查看完整版本: [-- 阿根廷宣佈解僱教練森柏奧利 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【球壇新聞】 -> 阿根廷宣佈解僱教練森柏奧利 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

羅力亞 2018-06-24 11:37

阿根廷宣佈解僱教練森柏奧利

Argentina players 'will decide team' for World Cup clash with Nigeria as camp descends into anarchy with boss Jorge Sampaoli stripped of power
  • Jorge Sampaoli's Argentina are at risk of crashing out of the World Cup
  • His side face a crucial World Cup group match decider against Nigeria
  • The players took their concerns to AFA general manager Jorge Burruchaga
  • Ricardo Giusti claimed Burruchaga has allowed the players to pick the team

Argentina's World Cup camp descended into chaos on Saturday night with reports that Jorge Sampaoli would stay on as coach but be stripped of effective power before Tuesday night's vital fixture with Nigeria.

With 2018 billed as the last chance for Lionel Messi to win the World Cup, the fallout from a 1-1 draw with Iceland and the 3-0 defeat with Croatia has seen senior players take concerns to AFA general manager Jorge Burruchaga.

And Argentina's 1986 World Cup winner Ricardo Giusti has claimed that he has spoken to Burruchaga, who has admitted that the players would be consulted for the Nigeria game.

Giusti said: 'The players will decide the team, that's a fact. If Sampaoli wants to sit in the bench, he can do it. If not, no problem.'

Sampaoli was reported to be in talks with Argentine FA president Claudio Tapia late on Saturday night but looked like keeping his job, though having to take account of the players' concerns.

Messi and Javier Mascherano, as the senior players, would be most likely to be consulted to revive the campaign, with Argentina needing a win over Nigeria to take second place in the group, assuming that Iceland don't beat Croatia and better Argentina's goal difference.

Messi and his team-mates were embarrassed by Croatia at the Nizhny Novgorod Stadium on Thursday night.

On the night, it was a horrific goalkeeping error that sent Croatia on their way to victory and marching into the last 16 as Willy Cabellero's attempted clearance fell straight to Ante Rebic - standing a matter of yards away from him - who volleyed in the opener.

Captain Luke Modric rallied his team as they smelt blood. He took matters into his own hands by bending in a second from outside the box 10 minutes before full-time, while Ivan Rakitic added a third in stoppage time.

Argentina are fourth in group D, two points adrift of second, and need a win against Nigeria to stand any chance of progressing.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-5878183/Argentina-players-decide-team-World-Cup-clash-Nigeria-camp-descends-anarchy.html

羅力亞 2018-06-24 11:37
【now.com體育】正徘徊出局邊緣的阿根廷出現內訌,有指教練森柏奧利與球員談不攏並遭削權,周二對尼日利亞的生死戰,將由球員自行決定陣容。

除了出線形勢不感樂觀外,據傳媒報道陣營內更存在內部分裂,以馬斯查蘭奴和美斯為首的球員,更在昨日與足總技術主管,本身亦是1986年世盃奪標功臣貝魯齊加(Jorge Burruchaga)會面,道明他們的擔憂。另一冠軍功臣古斯蒂接受訪問時證實此事,「我與貝魯齊加交談過,球員將會對尼日利亞一戰自行決定排陣,這是一個事實。如果森柏奧利希望坐在後備席,他可以這樣做,如不出現亦沒問題。」

外界盛傳阿軍球員對教練森柏奧利的排陣非常不滿,希望將他踢走,但足總主席泰比亞與森帥周六會面後,卻無意在世盃賽事期間易帥,因此出現由球員自行排陣的亂局。

阿根廷在D組首兩場分組賽演出令人失望,先是1:1賽和冰島,其後上仗更是慘吞克羅地亞0:3,令球隊現時兩戰得1分,需戰至分組賽鬥尼日利亞的最後一場比賽,才能定奪球隊本屆世界盃的命運。

羅力亞 2018-06-24 11:38
其實咁可能仲好

nakawater 2018-06-24 14:38
美斯決定陣容

freezefox 2018-06-24 14:43
點決定?投票?

羅力亞 2018-06-24 15:07
freezefox:點決定?投票?[表情] [表情] [表情]  (2018-06-24 14:43) 

美c做埋教練

Chelsea 2018-06-24 15:26
猜包剪揼決定

KeL 2018-06-24 15:43
freezefox:點決定?投票?[表情] [表情] [表情]  (2018-06-24 14:43) 

真真正正既美斯朋友隊

bbq903 2018-06-24 16:05
咁得意,  睇黎第三ROUND用美斯玩下

freezefox 2018-06-24 17:01
阿根廷淪落到咁唔係無理由的

ericlok 2018-06-24 18:19
球員自決陣容 真正可以搏盡老命 教練行埋一邊

posouth 2018-06-24 20:00
ericlok:球員自決陣容 真正可以搏盡老命 教練行埋一邊  (2018-06-24 18:19) 

咁都唔贏就無得賴人  

CopoeL 2018-06-24 20:28
但係都要有個人有FINAL SAY ... 邊個決定換人?

羅力亞 2018-06-24 20:52
CopoeL:但係都要有個人有FINAL SAY ... 邊個決定換人? (2018-06-24 20:28) 

美c

extra 2018-06-24 20:52
如果我係個主教練不如辭職啦
做到咁冇尊嚴...

太伊 2018-06-24 21:56
extra:如果我係個主教練不如辭職啦
做到咁冇尊嚴... (2018-06-24 20:52) 

辭職冇錢收,而家唔駛做有錢收

extra 2018-06-24 22:04
太伊:辭職冇錢收,而家唔駛做有錢收[表情] (2018-06-24 21:56) 

台唔起頭做人

太伊 2018-06-24 22:24
extra:台唔起頭做人[表情] (2018-06-24 22:04) 

冇權最多就忍下,冇錢就抬唔起頭做人...
可能佢係咁諗

羅力亞 2018-06-24 22:29
太伊:辭職冇錢收,而家唔駛做有錢收[表情] (2018-06-24 21:56) 

最正確方法係唔駛做等人炒
之後收錢

icemanbergkamp 2018-06-24 22:51
如果森柏奧利希望坐在後備席,他可以這樣做,如不出現亦沒問題。

雖然佢廢, 但係講到咁會唔會太hurt......

CopoeL 2018-06-24 23:06
佢之前帶伯利唔係嬴埋杯架咩

freezefox 2018-06-24 23:16
ericlok:球員自決陣容 真正可以搏盡老命 教練行埋一邊  (2018-06-24 18:19) 

廿幾個球員都有一致睇法?無人有異議?

定係美斯話哂事?

咁不如直接任命美斯做領隊算啦。

ericlok 2018-06-24 23:44
freezefox:廿幾個球員都有一致睇法?無人有異議?
定係美斯話哂事?
....... (2018-06-24 23:16) 

係唔係美斯話晒事真係最後一場先知 但森柏奧利 出人同換人確實好有問題 阿根廷同佢根本格格不入

Alan0502 2018-06-25 01:20
左天使,右美斯,前面兩個戴巴拿希古恩,中場馬仔班尼加~ 有前冇後打屎擺就

羅力亞 2018-06-25 01:27
Alan0502:左天使,右美斯,前面兩個戴巴拿希古恩,中場馬仔班尼加~[表情] 有前冇後打屎擺就[表情]
 (2018-06-25 01:20) 

夠做la
點都唔會衰過出d阿甲同葡超兵先

劍孤行 2018-06-25 09:30
如果真係既又出到線 淘汏賽將會繼續?

Elvis 2018-06-25 09:31
咁玩法出到線都無用啦

freezefox 2018-06-25 09:35
ericlok:係唔係美斯話晒事真係最後一場先知 但森柏奧利 出人同換人確實好有問題 阿根廷同佢根本格格不入 (2018-06-24 23:44) 

呢個我唔否認。

但如果真係差成咁。炒左佢,即刻安排代領隊。呢個先係最合適既做法。

宜家咁,似咩樣?

一隊波廿幾人。點可能個個睇法一樣?實有人會有唔同意見。領隊本來既工作就係統合一班黎自五湖四海各式各樣既球員。做出最確切既決定。做唔做到係另一件事。宜家無左領隊,又唔講明邊個負責做最後決定。所謂既「球員自行決定」,咪即係又係埋美斯堆個班玩哂。你認為阿根廷隊入面,仲有邊個既勢力可以大得過「美斯朋友」?咁唔係「美斯朋友」個D 唔駛出聲都得啦。一出聲就比人打入冷宮,歸為異類。

freezefox 2018-06-25 09:38
西班牙陣前易師都係咁啦。無話唔得架。

你請得佢做領隊,就係認同佢既能力。唔掂,咁你係可以炒左佢的。但唔可以咁樣侮辱一個領隊。仲要係堂堂國足!何其羞家!

你侮辱緊個領隊既同時,其實都係侮辱緊自己國家隊。

fong711 2018-06-25 09:42
freezefox:呢個我唔否認。
但如果真係差成咁。炒左佢,即刻安排代領隊。呢個先係最合適既做法。
....... (2018-06-25 09:35) 

搵肥馬la...還掂係現場睇緊波

freezefox 2018-06-25 09:42
其實退一萬步講,我覺得你即使係任命美斯做暫代領隊都無所謂。名正言順可以行駛領隊既權力。

好過宜家,名不正,言不順。

Elvis 2018-06-25 09:46
freezefox:其實退一萬步講,我講得你即使係任命美斯做暫代領隊都無所謂。名正言順可以行駛領隊既權力。
好過宜家,名不正,言不順。 (2018-06-25 09:42) 

應該咁講, 依家阿根庭國家隊有邊個夠膽唔聽美斯講?

即使係有, 但敢唔敢出聲呢?

所以係咪一隊廿幾個人都同意呢, 唔同意都會變成同意

freezefox 2018-06-25 09:55
Elvis:應該咁講, 依家阿根庭國家隊有邊個夠膽唔聽美斯講?
即使係有, 但敢唔敢出聲呢?
....... (2018-06-25 09:46) 

其實無一個人可以令到全部人都服哂你的。幾好既領袖都總會遇到D 唔聽話既隊員。但我比得個權你,你就係最後負責個個。

權、責,係應該相對的!

如果阿根廷足總相信美斯真係有能力帶領限根廷國家隊更上層樓,OK。咁你咪比佢做埋代領隊囉。成功左既話,你既做法仲會千古留名添。衰左既話,美斯同阿根廷足總咪要負上有關責任囉。好公平者。功你領左,鑊你都應該要揹架。

好過宜家咁,不倫不類。

羅力亞 2018-06-25 10:32
不過off topic一下
亦有傳美c,kun,天使,rojo等球星世界杯後退出國際賽
唔知真定假了

不過佢地都有前科
上次美洲杯輸左都試過話集體唔玩

freezefox 2018-06-25 10:42
羅力亞:不過off topic一下
亦有傳美c,kun,天使,rojo等球星世界杯後退出國際賽
唔知真定假了
不過佢地都有前科
....... (2018-06-25 10:32) 

其實成日咁退完又入番,好惹人反感………

退,無問題!退左,又入番,入完,又退過。分分鐘今次退左,遲D 又入番………

羅力亞 2018-06-25 10:47
【now.com體育】傳聞阿根廷國腳架空主帥森柏奧利,老將馬斯真蘭奴矢口否認。

阿根廷主帥森柏奧利不得人心,盛傳已被國腳架空,將於周二生死戰撼尼日利亞自行決定正選陣容,被指是「反對派」的馬斯真蘭奴(Javier Mascherano)開腔回應傳言。「球員與教練的關係完全正常。」

34歲老將馬斯真蘭奴對傳言嗤之以鼻:「毫無疑問,我們感到不安,也看到一些問題,並向教練表達了心聲,大家都不是虛偽的人。」

「如果你在球場上感到不妥,卻不向教練表達出來,難道你要繼續不妥地去比賽?這會傷害球隊。」擁有145頂喼帽的馬斯真蘭奴目前在中超搵食,活動能力不復當年勇,也被指與美斯關係友好才能入選,「全世界盃最好的教練,一樣會聽球員的意見,因為落場的是球員,最終你都要在球場上作出最好的決定。」

「無論喜歡與否,阿根廷是上屆亞軍,我們要在球場上證明自己。」他補充道。

羅力亞 2018-06-25 10:52
freezefox:其實成日咁退完又入番,好惹人反感………
退,無問題!退左,又入番,入完,又退過。分分鐘今次退左,遲D 又入番……… (2018-06-25 10:42) 

我記得佢地足總都有d責任既
行政混亂又孤寒
不過上次輸左決賽就話要集體退出
場面確係幾肉酸

滅羅 2018-06-25 10:59
所以美斯同c郎黎講
我like c朗多d,起埋返到國家隊做到隊長應做既野

freezefox 2018-06-25 10:59
羅力亞:我記得佢地足總都有d責任既
行政混亂又孤寒
不過上次輸左決賽就話要集體退出
場面確係幾肉酸[表情]
....... (2018-06-25 10:52) 

一定有!足總一定係要負最大責任!

所以我先話,退出黎無問題!當年佢退隊,好多人鬧佢。我都話無理由要佢一個人背負成個國家既責任。佢都付出左咁多年了。

但最大問題係,佢唔係一個人退,一退就集體退。都算啦。你地退哂出黎。國家隊搵第二班上。可能要沉一段時間。但一兩屆後,自然會有後起之秀接捧。江山代有才人出!又唔係話無左你地幾個阿根廷就無人。總會有人接的。

但宜家咁,退左又入番,入完又退過。咁就唔係咁好囉了。

聽過唔少傳聞。美斯的確係國家隊付出好多,多過一個正常球員要付出的多多聲。所以佢對得起國家隊有餘!要留要退都係自己既決定。無問題!但決定左,就唔好再返轉頭了。對自己,對國家隊,都唔係好事。

尤其如果退隊變成某D 人威脅國家隊既手段,咁就更加不要得(唔一定係美斯的………)。

ArSo 2018-06-25 11:05
其實我想講

足總仲有一個大問題的

你睇番近3-4屆阿根廷

從來都係宜家咁既死樣

勁多前/翼

冇中後場

我自己覺得有心TRAIN多少都會出產到少少掛
邊可能十幾年都冇

BTW FAZIO又唔用唔知想點

鮮吊甬仔 2018-06-25 11:10
聽過阿根廷足總唔肯畀球員作客既酒店飛機錢

最後係MESSI埋左單

Elvis 2018-06-25 11:11
freezefox:其實無一個人可以令到全部人都服哂你的。幾好既領袖都總會遇到D 唔聽話既隊員。但我比得個權你,你就係最後負責個個。
權、責,係應該相對的!
....... (2018-06-25 09:55) 

係咪俾個權佢做代領隊, 係咪都要個球員本身有領隊牌先得?
呢個我真係唔清楚~

Elvis 2018-06-25 11:12
同埋美斯同相關球員又退隊又入返隊, 真係好兒戲~
所以無論佢(地)之後再話退, 唔知到第2日會唔會又入返~

BTW我無質疑過佢地對國家隊既貢獻

滅羅 2018-06-25 11:49
而家個情況好似早幾年中國隊d傳聞咁
一個無料既球員會叫經理人俾錢梳通,令自己既球員可以入到國家隊,以便下次轉會,大家都fat fat

大家都眼見阿根廷有d球員水準真係有d差
對克羅地亞咁,人地中場線雖然係世界級,但前同後都起埋意甲水平
阿根廷出d葡超+阿甲

入選左個班,西瓜恩同大巴拿都值得有更多出場時間
陣式亦唔應該排出一個疑似令美斯舒服而唔能夠盡量出到/發揮到其他球員
所有野加加埋埋,你話美斯點洗脫到阿根廷國家隊=美斯朋友隊吖

工藤新一 2018-06-25 11:54
其實係唔係美斯要求甘做都唔知。。。
報導都係話馬斯同美斯去同個總監傾,到最後我估如果真係講到要自行決定陣容或者其他,都係足總個面決定。
而美斯又係去傾個個,又係隊長,又係球王等等。就比其他人以為佢奪權。。。
如果今次真係甘,美斯就算真係幫到球隊嬴波。。。都唔會有人服佢。。。。
佢比足總搞死。。

純個人見解

Alan0502 2018-06-25 12:01
freezefox:一定有!足總一定係要負最大責任!
所以我先話,退出黎無問題!當年佢退隊,好多人鬧佢。我都話無理由要佢一個人背負成個國家既責任。佢都付出左咁多年了。
....... (2018-06-25 10:59) 

16年果陣佢係自己一個退咋? 何來一班人退左又入返

freezefox 2018-06-25 12:23
Alan0502:16年果陣佢係自己一個退咋? 何來一班人退左又入返[表情] (2018-06-25 12:01) 

佢一話退,唔係有幾個立即跟住話退咩?

最後有冇真係退我唔記得了。

羅力亞 2018-06-25 12:24
Alan0502:16年果陣佢係自己一個退咋? 何來一班人退左又入返[表情] (2018-06-25 12:01) 

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=124315&page=1

羅力亞 2018-06-25 12:28
至於係決賽之後一時意氣
定想向足總表達不滿
我諗得美斯自己知

Alan0502 2018-06-25 13:13
羅力亞:http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=124315&page=1 (2018-06-25 12:24) 

睇哂成篇報導都係話佢一個人退,而當時實際上亦都得佢一個退出左,所以係唔存在一班人彈出彈入咁肉酸既事,志於今屆完左有一班人一齊退都唔出奇,美斯31,希古恩30,阿古30,天使30,馬斯34,Biglia32,Enzo Pérez32,Otamendi30,Ansaldi31,Fazio31,卡巴尼路36

查看完整版本: [-- 阿根廷宣佈解僱教練森柏奧利 --] [-- top --]