查看完整版本: [-- 九龍西補選,建制派支持的陳凱欣勝出,非建制派完全失去今屆立法會分組點票否決權 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【時事新聞】 -> 九龍西補選,建制派支持的陳凱欣勝出,非建制派完全失去今屆立法會分組點票否決權 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 5 total )

羅力亞 2018-06-26 15:27

九龍西補選,建制派支持的陳凱欣勝出,非建制派完全失去今屆立法會分組點票否決權

前立法會議員劉小麗因宣誓案被DQ議員資格,早前撤回上訴,政府啟動補選程序,選舉管理委員會宣佈將於11月25日(星期日)為九龍西地方選區的空缺議席進行補選。

選管會今日發新聞稿表示,考慮到所有客觀因素,包括需時招募和培訓額外選舉人員、票站場地商借情況、選舉物資的採購和運送,以及恰當運用公帑原則等,是次補選需約6個月籌備,故定於11月25日進行補選。

發言人表示,補選提名期必須於投票日前29天至前42天期間內結束,將盡快在憲報刊登有關補選日期及提名期的公告。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180626/58365074

羅力亞 2018-10-12 10:01
https://thestandnews.com/politics/又再-dq-星島-劉小麗最快今日獲通知-提名無效/

立法會九龍西補選提名期將於下周一結束。《星島日報》今日引述消息報道,選舉主任最快今日會通知劉小麗,指她沒有真心及真誠擁護《基本法》及效忠香港特別行政區,裁定她提名無效。

報道指出,選舉主任參考法官判詞中指劉小麗在上次宣誓的行為,「清楚表示她無意履行立法會誓言所訂明的責任」,認為她並非真誠擁護《基本法》及效忠香港特別行政區,裁定她提名無效,最快在今天通知劉小麗。

劉小麗在提名期開始第一日,10月2日(上星期二)已經報名參選,但至今超過一星期仍未收到通知她能否入閘,由於提名期將於下星期一結束,Plan B 李卓人宣布今日將報名參選,若劉小麗被DQ可以補上。

太伊 2018-10-12 10:07
又再濫權,真係好離譜

而家已經滾水煮蛙,但已經冇人再出聲…

freezefox 2018-10-12 12:22
太伊:又再濫權,真係好離譜
而家已經滾水煮蛙,但已經冇人再出聲…[表情]  (2018-10-12 10:07) 

都唔知可以點「出聲」!

根本宜家做咩都好,政府都唔會理你。

三郎 2018-10-18 14:13
呢排香港人又真係冷卻晒..

政府就愈來無恥

icemanbergkamp 2018-10-18 20:24
大部分香港人都心淡la, 一係順民一係移民

後生d可能部分仲有火....

但係一般大眾除非離譜到突然同時打爛大部分人飯碗,否則邊會夠薑同阿爺抗爭以卵擊石

三郎 2018-10-18 20:36
icemanbergkamp:大部分香港人都心淡la, 一係順民一係移民
但係一般大眾除非離譜到突然同時打爛大部分人飯碗,否則邊會夠薑同阿爺抗爭以卵擊石[表情] [表情]  (2018-10-18 20:24) 

尾個幾句係重點,因為香港人仲有飯食,所以會做順德人

二來我覺得少左激進既政黨

freezefox 2018-10-20 15:50
政府漠視民意,本來都已經令人好沮喪!但呢個都未係致命傷。

泛民之間鬼打鬼!舊派令人失望,新派令人卻步。人人都係喊捉鬼,人人都係鬼!最有希望既學民又比政府打殘。完全無人可以企出黎帶領民主運動,呢個先係最致命既問題!

連平反六四咁簡單既大原則,宜家都變成兩派水火不容既對駡關口。仲有咩議題,泛民之間係可以合作爭取?

三郎 2018-10-22 19:37
freezefox:政府漠視民意,本來都已經令人好沮喪!但呢個都未係致命傷。
泛民之間鬼打鬼!舊派令人失望,新派令人卻步。人人都係喊捉鬼,人人都係鬼!最有希望既學民又比政府打殘。完全無人可以企出黎帶領民主運動,呢個先係最致命既問題!
....... (2018-10-20 15:50) 

自己內鬥真係最ON居....個個都爭做大佬

freezefox 2018-10-23 12:26
三郎:自己內鬥真係最ON居....個個都爭做大佬 (2018-10-22 19:37) 

你睇今次補選,何其肉酸!

三郎 2018-10-23 12:32
freezefox:你睇今次補選,何其肉酸! (2018-10-23 12:26) 

指馮檢基同李卓人同時參選?

我覺得泛民好大機會輸

freezefox 2018-10-23 14:57
三郎:指馮檢基同李卓人同時參選?
我覺得泛民好大機會輸 (2018-10-23 12:32) 

成個過程。

由最開始又話PLAN B 又改口無PLAN B。輸打羸要!

馮檢基出黎選固然樣衰。但泛民對待馮既手法何嘗唔係可恥?

英俊 2018-10-23 15:54
freezefox:成個過程。
....... (2018-10-23 14:57) 

其實唔明點解唔搞;初選,就算搞馮檢基贏面都好低

三郎 2018-10-23 16:11
freezefox:成個過程。
....... (2018-10-23 14:57)
嚴重內訌

freezefox 2018-10-23 16:25
英俊:其實唔明點解唔搞;初選,就算搞馮檢基贏面都好低 (2018-10-23 15:54) 

泛民班老屎忽…………

英俊 2018-10-26 08:32
freezefox:泛民班老屎忽………… (2018-10-23 16:25) 

可恨既係,班泛民從來唔會將選舉失利既責任落係自己身上

一味話界票又剩

呢種諉過於人既態度先係令人最可恨既原因

WWJD 2018-10-26 11:49
icemanbergkamp:大部分香港人都心淡la, 一係順民一係移民
但係一般大眾除非離譜到突然同時打爛大部分人飯碗,否則邊會夠薑同阿爺抗爭以卵擊石[表情] [表情]  (2018-10-18 20:24) 

都唔係以卵擊石,而係冇卵用呀

三郎 2018-10-27 10:34
英俊:可恨既係,班泛民從來唔會將選舉失利既責任落係自己身上
一味話界票又剩
....... (2018-10-26 08:32) 

為議席ONLY

保否決權根本係笑話黎

freezefox 2018-10-27 12:10
三郎:為議席ONLY
保否決權根本係笑話黎 (2018-10-27 10:34) 

宜家仲有咩否決權?

羅力亞 2018-11-25 20:06

立法會九龍西地區補選正在投票,截至晚上七時半,累積有174413人投票,投票率35.8%,較三月同區補選同一時段的投票率高0.08個百分點。

選舉管理委員會至今收到214宗有關補選的投訴,其中98宗與選舉廣告有關,另外37宗涉及使用揚聲器等對選民造成滋擾。對於有免費派發的報章,被指疑似為個別候選人宣傳,選管會主席馮驊指,任何不是候選人發出的選舉廣告都是違規,是否屬選舉廣告要視乎程度,要以整體來看,如果構成選舉廣告,將受一般法例規管,如果有人投訴,選管會將轉介廉政公署執法。

freezefox 2018-11-25 22:31
羅力亞:[圖片]
立法會九龍西地區補選正在投票,截至晚上七時半,累積有174413人投票,投票率35.8%,較三月同區補選同一時段的投票率高0.08個百分點。
選舉管理委員會至今收到214宗有關補選的投訴,其中98宗與選舉廣告有關,另外37宗涉及使用揚聲器等對選民造成滋擾。對於有免費 .. (2018-11-25 20:06) 

邊個選情較有利?

羅力亞 2018-11-25 22:52
freezefox:邊個選情較有利? (2018-11-25 22:31) 

香港研究協會晚上公布第一輪票站調查,訪問8,604名選民。截止晚上9時30分,代表民主派出選的李卓人和代表建制派出選的陳凱欣當選機會均等,而馮檢基、曾麗文和伍廸希當選機會很小。

今年3月港研為補選進行票站調查,當時評估代表民主派出選的姚松炎當選機會很大,而民建聯鄭泳舜和蔡東洲當選機會很小,惟最終鄭泳舜勝出。

freezefox 2018-11-25 22:58
羅力亞:香港研究協會晚上公布第一輪票站調查,訪問8,604名選民。截止晚上9時30分,代表民主派出選的李卓人和代表建制派出選的陳凱欣當選機會均等,而馮檢基、曾麗文和伍廸希當選機會很小。
今年3月港研為補選進行票站調查,當時評估代表民主派出選的姚松炎當選機會很大,而民建聯 .. (2018-11-25 22:52) 

宜家個情況真係好無奈。

WIN 左,又唔見得有咩用,有咩分別。

但輸左又好唔順氣⋯⋯⋯

羅力亞 2018-11-25 22:59
https://www.elections.gov.hk/legco2018kwby/chi/rs_gc_LC2.html?1543157872350

羅力亞 2018-11-25 23:03
freezefox:宜家個情況真係好無奈。
WIN 左,又唔見得有咩用,有咩分別。
....... (2018-11-25 22:58) 

宜家立會廢武功
飯民又唔爭氣
之後大家鬼打鬼
D人投票意欲勁低

羅力亞 2018-11-25 23:09
補選投票結束,《蘋果》從不同渠道獲得各陣營內部消息,建制派在晚上約7時左右,已評估陳凱欣輕微領先,但未能完全拋離李卓人;至晚上約9時,整理各票站數據、民調及點算「鐵票」後,確認有機會取勝,惟與李卓人勝負差距不大,故各樁腳仍要催票,暫時預料與3月補選時鄭泳舜多泛民2,000至3,000票左右「贏少少」。
建制派對陳凱欣勝算審慎,據了解在於「鐵票」的數目,在個別選區「過票」不明顯,是足以左右大局的變數,知情人士說:「呢種情況,其實我哋都有計算在內,有個discount。」而建制派另一隱憂是今日天陰有雨兼轉涼,或影響長者投票意慾,不利傍晚時份谷票。

羅力亞 2018-11-25 23:50
【11:30】投票結束後,各個投票站轉為點票站,由晚上11時15分開始,工作人員展開點票工作。

羅力亞 2018-11-26 00:10
【00:06】首個點票站九龍塘官立小學有結果,陳凱欣得1,343票,比李卓人的1,070票

1號伍廸希得票:待公布

2號曾麗文得票:待公布

3號李卓人得票:1,070

4號馮檢基得票:117

5號陳凱欣得票:1,343

【11:55】香港研究協會第二輪票站調查結果:陳凱欣當選機會較大,李卓人當選機會較小

icemanbergkamp 2018-11-26 00:18
攬炒是常識吧

飯民幫唔落,更加唔想建制驘,老老斗斗如果我係九西選民都冇乜意慾投票

羅力亞 2018-11-26 00:23
icemanbergkamp:攬炒是常識吧
飯民幫唔落,更加唔想建制驘,老老斗斗如果我係九西選民都冇乜意慾投票 (2018-11-26 00:18) 

cant agree more

羅力亞 2018-11-26 00:34
【12:25】在黃埔西,李卓人以 886 票撃敗得 699 票的陳凱欣,馮檢基得 91 票。黃埔西區議員為鄺葆賢,311 補選該區為姚松炎表現最佳選區之一。

【12:20】在南山、大坑西、大坑西區,李卓人得 1418 票,不敵得 1676 票的陳凱欣,馮檢基得 458 票。該區為 2016 年立法會選舉非建制最高得票率選區。311 補選,姚松炎在此輸 100 多票。

羅力亞 2018-11-26 00:40
E0201    九龍公園體育館    
伍迪希:35
曾麗文:31
李卓人:1723
馮檢基:165
陳凱欣:2117

羅力亞 2018-11-26 00:40
【00:30】在土瓜灣北,陳凱欣得票 1240,比李卓人的 602 票高出一倍,馮檢基得 49 票。

羅力亞 2018-11-26 00:41
F1501    荔枝角公園體育館    
伍迪希:34
曾麗文:44
李卓人:2094
馮檢基:213
陳凱欣:1787

羅力亞 2018-11-26 00:45
E0601    旺角社區會堂    
伍迪希:16
曾麗文:14
李卓人:820
馮檢基:135
陳凱欣:1058

羅力亞 2018-11-26 00:46
G1601    中華基督教會基道中學    
伍迪希:24
曾麗文:9
李卓人:969
馮檢基:87
陳凱欣:1093

羅力亞 2018-11-26 00:47
兩個加埋都唔夠陳凱欣

羅力亞 2018-11-26 00:51
0801    香港保護兒童會中銀幼兒學校    
伍迪希:30
曾麗文:11
李卓人:1228
馮檢基:247
陳凱欣:1381

羅力亞 2018-11-26 00:52
F0501    聖方濟各英文小學    
伍迪希:21
曾麗文:14
李卓人:1297
馮檢基:167
陳凱欣:1213

PonG 2018-11-26 00:52
阿欣SURE WIN

羅力亞 2018-11-26 00:54
G1501    基督教香港信義會紅磡信義學校    
李卓人:969
馮檢基:87
陳凱欣:1093

羅力亞 2018-11-26 00:57
E1901    佐敦道官立小學    
伍迪希:40
曾麗文:29
李卓人:1863
馮檢基:176
陳凱欣:2081

icemanbergkamp 2018-11-26 00:58
羅力亞:兩個加埋都唔夠陳凱欣[表情]  (2018-11-26 00:47) 

正路,李馮2個都係舊飯民,九西投開教主同游bb果班都唔會投佢2老

如果小麗出到閘都仲有力一戰,所以咪dq佢lor

羅力亞 2018-11-26 01:00
F1701    五邑工商總會學校    
曾麗文:19
李卓人:1047
馮檢基:176
陳凱欣:969

羅力亞 2018-11-26 01:02
icemanbergkamp:正路,李馮2個都係舊飯民,九西投開教主同游bb果班都唔會投佢2老[表情]
如果小麗出到閘都仲有力一戰,所以咪dq佢lor[表情] (2018-11-26 00:58) 

如果最後結果都係咁
飯民冇得賴基哥界票了

羅力亞 2018-11-26 01:07
E0901    路德會沙崙學校    
曾麗文:12
李卓人:940
馮檢基:119
陳凱欣:1293

羅力亞 2018-11-26 01:09
F1801    長沙灣體育館   
 伍迪希:42
曾麗文:22
李卓人:2016
馮檢基:360
陳凱欣:2732

羅力亞 2018-11-26 01:10

應該輸得仲勁過上次姚松炎

羅力亞 2018-11-26 01:12
G0501    聖文嘉幼稚園    
李卓人:796
馮檢基:120
陳凱欣:930

羅力亞 2018-11-26 01:16
0110HKT    
30    /72    
5    陳凱欣    36,252    48.40%
3    李卓人    33,167    44.30%
4    馮檢基    4,443    5.90%
1    伍廸希    549    0.70%
2    曾麗文    452    0.60%

查看完整版本: [-- 九龍西補選,建制派支持的陳凱欣勝出,非建制派完全失去今屆立法會分組點票否決權 --] [-- top --]