查看完整版本: [-- 今年英超好精采! --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【球迷講場】 -> 今年英超好精采! [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

freezefox 2016-05-25 10:59

今年英超好精采!

有哥迪奧拿既曼城,有摩連奴既曼聯,有高普既利物浦,有干地既車路士!再加前列常客阿仙奴,新上位既熱刺、李斯特城;一眾實力不俗既中游修咸頓、韋斯咸,同埋今年有可能招兵買馬,大幅增強既愛華頓!數數埋埋成十隊八隊!今年英超競爭之劇烈,真係往年所少見!唔好話邊隊可以最後奪得冠軍,邊幾隊可以打入前四都唔易估!

未講開季既競賽,淨係睇季前幾隊豪門爭人都夠精采啦。幾乎可以肯定,曼城同曼聯會狂買人。曼城現有班底,除左阿古路、迪布尼、施華呢幾件外,我諗真係半隊波唔岩哥迪奧拿心水。前中後都要買人。曼城似乎會成為今季球季既最大買家!有錢就是任性嘛。同巿死敵都不甘後人,摩頭未宣布成為曼聯領隊,佢個張購物名單已經曝光。「傳曼聯」今年應該「傳」得仲勁仲誇張。第一傳(甚至可能係第一簽)已經係講緊戰神呂布!都唔講補強效果,單單個話題性都已經值回票價啦。球迷既野,你有野比佢幻想下都已經好正了。幻想成真就更加不得了。可以想象到,呂布之後,關公、張飛、趙雲都排緊隊準備加入曼聯()。至於車仔,原有班底其實已經唔差,適當地補充個別位置既人手已經足夠。例如中堅、前鋒都係需要買人既「重災區」。話時話,今季隊隊球隊似乎都要搶中堅咁喎。曼城、曼聯、車路士,兼夾利物浦,隊隊個中堅位都叫緊救命。講開利物浦,今夏將會係高普入主後首次可以全無限制地參予買賣球員既決定。估計球會都會幾支持佢,唔會係財力上比太多限制佢。可惜,歐霸既失利,意味住利物浦下年無任何歐洲賽事,呢個對於招攬大名球員黎講,絕對係死症。你睇葛斯臨埋門個腳都甩碌就知。睇黎利記都只可以係D 二三線球員到揀卒了。大牌球員似乎都與我地無緣。

上面個幾隊就狂買人補充戰力,下面呢幾隊就要諗盡辦法留人以保持戰力。阿仙奴今夏好快就已經傳第一簽了。比起以往咩都慢吞吞既雲加,似乎呢兩年佢係買人方面會愈黎愈爽手。但比起買人,點留人先係關鍵。奧斯爾、山齊士、韋舒亞全部有傳言會離隊。咁傳還傳,未必真係會離隊既。但萬一真係走咁一兩件,尤其係山齊士,對阿仙奴既打擊都唔好話唔大。今季未開咧已經無左個韋大帝,前鋒繼續單天保至尊。雲加再唔係前鋒線上增強實力,幾靚既黃金中場都無用。以往最擔心既防中同中堅問題,似乎都順利過渡了。係睇佢點攪掂埋個前鋒位者。至於熱刺,現有既班底其實已經十分扎實,原班人馬進入下季的話,只需要少許收購相信已經可以攪掂。問題係,英超隊隊都爭前鋒,今季大熟大勇既簡尼,會唔會走人呢?無左簡尼,熱刺猶如無左隻右手,戰力減半!成個故事又唔同咁講法了。李斯特城即使可以留住大部分主力,下年要兼顧歐洲賽事,以佢既兵源,其實真係好吃力。一係就放棄歐聯,專心聯賽。但比你有機會係歐聯亮相,你又會甘心就咁放棄?至少球員未必咁諗。但兩面作戰,對呢類小型球會黎講,分分鐘吃力不討好,到時兩頭唔岸,可能適得其反。好事變壞事。何況,係咪真係留得住班主力尚且言之過早………

作為利迷,我當然睇好高普。只係擔心今季可以買到咩人。下年無歐洲賽事,有辣有唔辣。球會收入減少係其中,買人難左係其二。但今季可以專心聯賽,未必唔係件好事。兩年前羅渣士帶領利記幾乎可以摘冠,正正係因為無歐聯打,可以專心聯賽,大大舒緩傷患同人手不足既問題。今年希望球會可以係高普既帶領下,係各方面都增強實力,尤其要增強球隊既穩定性。唔好講話爭冠,正正常常打番入前四都好哎。尤其今年要入前四都不易呀。

下年冠軍大熱始終都係不離哥師既曼城。雖然話曼城係各個位置上都要補強,但始終班底實力雄厚,球會財力更加雄厚。哥師個名又夠照,要招攬大牌球員絕非難事。二千萬唔駛就買到根度簡番黎就見啦。佢打唔打得掂英超我唔夠膽講,但下年既曼城肯定係星光熠熠耀英超架啦。唔打得都睇得。何況……點會唔打得?所有有利條件集於一身,下年英超冠軍大熱。至於曼聯,敢師帶領之下,摧殘得太緊要。花左幾億買左幾個大名番黎又賣番,嚴重虛耗球會既財力,又將好多有潛質既年青球員賣鬼哂出去,雖然同時佢又打起左幾件後生仔。不過好難想象呢班後生仔會得到摩頭重用。曼聯下年幾乎可以肯定會大換血。只係,唔知要花一季定兩季先換得哂岩摩頭心水既球員。照以往車路士既經驗睇,摩頭今年都唔會以奪冠為首任。重新打造岩自己心水既球隊會係佢今年既工作。曼聯係佢帶領之下,有機會重入四強之列,但爭冠我就唔多睇好了。至於車路士,今年都似乎係重整既一年。上季傷得太重了,排第十,成為歷屆最差既衛冕球隊。真係令全世界都跌哂眼鏡!干地無哥師、摩頭咁有話題性,咁高調,似乎係穩打穩扎既類型。宣布左加盟一段日子,傳會收購既對象都唔算多,亦唔係咩大牌名星球員。估計佢只會係個別位置增加人手。不過,DC、世三都有機會離隊(或被離隊),泰利都要搵人接班,點樣順利過渡就要睇佢功架了。車路士今季未必會大灑金錢作出大量收購,但我反而頗睇好干地帶領下既車路士。佢務實既作風反而係英超少見。

本人見識少,睇到既野係咁多咁浮面,對西咸、熱刺、愛華頓等球隊亦不太了解。希望大家都講下你地既睇法。分享下你對下屆英超各隊既期望或預測。

羅力亞 2016-05-25 11:25
老狐長文

Numberson 2016-05-25 11:28
期望越大

freezefox 2016-05-25 11:31
Numberson:期望越大[表情] [表情] [表情]  (2016-05-25 11:28) 

講邊隊先?

麻凡 2016-05-25 11:37
嘩, 千字文回來了呀~~~~~~~~~~支持下先..............

不過呢, 我今個球季九成唔會睇波了, 要等到再下一季先會睇返....

freezefox 2016-05-25 11:38
麻凡:嘩, 千字文回來了呀~~~~~~~~~~支持下先..............[表情]
不過呢, 我今個球季九成唔會睇波了, 要等到再下一季先會睇返....[表情]
 (2016-05-25 11:37) 

WHY?湊女?

火鳳凰 2016-05-25 11:43
賠率︰

Man City2.62
Chelsea6
Man Utd6.5
Arsenal7
Tottenham8
Liverpool9
Leicester26
West Ham67
Southampton81
Everton81
Stoke151
Crystal Palace751
Swansea751
Middlesbrough751
Sunderland751
Bournemouth1001
Burnley1001
Watford1001
West Brom1001

你講果十隊就係熱門果十隊……

p.s. 我今季都唔睇波了,希望再下季有機會睇返,不過放低左有可能唔會再拎返起……

麻凡 2016-05-25 11:48
freezefox:WHY?湊女? (2016-05-25 11:38) 

M...........要寄人籬下一段時間.................不要再說了.............

鮮吊甬仔 2016-05-25 11:56
哥帥個人唔睇好, 有時佢D調動真係......   
佢今次先第一次真正教波, 佢之前教果兩隊自動波都拎到聯賽冠軍

freezefox 2016-05-25 12:03
火鳳凰:賠率︰
[table=204,#ffffff,,0][tr][td=1,1,132]Man City[/td][td=1,1,72]2.62[/td][/tr][tr][td]Chelsea[/td][td=1,1,72]6[/td][/tr][tr][td]Man Utd[/td][td=1,1,72]6.5[/td][/tr][tr][td]Arsenal[/td][td=1,1,72]7[/td][/tr][tr][td]Tottenham[/td][td=1,1,72]8[/td][/tr][tr .. (2016-05-25 11:43) 

我之前完全無參加過呢類賠率架。純粹自己靠估架咋。

P.S. 又唔好講到一定唔睇。睇少D 囉。

freezefox 2016-05-25 12:04
鮮吊甬仔:哥帥個人唔睇好, 有時佢D調動真係......[表情] [表情] [表情] [表情] [表情]  
佢今次先第一次真正教波, 佢之前教果兩隊自動波都拎到聯賽冠軍 (2016-05-25 11:56) 

拜仁個陣唔講啦。但巴塞時期,佢既對手係皇馬,又唔可以講到佢無對手,唔駛教喎。

freezefox 2016-05-25 12:05
麻凡:M...........要寄人籬下一段時間.................不要再說了.............[表情] (2016-05-25 11:48) 

係吹水站講。

Numberson 2016-05-25 12:10
freezefox:講邊隊先?[表情] (2016-05-25 11:31)

英超
黎個反高潮
得一隊由頭帶到尾
其他都係嬴下輸下
無野睇

火鳳凰 2016-05-25 12:13
freezefox:我之前完全無參加過呢類賠率架。純粹自己靠估架咋。
....... (2016-05-25 12:03) 

我決定唔再續 NOW,樂視又打死都唔會裝,我又唔鍾意上網睇得咁辛苦……

都無工具去睇,所以就係一定唔睇,無得睇少D……

freezefox 2016-05-25 12:13
Numberson:英超
黎個反高潮
得一隊由頭帶到尾
其他都係嬴下輸下
....... (2016-05-25 12:10) 

邊隊由頭帶到尾?

Numberson 2016-05-25 12:18
freezefox:邊隊由頭帶到尾?[表情] (2016-05-25 12:13) 

開左波未知囉
不過我認為今季咁亂
下季應該會好正常
踢左3個月之後邊幾隊係前列就應該會帶到尾
唔會有太大上落

迪克 2016-05-25 12:26
得伊巴得聯賽。
得雲加得前四。

ArSo 2016-05-25 12:51
英超宜家係競爭性上好睇

但球賽可觀性上仍然.......

我比較期待既係哥帥用佢果套擺入黎

ArSo 2016-05-25 12:52
迪克:得伊巴得聯賽。
得雲加得前四。
 (2016-05-25 12:26) 

米蘭試過令伊巴拎唔到,

我覺得曼聯都有能力

波友 2016-05-25 13:43
迪克:得伊巴得聯賽。
得雲加得前四。
 (2016-05-25 12:26) 

前四...

佢呢位大師幾時退休?

到時應該好多人懷念佢

alan1439 2016-05-25 14:03
kane一傷熱刺就

迪克 2016-05-25 14:18
波友:前四...
佢呢位大師幾時退休?
....... (2016-05-25 13:43) 

我一直都想有機會懷念佢

freezefox 2016-05-25 14:51
Numberson:開左波未知囉[表情]
不過我認為今季咁亂
下季應該會好正常
踢左3個月之後邊幾隊係前列就應該會帶到尾
....... (2016-05-25 12:18) 

你咁講實中架!

freezefox 2016-05-25 14:52
alan1439:kane一傷熱刺就[表情] [表情]  (2016-05-25 14:03) 

首先………佢係留隊先需要擔心呢方面…………

alan1439 2016-05-25 14:55
freezefox:首先………佢係留隊先需要擔心呢方面…………[表情] (2016-05-25 14:52) 

有歐聯踢吾會走啦

freezefox 2016-05-25 14:58
alan1439:有歐聯踢吾會走啦[表情] (2016-05-25 14:55) 

我無話佢一定走。即係有機會有球隊會斟佢者。

alan1439 2016-05-25 15:24
freezefox:我無話佢一定走。即係有機會有球隊會斟佢者。 (2016-05-25 14:58) 

天價

freezefox 2016-05-25 15:55
alan1439:天價[表情] (2016-05-25 15:24) 

其實雲加可以諗諗佢。

KeL 2016-05-25 15:57
千字文

羅力亞 2016-05-25 16:10
freezefox:其實雲加可以諗諗佢。[表情] (2016-05-25 15:55) 

Youth career
–2001    Ridgeway Rovers
2001–2002    Arsenal
2002–2004    Ridgeway Rovers
2004    Watford
2004–2009    Tottenham Hotspur

freezefox 2016-05-25 16:45
羅力亞:[圖片]
....... (2016-05-25 16:10) 

愛回家系列又開始啦!

羅力亞 2016-05-27 11:40

期待新球季

freezefox 2016-05-27 11:48
期待新球季[表情] [表情] [表情]  (2016-05-27 11:40) 

其實今季李斯特城會係好艱難既一季。

上季無任何期望下打出奇蹟,靠既係一股既熱血衝勁。將士用命!人人以球隊為先!

今季背負咁多人既期望,全世界既目光都集中係自己身上,球員亦開始會為自己打算。球會唔再係唯一考慮。其實未開季已經好多不利因素。所以雲阿里話,今季目標係留係英超,唔係謙虛,而係真係好深思熟慮過既結論。

不過,至少佢無被勝利沖昏頭腦。好事黎既。

蕃薯廠 2016-05-27 12:00
....... (2016-05-25 16:10) 

Kane 隻左手旁邊既係...

freezefox 2016-05-27 12:07
蕃薯廠:Kane 隻左手旁邊既係... [表情] (2016-05-27 12:00) 

邊個?

蕃薯廠 2016-05-27 12:23
btw 我只估前四

正路雙曼同車應該穩佔3席, 另外兩個位應該係阿熱之間爭, 利礙於實力應該係半冷門

曼城
優勢: 有錢有實力, 隱憂: 大換血成果未明, 哥帥是否真的有料之人還待証明

曼聯
優勢: 摩佬效應, 防守應會大為改善, 坐底第3,  隱憂: 中場創造力不足, 而摩佬會否續用今季閃亮之新人還是未知之數

車仔
優勢: 冇歐賽, 可專心聯賽, 球員知恥近乎勇 (希望...), 隱憂: 主力年紀偏大, 與曼城一樣, 重整成績未知。 干地對英超了解不多

阿記
優勢: 前4 金漆招牌, 隱憂: 前4 金漆招牌

熱刺
優勢: 年青球隊班底成型, 機動性足夠望再上一層樓,  隱憂: 歐聯後顧, 球隊似乎仍差一點底氣

利記
優勢: 冇歐賽, 可專心聯賽, 高普有料可發揮球員最高潛能, 隱憂: 球員質素始終有限, 高普再勁都係死症

ArSo 2016-05-27 12:34
其實今年曼聯只係失35球
再大為改善就可能搞到十場不失球ga la

曼聯問題係進攻到,
我對摩佬能否改善入球能力存疑

但成功買到伊巴則可以較為樂觀

呂布係前線入廿球既保證
佢仲可以係一個幫到隊友發揮既球員黎, (唔係果D只係刷數據既球霸)
一大例子, 佢係米蘭果陣,  保定同洛斯連奴係踢到識飛
值得期待

ArSo 2016-05-27 12:36
阿仙奴奪前4係幾樂觀

因為當摩佬同曼聯融為一體

佢地一季就輸少左2場波

(膠)

蕃薯廠 2016-05-27 14:29
ArSo:其實今年曼聯只係失35球
再大為改善就可能搞到十場不失球ga la[表情]
曼聯問題係進攻到,
我對摩佬能否改善入球能力存疑
....... (2016-05-27 12:34) 

但曼失球少既功臣係DDG, 而唔係條後防呀嘛...

蕃薯廠 2016-05-27 14:31
ArSo:阿仙奴奪前4係幾樂觀
佢地一季就輸少左2場波[表情] [表情] [表情]
....... (2016-05-27 12:36) 

睇你點睇啦... 你亦可以話有兩場必敗既波... 半杯水既道理.

ArSo 2016-05-27 14:33
蕃薯廠:[表情]
睇你點睇啦... 你亦可以話有兩場必敗既波... 半杯水既道理. (2016-05-27 14:31) 

本身係4場

宜家得番2場

btw 膠既唔好應我啦

ArSo 2016-05-27 14:33
蕃薯廠:但曼失球少既功臣係DDG, 而唔係條後防呀嘛... (2016-05-27 14:29) 

所以話DDG +垃圾 都35球既時候

改善左我想像唔到

廢托 2016-05-27 14:46
ArSo:所以話DDG +垃圾 都35球既時候
改善左我想像唔到 (2016-05-27 14:33) 

其實....

邊個係垃圾??????

utadahikaru20 2016-05-27 14:54
蕃薯廠:btw 我只估前四
正路雙曼同車應該穩佔3席, 另外兩個位應該係阿熱之間爭, 利礙於實力應該係半冷門
曼城
....... (2016-05-27 12:23) 

下面張Gif圖是什麼來的?

freezefox 2016-05-27 14:54
蕃薯廠:btw 我只估前四
曼城
....... (2016-05-27 12:23) 

我反而對曼聯有所保留。同之前皇馬呀、車仔呀個D 好唔同,佢個陣接手時,隊隊波都有番咁上下實力,班底都係雄厚。但今季曼聯百孔千倉,摩佬黎到,真係執都有排執。曼聯要打入前四既難度唔會比利記或熱刺低。

freezefox 2016-05-27 14:55
ArSo:阿仙奴奪前4係幾樂觀
佢地一季就輸少左2場波[表情] [表情] [表情]
....... (2016-05-27 12:36) 

呢個見解好精闢!

ArSo 2016-05-27 15:00
廢托:其實....
邊個係垃圾??????[表情] (2016-05-27 14:46) 

用垃圾去形容就過火少少既

不過只係失35球真係DDG歸功7成

仲有3成係因為V92 齋猜唔攻既戰術

freezefox 2016-05-27 15:04
ArSo:用垃圾去形容就過火少少既
[表情]
不過只係失35球真係DDG歸功7成
....... (2016-05-27 15:00) 

又咁講,曼聯今季後防傷患問題係咁多隊中最誇張個幾隊之一(另外就係紐卡素同利物浦……)。

再加上敢師用人真係高深莫測。D 位調黎調去,無個打得長(史麼寧除外)。你又邊可能夾到條穩健既防線出黎。

ArSo 2016-05-27 15:13
其實今日真係好無聊...係咁係度亂up

好怕得罪左其他球迷

廢托 2016-05-27 15:16
ArSo:其實今日真係好無聊...係咁係度亂up
好怕得罪左其他球迷 (2016-05-27 15:13) 

我真係以為有個新朵叫垃圾.......

查看完整版本: [-- 今年英超好精采! --] [-- top --]