查看完整版本: [-- aveego 新手專用區,歡迎發問。 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【AVEEGO 英超聯夢幻領隊大賽 - 遊戲資料】 -> aveego 新手專用區,歡迎發問。 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

freezefox 2006-02-17 10:30

aveego 新手專用區,歡迎發問。

由於ELB ,再次引發好友歷年既幫派大戰再度出現。而幫派大戰又引黎大量新手加入玩AVEEGO,相信好多人都唔太了解AVEEGO既玩法、特色、技巧、竅門、注意事項……等等。

有見及此,特設此「新手專用區」,好教各位老手分亨下你地既游戲心德。多多益善,少少無妨。

新手有咩唔明既,亦可以係呢個TOPIC到問,以免東一個,西一個,問題重複都唔緊要。答左你又唔係人人受惠就唔係太好。

希望大家善用此TOPIC。

freezefox 2006-02-17 10:30
AVEEGO計分方法的注意事項:

yahoo既計分方法主要分進攻同防守。

aveego會多多一樣,整體。詳細你可以聽聽計分方法個到。

如是,買人個陣,有d係yahoo唔係太計較既元素,呢到就要考慮。

例如係唔係打足全場,原來都會好影響個分數!放人既位置(m或dm),又會影響分數。

假設洛賓同林伯特基本得分力同等,但洛賓經常中途離場,林伯特一定打足,咁林伯特就比洛賓抵買(只係簡單舉例,實際當然有好多野會影響到)。

又假設利記呢場主場對弱隊,cs機會高。將謝拉特設定為dm,會高分過m。但相反,作客車路士,失球機會大,就唔好設為dm囉。巴頓之類亦有呢個可能。

freezefox 2006-02-17 10:32
AVEEGO的排陣:

計分之外,排陣都係aveego一大特色。比起yahoo得4 個選擇,aveego既自由度無疑係大好多好多。單箭頭六個中場又得,打足五個後防又得,出兩個dm又得……總之你小心睇排陣規則個到,千萬唔好排錯陣,一分都無。不過放心,若然你個陣排出黎有問題,系統會係你個陣既上方用紅字色提醒你,仲會話埋比你聽你邊到排錯。要你改番。只要稍稍注意,多數無問題。

bellamy 2006-02-17 11:00
仲有一點就係截陣時間...
Aveego既截陣時間...
通常都係該週英超頭場之前既五分鐘
所以好大機會可以睇埋頭場兩支球隊既出場陣容
先決定自己最後既出場陣容

我地玩果週既頭場係西布朗主場對車路士(8:45pm)...

六如 2006-02-17 17:13
說說對戰版行嗎?

freezefox 2006-02-17 17:20
下面是引用仲仔∼於2006-02-17 17:13發表的:
說說對戰版行嗎?

此TOPIC為傳二版而設,暫不論及對戰版,以免新手混亂。

六如 2006-02-17 17:28
下面是引用freezefox於2006-02-17 17:20發表的:
此TOPIC為傳二版而設,暫不論及對戰版,以免新手混亂。

嘩,你等收pm啦!

kylau 2006-02-17 20:04
如果一個球員可以set am 同 f, 例如Gudjohnsen, Reyes, Boa Morte等

set am 會高分d
要留意

鬼仔 2006-02-17 22:04
下面是引用kylau於2006-02-17 20:04發表的:
如果一個球員可以set am 同 f, 例如Gudjohnsen, Reyes, Boa Morte等
set am 會高分d
要留意

謝謝提醒^^

踏雪无痕 2006-02-18 07:43
如果想贏PSP,應該去邊度玩﹖

踏雪无痕 2006-02-18 07:58
仲有點解分o甘多區的?

傳統I
傳統II
等等............(其他忘了名)

統一算排名?

freezefox 2006-02-18 08:16
下面是引用alvis_warrior於2006-02-18 07:43發表的:
如果想贏PSP,應該去邊度玩﹖ [表情]

由於同遊戲本身無關,我係另一個topic到答左你。藍色字個個topic呀。自己去睇啦。

ultraman1987 2006-02-18 08:21
very helpful
but how to sign up

freezefox 2006-02-18 08:26
下面是引用alvis_warrior於2006-02-18 07:58發表的:
仲有點解分o甘多區的?
傳統I
傳統II
等等............(其他忘了名)
.......

咁係因為aveego有唔同玩法。

傳一同yahoo既一模一樣咁滯。一季一百m,無多無少。買左既球員可以keep。

傳二有少少唔同。個個星期你既球員都會被自動「清倉」,無得keep人。所以你每星期都要用100m黎買十一個人。不過可以儲錢。用唔駛既錢可以累積。

我地宜家玩一周過,就係用傳二個平台玩。所以你唔駛理其他版本。專玩傳二即可。

另外仲有對戰版。又係分兩大類。我地攪緊既「名家賽」(玩左兩季)就係對戰版。搵齊二十個fd,自己組一個聯賽。每周「bid」人黎鬥波。由於用bid人方法買人,每個球員只會由一名玩家擁有。較有獨特性。玩法係咁多個之中最特別,最好玩。但亦係最用時間,最麻煩。另外,要齊二十個人,個個唔會中途放棄,玩到最尾,亦唔容易。所以呢個版好玩但難普及。

投票版即係「對戰版」既公開版本。唔係人人都可以搵到20個fd黎玩。所以有個投票版,等你可以同d三唔識七既人組成一隊聯賽。就好似……你去雀館同d唔識既人打麻雀一樣。騎……騎……有關此版既玩法,你可以睇aveego既介紹。

其他仲有d「中中中」呀,「貼士版」都係d估波膽呀,估賽果呀個d,暫可不理。

火鳳凰 2006-02-18 13:16
下面是引用freezefox於2006-02-18 08:26發表的:
.......

題外話﹕

其實aveego除左香港人或者識睇中文既人,有冇好似Yahoo咁樣有唔同國籍既人去玩,睇落去佢既玩法比Yahoo多花樣,又比較好玩,如果有各國高手參予既話就會好刺激...

jin 2006-02-18 13:45
下面是引用red_trash於2006-02-18 13:16發表的:
題外話﹕
其實aveego除左香港人或者識睇中文既人,有冇好似Yahoo咁樣有唔同國籍既人去玩,睇落去佢既玩法比Yahoo多花樣,又比較好玩,如果有各國高手參予既話就會好刺激...

由於AVEEGO前年才開始,還沒廣爲人知。
所以尚未能如Yahoo 一樣。~~~^^

另外 aveego 有英文版本的。

你班友cher夠未 2006-02-18 17:17
下面是引用ultraman1987於2006-02-18 08:21發表的:
very helpful [表情] [表情] [表情]
but how to sign up [表情]

登入制旁邊有個註冊制的...

踏雪无痕 2006-02-19 08:17
下面是引用freezefox於2006-02-18 08:26發表的:
.......

多謝指教

antony 2006-02-20 13:46
傳II 是無得偷人, 就算你平價入, d 球員都會計最後 update 個價錢

bellamy 2006-02-20 19:58
下面是引用antony於2006-02-20 13:46發表的:
傳II 是無得偷人, 就算你平價入, d 球員都會計最後 update 個價錢

係唔係即係話而家排左個陣都無用??
到週中打左紐卡素果場之後d價會郁
到週未又有比賽...

你班友cher夠未 2006-02-20 20:09
下面是引用bellamy於2006-02-20 19:58發表的:
.......

其實唔使講到咁復雜既...
總之平時係yahoo既"用低價買入將會升價既球員"
即係所謂既"偷人",係呢度唔會用得著既

老Shearer舒 2006-02-28 17:22
登入名稱:

別號:

有乜分別~
(無玩開,開account睇睇啫~)

jin 2006-02-28 17:39
下面是引用hkshearer於2006-02-28 17:22發表的:
登入名稱:
別號:
有乜分別~
.......

登入名稱是你 login 的Username,
別號可以不填的。

老Shearer舒 2006-02-28 17:43
thx

jin 2006-02-28 17:51
下面是引用hkshearer於2006-02-28 17:43發表的:
thx [表情]

還有什麽不了解的再說吧。^^

sun 2006-02-28 18:01
咁複雜...睇左都唔會明...

踩場....XDDDDD

blackscholes 2006-02-28 20:49
死啦,玩玩下YFF有D淆底,
自從俾佢地屈左D分後,投訴無門,
對YFF完全失望....
下年都要考慮玩唔玩先得啦.

唔知呢個AVEEGO點玩呢?
宜家玩仲遲唔遲?

Kai王 2006-02-28 20:51
下面是引用blackscholes於2006-02-28 20:49發表的:
死啦,玩玩下YFF有D淆底,
自從俾佢地屈左D分後,投訴無門,
對YFF完全失望....
下年都要考慮玩唔玩先得啦.
.......

我o岩o岩開始

siman 2006-03-02 13:14
有d球員好似謝拉特咁可以做DM & M, 放邊度好d?

jin 2006-03-02 13:22
下面是引用siman於2006-03-02 13:14發表的:
有d球員好似謝拉特咁可以做DM & M, 放邊度好d?

球隊不失球的話,DM會比高分點。
但如果有失球M就會比DM較高分。

http://www.aveego.com/c2/rules/scoringdetails.php

謝拉傑 2006-03-02 13:35
大家如果想睇番個別球員既表現,百大球員,GK、D、DM、M、AM、F,每個位置最強排名可以去番『統計』然後按『得分』跟球員位置睇咖~

siman 2006-03-04 19:16
aveego 果邊幾點dead 呀?

我見佢寫15:00 但而家都好似改得咁...

ELB SUPERIOR01 2006-03-04 19:17
開波前五分鐘到。

即係你可以睇到車仔既陣容再執人。

siman 2006-03-04 23:41
邊度可以睇我自己買左咩人?

我唔係好記得最後用左邊個.... 睇唔番既?

迪神 2006-03-04 23:41
下面是引用siman於2006-03-04 23:41發表的:
邊度可以睇我自己買左咩人?
我唔係好記得最後用左邊個.... 睇唔番既?

賽程禁番上一週~

三郎 2006-03-04 23:42
今晚d分
明天睇到嗎?_?

ELB SUPERIOR01 2006-03-04 23:43
可以

siman 2006-03-04 23:43
下面是引用超迪仔於2006-03-04 23:41發表的:
賽程禁番上一週~

搵到la, thx

siman 2006-03-04 23:44
oh no... 原來我aveego 都有downing... 同yff 一樣又打小一個...

blackscholes 2006-03-05 20:51
問下下週LIV&FUL係咪得一場ZA?
咁補賽點計架

貓相士 2006-03-05 20:57
下面是引用blackscholes於2006-03-05 20:51發表的:
問下下週LIV&FUL係咪得一場ZA?
咁補賽點計架

Aveego no double matches, 補賽 will add back to the original week , except 比預訂 schedule 提早打就試過唔計該場分(呢種請況請當意 Aveego 公告)

blackscholes 2006-03-05 21:03
下面是引用meow於2006-03-05 20:57發表的:
Aveego no double matches, 補賽 will add back to the original week , except 比預訂 schedule 提早打就試過唔計該場分(呢種請況請當意 Aveego 公告) [表情]

thx,meow!
you are so kind

貓相士 2006-03-05 21:05
下面是引用blackscholes於2006-03-05 21:03發表的:
thx,meow!
you are so kind [表情]

U too

ryan_ho 2006-04-27 23:50
想問下, 依家4個社團的形勢如何???

你班友cher夠未 2006-04-27 23:53
下面是引用ryan_ho於2006-04-27 23:50發表的:

呢條問題似乎唔應該係度問……

ryan_ho 2006-04-27 23:54
下面是引用kch於2006-04-27 23:53發表的:

下... Why???

貓相士 2006-04-27 23:55
下面是引用ryan_ho於2006-04-27 23:50發表的:

AT Early March ELB Final Result
(ELB is ROUND 1 and LS is Round 2 - last round)
團體名義個人賽總成績為:
PLG------ 31勝17和 3負
聖統皇朝- 13勝15和15負
屈機聯---- 9勝16和18負
復仇者---- 4勝24和21負

你班友cher夠未 2006-04-27 23:56
下面是引用ryan_ho於2006-04-27 23:54發表的:
下... [表情] Why???

呢度係新手專用區

不過已經有人答左你

貓相士 2006-04-27 23:56
下面是引用kch於2006-04-27 23:53發表的:

He is 新手 too

你班友cher夠未 2006-04-28 00:00
下面是引用meow於2006-04-27 23:56發表的:
He is 新手 too [表情]

呢度係比d唔明aveego玩法既新手

既專用問題區

唔係戰況/歷史討論區

查看完整版本: [-- aveego 新手專用區,歡迎發問。 --] [-- top --]