查看完整版本: [-- 車經 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【消費特區】 -> 車經 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

ODIN 2016-04-07 11:28

車經

最近小弟諗緊買車,budget 50k

一講買車,其實身邊有好多朋友現身講車

一般日本車fans 會推薦 Jazz/Fit, Ractis, Spike, Cube 同 BB,賣點係平,慳油,車齡新D,維修費低

外國車fans會推薦 VW, BMW 舊少少車,安全,鋼水好之類...

我本身鍾意Sport Car,但第一部上試下平買入門車操下車先,初步都係諗緊Jazz/Fit,但間唔中有朋友介紹筍盤BMW, Audi又有少少心動,依家15/16緊...

有冇d咩好建議?

freezefox 2016-04-07 11:37
開左十幾年車,但完全唔識車。只知道,唔想煩,都係買番日本車好。

freezefox 2016-04-07 11:40
第一架車,都係買架平少少,粗粗地玩住先。有咩「HIGH」花撞壞都唔肉痛。操到手車有番咁上下先買部靚D 既會好D 。

我第一架車只係七千蚊既本田思域。12年車,玩一年後拎去劏左佢,唔駛煩。

ODIN 2016-04-07 11:43
我都係操車為主,但都想玩耐D,起碼玩到1-2年...

tc2218 2016-04-07 12:03
香港個market唔知
美國就個個都要買車渣,因為公共交通網差
其實都係睇自己budget,再睇用途揀family car/ luxury/ sux/ coupe,性能/ add on,就差唔多得 3-5 個選擇入面揀個人喜好架啦~

香港有無lease car 呢樣野?

火鳳凰 2016-04-07 12:05
第一架車係 corolla 新車,果陣 140k……

最初諗住揸2-3年玩下然後換車,結果因為怕煩(買完又要賣),最後揸左十幾年後劏車。

ODIN 2016-04-07 12:07
tc2218:香港個market唔知
美國就個個都要買車渣,因為公共交通網差
其實都係睇自己budget,再睇用途揀family car/ luxury/ sux/ coupe,性能/ add on,就差唔多得 3-5 個選擇入面揀個人喜好架啦~
香港有無lease car 呢樣野? (2016-04-07 12:03) 

香港唔係好興 lease car 呢個 concept wor...

其實我都幾乎揀定 Jazz,只係有時會三心兩意...

例如,車齡一樣,Jazz同Audi差唔多錢的時候,你都會想諗一諗Audi...

火鳳凰 2016-04-07 12:21
ODIN:我都係操車為主,但都想玩耐D,起碼玩到1-2年... (2016-04-07 11:43) 

你諗住買架幾年車?

如果玩1-2年的話,就最好買5年內車,因為去到7年就要年年驗車多一樣煩野搞……

ODIN 2016-04-07 12:23
火鳳凰:你諗住買架幾年車?
如果玩1-2年的話,就最好買5年內車,因為去到7年就要年年驗車多一樣煩野搞……[表情]  (2016-04-07 12:21) 

5萬以下budget,買唔到咁新的車...

火鳳凰 2016-04-07 12:29
ODIN:5萬以下budget,買唔到咁新的車...[表情] (2016-04-07 12:23) 

咁你就要預每年既保養費,七年以上車要每年政府驗完車先可以出到牌照……

政府驗車本身唔係好貴,大約 600 左右……

但係你就要先搵個車行 check 下架車,有咩野要換先可以過到驗車,呢個就要睇你有無相熟車行……

通常車行年年都話你架車有的野要換先過到驗車,年年要駛幾千至上萬不等……

ODIN 2016-04-07 12:32
火鳳凰:咁你就要預每年既保養費,七年以上車要每年政府驗完車先可以出到牌照……
政府驗車本身唔係好貴,大約 600 左右……
....... (2016-04-07 12:29) 

所以,其實我仲有一個option >>> 就係計唔掂數最後放棄買車大計...

火鳳凰 2016-04-07 12:35
ODIN:所以,其實我仲有一個option >>> 就係計唔掂數最後放棄買車大計...[表情] (2016-04-07 12:32) 

我幾年前換左架4年camry,今年開始要驗車,岩岩驗完駛左我一皮野……

阿童木 2016-04-07 12:57
同意買日本車唔駛煩,維修費平。

ODIN 2016-04-07 13:38
阿童木:同意買日本車唔駛煩,維修費平。 (2016-04-07 12:57) 

有冇好介紹?

On list 的有 Jazz, Spike, Cube, Ractics....

煙花 2016-04-07 15:39
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

阿童木 2016-04-07 16:09
ODIN:有冇好介紹?
On list 的有 Jazz, Spike, Cube, Ractics.... (2016-04-07 13:38) 

個別型號唔熟,我既牌子排名就 toyota > honda > nissan

ODIN 2016-04-07 16:33
其實我個人係BMW的fans,但我一定買唔起...

有朋友放緊audi搞到我有D心動...

http://m.28car.com/sell_dsp.php?h_vid=285375335&h_vw=y&qs_b=y&qs_e=y

煙花 2016-04-07 17:06
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

ODIN 2016-04-08 10:26
煙花:下年就10年車 (2016-04-07 17:06) 

係la...
諗諗下都係放棄個offer...

freezefox 2016-04-08 15:33
認真,其實你買部車黎做咩先?

ODIN 2016-04-08 17:15
freezefox:認真,其實你買部車黎做咩先? (2016-04-08 15:33) 

主要都係假日先

freezefox 2016-04-08 17:36
ODIN:主要都係假日先 (2016-04-08 17:15) 

即係屬於玩票性質。咁又真係應該注重外表多過實用性既。

freezefox 2016-04-08 17:39
阿童木:個別型號唔熟,我既牌子排名就 toyota > honda > nissan
 (2016-04-07 16:09) 

一手車我都會咁排。但如果係二手車,尤其係只係行左一兩年既二手車。我反而首選日產。因為跌價跌得多,抵買。

ODIN 2016-04-08 18:20
freezefox:即係屬於玩票性質。咁又真係應該注重外表多過實用性既。 (2016-04-08 17:36) 

其實易(手查)最重要...

freezefox 2016-04-08 18:26
ODIN:其實易(手查)最重要... (2016-04-08 18:20) 

希,自動波,會有幾難。

查看完整版本: [-- 車經 --] [-- top --]