查看完整版本: [-- 後記: 非洲自遊行 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 後記: 非洲自遊行 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

tc2218 2017-08-16 21:59

後記: 非洲自遊行

遲左一年既後記....

any肥.....非洲,係小弟旅行多年但最後兩個未踏足既陸地。另一個當然係南極。
所以多次計劃後,在2016年夏天終於得賞所願。

去非洲最大目的當然係睇野生動物。所謂既BIG 5 就係獅子,大象,大水牛,犀牛,同花豹。
可以一次過達成呢個目標既最熱門既目的地就有南非,肯亞,坦桑尼亞,納米比亞,波札那,呢幾個地方
最經濟,又唔洗搭太多恐怖既非洲內陸飛機就係南非,肯亞二選一
因為2015有朋友去過肯亞,被當地海關鎖向密室屈錢既經驗,我又想睇埋企鵝,所以揀左南非!

去前準備幾樣野.....護照....南非應該大多數唔洗visa。其他國家如肯亞要
相機,多個電池+記憶卡,我拍左2千幾張相
南非幣
防曬,太陽帽
野外用蚊怕水
預防燈革熱既藥,如雨季或某些地區可能要更多防疫準備
外套,早晚溫差極大,日頭可以廿幾30度,夜晚又會得返幾度
望遠鏡可有可無,因為相機有呢個功能,同埋用得多好頭暈

第一站係可以去可以唔去既約翰尼斯堡
如果對自己體能同適應力唔係超有信心,建議留2-3日
我留左3日。因為LA飛約堡加轉機用左30小時.....30小時無沖涼,無訓過床,無食過餐好既....第一日訓死左....
酒店我訂左向相對安全既Sandton區Radisson Hotel。歐洲level既4 star hotel,價錢大約$80USD,包breakfast buffet
出機場小心小偷,冒牌的士,同好心幫你既人,9成9都會屈你小費
可以先訂好車接送去酒店,或者出到去大堂叫的士

第二日訓醒我地去左Johannesburg Lion Park
即係之前話獅子咬死車上外國遊客既地方。原來成個park搬左去新地方。入場園方有埋接送服務。好方便。
無左自己開車入獅子園區呢樣野,應該係咬死人發生得太多。獅子園區一定要坐園方特別既鐵籠車。
特別一提Lion Park每樣野都另計錢。獅子區要加錢,豹活動要加錢,摸獅子BB要加錢。同埋最好訂好哂先去。因為都有時限。
網址,有哂價錢等等
http://www.lionandsafaripark.com/

我就買左入場+接送+walk with cheeta + Lion club interact
司機會去酒店接你,直接帶你到Lion Park入場到工作人員身邊。工作人員就帶我地上車去同獵豹玩。去到一塊空地就等隻豹黎
然後隻獵豹就會有專屬既trainer坐住專車抵達

之後trainer會介紹自己,隻豹,你要注意的咩

咁佢就會一邊拋生肉塊比隻豹,然後隻豹就會用地上最快速度追殺你.....
講笑者....隻豹好懶....行兩行,無咩食就去樹蔭偷懶

咁到底有幾近? 係零距離.....係可以摸隻豹,隻豹都可以摸你....
圖下係工作人員....

咁我地low season,又平日,所以45分鐘完全得我地兩丁友同隻獵豹,到最後真係影到唔想影,摸到飽
圖下係隻獵豹捱住我隻腳....

同獵豹玩完就經過見到個小朋友喂緊隻長頸鹿。咁我拿拿臨用港式屋村收陀地既方法屈個靚仔分的鹿糧比我玩

之後我地就去排隊玩獅子BB,平日無咩遊客,但係好多學生。
事關原來非洲學校課外活動竟然係去野生動物園....
等左半粒鐘終於到我地玩5分鐘....隻獅子BB都幾活潑。不過的抓好勾衫,同埋同狗仔一樣,會咬會爪,自己小心

咁我地無咩其他想玩,就叫司機車我地返市酒店。我地兩個再訓多十幾粒鐘叉電.....

第三日我地就買左個hop on hop off bus pass,加入去廢棄金礦場遊樂園同啤酒博物館玩足全日。

夜晚前向酒店附近買左個中東色wrap食,天黑就唔敢出去行lu
半夜餓食自帶杯麵....

待續.....

tc2218 2017-08-16 22:10
然後希望呢個post有完成既一日

廢托 2017-08-16 22:46
Support!

freezefox 2017-08-16 23:40
之前好似仲有d爛尾數未找

icemanbergkamp 2017-08-17 00:32

PonG 2017-08-17 00:34
tc2218:然後希望呢個post有完成既一日[表情]  (2017-08-16 22:10) 

認真個POST 正...

所以真係有爛尾FEEL

tc2218 2017-08-17 03:07
呢一頁搞左兩粒鐘,都幾係野

tc2218 2017-08-17 03:11
其實近期想再去多次非洲
因為有Friend去肯亞+坦桑尼亞
的相真係好Nat geo一樣
非洲真係超正!!
所以想鼓勵身邊既人去,有多d人可以分享感受
南非真係唔太危險,自要有common sense,城市入面唔好亂走就得

realwayutd. 2017-08-17 07:19
精彩
好羨慕呀!

freezefox 2017-08-17 09:57
南非真係唔太危險,自要有common sense,城市入面唔好亂走就得

呢句野點睇都有D 違和感…………

tc2218 2017-08-17 10:25
市中心比較亂,就同歐美國家,巴黎,米蘭,巴塞隆拿,紐約呢d都係市中心某地區多賊多人犯罪
主要係你去南非唔係為睇城市。係去保護區睇野生動物
保護區絕對無賊無人搶野,有都無得走
動物方便,只要跟住個ranger就唔怕
主要係留意傳染病,做好預防就無咩好怕

廢托 2017-08-17 10:35
一路都覺得野生動物園好神奇.......

坐係吉普車唔驚動物會襲擊?

國球旗 2017-08-17 10:49
支持

我都好想去下野生動物園

chun1424 2017-08-17 11:08

而家都追緊youtuber ming仔 果個非洲vlog

即刻覺得醒神哂

廢托 2017-08-17 11:11
chun1424:正 [表情] [表情] [表情]
而家都追緊youtuber ming仔 果個非洲vlog
即刻覺得醒神哂 [表情]  (2017-08-17 11:08) 

我都有睇過........ 佢真係拍得幾靚......

freezefox 2017-08-17 11:56
tc2218:市中心比較亂,就同歐美國家,巴黎,米蘭,巴塞隆拿,紐約呢d都係市中心某地區多賊多人犯罪
主要係你去南非唔係為睇城市。係去保護區睇野生動物
保護區絕對無賊無人搶野,有都無得走[表情]
動物方便,只要跟住個ranger就唔怕
主要係留意傳染病,做好預防就無咩好怕
....... (2017-08-17 10:25) 

歐洲係多小偷者。真係中招,都係財物上既損失。

南非如果撞正個賊………恐怕唔係唔見錢咁簡單囉。所以南非絕對唔係「唔太危險」,而係非常危險。一定要提高警覺。

tc2218 2017-08-17 16:43
廢托:一路都覺得野生動物園好神奇.......
坐係吉普車唔驚動物會襲擊? (2017-08-17 10:35) 

rangers既解釋係動物既世界係無人類同吉普車
所以真正野生動物係唔會主動攻擊比自己大隻或同自己差唔多大隻既物體
吉普車體形比大部份動物大,所以係安全既
要小心既係大象,水牛,犀牛,同河馬
但係呢d動物反應慢,體形大
所以可以好輕易預防

tc2218 2017-08-17 16:44
國球旗:支持[表情]
我都好想去下野生動物園 [表情]  (2017-08-17 10:49) 

十分值得一去。去過仲會上癮想再去!

tc2218 2017-08-17 16:50
freezefox:歐洲係多小偷者。真係中招,都係財物上既損失。
南非如果撞正個賊………恐怕唔係唔見錢咁簡單囉。所以南非絕對唔係「唔太危險」,而係非常危險。一定要提高警覺。 (2017-08-17 11:56) 

我覺得係無咩危險,因為呢d危險都係市區先有
而南非值得玩既完全唔向市區
所以可以完全唔去呢d有危險既地方
唯一要必經既係得機場
去南非你就算唔入城市都無咩損失

又或者應該話無想像危險,無聽聞,睇新聞咁危險
當然,向非洲係要特別小心
但係無誇張到因為生命安全所以唔去呢個地方
我仲自己渣車由約堡,去野生保護區,再去出邊境去Swaziland
其實離開市區就無咩危險

freezefox 2017-08-17 18:18
tc2218:我覺得係無咩危險,因為呢d危險都係市區先有
而南非值得玩既完全唔向市區
所以可以完全唔去呢d有危險既地方
唯一要必經既係得機場
....... (2017-08-17 16:50) 

自己開車?!

tc2218 2017-08-18 01:38
freezefox:自己開車?![表情] (2017-08-17 18:18) 

我有租車,由約堡開到去Swaziland一個犀牛保護區
來回成1000km
仲要出南非邊境,我之後會post出黎

freezefox 2017-08-18 10:51
tc2218:我有租車,由約堡開到去Swaziland一個犀牛保護區
來回成1000km
仲要出南非邊境,我之後會post出黎 (2017-08-18 01:38) 

勇!!!

廢托 2017-08-18 11:21
tc2218:rangers既解釋係動物既世界係無人類同吉普車
所以真正野生動物係唔會主動攻擊比自己大隻或同自己差唔多大隻既物體
吉普車體形比大部份動物大,所以係安全既
要小心既係大象,水牛,犀牛,同河馬
....... (2017-08-17 16:43) 

之但係人既氣味唔會吸引到佢地?

之前係睇電視見過有隻豹直頭爬左上車頭....

tc2218 2017-08-18 11:45
freezefox:勇!!![表情] (2017-08-18 10:51) 

未驚過

國球旗 2017-08-18 12:39
tc2218:未驚過[表情]
 (2017-08-18 11:45) 

旅遊達人

tc2218 2017-08-18 15:02
廢托:之但係人既氣味唔會吸引到佢地?
之前係睇電視見過有隻豹直頭爬左上車頭....[表情] (2017-08-18 11:21) 

我又無問啵。不過我估.....吉普車氣油味同槍的火葯味蓋過人類的氣味,動物應該會走多於攻擊
同埋Rangers話過動物唔會攻擊自己唔肯定的事物

Lions Park有動物攻擊人事件因為係人餵食的獅子
所以養的獅子會攻擊人,但係野生反而唔會主動
不其實有段我們要求睇花豹,個rangers仲自己落車track....嚇死人

tc2218 2017-08-18 15:04
國球旗:旅遊達人 [表情] [表情]
....... (2017-08-18 12:39) 

其實唔難,事在人為

國球旗 2017-08-18 15:18
tc2218:我又無問啵。不過我估.....吉普車氣油味同槍的火葯味蓋過人類的氣味,動物應該會走多於攻擊
同埋Rangers話過動物唔會攻擊自己唔肯定的事物
Lions Park有動物攻擊人事件因為係人餵食的獅子
....... (2017-08-18 15:02) 

我好鍾意獅子,淨係 figure 都買左十幾隻.....

但如果要親身接觸獅子都唔係好夠膽

tc2218 2017-08-19 04:24
國球旗:我好鍾意獅子,淨係 figure 都買左十幾隻.....
但如果要親身接觸獅子都唔係好夠膽 [表情] [表情] (2017-08-18 15:18) 

係時候接觸實物啦
真實面對,你會覺得隻獅子真係好靚好型好威威架

freezefox 2017-08-20 01:32
tc2218:係時候接觸實物啦[表情]
真實面對,你會覺得隻獅子真係好靚好型好威威架[表情] (2017-08-19 04:24) 

我有真實面對過老虎,我淨係覺得腳軟者。

tc2218 2017-08-20 08:00
freezefox:我有真實面對過老虎,我淨係覺得腳軟者。[表情] (2017-08-20 01:32) 

如果我去泰國應該都會去摸老虎b b
其實最驚一次係有隻大象媽媽衝過黎保護隻象b

同埋我好想下次去非洲去Uganda, 去gorilla tracking 追大猩猩!!

freezefox 2017-08-20 11:27
唔係BB黎架,成年老虎,企係到到我心口咁高。企佢隔離腳都軟。企佢前面影相直頭心都跳出黎。

國球旗 2017-08-21 09:36
tc2218:如果我去泰國應該都會去摸老虎b b
其實最驚一次係有隻大象媽媽衝過黎保護隻象b
同埋我好想下次去非洲去Uganda, 去gorilla tracking 追大猩猩!! (2017-08-20 08:00) 

其實大象危險性好高
係外表俾人感覺好溫馴

tc2218 2017-08-23 13:07
離開約堡,我地就往南非最大既野生保護區Kruger National Park進發
源途徑過曠闊既平原和高山,6小時既車程,中途休息停左一陣影下風景,被當地販賣攤呃少少錢就必然架喇....
[url=https://flic.kr/p/XvVmVQ]

我地終於抵達我地第一個營地,算係中級既Tremisana Game Lodge
Tremisana算幾好,平房,房內有廁所浴室,有熱水。Common area亦都幾大,有dinning area,rest area,同小小既泳池
不過好多猴子,仲會搶野食,所以食物要包好,唔好亂放,唔係猴子會爆房搶野食

我地放好哂d野,食少少snack同飲啖水就出發我地人生第一次既safari!!
因為就快日落,所以係night safari!!
興奮地出發.....不過頭30分鐘可以話係齋食風.....
9月係南非既冬天,天黑之後坐住open top吉普車真係凍死人
不過佢地都有哂準備,每個位都有兩條毛毯比客人保暖
如果唔係咩都未見到就凍死左......
就晌日落之前,我地見到第一樣動物,就係呢對長頸鹿母子

無耐就天黑,我地經過到為數十數隻既象群
其中我地近距離接近一對象母子
兩隻象正在食緊棵樹,聽住棵樹不停發出列列勒勒既聲音,可以想像到大象有幾強既破壞力
所以除左人類,成年大象晌自然界係無敵架

之後仲見到其他大大小小既動物
例如白犀牛,班馬,羚羊,一些鼠類,鳥類......但係太黑都好難影
其中影得比較好又比較特別既就係呢對honey badger蜜獾情侶
號稱世上最勇猛動物,小小既身體,無懼獅子花豹毒蛇

最後晚餐係營地提供既野外BBQ,燒既應該係雞肉....掛.....
其實非洲最大問題唔係安全,係d野幾難食.....
之後再坐車返營地,同其他人晌common area飲d野,吹下水我地就返房訓
第二朝天光前要起身再去safari!!!

freezefox 2017-08-29 20:25
呢程都係自駕?

tc2218 2017-08-30 05:21
freezefox:呢程都係自駕? (2017-08-29 20:25) 

唔係,Tremesana lodge + Marc's treehouse 係網上訂既package
包接送
所以我Plan去呢個先。順便認路

tc2218 2017-09-08 14:54
今日一早天未光起身,天光前就上開頂吉普車出發
天光就見到非洲既日出同一群班馬+羚羊

當地人叫種羚羊Impala 做 Fast Food。
因為1,佢地跑得快
2,周圍都見到
3,有個M字晌個pat pat

呢隻野叫Waterbuck,跑得唔快,又蠢。係獅子主食之一。佢最特別係難食....d肉帶苦味。所以獅子都係無得揀先會食.....

呢隻係Kudu,係其中擁有最大羚角既動物,亦係Kruger 既標誌

今日主要往河邊進發,河入面有鱷魚同河馬
剛到河邊就見到有隻鱷魚驚動旁邊既河馬,做成一小小驚動畫面
可惜無人影到......

咁我地就沿住河邊睇其他動物。然後差唔多10點幾就食個sandwich同水果。
食野既時候,我發現樹上有Lion King既Zazu

差唔多中午我地又返去營地休息。同d馬騮玩下

睇下營地邊個水池d野豬

下晝我地又再出發,往樹林既另一邊前進
途經有大象,長頸鹿,班馬等等
直到經過一段比較濃密既矮樹林,我地前面有隻獅子路過!!
係一隻未成年既雄獅!無聲無色向我地面前出現!!

當我地興奮萬分之際,呢隻獅子後面陸陸續續出現其他母獅同青年獅子!

原來係呢一區既獅子群準備天黑前去狩獵場地進行晚上捕獵,成群為數4隻母獅,3隻少獅,借著矮樹林掩護,前往埋伏既地點

Rangers話我地知其實幾日前就晌呢到見過呢班獅子,3日前就晌呢個地點成功殺死一隻水牛。呢幾日應該就係差唔多食完,要再出黎捕獵。所以黎呢個位撞下,結果真係撞到正!!
班獅子到左就趴哂晌地下等。前面有個小小既水源。到入黑就有其他動物黎飲水,d獅子就係等到時就去攻擊其中既獵物。

年青既獅子身上會有班紋。係用黎做保護色。長大之後就會褪色。

差唔多天黑我地出發返營地,就到營地既時候,我地撞到幾隻大水牛。水牛係big 5之一。亦係非常危險既動物。
水牛會因為保護牛群衝擊車輛,破壞力驚人。連獅子都會被成年水牛撞死。

總括今日收穫唔錯,big 5 見到3種!!
夜晚食完晚餐,我地當晚係前往Marc's Treehouse過夜。
到步已經全黑,所以要到第二日先有相~

國球旗 2017-09-08 16:40
tc2218:
今日一早天未光起身,天光前就上開頂吉普車出發
天光就見到非洲既日出同一群班馬+羚羊
呢隻野叫Waterbuck,跑得唔快,又蠢。係獅子主食之一。佢最特別係難食....d肉帶苦味。所以獅子都係無得揀先會食.....

長知識了....

freezefox 2017-09-08 23:22
都見到好多動物喎

tc2218 2017-11-30 09:03
繼續我地南非行程
我地今晚晌Marc's Treehouse 過夜,係真係向樹上既木屋
所以夜晚真係幾凍....仲零隔音,外圍只有簡單既防禦,大型動物入唔到黎,但係豹,野狗,鬣狗都可以越過
所以夜晚會建議唔好單獨離外樹屋同要戴電筒
我地樹屋對住河邊,日出日落好靚,河邊仲好多動物行黎行去

早餐簡單得黎唔錯,晌個湖邊,所以一邊食一邊有其他動物會行過

當然唔少得搶野食既猴子

好唔客氣,我地未食就拎我地既cereal.....

我個放向台上面個蘋果......

呢度仲有好多鳥類動物經過
例如呢隻好多顏色既向樹上築巢

呢隻長嘴既晌我地湖邊捉魚食

訓緊覺既貓頭鷹,遠睇同棵樹真係同化左....

向天上見到飛過既

廢托 2017-11-30 09:19
睇完..... 好靚 , 幾錢一晚?

tc2218 2017-11-30 09:44
廢托:睇完..... 好靚 , 幾錢一晚? (2017-11-30 09:19) 

我向呢個網站訂
唔係好記得訂3定晚個package

https://www.africanbudgetsafaris.com/budget-lodge-safaris/4-day-kruger-park-treehouse-safari/
https://www.africanbudgetsafaris.com/budget-lodge-safaris/3-day-kruger-park-treehouse-safari/

freezefox 2017-11-30 10:03
我想睇希臘之旅!

tc2218 2017-11-30 12:13
freezefox:我想睇希臘之旅![表情] [表情] [表情]  (2017-11-30 10:03) 

又開多個爛尾post?

freezefox 2017-11-30 12:27
tc2218:又開多個爛尾post?[表情] (2017-11-30 12:13) 

無所謂啦,又唔係第一次爛。

tc2218 2017-11-30 12:54
freezefox:無所謂啦,又唔係第一次爛。[表情] (2017-11-30 12:27) 

不如你話你計劃去希臘,開個意見集中post好過啦

廢托 2017-11-30 13:11
tc2218:我向呢個網站訂
唔係好記得訂3定晚個package
https://www.africanbudgetsafaris.com/budget-lodge-safaris/4-day-kruger-park-treehouse-safari/
....... (2017-11-30 09:44) 

多謝分享

好 , 睇完 , 聽朝繼續迫地鐵返工........

tc2218 2017-11-30 13:12
廢托:多謝分享
好 , 睇完 , 聽朝繼續迫地鐵返工........[表情] (2017-11-30 13:11) 

其實無想像中貴,如果睇中機票可以平過歐遊

廢托 2017-11-30 14:22
tc2218:其實無想像中貴,如果睇中機票可以平過歐遊 (2017-11-30 13:12) 

假期都係大問題.......

況且體驗完返到香港呢個現實世界 , 個反高潮可能仲大..........

freezefox 2017-11-30 14:23
tc2218:不如你話你計劃去希臘,開個意見集中post好過啦[表情] (2017-11-30 12:54) 

太有私心啦!

都係你開番個遊記好D 。

查看完整版本: [-- 後記: 非洲自遊行 --] [-- top --]