要俾反應呀?」

看著Riley的島(鬼馬島、友誼島、冰上曲棍球島、誠實島和家庭島)逐個崩塌,阿樂和阿愁均十分焦急,後來留在總部處理Riley情緒的阿躁、阿驚和阿憎卻搞出「一鑊粥」,令Riley離家出走,3人無論按任何掣,也無法令Riley回心轉意:「佢已經對我哋冇晒感覺喇」,解釋了人類為何有時感到絕望;而在大腦區,阿樂、阿愁與乒乓因追不到火車,乒乓傷心坐在崖邊,阿樂無論怎樣扮鬼臉講笑話去哄他,他都沒法振作起來,反而阿愁坐在他旁邊,跟他一起呻:「係囉,真係好愁。」居然令他重新站起來,說明了我們在失落時,對那些鼓勵說話聽不進耳,反而需要一個聆聽者,或是同路人,與我們分享,令我們知道自己不是在谷底。最後,阿樂與阿愁終於及時回到總部,眾人無法抽出的「燈泡」,居然由阿愁抽出了,令Riley及時下車回家,抱著爸媽大哭一場,這時,阿樂明白,即使是一個開朗的人,憂傷也不能不存在,人有時需要釋放自己情緒,裝笑反而倍添壓力,既然不開心,就應該找方法發洩出來。

電影最後還透視了每個人腦內都有這5位情緒專員,只是並非人人都是阿樂作主管(媽媽由阿愁掌控,爸爸由阿躁主導),連貓狗小丑也有情緒專員,此時,觀眾會想,自己腦內又是誰在掌控情緒呢?如果大腦有堆填區消滅記憶,我們又扔了甚麼記憶下去呢?會否有些我們努力想忘掉的記憶,像阿樂般那樣千方百計爬上來?尾段描寫Riley情緒升級成更複雜的組件(年紀越大,情緒越複雜),會否衍生出不同程度的阿樂、阿愁和其他組員?

電影絕對適合情緒正受困的人士去看,故事告訴我們,憂傷是情緒的一部份,我們沒法趕走它,只能接受它的存在,讓自己釋放憂傷情緒,才可安然度過困境;哭也不是罪過,是一種宣洩、向別人求救希望得到安慰的行為。不然,當所有島嶼都崩塌時,對一切都沒法有感覺,就是踏上情緒病的邊緣了。

阿愁這麼可愛,給她一個擁抱吧!

好喜歡王菀之驚喜的演繹!

原文連結:

http://www.inmediahk.net/node/1036228

freezefox 2015-07-27 19:18
絕對認同呢套戲真係做到「小孩笑,大人哭」的效果。而且大人都笑到標眼水!我睇迷你兵團睇到訓著左。但呢套係真係笑得出。

睇到某D 劇情,例如乒乓的消失,又真係忍唔住喊左出黎。個種感觸係一份好深沉既失落………

呢套並唔係一套普普通通得啖笑既卡通片。係言之有物,可以用比較深入既角度去欣賞既戲。小朋友唔明,無問題,當卡通睇可以了。一定係大人,經歷過長成、改變、失落等等既必經之路,先會體會到佢表達既深層意義。小朋友未必會明。就正如TOY 第三集,個份「淡淡既哀愁」,都係得大人先會體會到。

myrmidon 2015-07-27 23:55
Minions同個女睇, 佢又唔識笑, 我又覺得悶.
呢套太多正評, 一定入院睇

麻凡 2015-07-28 08:39
小朋友都識笑? 你個細仔識唔識笑呀?

freezefox 2015-07-28 09:49
麻凡:小朋友都識笑? 你個細仔識唔識笑呀?[表情]  (2015-07-28 08:39) 

我個細仔都笑到騎騎聲。尤其係開始個段。BB 仔D 衰野呀,好多劇情都好有感同,笑得特別大聲。

不過中後段開場劇情變得沉重,笑位少左,多番催淚位。不過佢都仲可以集中到睇哂全套戲。

麻凡 2015-07-28 10:41
freezefox:我個細仔都笑到騎騎聲。尤其係開始個段。BB 仔D 衰野呀,好多劇情都好有感同,笑得特別大聲。
不過中後段開場劇情變得沉重,笑位少左,多番催淚位。不過佢都仲可以集中到睇哂全套戲。 (2015-07-28 09:49) 

我仲未敢帶個女去睇戲,而家覺得呢個暑假似乎係好時機,開始研究緊帶佢去睇邊套,你覺得呢套o 唔ok?

麻凡 2015-07-28 10:43
myrmidon:Minions同個女睇, 佢又唔識笑, 我又覺得悶.
呢套太多正評, 一定入院睇 [表情] [表情]  (2015-07-27 23:55) 

哦,咁我可以諗少一套~

freezefox 2015-07-28 10:58
麻凡:我仲未敢帶個女去睇戲,而家覺得呢個暑假似乎係好時機,開始研究緊帶佢去睇邊套,你覺得呢套o 唔ok?  (2015-07-28 10:41) 

呢個真係好難講喎。人人接受程度唔同。我識有D 朋友既小朋友五六歲都唔肯入戲院睇戲。因為太黑。又或者無辦法安安靜靜睇完一場戲,中途實喪喊。

我個仔就怪D ,兩歲零已經入戲院睇戲了。有時就算遇到冷場,比較悶,佢又無咩野。照睇可也。最多唔比反應。

所以你個女岩唔岩入戲院睇真係要你觀察下啦。但純粹計呢套戲,的確係近排我所睇過最令人驚喜既卡通。唔係我都唔會有衝動開TOPIC 講啦。

國球旗 2015-07-28 11:03
freezefox:呢個真係好難講喎。人人接受程度唔同。我識有D 朋友既小朋友五六歲都唔肯入戲院睇戲。因為太黑。又或者無辦法安安靜靜睇完一場戲,中途實喪喊。
我個仔就怪D ,兩歲零已經入戲院睇戲了。有時就算遇到冷場,比較悶,佢又無咩野。照睇可也。最多唔比反應。
....... (2015-07-28 10:58) 

其實咁細個係咪坐你大脾睇

freezefox 2015-07-28 11:20
國球旗:其實咁細個係咪坐你大脾睇 [表情] (2015-07-28 11:03) 

要比全費入場架。

國球旗 2015-07-28 11:21
freezefox:要比全費入場架。[表情] (2015-07-28 11:20) 

咁細粒有位坐佢都睇唔到啦

freezefox 2015-07-28 11:46
國球旗:咁細粒有位坐佢都睇唔到啦 [表情] [表情] [表情] (2015-07-28 11:21) 

有BB 椅架嘛。

迪克 2015-07-28 14:18
佢夠高就自然要買飛。

呢套真係睇完濕晒咁離場

需要好多時間消化下

alan1439 2015-07-28 15:37
我都睇左  本身吾諗住睇  fd推介話幾好睇加埋minions無位    但睇完真係吾錯

ODIN 2015-07-28 16:36
迪克:佢夠高就自然要買飛。
呢套真係睇完濕晒咁離場
需要好多時間消化下 (2015-07-28 14:18) 

濕晒

迪克 2015-07-28 17:41
我一向眼淺。
我係睇衝鋒車都有得濕既人。

freezefox 2015-07-28 17:47
其實開頭對呢套野完全無期望的。

亦都可能因為咁,先會有驚喜。

所以對迷你兵都幾失望下。

ArSo 2015-07-28 19:37
freezefox:其實開頭對呢套野完全無期望的。
亦都可能因為咁,先會有驚喜。
....... (2015-07-28 17:47) 

animation睇邊間廠出最準

PIXAR都叫keep到

ArSo 2015-07-28 19:39
http://news.now.com/home/entertainment/player?newsId=144846&home=1

注重細節既公司

freezefox 2015-07-29 01:47
ArSo:http://news.now.com/home/entertainment/player?newsId=144846&home=1
注重細節既公司[表情]  (2015-07-28 19:39) 

但香港都仲係西蘭花。

我個仔勁鐘意食西蘭花的!

alan1439 2015-07-29 11:25
freezefox:但香港都仲係西蘭花。
我個仔勁鐘意食西蘭花的![表情] (2015-07-29 01:47)

我都覺得西蘭花幾好食

freezefox 2015-07-29 11:43
alan1439:我都覺得西蘭花幾好食[表情]
 (2015-07-29 11:25) 

我全家都鐘意食。

但我個細仔係鐘意到可以唔食飯唔食肉,成晚就咁淨食西蘭花…………

alan1439 2015-07-29 11:55
freezefox:我全家都鐘意食。
但我個細仔係鐘意到可以唔食飯唔食肉,成晚就咁淨食西蘭花………… [表情] (2015-07-29 11:43) 

國球旗 2015-07-29 23:05

Gabriel 2015-08-04 09:17
個表達方式好特別 亦都好易令人明白

王宛之超搶鏡 全場笑點都係佢度咁滯

myrmidon 2015-08-04 09:38
我個女同我阿媽睇咗, 可能要一支公睇

freezefox 2015-08-04 10:28
myrmidon:我個女同我阿媽睇咗, 可能要一支公睇 [表情] [表情] [表情]  (2015-08-04 09:38) 

咁你個女鐘唔鐘意睇?

myrmidon 2015-08-04 12:38
freezefox:[表情]
....... (2015-08-04 10:28) 

佢話好睇因為好好笑.
我媽話佢未必明. 我心諗梗係啦, 個靚妹淨係覺得好笑, 大人就覺得有意思

freezefox 2015-08-04 14:33
myrmidon:佢話好睇因為好好笑.
我媽話佢未必明. 我心諗梗係啦, 個靚妹淨係覺得好笑, 大人就覺得有意思 (2015-08-04 12:38) 

對小朋友黎講,部分概念太深入了。加上未經歷過,無可能會明的。明你先驚………

即係,佢都仲係同「乒乓」玩緊既年紀,又點可能領會「乒乓」慢慢消失既傷感?

freezefox 2015-08-07 18:14
早兩日我太太整PIZZA ,問幾個小朋友想食咩PIZZA!

估唔到我個細仔竟然話:「西蘭花PIZZA!」

原來佢係記得架!!!

迪克 2015-08-07 21:39

icemanbergkamp 2015-08-16 00:55
新短片 Riley's First Date

https://www.youtube.com/watch?v=r0qZEkXTGIc

freezefox 2015-08-18 16:05
icemanbergkamp:新短片 Riley's First Date [表情] [表情]
https://www.youtube.com/watch?v=r0qZEkXTGIc (2015-08-16 00:55) 

係咪完場出哂字幕之後個段?

迪克 2015-08-18 17:29
唔係。

freezefox 2015-08-19 00:13
廣告都有:
https://www.youtube.com/watch?v=MdVeK9zgdbE

freezefox 2015-08-19 10:13
仲有,呢首開場既短片歌都超正。呢排成日聽。學緊唱佢個二部。

https://www.youtube.com/watch?v=aXUCJuiIyho

alan1439 2015-08-19 15:32
freezefox:仲有,呢首開場既短片歌都超正。呢排成日聽。學緊唱佢個二部。[表情] [表情] [表情]
https://www.youtube.com/watch?v=aXUCJuiIyho (2015-08-19 10:13) 

我入到戲院播e條短片我仲以為我入錯院

freezefox 2015-08-19 15:48
alan1439:我入到戲院播e條短片我仲以為我入錯院[表情] (2015-08-19 15:32) 

alan1439 2015-08-19 17:39
freezefox:[表情] (2015-08-19 15:48)

兩座火山吾知係到做咩

迪克 2015-08-19 23:37
師兄第一次睇Pixar動畫?!?!
一向都有條短片係前架喎

icemanbergkamp 2015-08-20 02:50
freezefox:仲有,呢首開場既短片歌都超正。呢排成日聽。學緊唱佢個二部。[表情] [表情] [表情]
https://www.youtube.com/watch?v=aXUCJuiIyho (2015-08-19 10:13) 

覺得超正X2

歌同動畫都好欣賞

廢托 2015-08-20 09:00
睇到中間訓著左.....

alan1439 2015-08-20 09:10
迪克:師兄第一次睇Pixar動畫?!?!
一向都有條短片係前架喎 (2015-08-19 23:37)

冇咩留意

freezefox 2015-08-20 11:29
icemanbergkamp:覺得超正X2
歌同動畫都好欣賞[表情] (2015-08-20 02:50) 

呢類歌係愈聽愈上腦的。

迪克 2015-08-20 12:09
903狂loop....

廢托 2015-08-20 14:40
岩岩聽多次, 好似好聽過係戲院睇...

同埋個旋律好輕快

不過戲院好似係唱中文, 我有冇記錯???

迪克 2015-08-20 15:11
睇配音版就係唱中文

廢托 2015-08-20 16:16
迪克:睇配音版就係唱中文 (2015-08-20 15:11) 

唔怪得硬係覺得怪怪地......

英文版好好多.....

查看完整版本: [-- 意外的驚喜:Inside out 玩轉腦朋友(或譯《腦筋急轉彎》) --] [-- top --]