查看完整版本: [-- 第一次去東京,8日7夜,想請教下好友們意見 (遊記於p.5 62F) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 第一次去東京,8日7夜,想請教下好友們意見 (遊記於p.5 62F) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

JHELSEA 2015-11-15 19:23

第一次去東京,8日7夜,想請教下好友們意見 (遊記於p.5 62F)

好友咁多日本達人,上黎取下經先

3/12 Thu: 20:45到成田機場 --> NEX去新宿 (住新宿) --> Check in --> 出去揾宵夜食
4/12 Fri: 新宿去原宿 --> BILLS breakfast --> 東急PLAZA --> 表參道 --> 新宿御苑 --> 高島屋TIMESQUARE
5/12 Sat: 新宿去富士急HIGHLAND --> 遊河口湖 --> 新宿東京都廳
6/12 Sun: 新宿去箱根 (住箱根) --> 箱根遊 (強羅,大湧谷,桃源台,元箱根) --> 夜晚住箱根温泉酒店 + 晚餐
7/12 Mon: 箱根去淺草 (住淺草) --> 淺草寺,雷門 --> 仲見世通商店街 --> SKYTREE
8/12 Tue:淺草去築地 --> 經汐留站望一望宮崎駿 --> 台場DECKS MALL,高達 --> 秋葉原
9/12 Wed: 淺草去上野 --> 恩賜公園 --> 阿美橫丁 --> 東京鉄塔 --> 涉谷行街 --> 一蘭
10/12 Thu: 淺草去池袋 --> Sunshine City --> OUTLET --> 成田機場

1. 行程編排上,有冇咩地方有問題?
2. NEX 車票好似係落機之後係機場買都OK?
3. 交通上我應該都係買SUICA搭車,去HIGHLAND果日搭巴士 (www.fujiq.jp/tw/qpack) ,去箱根果日應該買佢個箱根周遊票,但箱根出番淺草果日,係咪巴士只到新宿,要再係新宿轉車去淺草?
4. 如果有好食既小食或地方係我行程上,歡迎大家講低,等我唔好錯過 :)
5. 同埋有冇人玩過富士急HIGHLAND同箱根,對呢兩個地方比較迷茫,想聽下你地點玩

freezefox 2015-11-15 20:53
12 月去東京都唔去影下聖誔夜景?

JHELSEA 2015-11-15 20:55
freezefox:12 月去東京都唔去影下聖誔夜景? (2015-11-15 20:53) 

無影開相架我

不過睇都 ok 既,邊度值得睇?

freezefox 2015-11-15 21:05
JHELSEA:無影開相架我[表情]
不過睇都 ok 既,邊度值得睇?
....... (2015-11-15 20:55) 

汐留正正有個好大型既燈飾。應該開左了。

汐留 Caretta

你去台場玩,經新橋駅,可以順路去行個轉。

另外,六本木都有MIDTOWN 都好正。值得行下。

freezefox 2015-11-15 21:08
東京近郊最大型既聖誔燈飾係相模湖。超大型。但偏遠,搭JR 要成粒鐘。你去富士急個日唔知有冇可能納入行程之一。因為佢正正係東京同富士急既中間。

如果係自駕就一定無問題,但如果係搭JR 你可能要夾下D 站順唔順路。

freezefox 2015-11-15 21:10
東京鐵塔入面有個ONE PIECE樂園,你應該知架啦可?

JHELSEA 2015-11-15 21:31
freezefox:汐留正正有個好大型既燈飾。應該開左了。
汐留 Caretta
....... (2015-11-15 21:05) 

幾好喎,可以加入 day 6 行程

上網揾下佢地 d 資料先

JHELSEA 2015-11-15 21:32
freezefox:東京近郊最大型既聖誔燈飾係相模湖。超大型。但偏遠,搭JR 要成粒鐘。你去富士急個日唔知有冇可能納入行程之一。因為佢正正係東京同富士急既中間。
如果係自駕就一定無問題,但如果係搭JR 你可能要夾下D 站順唔順路。 (2015-11-15 21:08) 

搭車咋,可能唔係太方便

JHELSEA 2015-11-15 21:33
freezefox:東京鐵塔入面有個ONE PIECE樂園,你應該知架啦可? (2015-11-15 21:10) 

知呀,睇下同行兩位有冇興趣啦

我就一般般,因為我冇睇 one piece

阿童木 2015-11-16 00:00
點解唔一氣呵成住河口湖,第2日再去箱根,第3日回新宿 ?

http://www.odakyu.jp/tc/deels/freepass/fujihakone/

http://blog.yam.com/wamaha/article/15479731

5/12 Sat: 新宿去富士急HIGHLAND --> 遊河口湖 --> 新宿東京都廳
6/12 Sun: 新宿去箱根 (住箱根) --> 箱根遊 (強羅,大湧谷,桃源台,元箱根) --> 夜晚住箱根温泉酒店 + 晚餐

freezefox 2015-11-16 00:18
JHELSEA:知呀,睇下同行兩位有冇興趣啦
我就一般般,因為我冇睇 one piece[表情] (2015-11-15 21:33) 

無睇唔好去⋯⋯⋯

門票好貴好貴⋯⋯⋯⋯

freezefox 2015-11-16 00:19
阿童木:點解唔一氣呵成住河口湖,第2日再去箱根,第3日回新宿 ?
http://www.odakyu.jp/tc/deels/freepass/fujihakone/
http://blog.yam.com/wamaha/article/15479731
....... (2015-11-16 00:00) 

我頭先本來都想咁問。即日往返河口湖,車程都唔見左四個幾五個鐘⋯⋯⋯

不過我唔知有咩方法由河口湖去箱根。

阿童木 2015-11-16 00:21
freezefox:我頭先本來都想咁問。即日往返河口湖,車程都唔見左四個幾五個鐘⋯⋯⋯
不過河口湖有咩方法可以去箱根? (2015-11-16 00:19) 

應該係巴士,3日pass 包埋。

第2條link有示範行程

阿童木 2015-11-16 00:23

freezefox 2015-11-16 00:28
阿童木:應該係巴士,3日pass 包埋。
第2條link有示範行程 (2015-11-16 00:21) 

果然係達人!

JHELSEA 2015-11-16 09:39
阿童木:點解唔一氣呵成住河口湖,第2日再去箱根,第3日回新宿 ?
....... (2015-11-16 00:00) 

原本既行程係 day6 / day7 去迪士尼,無預去 Fuji Q

但 book 左住宿後先有人話原來唔太想去迪士尼......

所以攝左 Fuji Q 入黎,最慘係新宿 book 既係 b&b, 好似無得 cancel?

JHELSEA 2015-11-16 09:40
阿童木:應該係巴士,3日pass 包埋。
第2條link有示範行程 (2015-11-16 00:21) 

係,我都見到個富士箱根周遊券,可惜...

freezefox 2015-11-16 09:42
JHELSEA:原本既行程係 day6 / day7 去迪士尼,無預去 Fuji Q
但 book 左住宿後先有人話原來唔太想去迪士尼......
....... (2015-11-16 09:39) 

哎呀………

freezefox 2015-11-16 09:45
JHELSEA:原本既行程係 day6 / day7 去迪士尼,無預去 Fuji Q
....... (2015-11-16 09:39) 

如此即日來回富士急有D 浪費。

而且,車費都應該唔平架喎。我見JR都要四千一YEN 一個人,都二百幾三百蚊。來回就五六百蚊了。

JHELSEA 2015-11-16 10:48
freezefox:如此即日來回富士急有D 浪費。
而且,車費都應該唔平架喎。我見JR都要四千一YEN 一個人,都二百幾三百蚊。來回就五六百蚊了。 (2015-11-16 09:45) 

搭高速巴士平少少,好似係...

英俊 2015-11-16 16:55
d時間都預得幾鬆下...

廢托 2015-11-16 16:59
宮崎駿.... 尋晚先睇完龍貓

英俊 2015-11-16 16:59
御電場有個OUTLET,唔去睇下?

阿童木 2015-11-16 20:42
咁我建議星期六唔好去富士急了,星期六會大塞車,你預回程可能要4-5個鐘,

freezefox 2015-11-16 21:04
阿童木:咁我建議星期六唔好去富士急了,星期六會大塞車,你預回程可能要4-5個鐘,[表情]
 (2015-11-16 20:42) 

原來係星期六⋯⋯

咁真係唔好去了。聽講所有野排隊都要排個幾兩個鐘⋯⋯⋯⋯

freezefox 2015-11-16 21:05
阿童木:咁我建議星期六唔好去富士急了,星期六會大塞車,你預回程可能要4-5個鐘,[表情]

我下年復活節去大阪,都被迫忍痛放棄唔去環球影城。

原本揀去大阪就係為左去影城架嘛!

JHELSEA 2015-11-16 21:42
英俊:d時間都預得幾鬆下...[表情]  (2015-11-16 16:55) 

係咩

咁咪好囉,我旅行終於慢慢黎

JHELSEA 2015-11-16 21:45
英俊:御電場有個OUTLET,唔去睇下?[表情] (2015-11-16 16:59)

去 FUJI Q 同箱根會經過? 我諗住去一個 OUTLET 算喇,走果日好似話成田機場十五分鐘車程有一個,而且已經都幾多時間行街SHOPPING了

JHELSEA 2015-11-16 21:46

咁考慮下 DAY 2 <> DAY 3 調下先

如果唔調就搭地鉄回程,應該 OK 掛?...

JHELSEA 2015-11-16 21:47
freezefox:我下年復活節去大阪,都被迫忍痛放棄唔去環球影城。
....... (2015-11-16 21:05) 

點解呀? 又撞中 WEEKEND?

freezefox 2015-11-16 21:51
JHELSEA:點解呀? 又撞中 WEEKEND?[表情] (2015-11-16 21:47) 

日本學校假期,仲大鑊過WEEKEND。

我去七八日,WEEKEND 我可以避,就算三連休我都可以避。但成兩個星期既長假,避無可避⋯⋯⋯

freezefox 2015-11-16 21:52
JHELSEA:咁考慮下 DAY 2 <> DAY 3 調下先
如果唔調就搭地鉄回程,應該 OK 掛?... (2015-11-16 21:46) 

調啦,唔係既話,齋排隊都無癮啦。

煙花 2015-11-17 12:31
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

英俊 2015-11-17 12:42
煙花:秋葉原如果主打真係想睇玩具太少時間係唔夠~
 (2015-11-17 12:31) 

我唔好玩具都由2點玩到收檔

煙花 2015-11-17 12:43

PonG 2015-11-17 23:31
秋葉原D 街機好好玩

JHELSEA 2015-11-17 23:33
freezefox:調啦,唔係既話,齋排隊都無癮啦。 (2015-11-16 21:52) 

最後決定左調

JHELSEA 2015-11-17 23:35
煙花:秋葉原如果主打真係想睇玩具太少時間係唔夠~
 (2015-11-17 12:31) 

我就唔太好玩具

不過聽你地講應該好多野睇同玩,咁我果日去秋葉原前面D行程快手D完先

有冇話果度幾點會開始收冇野行??

JHELSEA 2015-11-17 23:35
英俊:我唔好玩具都由2點玩到收檔[表情] (2015-11-17 12:42) 

煙花 2015-11-18 13:10

煙花 2015-11-18 13:11

英俊 2015-11-18 13:51
煙花:8點開始收 (2015-11-18 13:10) 

8點收就可以準備去果D賣AV呀成人玩具果D鋪頭行下,行到10點返酒店

煙花 2015-11-18 14:02

煙花 2015-11-18 14:07

英俊 2015-11-18 15:32
煙花:你真識食......[表情]
8點後通常會食飯先,再行激安 (2015-11-18 14:02) 

去av國睇av野是常識吧...

DONKI 其實再夜d去都得,因為大部分都24小時營業

煙花 2015-11-18 16:58

JHELSEA 2015-11-18 21:30
煙花:8點開始收 (2015-11-18 13:10) 

咁我八點先 dinner la

JHELSEA 2015-11-18 21:31
英俊:8點收就可以準備去果D賣AV呀成人玩具果D鋪頭行下,行到10點返酒店[表情] (2015-11-18 13:51)

好邪惡

JHELSEA 2015-11-18 21:32
煙花:1. 行程編排上,有冇咩地方有問題? 我會覺得趕左小小
2. NEX 車票好似係落機之後係機場買都OK? 係
5. 同埋有冇人玩過富士急HIGHLAND同箱根,對呢兩個地方比較迷茫,想聽下你地點玩
富士急要玩的話都玩成日架wow,仲去到湖口?我未試過,但基本上一早玩到黃昏無咩難度(果日多人排仲死) .. (2015-11-18 14:07) 

THX 煙花~

1. 如果到時趕我地咪飛走 D SHOPPING 囉。話說好多人仲話我玩得HEA.....

Numberson 2015-11-19 03:08
JHELSEA:好邪惡 [表情]
 (2015-11-18 21:31) 

唔邪惡
景點之一來的

查看完整版本: [-- 第一次去東京,8日7夜,想請教下好友們意見 (遊記於p.5 62F) --] [-- top --]