查看完整版本: [-- 17/11 至 24/11 第一次京阪神旅遊, 要請教好友 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 17/11 至 24/11 第一次京阪神旅遊, 要請教好友 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

波友 2015-08-06 10:48

17/11 至 24/11 第一次京阪神旅遊, 要請教好友

用手機打字, 詳話短說

17/11    1:10am 到關西機場, book 左機場日航酒店訓
              早上起程去京都, 未book 酒店, 唔知住邊好, 最緊要方便

18/11      京都

19/11       有馬溫泉  - 已book  竹取亭

20/11       離開有馬,如可行,早上去姬路城參觀 , 下午出發大阪梅田酒店( 未book 酒店)

21/11       星期六, 大阪

22/11       星期日, 大阪

23/11      星期一, 環球影城

24/11      下午4點幾 航機 回hk   下午8點幾

好友有無咩介紹
酒店或行程意見都好
~

freezefox 2015-08-06 10:53
11月中係京阪紅葉期,酒店勁緊張,好難搵到好既酒店。你最好有咁快得咁快訂酒店呀。

freezefox 2015-08-06 10:59
我上次去京都就住呢間:

京都阿爾蒙特旅館 (Almont Hotel Kyoto)

不過頭先上AGODA望望,你要去個兩日都無房了…………

波友 2015-08-06 11:00
找了間 直頭係梅田站既 hotel granvia osaka
不過因為連星期六日

4日要88000yen
即係4日 要hkd 5500(每日1400 hkd )

不過睇地圖真係好似好方便
JR梅田 對面!

波友 2015-08-06 11:01
係咪好貴?
不過我上網睇梅田站
好多都勁貴
第一次去諗住住梅田
因為可能要周圍去新手景點

freezefox 2015-08-06 11:07
波友:找了間 直頭係梅田站既 hotel granvia osaka
不過因為連星期六日
4日要88000yen
即係4日 要hkd 5500(每日1400 hkd )
....... (2015-08-06 11:00) 

4晚88000,即係每晚22000,大概係千三、千四一晚。你話好貴又唔係,但唔可以話平囉。如果你唔係話要要求到好靚好豪華既酒店。理論上,1000 蚊都唔難搵到。1000蚊樓下既亦有。當然要睇質素。

其實住大阪,好多選擇。因為交通著實方便。等如你話係香港玩,住尖沙咀實方便架。但貴嘛。如果你唔介意搭一兩個站地鐵,住佐敦同油麻地可以平一大截。咁你會點選擇?

freezefox 2015-08-06 11:10
不過我反而諗緊你個行程會唔會調一調更好……先大阪,後京都。因為17、18 號紅葉未知見頃未。紅葉期去京都睇唔到紅葉係好掃興的。

你可以上上「紅葉最前線」CHECK下。

freezefox 2015-08-06 11:17
2015年關西(大阪+奈良)紅葉情報+行程規劃

http://roasterpig.blogspot.hk/2015/05/kansai-koyo.html

freezefox 2015-08-06 11:17
2015年京都紅葉情報+行程規劃

http://roasterpig.blogspot.hk/2015/05/kyoto-koyo.html

freezefox 2015-08-06 11:18
京都紅葉行程規劃 - 嵐山紅葉篇2015

http://roasterpig.blogspot.hk/2015/07/arashiyama-koyo.html

波友 2015-08-06 11:19
因為我朋友叫我唔好星期六, 日去京都
假期所就
又要就交通
又要就有馬溫泉日子
就變左即去京都la

freezefox 2015-08-06 11:27
波友:因為我朋友叫我唔好星期六, 日去京都[表情]
假期所就
又要就交通
又要就有馬溫泉日子
就變左即去京都la[表情]  (2015-08-06 11:19) 

咁又係,星期六、日去京都真係迫爆。

波友 2015-08-06 11:38
上網睇左陣京都酒店
又係貴到死

freezefox 2015-08-06 11:55
波友:上網睇左陣京都酒店
又係貴到死[表情]  (2015-08-06 11:38) 

我見京都駅附近都仲有幾間15000 YEN 既酒店。即係一千蚊左右。

freezefox 2015-08-06 11:56
大阪我去兩次都係住呢間:

大阪城市廣場酒店 (City Plaza Hotel Osaka)

不過同你係AGODA CHECK 過,得番20 、23 兩晚有房。21、22都無房了。呢間我自己就好鐘意。下年去大阪都會考慮入住。

freezefox 2015-08-06 12:11
京都駅附近,呢間好似人氣最高、評價亦唔錯:

SAKURA TERRACE(サクラテラス)

http://www.jalan.net/yad376807/?contHideFlg=1&screenId=UWW1701&roomCount=1&stayDay=17&callbackHistFlg=1&stayCount=2&stayYear=2015&distCd=01&adultNum=2&rootCd=04m&stayMonth=11

兩晚計,一間19M 既細房,唔包早餐33000YEN,包埋就38000YEN。即係每晚16500 - 19000 YEN。都OK既。

波友 2015-08-06 13:44
頭先即時book 左 一間無你介紹果咁正
只係得3星
不過total $2200 兩晚
算la ,今次一岩既book 費事又出事

係京都站行3分鐘到

freezefox 2015-08-06 14:22
波友:頭先即時book 左 一間無你介紹果咁正
只係得3星
不過total $2200 兩晚
算la ,今次一岩既book 費事又出事[表情]
....... (2015-08-06 13:44) 

抵哎!1100 一晚。又近車站。

其實酒店唔駛咁靚既,大部分時間都係外出既,返去訓一訓就走架啦。張床夠大就可以了。

波友 2015-08-06 14:30
床梗係最細果隻
semi-double
1.5人床

依家找緊大板

freezefox 2015-08-06 14:44
波友:床梗係最細果隻
semi-double
1.5人床[表情]
依家找緊大板 (2015-08-06 14:30) 

你身型咁FIT ,無問題啦。

波友 2015-08-06 14:56
去旅行
訓酒店重衰過自己屋企

ArSo 2015-08-07 12:43
波輝!!! 我上年去完黎

搵日食飯傾

ArSo 2015-08-07 12:44
就算兩公婆都可以住hostel

我大板有間hostel係自己一間房,平平地又近

波友 2015-08-07 15:17
太遲la
已經book 晒酒店la

食飯再傾都無問題!

波友 2015-08-10 15:05
去環球影城遇上問題

原本諗住星期一
平日去實無死

點知原來23/11 星期一係日本公眾假期

依家要重新諗諗點做..!

freezefox 2015-08-10 15:12
波友:去環球影城遇上問題
原本諗住星期一
平日去實無死
....... (2015-08-10 15:05) 

嘩!一定唔好係日本假期去呀!排隊都排死你呀!

freezefox 2015-08-10 15:12
仲要係日本出名既三連休添………你21,22,23 訂好酒店未??未就快手啦。

freezefox 2015-08-10 15:13
ArSo:就算兩公婆都可以住hostel
我大板有間hostel係自己一間房,平平地又近 (2015-08-07 12:44) 

比D 資料黎睇下。我下年三月底都去。

freezefox 2015-08-10 15:15
波友:太遲la [表情]
已經book 晒酒店la [表情]
食飯再傾都無問題! (2015-08-07 15:17) 

你BOOK 個D 酒店唔可以免費取消既咩?

廢托 2015-08-10 15:21
記得睇清楚D 公園開放時間...............

freezefox 2015-08-10 15:22
17/11    1:10am 到關西機場,

18/11     大阪環球影城(要係大阪訂番一晚酒店)

19/11     早上先去姬路城參觀,夜宿有馬溫泉  - 竹取亭(只帶輕便行裝,大型行李留係大阪既酒店)

20/11     早上往京都。可考慮住京都又或者返大阪住。如果即係返大阪,行李要放係車站(所以只可以帶輕便行李)。

21/11      如早一日住京都既話,建議天未光就去多兩個京都既寺朝。例如清水寺。朝早人潮未至,OK 的。下午先返大阪。

22/11       星期日, 大阪

23/11      去奈良餵鹿吧。即日往返無難度。

24/11      下午4點幾 航機 回hk   下午8點幾

freezefox 2015-08-10 15:24
如果照上面既行程既話,你只需要改18 號同20號兩晚既住宿。改動最少。

如果你捨得唔留係京都咁耐,連20號個晚既住宿都唔駛改。只改一日18 號。

不過我個人覺得,難得去到京都,留多晚係值得既。

波友 2015-08-10 15:25
依家諗緊星期六去好無...

如果唔係就諗緊早幾日18/11 星期3... 不過果日住緊京都..
專登由京都又入番去
then 又要係星期六日一住緊梅田既是但一日
專登入番京都玩

freezefox 2015-08-10 15:25
波友:依家諗緊星期六去好無...
如果唔係就諗緊早幾日18/11 星期3... 不過果日住緊京都..
專登由京都又入番去
....... (2015-08-10 15:25) 

星期六係三連休既第一日,仲大鑊過星期一!

freezefox 2015-08-10 15:26
波友:依家諗緊星期六去好無...
專登由京都又入番去
....... (2015-08-10 15:25) 

你BOOK 個D 酒店全部都無得取消既咩?

波友 2015-08-10 15:31
freezefox:你BOOK 個D 酒店全部都無得取消既咩? (2015-08-10 15:26) 

17,18 號 住京都
我係用hotels.com book
無記錯所謂免費取消係要比好貴手續費
呃鬼的...

波友 2015-08-10 15:33
廢托:記得睇清楚D 公園開放時間...............[表情]  (2015-08-10 15:21) 

痴線ga
今次係我去旅行黎講
最難plan 的一次

波友 2015-08-10 15:35
freezefox:17/11    1:10am 到關西機場,
18/11     大阪環球影城(要係大阪訂番一晚酒店)
19/11     早上先去姬路城參觀,夜宿有馬溫泉  - 竹取亭(只帶輕便行裝,大型行李留係大阪既酒店)
....... (2015-08-10 15:22) 

唔該晒老狐既planning

不過酒店果方面我要今晚番屋企研究下

波友 2015-08-10 15:39
freezefox:星期六係三連休既第一日,仲大鑊過星期一! (2015-08-10 15:25) 

咁如果真係迫於無奈假期去
我諗緊星期六去
定星期一假期去好...

我以為好多日本人星期六重要上班
唔算公眾假期ma..

係咪諗錯左?...

廢托 2015-08-10 15:43
波友:痴線ga
今次係我去旅行黎講
最難plan 的一次
 (2015-08-10 15:33) 

唔係掛....

freezefox 2015-08-10 15:47
波友:17,18 號 住京都
呃鬼的... (2015-08-10 15:31) 

唔係架。如果佢係列明免費取消(綠色字個種),係真係完完全全免費,一蚊手續費都唔收你架。

freezefox 2015-08-10 15:50
波友:17,18 號 住京都
呃鬼的... (2015-08-10 15:31) 

hotels.com 我用好多,主要係公事就會用佢BOOK 酒店。成日改行程,所以成日取消預訂。基本上,我取消既LIST 長過我真係入住個個LIST 。

退款一直都無問題。

如果佢真係無得取消個D ,會講明不設退款的。仲有另一種,唔係免費取消,要收手續費。但手續費劃一都係15蚊美金,即係百零蚊之嘛。

你再睇清楚。你個行程,如果唔郁D 酒店既話,幾乎可以話係死症,無得攪。

freezefox 2015-08-10 15:51
波友:咁如果真係迫於無奈假期去
我諗緊星期六去
定星期一假期去好...
....... (2015-08-10 15:39) 

咁要睇番佢係咪三連休。

波友 2015-08-10 15:59
freezefox:hotels.com 我用好多,主要係公事就會用佢BOOK 酒店。成日改行程,所以成日取消預訂。基本上,我取消既LIST 長過我真係入住個個LIST 。
退款一直都無問題。
....... (2015-08-10 15:50) 

原來我用hotelclub book ga

不過正如你所講
佢寫係免費取消ga!
thx

廢托 2015-08-10 16:01
唔去神戶??

波友 2015-08-10 16:07
廢托:唔去神戶?? (2015-08-10 16:01) 

神戶淨係諗住去有馬溫泉一晚
同埋如果ok 會去一去姬路城

得7晚唔多夠時間啊

freezefox 2015-08-10 16:08
廢托:唔去神戶?? (2015-08-10 16:01) 

神戶其實無咩好做。係食下神戶牛。

freezefox 2015-08-10 16:10
波友:原來我用hotelclub book ga
不過正如你所講
佢寫係免費取消ga!
....... (2015-08-10 15:59) 

hotelclub 我就好少用。佢個退款條約係點我就唔清楚了。不過,理論上呢類訂酒店既網既條款分別應該都唔會太大。你今晚返去再睇清楚先。

可以免費取消既話,都唔好取消住。先訂左酒店先。訂到酒店,先慢慢取消唔遲。

廢托 2015-08-10 16:14
波友:神戶淨係諗住去有馬溫泉一晚
同埋如果ok 會去一去姬路城
得7晚唔多夠時間啊 (2015-08-10 16:07) 

我買左姬路城既砌圖未砌...

廢托 2015-08-10 16:15
freezefox:神戶其實無咩好做。係食下神戶牛。 (2015-08-10 16:08)

唉, 想當日無食

查看完整版本: [-- 17/11 至 24/11 第一次京阪神旅遊, 要請教好友 --] [-- top --]