查看完整版本: [-- 開個post刺激下個市先,5月去邊好? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【好友遊蹤】 -> 開個post刺激下個市先,5月去邊好? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

英俊 2019-01-17 14:39

開個post刺激下個市先,5月去邊好?

岩岩唔知點解個回復比人食左,索性開post算了

如果5月中旬想去以下呢幾個地方,邊個地方會多D野睇?

去關東(千葉/熱海/輕井澤/橫濱),

去東北(青森/仙台)

搭內陸機去北海道

其實我個人就唔太鍾意係呢D時間去日本,事關唔知有咩季節性既野睇

個人就prefer頭兩個選擇,因為最尾果個車錢好貴

freezefox 2019-01-17 15:14
五月未係好熱,去東京近郊浸下溫泉都勉強可以既。

英俊 2019-01-17 15:26
freezefox:五月未係好熱,去東京近郊浸下溫泉都勉強可以既。 (2019-01-17 15:14) 

近郊有無D去過又幾值得去既地方介紹?

freezefox 2019-01-17 15:49
英俊:近郊有無D去過又幾值得去既地方介紹?[表情] (2019-01-17 15:26) 

大把啦,問題係,你想玩咩先?

我岩玩既你未必岩,我介紹你去東京潛水睇鯊魚,你都唔會去啦。

freezefox 2019-01-17 15:50
五月都係睇花既好時候。東京近郊有幾個大型花海可以去睇。

英俊 2019-01-17 16:29
freezefox:五月都係睇花既好時候。東京近郊有幾個大型花海可以去睇。 (2019-01-17 15:50) 

有研究過去睇花,不過我見唔少花海都係開到4月下旬5月上旬

freezefox 2019-01-17 16:48
英俊:有研究過去睇花,不過我見唔少花海都係開到4月下旬5月上旬[表情] (2019-01-17 16:29)

唔會呀。

富士芝櫻祭去到五月尾!

http://www.shibazakura.jp/

如果係櫪木縣既紫藤,五月中去就有少少抆水。應該係水尾了:

http://www.ashikaga.co.jp/chinese/index.html

東邊國營日立海濱公園既藍色花海應該都係水尾,但又未必無得睇:

http://hitachikaihin.jp/event/seasons-recommended.html

但鐮倉既明月院紫陽花應該係時候:

http://www.kamakura-burabura.com/meisyokitakamakrameigetuin.htm

仲有山梨既天空鬱金香祭都正正係時候

http://www.tenku-hanabatake.com/tulip/zh.html

freezefox 2019-01-17 16:50
睇到你嘔都仲得啦

英俊 2019-01-17 16:58
freezefox:唔會呀。
富士芝櫻祭去到五月尾!
....... (2019-01-17 16:48) 

就係想去睇芝櫻同紫藤...

紫藤趕得切,不過夜晚點燈趕唔切

夜晚點燈靚好多...

freezefox 2019-01-17 17:05
英俊:就係想去睇芝櫻同紫藤...
紫藤趕得切,不過夜晚點燈趕唔切
....... (2019-01-17 16:58) 

山梨同櫪木兩個地方,我自駕就話者,你搭火車既,最好唔好太貪心了。

去睇芝櫻既話,睇埋鬱金香都夠啦。唔駛去櫪木睇紫藤了。

英俊 2019-01-17 17:19
freezefox:山梨同櫪木兩個地方,我自駕就話者,你搭火車既,最好唔好太貪心了。
去睇芝櫻既話,睇埋鬱金香都夠啦。唔駛去櫪木睇紫藤了。 (2019-01-17 17:05) 

但兩度是咪好近?

英俊 2019-01-17 17:23
其實我就諗住去4-5日,走兩邊應該都無問題掛

freezefox 2019-01-17 17:30
英俊:但兩度是咪好近? (2019-01-17 17:19) 

絕對唔係!

英俊 2019-01-17 17:39
freezefox:絕對唔係!
 (2019-01-17 17:30) 

我意思係芝櫻同埋鬱金香

即係果幾日用係山梨,靜岡同神奈川縣到

freezefox 2019-01-17 18:32
英俊:我意思係芝櫻同埋鬱金香[表情]
即係果幾日用係山梨,靜岡同神奈川縣到 (2019-01-17 17:39) 

我開車要一個鐘。

但唔識教你點搭車⋯⋯⋯

英俊 2019-01-18 09:39
freezefox:我開車要一個鐘。
但唔識教你點搭車⋯⋯⋯ (2019-01-17 18:32) 

想問下其實附近有無咩地方行下之類?

睇花行公園行2-3個鐘點都夠...

英俊 2019-01-18 09:39
freezefox:
我開車要一個鐘。
但唔識教你點搭車⋯⋯⋯

想問下其實附近有無咩地方行下之類?

睇花行公園行2-3個鐘點都夠...

freezefox 2019-01-18 09:50
英俊:想問下其實附近有無咩地方行下之類?
睇花行公園行2-3個鐘點都夠... (2019-01-18 09:39) 

邊到既附近?兩個地方黎架喎。

芝櫻個邊近本栖湖。個邊有一兩個景點,唔多。向東走就係河口湖。個邊就大把景點。

兩個花海之間有個朝霧高原,有個可以玩滑翔傘既地方。對面有間養左好多貓頭鷹既小型動物園。

鬱金香個邊就有個富士動物園。

你開個GOOGLE MAP 黎睇下,了解下個地理位置先啦。

freezefox 2019-01-18 09:51
我開車既,要串連呢D 景點無難度。但自己手搭車就麻煩少少。你要自己要搵下資料了 。

英俊 2019-01-18 11:12
freezefox:
我開車既,要串連呢D 景點無難度。但自己手搭車就麻煩少少。你要自己要搵下資料了 。

關西真係玩到滾瓜爛熟,關東我真係新手...感覺上D景點都好散下

freezefox 2019-01-18 12:49
英俊:關西真係玩到滾瓜爛熟,關東我真係新手...[表情]感覺上D景點都好散下 (2019-01-18 11:12) 

你定左個大概就發覺一D 都唔散的了。我呢到東講一D ,西講一D 先會咁散者。

英俊 2019-01-22 12:17
最後都係去左關西...東京機票太搶手搶唔到

freezefox 2019-01-23 10:20
英俊:最後都係去左關西...東京機票太搶手搶唔到 [表情]  (2019-01-22 12:17) 

又關西⋯⋯你唔悶既咩?

英俊 2019-01-23 11:23
freezefox:又關西⋯⋯你唔悶既咩? (2019-01-23 10:20) 

悶,但我搶唔到東京機票

而家唯有去紀伊半島果便,係得果度未去過

freezefox 2019-01-23 11:42
英俊:悶,但我搶唔到東京機票[表情]
而家唯有去紀伊半島果便,係得果度未去過[表情] (2019-01-23 11:23) 

幾錢?

英俊 2019-01-23 11:56
freezefox:幾錢? (2019-01-23 11:42) 

1000蚊唔洗

freezefox 2019-01-23 12:00
英俊:1000蚊唔洗[表情] (2019-01-23 11:56) 

我岩岩頭先都訂左去曼谷既機票。唔係廉航。係阿聯酋。好野黎架!

連稅都係一千四百幾。

如果你肯搭約旦航空,連稅一千二百幾。

有時唔好因為個一二百蚊,限制左自己既行程。

英俊 2019-01-23 12:08
freezefox:
我岩岩頭先都訂左去曼谷既機票。唔係廉航。係阿聯酋。好野黎架!
連稅都係一千四百幾。
.......

其實想去日本多D既,本身首選都係關東

不過飛關東貴成倍而家諗緊8月尾會去關東順便睇御來光

freezefox 2019-01-23 12:11
英俊:其實想去日本多D既,本身首選都係關東
不過飛關東貴成倍[表情]而家諗緊8月尾會去關東順便睇御來光[表情] (2019-01-23 12:08) 

我意思係,你唔係為左個張平價機票去旅行。係為左想去某一個地方做某一樣野所以先去旅行⋯⋯⋯

英俊 2019-01-23 14:10
freezefox:
我意思係,你唔係為左個張平價機票去旅行。係為左想去某一個地方做某一樣野所以先去旅行⋯⋯⋯

其實係,不過可能太耐無去旅行加埋讀書返工好忙,一見有機會又岩時間既平機票就衝左去買...

不過大阪呢D地方算係咁啦,唔去咁遠都可以睇下波掃下街,雖然我自己就鍾意行山睇景

freezefox 2019-01-23 14:18
英俊:其實係,不過可能太耐無去旅行加埋讀書返工好忙,一見有機會又岩時間既平機票就衝左去買...
不過大阪呢D地方算係咁啦,唔去咁遠都可以睇下波掃下街,雖然我自己就鍾意行山睇景[表情] (2019-01-23 14:10) 

咁大阪都有既。近近地去和歌山個邊都好多呢類景。 遠少少可以考慮滋賀 。再遠D 去兵庫縣睇天空之城都好哎。

英俊 2019-01-23 14:46
freezefox:咁大阪都有既。近近地去和歌山個邊都好多呢類景。 遠少少可以考慮滋賀 。再遠D 去兵庫縣睇天空之城都好哎。 (2019-01-23 14:18) 

果個天空之城其實唔係自駕好難上去

因為佢要去竹田城附近既山望過去,而除左的士係無任何交通工具

上年我都有研究過,但因為呢個原因所以無去

freezefox 2019-01-23 16:25
英俊:果個天空之城其實唔係自駕好難上去[表情]
因為佢要去竹田城附近既山望過去,而除左的士係無任何交通工具[表情]
....... (2019-01-23 14:46) 

有兩種。

有一種係遠遠望過去。遇正合適天氣,有雲海,先睇到所謂既天空之城。

另一種就直頭入埋去個城到行個圈。呢種應該有接駁巴士的。係車站到搭上去。不過我地就直頭係行上去。當行山。

freezefox 2019-01-23 16:28
遠遠咁望埋去個到,叫立雲峽。個到又真係無咩車到。

不過,如果你唔係攝影發燒友,基本上你係唔會去立雲峽然後遠望竹田城遺跡架喎⋯⋯⋯

英俊 2019-01-23 16:41
freezefox:有兩種。
有一種係遠遠望過去。遇正合適天氣,有雲海,先睇到所謂既天空之城。
....... (2019-01-23 16:25) 

入埋去個城到行個圈好似無咩特別,呢個反而有巴士到

freezefox 2019-01-23 17:33
英俊:入埋去個城到行個圈好似無咩特別,呢個反而有巴士到[表情] (2019-01-23 16:41) 

大部分人都係去個城行個圈。鐘意影相既先會走去立雲峽。

英俊 2019-01-24 11:07
freezefox:大部分人都係去個城行個圈。鐘意影相既先會走去立雲峽。 (2019-01-23 17:33) 

而家諗緊好唔好係大阪市內fing下fing下過幾日算

又可以去睇波去神戶有小白同韋拿睇

英俊 2019-01-24 14:05
而家有2個想法:

1.用近鐵pass,去奈良(咁岩3月東大寺有和尚玩火)伊勢鳥羽名古屋
2.用伊勢、熊野、和歌山地區周遊券,玩和歌山白濱一路去,玩到熊野果便就返返轉頭

如果3月頭黎講呢個玩法會比較精彩?

freezefox 2019-01-24 14:24
英俊:而家諗緊好唔好係大阪市內fing下fing下過幾日算
又可以去睇波[表情]去神戶有小白同韋拿睇[表情] (2019-01-24 11:07) 

好哎,有機會我都想去睇王子!

英俊 2019-01-24 14:32
freezefox:好哎,有機會我都想去睇王子! (2019-01-24 14:24) 

唔洗有機會,香港就有得睇

freezefox 2019-01-24 15:27
英俊:唔洗有機會,香港就有得睇[表情] (2019-01-24 14:32) 

香港個場我反而無得睇

英俊 2019-01-26 11:19
日本達人阿童木點解仲未出現

阿童木 2019-02-12 22:55
英俊:日本達人阿童木點解仲未出現[表情]  (2019-01-26 11:19) 

原來英俊搵我,今日先返香港。

剛剛去完10日東京近郊,去咗3日長野松本同山梨清里,另外即日來回日光,靜岡,臨走住咗2晚成田,行下千葉縣,outlet咁。

用咗長野5日機動pass,plan得好幾抵用。

關東的話,有幾條路線推介

1. 上高地+立山黑部,老狐都推介過,許可的話,立山頂室堂非常值得住一晚。
2. 長野縣(雪猴,松本,輕井澤),, 搭單去埋草津,或者好似我今次去埋清里高原,睇星一流。
3. 南北海道pass,東北(仙台,銀山温泉,青森), 上到函館回頭落返東京,

英俊 2019-02-12 23:12
阿童木:原來英俊搵我,今日先返香港。
剛剛去完10日東京近郊,去咗3日長野松本同山梨清里,另外即日來回日光,靜岡,臨走住咗2晚成田,行下千葉縣,outlet咁。
....... (2019-02-12 22:55) 

而家行程改變左,8月先去東京,可能會登富士山

3月果轉會去伊勢市+名花之里睇河津櫻

上高地+立山黑部上年5月去過,亦都係室堂住過一晚,好慘地兩晚都落雨乜都睇唔到

阿童木 2019-02-13 00:00
英俊:而家行程改變左,8月先去東京,可能會登富士山
3月果轉會去伊勢市+名花之里睇河津櫻[表情]
....... (2019-02-12 23:12) 

登山的話,留意返幾時book山屋,再唔係好似我咁,book local tour上,乜都唔洗煩。

freezefox 2019-02-13 08:28
阿童木:原來英俊搵我,今日先返香港。
....... (2019-02-12 22:55) 

10 日去咁多地方?全部天南地北架喎。

阿童木 2019-02-13 08:43
freezefox:10 日去咁多地方?全部天南地北架喎。[表情] (2019-02-13 08:28)

今次用神奈川做base,1日遊來回日光,靜岡唔算太遠。

3日trip就先去松本(呢程3小時),跟住去清里果邊住2晚都係小於1小時車程,由清里返東京亦係個幾鐘,唔算遠。

臨走前兩日撞正3年休,市區酒店超貴,咁又check到成田酒店冇加價,橫掂又諗過去千葉玩+outlet,咪book2晚成田去下佐原,成田山咁,又去咗木更津同酒酒井outlet

最後回港夜晚班機delay到第2朝11點,錯有錯著住多晚成田,第2朝可以輕鬆d入返機場checkin。

freezefox 2019-02-13 08:47
阿童木:今次用神奈川做base,1日遊來回日光,靜岡唔算太遠。
3日trip就先去松本(呢程3小時),跟住去清里果邊住2晚都係小於1小時車程,由清里返東京亦係個幾鐘,唔算遠。
....... (2019-02-13 08:43) 

全部都係搭公共交通工具?

阿童木 2019-02-13 09:36
freezefox:全部都係搭公共交通工具? (2019-02-13 08:47)

係呀,冬天唔係好敢自駕

freezefox 2019-02-13 15:42
阿童木:係呀,冬天唔係好敢自駕 [表情]
 (2019-02-13 09:36) 

係日本自駕多,攪到自己都唔係好識搭佢D 公共交通工具。

查看完整版本: [-- 開個post刺激下個市先,5月去邊好? --] [-- top --]