查看完整版本: [-- 上位名家賽題目.....! (參賽者答案已經貼堂) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【AVEEGO 英超聯夢幻領隊大賽 - 遊戲資料】 -> 上位名家賽題目.....! (參賽者答案已經貼堂) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

antony 2006-08-01 13:49

上位名家賽題目.....! (參賽者答案已經貼堂)

題目如下:

1. 請詳列你係YAHOO、AVEEGO、好友既成就。

2. 「我會用八成資金去投兩三個超勁既人,保證我既得分力。然後用兩成執D平價既二打六,湊夠人數。」

以上策略是否正確?請略抒己見。

3. 如果你只有40萬,能投得:

A. 亨利 (ARS) 一週 或
B. 林伯特 (CHE) 一週 或
B. 摩頓柏達巨 (BLA) 二週 或
C. 卡域克(MAN) 二週 或
D. 連拿(LIV) 二週

你會選邊個?請解釋。

4. 請問你「最想」邊位上位賽報名者入選?「最唔想」邊位上位賽報名者入選?原因何在?

5. 「不論任何原因」參加者中途廢置,大會應該如何對待同處罰佢?

6. 請問你,點解「上位名家挑戰賽」需要你?

antony 2006-08-01 13:55
奧脫福:

由於我上兩年因為要認真考試升中,所以在YAHOO及AVEEGO中沒有什麼成就,但我對AVEEGO的經驗也十分足夠。

我在好友3年間,我只有在剛剛完成的好友奧斯卡得到了最熱心會員頭五名。

雖然我沒有什麼成就,但我相信我也會在來年的上位賽得到非常好的成績。

2. 「我會用八成資金去投兩三個超勁既人,保證我既得分力。然後用兩成執D平價既二打六,湊夠人數。」

我認為這是十分不對的,在英超聯波有一個球員能是每週的「超勁既人」,每個球員也會有狀態不佳的時期,如果已用了八成資金去投兩三個「超勁既人」,萬一他們狀態不好,沒有表現,沒有得分,那麼那週就極其糟糕了。

A. 享利 (ARS) 一週 或

你會選邊個?請解釋。

如果利物浦未來兩場的對手實力不強,只是中游或以下的球隊的話,我會選擇連拿兩週,因為連拿表現穩定,加上利物浦後防也可靠,所以「CS」機會也會相當高,用40萬投得連拿兩週是一年天大的好事。

但如果利物浦未來兩場的對手是上游球隊的話,就只好用剛加盟曼聯的卡域克兩週了,由於卡域克在曼聯正選相信尚算穩定,而他在中場負擔分波的工作,有陣時還有入球,所以分數會不錯,而且還可以用40萬用2週,絕對是一個好選擇。

至於我為什麼不選擇其餘三人?因為亨利及林伯特用40萬只用一週算太貴了,用40萬買兩週的卡域克也比較實用。而摩頓柏達巨的球會布力般實力不強,所以未必有機會有表現,而且他的身價也不值40萬兩週,不宜選用。

4. 請問你「最想」邊位上位賽報名者入選?「最唔想」邊位上位賽報名者入選?原因何在?

我「最想」就是alvis_warrior,由於很多名家已退出了入選機會,所以我認為他在所有報名者中對英超聯最有認識,而且他在yahoo又表現非常傑出,我相信他是一個非常強勁的名家,所以我希望他入選上位賽。

我「最唔想」邊個入選?冇喎,大家都係好友∼點會唔想邊個入選呀?最好所有人一齊入選一齊玩∼不過我當時知道∼梗係冇呢個機會啦∼哈

5. 「不論任何原因」參加者中途廢置,大會應該如何對待同處罰佢?

我覺得「不論任何原因」參加者中途廢置,大會應該處罰他在未來一個球季不能再參加好友舉辦的AVEEGO任何比賽,及罰3000好友大元,我認為這樣的罰,可以令各位參賽者不會容易退出。

因為我有信心同時間囉!我係將會係38週中也會準時投人,不會再放棄任何比賽

而且我對AVEEGO有一般的認識,有上位賽的經驗,同埋我相信我係可以得到好成績既!

最重要既係∼我會積極係上位post度討論,有我都會熱鬧好多架∼哈!

「上位名家挑戰賽」點可以冇左我呀?冇左我邊有挑戰性呀其他參賽者?哈!

最後∼希望版主俾一個機會我參加今次既上位賽!

=====================================================

lamho:

1. YAHOO我算係玩過下
AVEEGO最勁既響專業板既官方聯賽拎過冠軍
好友就冇乜,仍然是會員仔

2.不正確...因為我覺得早期資金仲未算充裕,所以我唔會用太多$投勁人,而開始買多d防守球員,佢地會相對較平,早期主要是守和對手,等待到資金比較充裕,先會採用上述戰略

3. D. 連拿(LIV) 二週

因為我覺得連拿係利記門將,防守分可謂十拿九穩,而且門將數目較少,比較需要多d$,佢可以keep兩週,d$唔洗花費太多

4. 「最想」奧脫福....佢看來好有自信,我想睇下佢既真實力
「最唔想」roni....我冇乜見到佢發言

5. 禁止進入好友發言一星期

6. 因為我認為自己唔會半途而廢,而且我希望透過比賽可以與好友會員加深認識

=========================================================

BaLlAcK:

YAHOO:
恕我直言我最少接觸的反而係YAHOO的遊戲......
心得或成就就真係無咩..

AVEERGO:
呢個嘛...我都係上季聯賽尾先開始接觸
不過都有參加過世界杯...對隻GAME都有認識同少許心得...
同埋幾喜歡詳細同UPDATE得快的資料...
雖然玩得唔係好耐亦唔算精...

基本上每天我都有抽時間上黎, 亦盡我所能去解答我所認知的事
成就......?我都唔太清楚.........多發帖回帖算唔算???XDDD

唔會,無疑用大部分的資金收購2,3個有份量的球員,容易令到得分力提升,
但相對地過份側傾大部分資金去收購他們,遇上球員受傷或表現不佳/低沉時,
不但令削弱該周得分力,而且得失分能否保證並不一定取決於"大牌球員"度
如果係我,我應該以大約6成去收購...唔會用8成...

A唔選亨利,因為目標太大,而且應該價值不菲,除非入球不少否則回報不大
B林柏特...波歷克來投中場有人滿之患...加上上季尾狀態麻麻...未知聯賽的中場的組合
暫時未會考慮...

我比較屬於卡域克和連拿二擇一...但考慮資金問題,認為卡域克可能較好
他既有級數而且又係中場,同時亦應該為主力成員, 價格亦算合理...

Batigol<<<最想.....同我一樣喜歡阿仙奴...XDDDD
roni<<<<<<"要經常到 topic 發言,加強遊戲的可觀性。"好似暫時做唔到呢點

中途棄置的話.......禁止來季參賽的權利,同時建議球隊應該由熱心人士托管...
免得浪費席位嘛..........

因為來佐呢度兩年了......對呢度都有一定的認識了...
而且我有信心可以玩足一季...所以選擇參加呢個比賽...

==========================================

soccerking:

1. Yahoo- 02/03 season全球top500
      03/04 and 04/05 season全球top 300
      05/06 season 全球top 100, 好友論壇英超經理人05/06年度排名top 20

Aveego - Aveego WC top 50, 好友小組top10
好友 - 暫時空缺﹐希望今年能打出名堂黎

2. 我絕對絕對唔贊成用敢多資金買幾個猛人﹐理由有幾個:
第一﹕你絕唔可能保證你買既人常常係出于最佳狀態﹐風險極大!
第二 : 呢個游戲講求攻守平衡﹐缺一不可! 例如你買既人集中在前線﹐不過後防係卒仔﹐結果你一
    樣會輸﹗
第三: 呢個游戲基本係投標戰﹐越熱門既人越多人bid,要得到要付出好大既代價﹐分分鐘兩頭不到岸﹐
    何必le!

所以我既策略係用五六成去買猛人﹐其餘既就留番卑又實際又平既選手﹗雖然有點保守﹐不過穩陣﹗

3. 同以上既理由相同﹐我多數唔會用幹多錢去買一個球員﹐所以我既選擇就剩低C﹐D or E.
以呢三位黎講﹐卡域克係風險最大﹐係曼聯佢能不能成為正選尚係未知數﹐際遇不可同熱刺相比。
摩頓柏達巨就要睇賽程啦﹐狀態起伏幾大!
所以我既選擇係連拿﹐最正路最穩陣﹐符合我既要求!

4. 我最想lamho小弟弟入圍﹐睇來佢最熱情﹗
最唔想係nowhere,都唔知佢係邊個﹖

5. 呢題有點頭痛啦﹐我認為應該罰佢好友員同埋blacklist佢(Aveego),不過都要睇佢既理由啦

6. 有左我既加入﹐名家賽會變得更好玩﹐刺激及出色﹗
最重要既係我有貫徹始終既精神﹐絕唔會臨尾退縮﹗(睇番我既YFF記錄就知啦)

antony 2006-08-01 13:55
katsun0305:

o係yahoo呢...我係冇成就架,因為我冇玩過。o係aveego呢...我只係玩過一次world cup,而且得第107(定117)。至於o係好友...同yahoo都係冇成就架,但就玩過一次桌球。but比人cancel左資格
。係咁多喇

我唔肯定正唔正確,因為我真係冇玩過。but我think此策略都ok架

A. 享利 (ARS) 一週 或

你會選邊個?請解釋。
我會選D. 連拿(LIV) 二週
因為佢係必然正選,and and佢唔會好似享利和林伯特大上大落,所以我會選D
都冇話想bin個入到,bin個入唔到
最好就入哂啦

禁言2星期和停賽1year

冇點解,我只想玩下姐

============================================

hkshearer:

功蓋三分國,名成入陣圖;
江流石不轉,遣恨失吞吳。

策略正確與否;在於眼光準確與否。
所謂超勁.....同Я打六~只宜用於玩家,不合用於球員~
比如話~同我尼個超勁玩家比,你地全部都係二打六。咁樣!!

你會選邊個?請解釋。
C or D(睇當時手上兵源再決定)
sure正選,sure所踢位置,garantee分數(c比較上落大),二週~~

「最想」Batigol

「最唔想」奧脫福

其實同個會員無關,係個名既問題~奧脫福我見個名己經感冒la~~~>.<

扣佢成份身家平分~(好友元)

小一份有人中途廢置既危機~~~

==========================================

nowhere:

AVEEGO epl0506 top100奇.....中途唔得閒玩...
yahoo   冇
好友     冇

正確,個兩,三個,may be 有一定的分數,而d2打6有機會打得突出

你會選邊個?請解釋。
摩頓柏達巨<<<<<1,有2週 2,我覺得比較穩定 3,佢識助攻(多分) 4,又係識入波(又多分)

2個都冇,公平競爭((主要我唔識佢地))

封ip,諸9族

冇點解,你可以唔要我

============================================

sotlhk:

YAHOO:玩左四年,第一屆總成績排7840,第二屆排2314,第三屆排743,上屆好似5xx。
AVEEGO:AVEEGO 足球狂熱論壇中AVEEGO Fantasy Football 停賽、受傷及正選討論 (版主),
AVEEGO Fantasy EURO 2004 (TOP1000), AVEEGO Fantasy Football Classic 0405 (TOP50), AVEEGO Fantasy Football Classic 0506 (TOP50), AVEEGO Fantasy Football Classic II 0506(TOP50), AVEEGO Fantasy World Cup 2006(TOP100)
用戶名: sotlhk
會員頭銜: 高級會員
發帖: 901
宣傳: 0 點
好友元: 10 好友元
活期存款: 34295 好友元
定期存款: 0 好友元
注冊時間: 2005-11-28

投資的野,肯定有風險,有上有落(好似買股票)!
以上的方法我係一定唔會用,但唔反對,
因為如果呢兩三個勁人,係日後幾週都同時遇到弱旅,咁都可以接受的,
但我個人風格就唔係好喜歡,我只會依從個對賽時間表去買人!

同第2條一樣,我只會睇賽程表點打,去投人!

最想:雷文鳳 (成日有叫聲)

最唔想:nowhere (好少見)

應該先知道原因,如果係有重要事的,都要罰小小,
但如果如係特登的,就要大罰,甚鱋至驅遂【出境】!

我想玩......................,我一定唔會中途退出的!

antony 2006-08-01 13:56
calvin02:

1.
我上季剛剛先加入bff,隨即經朋友介紹玩yff(果陣時已是過了英超第3輪)
我唯有由第四周開始玩,經過各好友的幫助下,我能夠於最後一週完結後取得
3000多分(真正分數真係唔記得左)
AVEEGO對我來說更是陌生,第一次接觸是ELB及LS的團體比賽…
ELB取得20 名 銘少↘屈機〞大聯盟(#9877) 155分 (好友名次)
LS取得35 名Calvin〞_02↘Flexor(#10095) 170分

戰績就只係咁多啦…=.=”請見諒

2.
個人認為呢個策略不正確
萬用了8成的資金去投兩,三個超勁的人,
佢地傷或停賽既話,咁分數既保證就會大減,況而佢地既分數係隨住佢地既表現而定既,,,萬一佢地既表現發揮的唔好咁其餘既球員就唔可以為球隊爭取到
更高既分數
咁樣,球隊就會散啦
分數亦都唔會高

所以最好投一d有質素保證而且
分數又夠平穩球員咁就最好啦

3.
你會選邊個?請解釋。

首先我會睇下d球員既賽程
睇下球員所屬既球隊對既球隊是強是弱
假若以上5隊的球員所屬既球隊對既球隊都係差唔多水平
咁我地就要睇下佢地值唔值得買啦
亨利同林伯雖然名氣大亦屈分,但40萬買佢地一週似乎冇咩可能
而且風險亦比大,因為得一週
萬一失準就慘啦
餘下既摩頓柏達巨或卡域克或連拿

4.
請問你「最想」邊位上位賽報名者入選?「最唔想」邊位上位賽報名者入選?原因何在?
我最想雷文鳳上位賽報名者入選,因為聽講文鳳之前吹得好勁咁,,,我就係想睇下文鳳既實力係點,加上文鳳又串串地,同佢玩會覺得氣氛好正,會有大戰feel d,所以我最想文鳳入選

而我最唔想sotlhk上位賽報名者入選因為sotlhk係上一次ELB既大賽入面輕易咁樣

antony 2006-08-01 21:31
lennon

1. 我 玩 左 Yahoo 3 年, 第 1 年二 千 幾 , 第 2 四 百 幾, 上 年 百 幾 (最高 38, week one), 今 年.. .騎 騎   , 50大 啦 希 望 ..今年 都 升 倒 至專 聯 架, 至 於 Aveego, 都算 係初 哥 , 不 過 一 理 通 百 理 名 , 冇 問 題 。 至 於好友 . . 兩 篇 精華, 一 點 貢獻值甘囉 .

2. 策略冇 話 對 錯 , 是否 對 症 下藥先 係 重 點 , 不 過 題 目 話 用 八成資金就 過 份左少 少 . . .未 必 有 so, 雖知 道 勁 人 也 有 低 分 時 . . .比 我 最 盡 會用 四 至 五成資金, 其 餘 買番 D穩 定 得 分 既 , 效 果 更 大 .

3.呢 題 牙 . . . 摩頓柏達巨 (BLA) 二週 或 連拿(LIV) 二週 好 呢 ? 一 定揀 個 打 2週 , 當 中 MGP 開 角 球 + 罰球 . . 上 季 Manu

nowhere 2006-08-02 11:47
點post?

迪神 2006-08-02 11:49
引用第5樓nowhere2006-08-02 11:47發表的“”:
點post?

所有仍然有興趣參加者請將答案 PM 給我( antony ),若最終少於20人入選,會推遲開賽週數。

nowhere 2006-08-02 11:52
引用第6樓超迪仔2006-08-02 11:49發表的“”:
所有仍然有興趣參加者請將答案 PM 給我( antony ),若最終少於20人入選,會推遲開賽週數。

唔該

有時d野...唉 2006-08-02 14:24
d題目幾正

「若最終少於20人入選,會推遲開賽週數。」

咁即係上屆有得留低係上位個d都要答?

你班友cher夠未 2006-08-02 14:36
引用第8樓十號球王2006-08-02 14:24發表的“”:
d題目幾正 [表情] [表情]
「若最終少於20人入選,會推遲開賽週數。」
.......

唔使

得咁少人答問題ge...

ryan_kewell_7 2006-08-05 02:15
引用第10樓2006-08-05 02:13發表的“”:
得咁少人答問題ge... [表情] [表情]
本文被antony在2006-08-04 13:22重新編輯

銘〝 2006-08-05 15:55
引用第11樓ryan_kewell_72006-08-05 02:15發表的“”:
本文被antony在2006-08-04 13:22重新編輯
[表情]

10個鐘,,,咩事都有可能發生
可能個個交晒呢

又或都根本係得咁多人交

雷文鳳 2006-08-08 21:17
請問我係唔係可以直接post係到?

antony 2006-08-08 21:19
引用第13樓雷文鳳2006-08-08 21:17發表的“”:
請問我係唔係可以直接post係到? [表情]

pm 給我

雷文鳳 2006-08-08 21:20
引用第14樓antony2006-08-08 21:19發表的“”:
pm 給我

哦, thanks

啪啪啪啪啪啪 2006-08-13 18:30
真係post?
同埋得15個既

OldSosad 2006-08-13 18:31
引用第16樓BaLlAcK2006-08-13 18:30發表的“”:
[表情] [表情] 真係post?
同埋得15個既 [表情] [表情] [表情]

有5個係留級架嘛 ... 唔係新人唔洗答架 ...

啪啪啪啪啪啪 2006-08-13 18:32
引用第17樓奧脫福13-08-2006 18:31發表的“”:
有5個係留級架嘛 ... 唔係新人唔洗答架 ...

係咩

貓相士 2006-08-13 18:39
闆ed

icebati 2006-08-13 18:39
貼堂..

OldSosad 2006-08-13 18:42
引用第0樓antony2006-08-01 13:49發表的“上位名家賽題目.....! (參賽者答案已經貼堂)”:
有問題請提出,所有吹水 post 會被嚴重扣分

antony 2006-08-13 18:51
你地已經中計, 邊個廢置, 就會得到自己所講的懲罰.......如 ban ip, 扣 好友元

銘〝 2006-08-13 18:55
引用第22樓antony2006-08-13 18:51發表的“”:
你地已經中計, 邊個廢置, 就會得到自己所講的懲罰.......如 ban ip, 扣 好友元
[表情] [表情] [表情]

唔係呱

icebati 2006-08-13 18:58
引用第22樓antony2006-08-13 18:51發表的“”:

大獲
唔好ban我呀

貓相士 2006-08-13 19:02

henrychung 2006-08-13 23:43

好辦法!睇下邊個夠膽半途而廢!

麥精 2006-08-13 23:45
好彩只係一萬好友元同禁賽啫XD

我唔怕

OldSosad 2006-08-14 10:41
引用第28樓2006-08-14 10:29發表的“”:
我唔怕 [表情]

罰就一定要既
不過對待既態度唔一定要當佢係罪犯既.

-----------------------------

即係罰得好輕啦~

引用第29樓奧脫福2006-08-14 10:41發表的“”:
罰就一定要既
不過對待既態度唔一定要當佢係罪犯既.
.......

bingo

Hernandez 2006-08-15 09:40
禁言2星期和停賽1year
好彩

查看完整版本: [-- 上位名家賽題目.....! (參賽者答案已經貼堂) --] [-- top --]