查看完整版本: [-- 東京 . 富士山 . 輕井澤 9月出發 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 東京 . 富士山 . 輕井澤 9月出發 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 6 total )

ODIN 2018-06-04 09:12

東京 . 富士山 . 輕井澤 9月出發

想請教下大家呢個行程有冇D好景點/食野可以介紹下?

頭5日我會自駕,之後o係東京就要搭地鐵...

[100萬的問題] 如果想o係日本訂生日蛋糕,難度高唔高? 有冇好介紹??
我淨係知有呢間...http://www.cozycorner.co.jp/shop/

++++++++++++++++++++

Day 1 香港 > 成田 > 輕井澤
Day 2 輕井澤 (shopping, 行下教堂)
Day 3 輕井澤 > 河口湖 (早到可能上去富士山腰睇下,去富士急遊樂場行下)
Day 4 河口湖 (坐觀光船,坐纜車上山,沿住個湖行下)
Day 5 河口湖 > 東京 (可能去橫濱睇麵包超人博物館,夜晚住上野行下秋葉原)
Day 6 宮奇峻博物館,下午去原宿放血
Day 7 靖國神社、台場、夜晚去淺草 (靖國神社一定要去,我好想好想去)
Day 8 東京 > 香港 (早上去晴空塔 - 香港買定pass)

freezefox 2018-06-04 15:26
岩岩由河口湖返黎………

超多大陸團!

freezefox 2018-06-04 15:28
你第一日幾點到成田?由成田開車去輕井澤要成三個幾鐘架喎。

廢托 2018-06-04 15:46
你地個個都去河口湖果邊

freezefox 2018-06-04 15:49
廢托:你地個個都去河口湖果邊 [表情]  (2018-06-04 15:46) 

好天既話,個邊真係好靚的。

我岩岩都影到傳說中的逆富士!

不過,要滿足好多條件先影到的………其中一樣係,你要晨咁早起身。

freezefox 2018-06-04 17:44
https://www.weekendhk.com/japan/%E5%AF%8C%E5%A3%AB%E5%B1%B1-%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85-%E6%97%A5%E6%9C%AC/18/

睇睇呢篇野,真係圍住成個富士山既景點都有講到。

ODIN 2018-06-04 17:57
freezefox:你第一日幾點到成田?由成田開車去輕井澤要成三個幾鐘架喎。 (2018-06-04 15:28) 

2:15PM

我預左第一日冇咩野做,去到食餐飯就算...

ODIN 2018-06-04 18:03
freezefox:https://www.weekendhk.com/japan/%E5%AF%8C%E5%A3%AB%E5%B1%B1-%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85-%E6%97%A5%E6%9C%AC/18/
睇睇呢篇野,真係圍住成個富士山既景點都有講到。 (2018-06-04 17:44) 

我唔係影相JJ,應該唔會跟足...

但會去坐船,上天上山,上五合目,其他我冇咩所謂

一家大細咁去,唔會chur住去跑checkpoint

freezefox 2018-06-04 18:52
ODIN:我唔係影相JJ,應該唔會跟足...
但會去坐船,上天上山,上五合目,其他我冇咩所謂
....... (2018-06-04 18:03) 

邊有可能跟足。除非你留係富士十日啦!

freezefox 2018-06-04 18:55
其實你叫人地介紹景點,但你又唔講番自己有咩目標,真係好難比咩意見你。最常出現既情況就:

A:有咩好景點推介?
B :去邊到啦!好靚架!
A:我都唔影相既。冇興趣。
B:咁去邊到啦,好多小動物架!
A:我都唔鐘意動物既!
B:咁去邊到啦,好多好野食架!
A:太遠啦。我有老有嫩,點可能為左食個兩件餅開成兩個鐘頭車去個到?
B:咁…………無野啦,我都係出番去做野先…………

ODIN 2018-06-04 22:54
freezefox:其實你叫人地介紹景點,但你又唔講番自己有咩目標,真係好難比咩意見你。最常出現既情況就:
A:有咩好景點推介?
B :去邊到啦!好靚架!
A:我都唔影相既。冇興趣。
....... (2018-06-04 18:55) 

我有寫我會去邊呀,我只係想睇下有冇 d 好野可以睇下...

目標呀,岩一家大細去的地方,又或者 cp 值高o個 d lor...

freezefox 2018-06-05 09:57
ODIN:我有寫我會去邊呀,我只係想睇下有冇 d 好野可以睇下...
目標呀,岩一家大細去的地方,又或者 cp 值高o個 d lor... (2018-06-04 22:54) 

我知你有寫去邊。但單單一個富士五湖就可以有超過五十個景點。再將個範圍推闊少少既話,沿住你既行車路線,你隨隨便便都可以搵到一百個景點……

其實,你去旅行既組合絕對係一個關鍵。我開頭仲以為你係兩公婆去。但之後先見到你話一家大細去。咁問題黎啦,所謂既一家大小,係指咩組合呢?兩個大人加一個小朋友?定係帶埋父母一齊去?小朋友幾多歲?呢幾項資料,絕對影響你會選擇咩景點。每段行車路程既長短。舉例,有老人家或小朋友既話,我就唔太贊成你單一車程超過兩個鐘了。最好係每個幾鐘就停一停,搵個景點行下,輕鬆下,再繼續下一個景點。因為困係車到三小時,其實係好辛苦的。尤其對某D 年齡層黎講。

freezefox 2018-06-05 10:05
以第一日為例,你地搭左四五個鐘頭飛機。2:15 到,出境手續攪一個鐘,拎車可以又攪你一個鐘(呢樣真係睇你好唔好彩)。四點零先可以正式起行,又要再開三個幾鐘車直踩入輕井澤。入到去都七點幾了。CHECK IN 完,食埋飯,可以上床訓了(輕井澤亦沒有太多的夜間活動)。先不說第一日咩都無做過,有小朋友或老人家的話,呢個日程對佢地黎講都係一種幾大既負擔。

如果係我,我會選擇係東京留一晚。反正東京你都有地方想去。留一晚唔會令你有太大損失。五點前出到巿區,不妨先去台場行個圈,食埋晚飯先去酒店CHECK IN 都未遲。第一日行程無咁辛苦之餘,仲叫有D 節目。唔會浪費左個一日。

又或者直頭近近地係千葉縣搵個景點,東京都唔出了。節省交通時間之餘。第一日既行程又可以再輕鬆D。

ODIN 2018-06-05 10:46
freezefox:
我知你有寫去邊。但單單一個富士五湖就可以有超過五十個景點。再將個範圍推闊少少既話,沿住你既行車路線,你隨隨便便都可以搵到一百個景點……
其實,你去旅行既組合絕對係一個關鍵。我開頭仲以為你係兩公婆去。但之後先見到你話一家大細去。咁問題黎啦,所謂既一家大小,係指咩組合呢?兩個大人加一個小朋友?定係帶埋父母一齊去?小朋友幾多歲?呢幾項資料,絕對影響你會選擇咩景點。每段行車路程既長短。舉例,有老人家或小朋友既話,我就唔太贊成你單一車程超過兩個鐘了。最好係每個幾鐘就停一停,搵個景點行下,輕鬆下,再繼續下一個景點。因為困係車到三小時,其實係好辛苦的。尤其對某D 年齡層黎講。

其實我只係簡單問下姐,但你咁問,反而有D似我做緊report比老闆咁,殺我一個措手不及...

我係一家三口,即兩個大人一個BB 一齊去,9月16日出發,9月23日返。坐HK Express 8:45機,抵達成田機場的時間係2:15,連埋過關食lunch,4pm先會取車,預左7/8pm去到輕井澤。中途可能會去搵D野食左先 (例如川越市之類)...

我去旅行的目的係想散下心,因為工人姐姐放大假,我地又唔想留o係香港,所以就一家大細一齊去旅行。另外,太太9 月生日,順便去旅行同佢慶生。而且,即使我得兩個成人去旅行,我都係hea多,我係絕對唔會跑check point。

我個人鍾意食野、睇博物館同坐特色火車 (所以我坐纜車、去宮奇駿博物館),我太太鍾意shopping(所以揀左兩個outlet比佢買野)。其實我都做左D功課,大致心目中都有個譜想去邊。只係想睇下有冇D隱世好野我冇mark到,如果知道但最後決定唔去都好ah...

你又或者會話,你帶住個B,咁推介的野又有唔同ga 姐。例如,你唔會介紹富士急遊樂場,因為去左都冇野岩玩。但實情富士急遊樂場七月開始免費開放,我唔玩都可以去睇下食下hea下。我想講的係,呢個世界冇所謂岩唔岩你玩的景點,只係有心態上"對唔對"的人。如果蔡欄介紹好野食之前,問你食唔食牛,食幾成熟,鍾意食中菜定西菜...先開機拍個飲食節目,咁就大檸樂了。

另外,另一個我真心想問的問題係,我想o係日本訂生日蛋糕比我太太,想問問大家有冇試過越洋訂蛋糕? 有冇一D出名的餅店可以做埋送貨? 應該要送去河口湖o個頭...

ODIN 2018-06-05 10:56
我的行程
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GPN2qbrQzWkOWJb9F7ob-ruGcb9pk2S4CHOV6vn583k/edit?usp=sharing

我的行程 (地圖version)
https://drive.google.com/open?id=1eGnJZ9ZO4yFfb_kU-QGhe-j4Osm1bF1V

freezefox 2018-06-05 11:01
ODIN:其實我只係簡單問下姐,但你咁問,反而有D似我做緊report比老闆咁,殺我一個措手不及...[表情]
我係一家三口,即兩個大人一個BB 一齊去,9月16日出發,9月23日返。坐HK Express 8:45機,抵達成田機場的時間係2:15,連埋過關食lunch,4pm先會取車,預左7/8pm去到輕 .. (2018-06-05 10:46) 

我做事一向認真。

freezefox 2018-06-05 11:01
咁睇花海個D 岩唔岩你?

freezefox 2018-06-05 11:03
生日蛋糕個方面我就真係無咩資料可以搵供了。

freezefox 2018-06-05 11:06
如果鐘情特色火車,尤其係日本傳統既舊式火車,唔單止睇,仲想坐既話,你最應該去既地方係:

大川井鐵路

http://www.oigawa-railway.co.jp/abt_yado_link.html

PLAZA LOCO鐵道博物館
(地圖A位置)
9:00~17:00   全年無休  免費入場
Tel: 0547-45-2230

This Is Cafe 咖啡店
新金谷站內
9:00~17:00   SL行駛日營業
Tel: 0547-45-5810

靜岡巿觀光協會:

http://www.shizuoka-guide.com/chinese_t/area/central.html

http://japan-highlightstravel.com/tw/area/07/

freezefox 2018-06-05 11:07
不過,有少少遠囉。

ODIN 2018-06-05 11:08
freezefox:咁睇花海個D 岩唔岩你? (2018-06-05 11:01) 

岩呀,9月有花睇會想去睇...太太會去影相...

freezefox 2018-06-05 11:10
至於富士急,你的確唔岩玩。但可以考慮去佢隔離既:

La Ville de Gaspard et Lisa,

http://www.lisagas-town.jp/anniversary/

https://www.fujiq.jp/area/lisagas/

〒403-0017 山梨県富士吉田市新西原5丁目6−1
星期一 06:30–22:30

非常靚。間餐廳仲有超大玻璃窗,對到正富士山。好天氣既話,係個到食個下午茶真係人生一大樂事。

ODIN 2018-06-05 11:10
freezefox:不過,有少少遠囉。 (2018-06-05 11:07) 

都真係有少少遠...

mark低下次去...

ODIN 2018-06-05 11:13
freezefox:至於富士急,你的確唔岩玩。但可以考慮去佢隔離既:
La Ville de Gaspard et Lisa,
....... (2018-06-05 11:10) 

聽聞富士急入面有個親子園區ah,好似有thomas睇 (雖然我麻麻地鍾意thomas)...

唔知係咪就係呢個...

freezefox 2018-06-05 11:17
至於河口湖,老老實實,如果係我,一個個剔除既項目正正係天上山公園同河口湖觀光船。個人覺得最無趣既兩個景點。尤其係天上山公園。

不過,喜好既野,因人而異。我唔鐘意者,或者你會好鐘意呢。

另外,想避開沿沿不絕既大陸旅遊團或者日本人自己既本地一日團,就盡量唔好係星期六、日去。非不得己真係要呢兩日去,都唔好揀D 太大路既景點。不妨開多半個鐘車,去西湖或者山中湖。山人湖都會多人,因為處於河口湖同御殿場之間,一日團幾乎都會搵呢個地方做中途站。但正正因為咁,佢既人潮係有時間性,早D 去又或者晏D 去,都唔會太多人。唔似河口湖個幾個一路景點,幾乎全日都係人。

音樂盒之森美術館非常值得去。但大前排一定要少人。人一多就好無癮的了。因為地方唔係真係咁大。迫埋哂一大班人,連逛逛既興緻都會大減。

ODIN 2018-06-05 11:19
freezefox:至於河口湖,老老實實,如果係我,一個個剔除既項目正正係天上山公園同河口湖觀光船。個人覺得最無趣既兩個景點。尤其係天上山公園。
不過,喜好既野,因人而異。我唔鐘意者,或者你會好鐘意呢。
....... (2018-06-05 11:17) 

天上山我都係見有人介紹先去,想坐下纜車,同影張富士山的相...

我平日去呀,希望會少D內地人la...

freezefox 2018-06-05 11:22
ODIN:岩呀,9月有花睇會想去睇...太太會去影相... (2018-06-05 11:08) 

9 月日本關東最出名既花海係曼珠莎華!

係秩父一帶。

freezefox 2018-06-05 11:25
ODIN:都真係有少少遠...
mark低下次去... (2018-06-05 11:10) 

因為我之前係由名居屋個邊殺過黎東京呢邊,所以反而係順路。但如果你由東京呢邊出發去河口湖,咁就唔係順路了。係要專登開車過去的。

一係你就順便係個頭搵多幾個景點,湊夠一組。咁就可以考慮。舉例,可以考慮住一日「日本平」。可以去睇埋白糸瀑布,等等。仲有幾個景點。不過你真係有興趣再講。

ODIN 2018-06-05 11:26
freezefox:以第一日為例,你地搭左四五個鐘頭飛機。2:15 到,出境手續攪一個鐘,拎車可以又攪你一個鐘(呢樣真係睇你好唔好彩)。四點零先可以正式起行,又要再開三個幾鐘車直踩入輕井澤。入到去都七點幾了。CHECK IN 完,食埋飯,可以上床訓了(輕井澤亦沒有太多的夜間活動)。先不說第一日 .. (2018-06-05 10:05) 

其實我好怕去東京,因為太多人,但去日本未去過東京好似好怪,所以都抱住朝聖的心態去多D...但真心係想去靖國神社(同太太申請緊)...

我都有諗過o係東京stay一晚,但夾得到都盡量每個地方住兩晚,否則,作為導遊/司機/工人的我會死...

廢托 2018-06-05 11:27
ODIN:其實我好怕去東京,因為太多人,但去日本未去過東京好似好怪,所以都抱住朝聖的心態去多D...但真心係想去靖國神社(同太太申請緊)...
我都有諗過o係東京stay一晚,但夾得到都盡量每個地方住兩晚,否則,作為導遊/司機/工人的我會死...[表情]
....... (2018-06-05 11:26) 

加油爸爸

freezefox 2018-06-05 11:28
ODIN:聽聞富士急入面有個親子園區ah,好似有thomas睇 (雖然我麻麻地鍾意thomas)...
唔知係咪就係呢個... (2018-06-05 11:13) 

唔係。THOMAS 係一個園區。同富士急樂園一場,係要入場費的。分別只係,富士急適合成人,年輕年,THOMAS 園區就適合小朋友。但你個小朋友都仲係BB。對佢黎講可能無分別。都係無份玩。

至於呢個區,其實係類似一個小型巿集。有兩三家餐廳。適合HIGH TEA。有精品店。個有小小的花園仔。經過HEA 下十分適合。好近河口湖。而且,唔駛入場費,有自家停車場(不過呢樣反而要比錢)。

ODIN 2018-06-05 11:30
freezefox:9 月日本關東最出名既花海係曼珠莎華!
係秩父一帶。 (2018-06-05 11:22) 

呢個順路wor...check下D花期先...

freezefox 2018-06-05 11:31
ODIN:岩呀,9月有花睇會想去睇...太太會去影相... (2018-06-05 11:08) 

另外,睇花既話,九月唔知仲有冇薰衣草。如果仲有,可以考慮河口湖既下列公園:

大石公園、八木崎公園。加埋你自己都有記低既音樂盒之森博物館,木в花美術館,自然生活館………其實一日係唔夠你用的。你揀一兩個去好了。

又另外,山中湖既花之都公園,都係一個好選擇。

ODIN 2018-06-05 11:33
freezefox:唔係。THOMAS 係一個園區。同富士急樂園一場,係要入場費的。分別只係,富士急適合成人,年輕年,THOMAS 園區就適合小朋友。但你個小朋友都仲係BB。對佢黎講可能無分別。都係無份玩。
至於呢個區,其實係類似一個小型巿集。有兩三家餐廳。適合HIGH TEA。有精品店。個有小小的花 .. (2018-06-05 11:28) 

都係的,BB點會識玩,都係大人自high

所以富士急多數係到此一遊就算,甚至唔去...

freezefox 2018-06-05 11:37
ODIN:天上山我都係見有人介紹先去,想坐下纜車,同影張富士山的相...
我平日去呀,希望會少D內地人la... (2018-06-05 11:19) 

內地人就一年365 日都係咁多,避唔到的。

但可以避到大量既日本本地團。唔好睇少佢地,每個星期六、日,勁多日本人去箱根、河口湖呢類地方渡假。日本長者勁鐘意出外旅行的。五一黃金周去日本簡直係惡夢。

我都叫做哂功課,一樣領野。星期日由河口湖出番東京,塞車塞左三個鐘………

ODIN 2018-06-05 11:37
freezefox:另外,睇花既話,九月唔知仲有冇薰衣草。如果仲有,可以考慮河口湖既下列公園:
大石公園、八木崎公園。加埋你自己都有記低既音樂盒之森博物館,木в花美術館,自然生活館………其實一日係唔夠你用的。你揀一兩個去好了。
....... (2018-06-05 11:31) 

山之湖應該去唔到...
忍者八海都多數唔去...

希望自駕可以令個行程鬆動D...

freezefox 2018-06-05 11:40
ODIN:其實我好怕去東京,因為太多人,但去日本未去過東京好似好怪,所以都抱住朝聖的心態去多D...但真心係想去靖國神社(同太太申請緊)...
我都有諗過o係東京stay一晚,但夾得到都盡量每個地方住兩晚,否則,作為導遊/司機/工人的我會死...[表情]
....... (2018-06-05 11:26) 

我都唔鐘意留係東京。去東京十次,九次會一到埗就即閃!

去得最多係台場。幾乎次次都會留係台場一日。

近年先開始多番少少日子係東京HEA 番一兩日。所以東京既咩原宿呀,涉谷呀,我通通唔熟。反而東京近郊既地方我仲熟D 。

ODIN 2018-06-05 11:43
freezefox:另外,睇花既話,九月唔知仲有冇薰衣草。如果仲有,可以考慮河口湖既下列公園:
....... (2018-06-05 11:31) 

如果係咁,我可能唔上五合目,改去山腳的景點...

我其實都有少少擔心五合目太高(海拔2300M),BB同大人都會頂唔順...

ODIN 2018-06-05 11:47
BTW, 河口湖有冇D餐廳可以推介的?

我仲o係 tabelog 搵緊,冇咩頭緒...

freezefox 2018-06-05 11:48
ODIN:如果係咁,我可能唔上五合目,改去山腳的景點...
我其實都有少少擔心五合目太高(海拔2300M),BB同大人都會頂唔順... (2018-06-05 11:43) 

五合目我淨係知到有個睇花既地方,之前有個鬱金香展,但九月有咩睇我就唔清楚了。

freezefox 2018-06-05 11:48
ODIN:呢個順路wor...check下D花期先... (2018-06-05 11:30) 

順路係順路,不過都幾隔涉。要預多D 交通時間。

freezefox 2018-06-05 11:50
ODIN:都係的,BB點會識玩,都係大人自high
所以富士急多數係到此一遊就算,甚至唔去... (2018-06-05 11:33) 

富士急就無謂去了。但佢個法園小鎮La Ville de Gaspard et Lisa 就幾岩你地去HEA。反正好近,幾分鐘車就到了。

ODIN 2018-06-05 11:51
freezefox:五合目我淨係知到有個睇花既地方,之前有個鬱金香展,但九月有咩睇我就唔清楚了。 (2018-06-05 11:48) 

五合目 主要係上去寄名信片,好無聊的...

freezefox 2018-06-05 11:52
ODIN:山之湖應該去唔到...
忍者八海都多數唔去...
希望自駕可以令個行程鬆動D... (2018-06-05 11:37) 

忍野八海真係咪鬼去…………八個池得一兩個係有睇頭,其他個五六個,有D 連洗腳池都不如。超搵笨!

ODIN 2018-06-05 11:54
freezefox:順路係順路,不過都幾隔涉。要預多D 交通時間。 (2018-06-05 11:48) 

我揀左個o係日高巾著田曼珠沙華公園的花海,岩岩好順路,當長途車中途放break都好

freezefox 2018-06-05 11:55
ODIN:BTW, 河口湖有冇D餐廳可以推介的?
我仲o係 tabelog 搵緊,冇咩頭緒... (2018-06-05 11:47) 

其實好多景點入面都已經有餐廳的了。例如音樂盒之森博物館。不過,食既野當然只係普普通通,係食個景多D。

河口湖附近唔算好多好出名既餐廳。或者諗諗呢間:

不動茶屋
http://www.houtou-fudou.jp/location.html
營業時間:11:00 - 19:00 (東戀路店到20:00)

(東戀路店) 山梨県南都留郡富士河口湖町船津東恋路2458
(河口湖駅前店) 山梨県南都留郡富士河口湖町船津3631-2
(河口湖南店) 山梨県南都留郡富士河口湖町船津1672-2
(河口湖本店) 山梨県南都留郡富士河口湖町河口707

0555-72-8511
MAP
https://goo.gl/maps/64ZTybiugSE2

自駕既話,推薦你去東戀路個間分店。因為最有特色。

freezefox 2018-06-05 11:56
呢間CAFE 都好靚。不過,近山中湖多D 。你唔去山中湖就無謂專登去了。

森ソヤюу Morinoarumu
https://www.facebook.com/morinoalm/
〒401-0502 山梨県南都留郡山中湖村平野508-697
0555-62-9677
11:00-17:00
MAP
https://goo.gl/maps/JG1fGYcmzr12

freezefox 2018-06-05 11:56
河口湖個邊比較多人提既係呢間食天婦羅既餐廳:

http://alung1011.pixnet.net/blog/post/224529422-%E6%B2%B3%E5%8F%A3%E6%B9%96%E8%BB%8A%E7%AB%99%E5%91%A8%E9%82%8A%E7%BE%8E%E9%A3%9F---%E3%81%84%E3%81%A0%E5%A4%A9---%E5%AF%8C%E5%A3%AB%E5%A4%A9%E5%A9%A6%E7%BE%85%E9%A4%90

freezefox 2018-06-05 12:03
話時話,咁難得去河口湖住幾日,你唔住番係河口湖邊既酒店?

freezefox 2018-06-05 12:04
ODIN:五合目 主要係上去寄名信片,好無聊的...[表情] (2018-06-05 11:51) 

咁唔好去啦,開一程車上山落山少說都個幾鐘…………

查看完整版本: [-- 東京 . 富士山 . 輕井澤 9月出發 --] [-- top --]