查看完整版本: [-- Sopcast 睇波中 Locky 毒? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【球迷講場】 -> Sopcast 睇波中 Locky 毒? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

迪克 2016-04-08 14:31

Sopcast 睇波中 Locky 毒?

作為睇波狂迷,相信 Sopcast 呢個程式你一定聽過兼可能用過!近日就有網民發現用 Sopcast,竟然會中咗呢期最紅既Locky 病毒,被人加密晒及鎖晒電腦內既檔案,要畀錢先可以解得返,都咪話唔驚驚!

可能你會話,都係亂 click 廣告先中招,但高登討論區中呢位網民,就發現 Sopcast 本身雖然無毒,但係入面內藏既廣告有毒,所以開啟 Sopcast 後,即使唔 click 任何廣告都有機會中 Locky 勒索病毒,仲被人加密晒所有電腦內D資料,要畀錢先可以解番,所以叫人 delete 軟件保平安。

事實上,有網民就試過並唔係每次開啟 Sopcast 都會即刻中毒,原因係 Sopcast 每次推送的廣告都不同,但網友經過不斷開關 Sopcast 試驗之後,發現係晚上 8 至 10 點係中毒既黃金時間,大約換 10 次廣告左右就有機會中毒,風險都幾高!

http://www.e-zone.com.hk/channelnews.php?id=12939

迪克 2016-04-08 14:33
講到用 Sopcast 咁危險?係咪唔好用先!其實網民都提供另類解決辦法出嚟,睇下幫唔幫到你?

01. Delete 保平安

最簡單既解決辦法,就係將軟件 Delete 刪除。想睇英超、西甲、德甲既,還是乖乖地去 Join 番收費電視台,起碼唔會中毒咁大鑊,兼且畫面質素更具保證。

02. 用 VM 虛擬電腦

Sopcast 唔一定係「邪惡睇波神器」,其實 Sopcast 都仲有其他野睇!唔睇波,但追唔到 Sopcast 節目咪好慘?咁呢個時候,你就唯有做好資料 backup,兼且用 VM VirtualBox 虛擬電腦來開啟 Sopcast,萬一中毒都只係剷咗虛擬電腦既作業系統,損失無咁大。

03. 用 Android Box 睇

另外,有網友教路不如用 Android Box 睇,皆因 Sopcast 有出 Android app,用 Android Box 睇 Sopcast,最大損失都只係一個 Android Box,點都好過電腦內既珍貴資料!
http://www.e-zone.com.hk/channelnews.php?id=12942

迪克 2016-04-08 14:33
有人話用ACESTREAM一樣有機中
唉...即係叫我唔好睇波

freezefox 2016-04-08 14:46
我上次一DL 就中毒了。

迪克 2016-04-08 15:00
freezefox:我上次一DL 就中毒了。[表情] [表情]  (2016-04-08 14:46) 

上一次即係幾時?我用左幾季都無事......

你就係中呢隻?呢隻好似好麻煩架喎

alan1439 2016-04-08 15:18
迪克:有人話用ACESTREAM一樣有機中
唉...即係叫我唔好睇波[表情]  (2016-04-08 14:33) 

ACESTREAM都中   姐係逼住睇FLASH

羅力亞 2016-04-08 15:22
迪克:有人話用ACESTREAM一樣有機中
唉...即係叫我唔好睇波[表情]  (2016-04-08 14:33) 

用開ACESTREAM

羅力亞 2016-04-08 15:22
alan1439:ACESTREAM都中[表情]   姐係逼住睇FLASH[表情] (2016-04-08 15:18) 

freezefox 2016-04-08 15:23
迪克:上一次即係幾時?我用左幾季都無事......
你就係中呢隻?呢隻好似好麻煩架喎 (2016-04-08 15:00) 

無幾耐之嘛。係直播版都有講到。個晚無得睇電視,想睇波,試下用Sopcast, 一DL 電腦就警告話我中左毒。但我唔知中咩毒喎……又唔覺部機有事。跟住無理了。但就唔敢再DL 了。

Numberson 2016-04-08 15:25
上個星期既事黎
sopcast本身無毒
但係佢左邊有個位賣廣告既
就係果度某個廣告中毒

utadahikaru20 2016-04-08 15:27
, 又唔係睇A片都中毒

英俊 2016-04-08 15:30
utadahikaru20:[表情] [表情] , 又唔係睇A片都中毒[表情]  (2016-04-08 15:27) 

識睇一定係睇a片都唔中毒

迪克 2016-04-08 15:33
Numberson:上個星期既事黎
sopcast本身無毒
但係佢左邊有個位賣廣告既
就係果度某個廣告中毒
[表情] [表情] [表情]
....... (2016-04-08 15:25) 

係呀~篇野都係咁寫...........

邊仲敢用.....

迪克 2016-04-08 15:34
alan1439:ACESTREAM都中[表情]   姐係逼住睇FLASH[表情] (2016-04-08 15:18) 

FLASH質素真係................

KeL 2016-04-08 16:07

utadahikaru20 2016-04-08 16:08
英俊:識睇一定係睇a片都唔中毒 (2016-04-08 15:30) 

我係講緊用Sopcast 睇A片

Numberson 2016-04-08 16:41

因為係廣告放毒既關係
FLASH其實仲危險
ACESTREAM暫時應該無廣告吧

senal 2016-04-08 17:29
用 macbook 開 sopcast 睇無事

迪克 2016-04-08 17:39
senal:用 macbook 開 sopcast 睇無事 [表情]
 (2016-04-08 17:29) 

我暫時都無事
但聽日真係唔敢搏…

Chelsea 2016-04-08 22:14
即刻del咗sopcast先 唔敢搏

迪神 2016-04-08 23:28
ACESTREAM裝兩鑊中兩鑊,一次攪到我所以網頁都彃哂D俄文核特廣告,一次就幫我裝埋D KEYWORD廣告LINK

KeL 2016-04-08 23:42
有無mac好友知道
有無其他第三方軟件開acestream

鮮吊甬仔 2016-04-09 00:28
LOCKY 就無中, DNSUNLOCKER就中過

所有BROWSER 畀廣告騎劫, 無論上咩網都1/4版廣告+任何超連結都幫你連一連去廣告先+每5分鐘所有上緊既網變成FULL PAGE 廣告
試過晒所有網上方法都唔得, 就算好似KO左咁, 一個月後都係出返黎, 最後重裝WINDOW攪掂

Kai王 2016-04-09 15:58
如果我用一部冇重要資料既平版睇呢?

唔會經 router 整死埋我其他電腦既資料架可?  

丹尼屎 2016-04-09 16:32
KeL:有無mac好友知道
有無其他第三方軟件開acestream[表情]  (2016-04-08 23:42) 

我裝左 要裝埋一個software叫kodi

你google "mac acestream" 第一條youtube link有個好詳盡既教學

跟住佢慢慢逐步做就ok 不過我覺得acestream有時睇波無咁穩定

丹尼屎 2016-04-09 16:33
senal:用 macbook 開 sopcast 睇無事 [表情]
 (2016-04-08 17:29) 

我都諗macbook個sopcast無廣告應該無事掛

羅力亞 2016-04-09 16:38
今晚要睇flash link

迪克 2016-04-09 19:17
有波有時間都唔敢睇波😭😭
西咸對阿記呀
打比呀😭😭

羅力亞 2016-04-09 19:39
迪克:有波有時間都唔敢睇波😭😭
西咸對阿記呀
打比呀😭😭 (2016-04-09 19:17) 

睇flash

迪克 2016-04-09 19:40
Numberson:因為係廣告放毒既關係
FLASH其實仲危險
ACESTREAM暫時應該無廣告吧
[表情] (2016-04-08 16:41) 

素素話flash仲危喎

羅力亞 2016-04-09 19:55
迪克:素素話flash仲危喎 (2016-04-09 19:40) 

sor

用返ace la

posouth 2016-04-21 06:38
迪克:素素話flash仲危喎 (2016-04-09 19:40) 

唔好嚇我, 我不嬲都係睇flash

蕃薯廠 2016-05-18 12:28
sorry 推舊post, 請問 format 電腦能否解決問題? 我當然知會冇晒 data

Numberson 2016-05-18 15:33
蕃薯廠:sorry 推舊post, 請問 format 電腦能否解決問題? 我當然知會冇晒 data
 (2016-05-18 12:28) 

可以
但外國網站好似已經有辨法解鎖

查看完整版本: [-- Sopcast 睇波中 Locky 毒? --] [-- top --]