查看完整版本: [-- 尋秦記(12月12日凌晨12時15分重播) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【劇集影評】 -> 尋秦記(12月12日凌晨12時15分重播) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 11 total )

羅力亞 2015-10-04 20:01

尋秦記(12月12日凌晨12時15分重播)

【晴報專訊】2001年首播的經典穿越劇《尋秦記》有傳即將開拍電影版,無綫日前更乘勢宣布該劇將緊接黃子華的《男親女愛》於深宵時段重播,觀眾可重溫無綫兩代小生古天樂(古仔)及林峰的「那些年」。然而,該劇於四年前才於中午時段重播過,有人指已經睇過N次《尋》劇;有死忠粉絲卻盛讚神劇翻煲有理,各位又想唔想再見多一次項少龍?
今年四月,無綫在深宵時段重播《大時代》,忽然掀起煲劇熱潮,該劇大結局更錄得8點高收視佳績,令無綫更為重視深宵時段。其後,重播了《他來自江湖》、《誓不低頭》等經典,現時正播映曾錄得最高50點收視的處境劇《男親女愛》,劇中Miss Mo、余樂天的金句近日再成潮語。
演員陣容難再重組
據知《男》劇播畢後,無綫已安排古天樂主演的《尋秦記》緊接播出,有望再捲起項少龍旋風。事實上,雖然《尋》劇是15年前的作品,但該劇的電腦特技與近期《張保仔》的CG特效相比絕不遜色,是TVB穿越劇的典範。此外,《尋》的故事及演員均可一不可再,除了古天樂、江華及初出茅廬的林峰,更有郭羨妮、宣萱等千禧年當紅花旦。至於古仔於2001年亦憑《尋》劇角色項少龍首度榮登視帝,其後才離巢成為影圈當紅炸子雞。
似亞視歲月留聲台
不過,《尋》劇已先後在05年深宵及11年中午時段重播過,今次將會是該劇第四度在翡翠台播出,有網友對此深感愕然,不明白《尋秦記》這套經典竟會無限翻Loop,暗寸TVB變成亞視歲月留聲台;有粉絲卻指神劇值得重溫,會再睇多幾次支持項少龍。
本報昨晚致電無綫企業傳訊部(宣傳科)副總監曾醒明了解,他確定《尋》劇將在下月11日重播:「之前播《大時代》開拓了深宵時段(市場),之後都是播時裝劇為主,其實TVB的古裝劇都很吸引,兩位主角古仔、林峰亦具叫座力,每次重播也有捧場客!」他又透露《男親女愛》在該時段成績理想,平均也取得5點收視,大結局當晚將會連播三集。

https://hk.celebrity.yahoo.com/news/%E5%B0%8B%E7%A7%A6%E8%A8%98-%E4%B8%8B%E6%9C%88%E6%8E%A5%E6%A3%92-%E7%94%B7%E8%A6%AA%E5%A5%B3%E6%84%9B-%E5%8F%A4%E4%BB%94%E7%84%A1%E9%99%90loop%E5%9A%87%E6%80%95%E8%A6%96%E8%BF%B7-224532230.html

羅力亞 2015-10-04 20:06

【on.cc東網專訊】 「東網巨星」Facebook推出《重播你有Say》讓觀眾選出無綫劇集「經典之最」,兩階段投票下午4時順利結束。一眾視迷就10套經典劇畀likes,總瀏覽量更高達76,681次,成績斐然!
而鄭裕玲(嘟嘟)與子華15年前主演的《男親女愛》最終獲得1,291個likes成為「民選重播劇」冠軍,無綫鐵定根據粉絲們意願,10月6日凌晨12時15分安排《男》劇緊接《大鬧廣昌隆》重播。
Miss Mo及余樂天的「世紀之吻」,以及「曱甴界icon」小強有待重現觀眾眼前,可謂萬眾期待!

子華建議加插NG片

當年《男》劇最高收視高達50點且掀起全城熱話,如今依然能「稱霸」深宵劇場,嘟嘟開心回應:「多謝大家投票,套劇冇記錯已經係15年前的事,好開心咁多觀眾記得同埋想睇番,希望套劇能夠帶啲歡樂畀大家啦!」
子華則建議謂:「其實除咗完整版本之外,NG片都好好睇,最好無綫方面可以剪埋落去播畀大家睇就更好喇!」

處境劇經典

而投票中穩守第2及3位分別是獲828個likes、黃日華及劉嘉玲主演的《義不容情》,以及得557個likes、古天樂夥拍宣萱主演的《尋秦記》。
無綫節目部總監杜之克對於網民熱烈畀likes回應表示:「《男》劇成為網上票選冠軍,有啲意外,但又合乎情理。呢套劇喺TVB晚上10:30時段播出處境劇代表作,當時明確標誌香港已經係中產口味主導社會喇,
好高興有咁多網民對呢套劇有咁深刻印象同回憶,故事中樂觀生活不忘自謔的態度係香港人可愛寫照。我哋同觀眾一齊重溫之餘,亦希望香港可以繼續愛下去。」

子華神
人強 不需要馬壯 不需要包裝 我有小小強

取代X回家la

杜菲斯 2015-10-04 21:38
藍藍天空高掛我的夢

羅力亞 2015-10-06 00:26
開場

羅力亞 2015-10-06 00:30
蔣志光

羅力亞 2015-10-06 00:32
男人老狗走入男廁  我錯lor ok

羅力亞 2015-10-06 00:42
OFF    

羅力亞 2015-10-06 00:44
好好笑

羅力亞 2015-10-06 00:46

羅力亞 2015-12-06 15:52
做完余樂天之後好似做項少龍

啪啪啪啪啪啪 2015-12-06 17:46
之前先睇完重播

藤麗名

杜菲斯 2015-12-06 17:55
幾個月前係 myTV 又煲完尋秦記黎

杜菲斯 2015-12-06 17:56
唔覺唔覺男親女愛下星期就播哂

羅力亞 2015-12-06 18:02
杜菲斯:唔覺唔覺男親女愛下星期就播哂 [表情]  (2015-12-06 17:56) 

me sell

其實日日lunch time都有睇下, 真係笑死

杜菲斯 2015-12-06 18:06
羅力亞:me sell[表情]
其實日日lunch time都有睇下, 真係笑死[表情] (2015-12-06 18:02) 

Miss Mo 成日口不對心又唔抵得人地

羅力亞 2015-12-06 18:13
杜菲斯:Miss Mo 成日口不對心又唔抵得人地 [表情] (2015-12-06 18:06) 

余樂天: 你根本係妒忌

杜菲斯 2015-12-06 18:17
羅力亞:余樂天: 你根本係妒忌[表情] (2015-12-06 18:13) 

死撐

最近同小強 fd 埋

羅力亞 2015-12-06 18:32
杜菲斯:死撐 [表情]
最近同小強 fd 埋 [表情] (2015-12-06 18:17) 

btw小強夢入面原來馬國明扮

杜菲斯 2015-12-06 19:03
羅力亞:[表情]
btw小強夢入面原來馬國明扮[表情] (2015-12-06 18:32) 

當時馬明仲有份演高級男士刊物雜誌社老總

Ajax 2015-12-06 19:08
正呀

我番睇起碼十次

火鳳凰 2015-12-06 20:39
我只係睇過一次,仲要重播果陣先睇,而家已經唔記得晒,可以睇多次……

國球旗 2015-12-06 22:39
火鳳凰:我只係睇過一次,仲要重播果陣先睇,而家已經唔記得晒,可以睇多次……[表情]  (2015-12-06 20:39) 

初段返古代時幾好笑,到中段開始有少少悶。

羅力亞 2015-12-09 02:24
杜菲斯:Miss Mo 成日口不對心又唔抵得人地 [表情] (2015-12-06 18:06) 

蕃薯廠 2015-12-09 09:25
尋秦記我都睇左3次了, 我都好少有電視劇會睇咁多次, 果陣我勁鍾意郭羨妮個造型, 成個觀世音咁

亦有我好鍾意既江華, 不過古天奴同CHOK 樣就

KeL 2015-12-09 09:48
睇過都唔知幾多次了

羅力亞 2015-12-09 10:12
KeL:睇過都唔知幾多次了 (2015-12-09 09:48) 

等於星爺d戲,睇過好多次都會再睇

其實大唐雙蟲都正

國球旗 2015-12-09 10:14
蕃薯廠:尋秦記我都睇左3次了, 我都好少有電視劇會睇咁多次, 果陣我勁鍾意郭羨妮個造型, 成個觀世音咁 [表情]
亦有我好鍾意既江華, 不過古天奴同CHOK 樣就 [表情]  (2015-12-09 09:25) 

嫪毐呢

KeL 2015-12-09 10:26
羅力亞:等於星爺d戲,睇過好多次都會再睇[表情]
其實大唐雙蟲都正[圖片] (2015-12-09 10:12) 

之前睇幾次都唔係CCTVB度睇

羅力亞 2015-12-09 10:42
KeL:之前睇幾次都唔係CCTVB度睇[圖片] (2015-12-09 10:26) 

當年播仲係中學, 宜家

utadahikaru20 2015-12-09 10:45
蕃薯廠:尋秦記我都睇左3次了, 我都好少有電視劇會睇咁多次, 果陣我勁鍾意郭羨妮個造型, 成個觀世音咁 [表情]
亦有我好鍾意既江華, 不過古天奴同CHOK 樣就 [表情]  (2015-12-09 09:25) 

滕麗明先係最正, 都唔知點解古仔唔選佢

utadahikaru20 2015-12-09 10:46
應該話滕麗明唔留起古仔身邊

KeL 2015-12-09 10:47
羅力亞:當年播仲係中學, 宜家[表情] (2015-12-09 10:42) 

經常係JTV睇

杜菲斯 2015-12-09 12:07
羅力亞:[圖片]
[表情] (2015-12-09 02:24) 

阿 Lok:「甜架喎!」

蕃薯廠 2015-12-09 16:32
國球旗:嫪毐呢 [表情] [表情] (2015-12-09 10:14) 

嫪毐 = 江華囉?

btw 數漏左龍陽君都好正

國球旗 2015-12-09 17:26
蕃薯廠:嫪毐 = 江華囉? [表情]
btw 數漏左龍陽君都好正 [表情] (2015-12-09 16:32) 

左手劍客.....原本係陳榮峻,女女女左烏廷芳

國球旗 2015-12-09 17:30
其實最好笑果個係佢

羅力亞 2015-12-09 17:32
國球旗:[圖片]其實最好笑果個係佢 [表情]  (2015-12-09 17:30) 

陶總管

Ajax 2015-12-09 18:49
套戲最憎係烏廷芳

加歷查 2015-12-09 18:59
Ajax:套戲最憎係烏廷芳[表情]  (2015-12-09 18:49) 

真。煩膠

羅力亞 2015-12-12 00:30
麥包

羅力亞 2015-12-12 00:38
炸彈fail

羅力亞 2015-12-12 00:39
郭羨妮

羅力亞 2015-12-12 00:40
海洋公園廣告

羅力亞 2015-12-12 01:00
感覺以前tbb d特技好過宜家

羅力亞 2015-12-12 01:06

羅力亞 2015-12-12 01:12
布拉格

羅力亞 2015-12-12 01:16
穿越了

杜菲斯 2015-12-12 12:50
你究竟係何許人,為何忽然在此出現?

加歷查 2015-12-12 13:48
有無oh SHI......

chun1424 2015-12-12 15:37
有無lilnk 可以即刻追埋之後

神劇未睇過

查看完整版本: [-- 尋秦記(12月12日凌晨12時15分重播) --] [-- top --]