查看完整版本: [-- 第35屆香港電影金像獎,《十年》獲最佳電影 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【劇集影評】 -> 第35屆香港電影金像獎,《十年》獲最佳電影 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

羅力亞 2016-01-29 14:39

第35屆香港電影金像獎,《十年》獲最佳電影

【金像獎】香港人電影《十年》入圍最佳電影 僅獲一項提名

第35屆金像獎入圍名單今日尖沙嘴文化中心宣佈,最為矚目包括電影評論學會大贏家《踏血尋梅》、《十年》、《哪一天我們會飛》、《五個小孩的校長》、《陀地驅魔人》等等。《十年》大包圍,五個單元男主角都報晒爭逐男主角提名,五名導演亦以聯合之名綑綁式爭入圍最佳導演,希望盡量爭取到最多提名。

剛宣佈的金像獎正式入圍名單,

最佳電影:
《十年》、《五個小孩的校長》、《踏血尋梅》、《葉問3》、《智取威虎山》

最佳導演:
《五個小孩的校長》、《踏血尋梅》,《葉問3》,《我是路人甲》,《智取威虎山》

最佳導演
關信輝、張佩瓊《五個小孩的校長》
爾冬陞《我是路人甲》
徐克《智取威虎山》
葉偉信《葉問3》
翁子光《踏血尋梅》

最佳男主角
劉德華《失孤》
張家輝《陀地驅魔人》
梁家輝《智取威虎山》
張學友《暗色天堂》
郭富城《踏血尋梅》

最佳女主角:
湯唯《三城記》
楊千嬅《五個小孩的校長》
張艾嘉《華麗上班族》
林嘉欣《暗色天堂》
春夏《踏血尋梅》

最佳男配角
林敏聰《全力扣殺》
張繼聰《陀地驅魔人》
張晉《殺破狼II》
張晉《葉問3》
白只《踏血尋梅》

最佳女配角
秦海璐《三城記》
吳浣儀《五個小孩的校長》
文詠珊《赤道》
李心潔《念念》
金燕玲《踏血尋梅》

最佳新演員
雷琛瑜《死開啲啦》
蔡思貝《陀地驅魔人》
蘇麗珊《哪一天我們會飛》
白只《踏血尋梅》
春夏《踏血尋梅》

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20160129/54702258

羅力亞 2016-01-29 14:43
十年

羅力亞 2016-01-29 15:47

迪克 2016-01-29 15:55
十年

入圍都夠啦

好難贏到啦

迪克 2016-01-29 15:56
最佳男配角
林敏聰《全力扣殺》

realwayutd. 2016-01-29 16:03
只睇過《五個小孩的校長》

麻凡 2016-01-29 16:57
全部名單加埋咁多戲, 只睇過六套...........

國球旗 2016-01-29 17:10
麻凡:全部名單加埋咁多戲, 只睇過六套...........[表情]  (2016-01-29 16:57) 

我睇過兩套咋

麻凡 2016-01-29 17:14
國球旗:我睇過兩套咋 [表情] [表情] (2016-01-29 17:10) 

係未睇既名單裡面,我只能再搵多一套係有興趣睇~

反而最有興趣係睇劉青雲點做司儀~~

bbq903 2016-01-29 17:23
realwayutd.:只睇過《五個小孩的校長》[表情]
 (2016-01-29 16:03) 

X 2

攞奬戲同賣座通常都係兩回事, 但<五個小孩的校長> 其實算係好成功 , 希望有好回報

realwayutd. 2016-01-29 17:51
《踏血尋梅》
呢套好似係大熱咁噃

迪克 2016-01-29 17:56
成個名單呀?
咁我都有4套

CopoeL 2016-01-29 20:29
差黎明 唔係又可以有四大天王睇

羅力亞 2016-02-21 00:11
《十年》入圍金像獎 央視騰訊收19指令:停播頒獎禮

成本只需50萬的獨立短電影《十年》,題材觸及「本地」(「本地」竟是禁語!)消滅粵語、港獨、國安法,大收旺場,亦令港人開始反思:是繼續裝睡,還是覺醒?是為時已晚,還是未晚?

大陸黨報《環球時報》批其「宣揚絕望」,是「思想病毒」,以苦肉計威逼大陸:「帶給香港害處大過好處」(新聞連結: http://bit.ly/1ZGct7Z )。其中一個單元《自焚者》導演周冠威當時接受《蘋果》訪問稱:「佢哋(《環時》)散佈緊恐懼同負能量時候,係俾個機會去宣揚我哋係幾咁無懼。《十年》,我希望香港觀眾喺面對呢篇社評時候,可以一齊同佢講,我哋唔會驚你,你唔會得到我哋恐懼。」(新聞連結: http://bit.ly/1RTO7I3 )
香港人唔會驚《環時》,但大陸恐懼《十年》。特別是《十年》有份爭逐本屆(第35屆)金像獎最佳電影之後。
網媒香港01今日報道指,以往曾直播金像獎頒獎禮,且今屆亦與大會達成協議大陸網站騰訊,已表明不會播放本屆金像獎。另取得電視播映權之中央電視台,亦會停播。
據消息人士向「香港01」透露,網站騰訊同電視台停播本屆金像獎,與全名長達19字大陸官方機構「中共中央網絡安全和信息化領導小組辦公室」(簡稱「網信辦」)發出指引、全面封殺《十年》有關。
報道引述金像獎協會主席爾冬陞訪問指,於周五(昨日)收到停播傳聞,並稱之前已經同騰訊洽談到正式合作,且已收訂金,但一切要等到周一才能處理。周冠威得悉大陸因《十年》而封殺金像獎,亦不禁問:「他們到底在怕甚麼?」
他們到底在怕甚麼?怕《十年》裡面的真話?怕這個電影構想出來的「夢」?

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20160220/54780891

羅力亞 2016-04-03 21:25
「第35屆香港電影金像獎」,由劉德華帶住「五個小孩頒發「最佳新演員」及「新晉導演」,最後由《踏血尋梅》的白只奪得「最佳新演員」。

白只上台前攬下春夏,佢話:「多謝導演,城城,監製,阿譚,杜可風,成個劇組,我好緊張。」
白只續說:「我係一個嚟自劇場既演員,能夠喺文化中心呢度拎到呢個獎,多謝APA所有老師,後台既朋友,太多啦,所以我應承咗佢哋會喺度單眼,多謝導演比咗好多機會我,教咗我好多野,好難忘既經歷,春夏,呢個(獎)係你既,冇你就冇我,多謝城城。」
居美國廿年既許誠毅憑《捉妖記》奪「新晉導演」獎,此獎更令他獲電影創意基金10萬獎金。他上台領獎時喜不自勝,謂:「作為香港人,返香港拎呢個獎,意義重大。」又笑言之前已見過《五個小孩》,她們仲問咗佢好多唔識答既問題,如點解史力加公主變醜樣。他又遞咪俾佢哋:「你有無份投票?」佢哋答:「有!」令全場大笑。
許誠毅說:「我年紀大,得新晉導演獎,好多謝劇組教我做導演,多謝江老闆,我喺美國廿幾年,俾我返嚟做導演。多謝一班演員,因為佢哋唔知點同我溝通,要忍受我。」他又特別多謝剪接師張嘉輝,但有份角逐新導演的張家輝企咗起身,許即澄清「唔係呢個張家輝」,張家輝聞言大為尷尬,許誠毅即打完場謂同另一爭該此獎的《衝鋒車》導演劉浩良「一齊分咗個獎佢」。
華仔上台同「五個小孩」搞Gag,解釋咩係「新演員」,「五個小孩」都十分可愛,反問華仔點解佢哋冇得提名「最佳新演員」,華仔搞笑話:「其實呢啲係黑暗啲o架。」引來全場爆笑。
最佳新演員提名:
1. 雷琛瑜《死開啲啦》
2. 蔡思貝《陀地驅魔人》
3. 蘇麗珊《哪一天我們會飛》
4. 白只《踏血尋梅》
5. 春夏《踏血尋梅》
新晉導演提名:
1. 張家輝《陀地驅魔人》
2. 許誠毅《捉妖記》
3. 劉浩良《衝鋒車》  

羅力亞 2016-04-03 21:35

【劉青雲處男任司儀 甜蜜呼應去年「太空船」論】
http://bit.ly/1X8MQwF

新晉導演得獎者:許誠毅(捉妖記)
http://bit.ly/1VmtLbb

羅力亞 2016-04-03 21:37

羅力亞 2016-04-03 21:44

最佳女配角:金燕玲(踏血尋梅)

羅力亞 2016-04-03 22:10

第三pair頒獎嘉賓羅家英、田啟文同林雪造型非常之咁特別,尤其是家英哥同田雞嗰造型,真係「型」到唔識形容,望落仲有啲熟口熟面。

睇落呀田雞髮型十足十抄韓國G-Dragon,之不過似唔似呢方面呢,就真係...
不過最核突都未到,頒「最佳美術指導」俾《華麗上班族》張叔平同邱偉明嗰陣,田雞即時話冇人嚟領獎由佢代領,點知轉個頭就有人上台領獎。跟住下一個由佢哋頒「最佳服裝造型設計」由《捉妖記》奚仲文得獎,當導演許誠毅想上台代領點知喺台下被工作人員截停,個獎點算?咪真係由田雞代領,睇嚟田雞真係好想

羅力亞 2016-04-03 22:18

羅力亞 2016-04-03 22:49

leoleo_leoleo 2016-04-03 23:06
城城拿埋就掃曬演員獎

leoleo_leoleo 2016-04-03 23:16
恭喜踏血寻梅横扫演员奖

leoleo_leoleo 2016-04-03 23:28
迪克:十年[表情] [表情]
入圍都夠啦
好難贏到啦 (2016-01-29 15:55) 

贏到啦

senal 2016-04-03 23:29
十年

Chelsea 2016-04-04 00:03
最佳電影: 《十年》

Chelsea 2016-04-04 00:06
《十年》奪最佳電影

監制感謝仍為公義發聲的香港人

【即時】《十年》奪得香港電影金像獎最佳電影。監制蔡廉明發言時感謝金像獎夠膽頒給《十年》,又感謝香港演藝學院電視電影系院長舒琪等人,並多謝所有入戲院和在社區看電影的人。他表示《十年》今次已超越了「電影」,強調香港電影有很多可能性;又再次感謝香港人告訴他們是為時未晚。
監制伍嘉良則表示,知道電影在技術上有很多不足,但只想很簡單為香港做一些事 ,並感謝仍為公義發聲的香港人。爾冬陞在頒獎時則稱,因為自己作為審委的主席,有份決定今次獎項的結果,所以決定「自己頒發獎項」:「我們最須要恐懼既,係恐懼本身。」

滾動

迪克 2016-04-04 00:12
leoleo_leoleo:贏到啦 [表情] (2016-04-03 23:28) 

《十年》奪得香港電影金像獎甚具意義。從專業電影人員一人一票票選的制度下,成功擊敗連取最佳編劇,最佳男女主角配角的電影,這說明甚麼?
說明還有一幫有骨氣的人不想為五斗米而折腰!
透過這個獎項告訴大家
"仍然要相信這裡會有希望"
再一次,"為時,未晚!"

迪神 2016-04-04 00:20
等睇聽日環球時報UP咩先

g3rMan 2016-04-04 00:22
迪神:等睇聽日環球時報UP咩先[表情]  (2016-04-04 00:20) 

腾讯娱乐 唔提十年

http://ent.q/q.com/a/20160403/025357.htm

火鳳凰 2016-04-04 01:17
咁夠彊俾《十年》,成班評審都唔駛再返大陸了……

reve 2016-04-04 01:36
《十年》網上有無得睇

羅力亞 2016-04-04 02:03

羅力亞 2016-04-04 02:03

羅力亞 2016-04-04 02:04

【《十年》奪最佳電影:多謝金像獎夠膽頒呢個獎俾我哋】
http://bit.ly/1osqKZS
【《十年》獲最佳電影 爾冬陞:我哋最需要恐懼係恐懼本身】
http://bit.ly/1V2vJyH

羅力亞 2016-04-04 02:04
「第35屆香港電影金像獎」得奬名單:

最佳新演員:白只《踏血尋梅》
新晉導演:許誠毅《捉妖記》
最佳攝影:杜可風《踏血尋梅》
最佳剪接:張嘉輝《葉問3》
最佳美術指導:張叔平、邱偉明《華麗上班族》
最佳服裝造型設計: 奚仲文《捉妖記》
專業精神獎:周永光先生
最佳視覺效果:Jason Snell、潘國瑜、湯冰冰《捉妖記》
最佳音響效果:曾景祥、李耀強、姚俊軒《智取威虎山》
最佳女配角:金燕玲《踏血尋梅》
終身成就獎得主:李麗華女士
最佳原創電影音樂: 羅大佑、陳輝陽《華麗上班族》
最佳原創電影歌曲:差一點我們會飛《哪一天我們會飛》
作曲:戴偉 填詞:陳心遙 主唱:黃淑蔓
最佳兩岸華語電影:《剌客聶隱娘》
最佳男配角:白只《踏血尋梅》
最佳編劇:翁子光《踏血尋梅》
最佳動作設計:李忠志《殺破狼II》
最佳導演:徐克《智取威虎山》
最佳女主角:春夏《踏血尋梅》
最佳男主角:郭富城《踏血尋梅》
最佳電影:《十年》

羅力亞 2016-04-04 02:07
《十年》摘金像獎最佳電影,一部關心香港,貼地說真話的電影,被冠上無數罪名。

寰亞電影老闆林建岳,以電影投資人身份對於《十年》得獎,表示:「今次金像獎的最佳電影由《十年》奪得,雖然我尊重評審的選擇,但我不認同這個結果。」
「我感到正如《十年》的監製蔡廉明自己都承認說:『雖然製作上好多不足,但呢套戲證明咗香港電影有好多可能性。』我認為,《十年》得獎係香港電影界的不幸。」
「大家看到,《十年》今次沒有得到任何獎項提名,亦非最賣座,證明不具備最佳電影的質素。《十年》成為最佳電影對電影人來說不公平,是政治綁架了專業,將電影評獎活動政治化了。」

羅力亞 2016-04-04 02:11

迪神 2016-04-04 02:14

羅力亞 2016-04-04 02:22

羅力亞 2016-04-04 02:22

羅力亞 2016-04-04 02:23

麻凡 2016-04-04 12:27
好!

羅力亞 2016-04-04 22:25
稱未看過《十年》 黃百鳴評獲獎是「笑話」、「極大錯誤」 令香港電影倒退十年 (20:32)

獨立電影《十年》昨晚獲頒金像獎最佳電影,資深電影人黃百鳴直言是「笑話」、「極大錯誤」,對結果感愕然。他認為《十年》奪獎會令香港電影倒退十年,「以後香港電影無準則,不如我拍個尖銳啲題材,我就最佳電影,我使乜要咁畀心機去做好一部電影?以後香港電影仲點會進步?」

他認為電影是綜合藝術,最佳電影應頒予各個崗位,包括導演、演員、燈光、攝影等均有高水準的作品,「如果你覺得(《十年》)題材係新穎,創意係好,咪畀個最佳劇本囉,你唔可以畀個最佳電影佢」。他質疑《十年》不能代表2015年的香港電影,「香港電影仲要行出外面,要畀人睇,你代表2015年最佳電影,去畀外國人一睇,咁㗎?咩嚟㗎?甩甩漏漏咁」。
不過,到底《十年》有何甩漏?黃百鳴坦言自己未看過該片,「老實講我無睇過呢套戲,但我覺得佢50萬可以拍到識飛呢,我都服咗佢」。
黃百鳴是《葉問3》的監製兼出品人,該片有份角逐今屆最佳電影。他說,因前作《葉問》已得過最佳電影,「唔會套套都畀你」,故事前已認為再奪獎機會不大,不抱很大希望,「亦唔係話食唔到葡萄就酸,唔係嗰樣嘢」。他說,《十年》是低成本製作,未獲其他項目提名,從專業角度「唔係最佳電影」。若其他提名電影獲獎,他覺得合理。

國球旗 2016-04-05 00:54
https://youtu.be/gzFSrmSSI94

160403第三十五屆香港電影金像獎:林敏聰,鄭中基頒獎

posouth 2016-04-05 06:57
reve:《十年》網上有無得睇[表情]  (2016-04-04 01:36) 

X2. 唔係唔想買飛, 喺外國無機會睇........

羅力亞 2016-04-05 07:46
posouth:X2. 唔係唔想買飛, 喺外國無機會睇........
[表情]  (2016-04-05 06:57) 

今屆金像獎「最佳電影」由「十年」奪得,寰亞電影老闆林建岳稱係香港電影界不幸,大陸媒體仲連得獎表都冇寫最佳電影呢一項。

另商台節目「在晴朗的一天出發」主持陳志雲今早聲稱,《十年》電視版權已售賣予無綫,不過未知喺邊個台播放。據知《十年》發行畀咗高先搞,tv right應該都包埋
《蘋果》問咗高登先(Golden Scene)發行人Winnie愕然表示,仲同幾個電視台傾緊未下決定,即係《十年》仲未賣電視版權出去。
另外,《十年》策劃人兼導演之一伍嘉良亦回應相關報道,佢稱無綫有主動接觸過佢哋,但佢哋唔想賣畀無綫,好多憂慮,例如怕佢買咗唔播,佢又認為院線再播機會唔大,因為即使當時落畫嗰陣,仍然場場爆滿,所以有冇人睇,院線唔係考慮因素,佢又稱暫時未有意向將版權賣畀其他公司,至少喺出碟前都唔會。
無綫主動接觸《十年》發行商想買電視播映權,係咪真係想播就唔知喇,但據知如果真係要賣,合約上都會訂明乜嘢時候一定要播,否則毀約。

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20160404/54945794

睇cctvb

羅力亞 2016-04-05 17:15
搞錯美舊片係《十年》 強國人瘋狂下載

內地高調封殺香港電影《十年》,反而引起內地民眾高度興趣,在內地網站「人人影視」的熱門排名榜,《十年》竟是排名第二,僅落後於大熱美劇《Walking Dead》,可是,這套電影卻是一套2011年出品的同名美國電影。

多名內地網民以為人人影視突破中央封殺,上載今年香港電影金像獎的最佳影片,紛紛下載,沒想到出來的竟是一套西片,網民馬上大罵:「我還以為是第35屆香港電影金像獎最佳影片!」「還以為是hk的十年,人人也要做標題黨了」「應該不止我一個被騙進來了!」
不少網民亦在網站討論被指是涉及港獨的最佳影片,有網民稱「香港至少是三權分立,至少他們可以自己決定自己看甚麼影視作品,至少他們的小孩不會從小就被培養成某黨的洗腦產物......」
人人影視

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20160405/54949545?top=4h

查看完整版本: [-- 第35屆香港電影金像獎,《十年》獲最佳電影 --] [-- top --]